gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:36/261)

Zupa pieczarkowa z suszonym grzybkiem 54

maślana, aromatyczna, treściwa. około 4 porcje: 1,2 litra rosołu/bulionu około 400 g ziemniaków  250 g pieczarek 50 g masła klarowanego 10 g suszonych podgrzybków 1 mniejsza marchewka i pietruszka 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz do smaku szczypta pieprzu kajeńskiego  kwaśna śmietanka i koperek jako dodatki Najpierw podgrzybki zalać 300 ml wrzątku, zakryć(...)minutach zalać rosołem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jaglaną, grzybki (razem z wodą), doprawić solą, kurkumą, szczyptą pieprzu kajeńskiego i gotować całość do miękkości ziemniaków. 2 minuty przed końcem gotowania dodać startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Doprawić do smaku. Do podania kwaśna śmietana oraz koperek. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 109

kaszy gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 0,5 szklanki quinoa, woda, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli, 1,5 dużej marchewki, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1/2 szklanki passaty pomidorowej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej(...)Wylewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron (przewracamy na drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka rosyjska 357

rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia. Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa wrzuciłem do salaterki

R'n'G Kitchen
Domowy kapuśniak :) 169

ugotować : Składniki: (5 osób) 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1/2 selera bulwy 1 duża cebula zielona część pora 1 pietruszka 2-3 liście laurowe 5 średnich ziemniaków majeranek, pieprz, tymianek, ostra papryka, sól, kminek Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wstawiamy, aby ugotowały się do miękkości. Zawsze gotujemy je osobno i dodajemy do kapuśniaku na samym(...)końcu. Gotując ziemniaki z kapustą kiszoną nigdy się nie dogotują. Kwas z kapusty tak na nie działa. To informacja dla tych z Was, którzy jeszcze nie gotowali kapuśniaku. Teraz czas na kolejne warzywa. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, selera kroimy w grubsze zapałki, cebulę w kostkę, a pora i pietruszkę wrzucamy do garnka w całości. Zalewamy wodą, dodajemy liście

vegetanie
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną 140

kolejne 5 minut. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalać 1 litrem gorącej wody. Rozpuścić kostkę bulionową i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około 20-30 minut aż marchewka zmięknie a kasza się ugotuje. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z poszatkowanym drobno koperkiem

W poszukiwaniu inspiracji
Krupnik 154

ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć ogień i gotować około 45 minut (żeberka nieco dłużej). Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut

wyzwania kuchenne
Zupa ogórkowa .Klasyczna z kiszonych ogórków zabielana śmietaną. 172

Wyonanie Skrzydło z indyka zalewam ok. 3 litrami wody, solę i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy już jest prawie miękkie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler plus obraną cebulę.. w całości. Dalej gotuję na wolniutkim ogniu. W miedzy czasie kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję starte ogórki, gotuję jeszcze

Kuchnia z widokiem na ogród
Mój krupnik 205

Tradycyjna polska zupa w moim wydaniu  - gotowana zawsze w  minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :) SKŁADNIKI  (na 3 litry zupy)   1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe ) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora i selera 150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek) 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego w wersji light(...)godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną . Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab w sosie własnym z pęczakiem i surówką 146

kiszona kapusta 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz, cukier Schab kroicie w kawałki, solicie i obsmażacie na mocno rozgrzanej oliwie, aż ładnie się zarumieni ze wszystkich stron. Marchewkę myjecie, obieracie i kroicie w półkrążki. Mięso przekładacie do garnka, zalewacie wodą, aż ta je przykryje, dodajecie marchewkę, ziele angielskie, listki laurowe i gotujecie na wolnym ogniu(...)solą, pieprzem i gotowe. Pęczak płuczecie pod bieżącą wodą, wsypujecie do garnka, zalewacie 2 szklankami wody, solicie i gotujecie na wolnym ogniu, aż będzie miękki. Natkę myjecie, siekacie i posypujecie sos lub kaszę już na talerzu. Kapustę kroicie. Jabłko i drugą marchewkę myjecie, obieracie, ścieracie na tarce, mieszacie z kapustą i olejem lnianym, przyprawiacie solą, pieprzem, cukrem i gotowe

GRUBY WAŁEK
Złota zupa kukurydziana 99

kolba kukurydzy 1 -2 skrzydełka z kurczaka pół cebuli 1 marchewka sól pieprz pieprz ziołowy imbir 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki kukurydzianej szczypta kurkumy Skrzydełka umyć, zalać wodą dodać marchewkę i cebulę, Wstawić na ogień i gotować. W tym czasie oderwać wszystkie ziarna kukurydzy z kolby, dodać do zupy i gotować ż do miękkości. Skrzydełka wyjąć, oddzielić od kości

Gotowanie jest łatwe
Łosoś Sous-Vide pieczony z warzywami gotowanymi z sosem serowo-whyski i risotto z groszkiem 167

mięta- 4 listki  pomarańcz- 150 gram  pieprz kolorowy młotkowany- 4 ziarenka sól himalajska- 1 łyżeczka ryż basmati- 200gram groszek- 50 gram cebula- 50 gram bulion wołowy- 1litr marchewka- 1 sztuka por- 1 sztuka pietruszka- 1 sztuka ser mascarpone- 100 gram whiskey ,, ballantine's"- 50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała suszone(...)połową cebuli i papryczką pepperoni. Zagotować i zmniejszyć na minimum gaz gotować przez 40-50 minut aż osiągnie gęstą konsystencję syropu.   Myjemy dokładnie warzywa: marchewkę, pietruszkę; por dzielimy na kawałki i ustawiamy na gotowanie na parze na około 20 minut.    Robimy risotto: na oliwie podsmażamy cebulkę, wrzucamy ryż i całość zalewamy winem, dodajemy partiami bulion do czasu

pichciszto
Chłopski garnek z fasolą i wędliną 145

pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę. 2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a szynkę w kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Golonka w Piwie z Miodem i Rozmarynem 179

Przepis wyszperałam u  Delimama . Mnie i dziecku smakowała, mojemu mężczyźnie też, więc z czystym sumieniem polecam! Składniki potrzebne do gotowania golonki: 2 średnie golonki 200 ml jasnego piwa 0,5 l bulionu drobiowego 1 marchewka pokrojona w grube plastry 1 średnia pietruszka pokrojona w grube plastry 1 cebula pokrojona w grubsze piórka 1 liść laurowy 4 ząbki czosnku(...)miodu 200 ml jasnego piwa słodka papryka w proszku 1 łyżka połamanych listków rozmarynu 1 łyżka siekanego tymianku wywar, który powstał podczas gotowania golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie golonki, do których wlałam piwo i dolałam bulion. Jeśli te płyny nie przykryją  naszych

Blondynka Gotuje
Żurek 141

kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego  łyżka majeranku vegeta, sól, pieprz WYKONANIE: w 1,5 l  wody gotujemy włoszczyznę, wyjmujemy warzywa, wkładamy boczek, białą kiełbasę, dodajemy(...)angielskie, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 min. kiełbasę i boczek wyjmujemy: kiełbasę kroimy w plastry, boczek w kostkę, do wywaru dodajemy zakwas, zmiażdżony czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, majeranek i vegetę, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy kiełbasę i boczek wcześniej podsmażone na maśle klarowanym z odrobiną drobno posiekanej cebulki, żurek podgrzewamy ale nie doprowadzamy już do wrzenia

Kuchnia Beaty
Zupa krem z kalafiora 110

smakiem. A co najważniejsze… przygotowuje się ją ekspresowo. Składniki: Główka kalafiora 3 marchewki 0,5 litra bulionu Sól, świeżo mielony pieprz Kalafior tniemy na różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w paski. Warzywa gotujemy aż będą miękkie w lekko osolonej wodzie. Bulion w osobnym garnku podgrzewamy i dodajemy ugotowane warzywa. Zupę następnie blenderujemy  i doprawiamy solą oraz pieprzem.Smacznego

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania