gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:45/261)

Rosół - zwykły rosół bez kostki smakowej 245

ząbek czosnku  por (kawałek dolnej i kawałek górnej części, w sumie ma być pół warzywa) 1/4 selera 3 pietruszki 4 marchewki pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego czarnego Wybaczcie, ale nie lubię gotować rosołku na "porcji rosołowej". Zdecydowanie skłaniam się ku piersiom i pałkom - jakkolwiek to brzmi :) Mięso myję, dokładnie myję. Wkładam do garnka (piersi(...)garnku. Na średnim ogniu podgrzewam całość, gdy zacznie się bulgotanie to zbieram łyżką pianę (szumowiny), przekładam garnek na najmniejszy palnik i gotuję na najmniejszym możliwym ogniu. Rosół ma tylko lekko "pykać".  Do garnka dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler. Por myję, kroję na dwa kawałki i również dodaję do garnka. Cebulę i czosnek obieram, kładę na palniku i włączam

Gotowanie i blogowanie
polędwiczki w miodzie i warzywach 262

smażyć już po godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy

Luźna Kuchnia
Rosół drobiowo - wołowy 143

moich ulubionych zup, dla której chętnie poświęcam kilka godzin swojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam: - 40 dag kości wołowych - 2 duże uda z kurczaka - 2 marchewki - ćwierć selera korzeniowego - pietruszka - cebula (w łupinie) - pora (białą część) - łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach - 3 ziarna ziela angielskiego - liść laurowy(...)resztę wyrzucamy. Dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprz, kostki rosołowe i zostawiamy na kolejną godzinę. Wyjmujemy kości wołowe i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Gotowy przekładamy na talerz, dodajemy kilka plastrów marchewki i nalewamy rosół

W poszukiwaniu inspiracji
Bigos z młodej kapusty 134

kiełbasy; - 2 średnie cebule; - 1 duża marchewka; - 1 średnia pietruszka; - pół szklanki przecieru pomidorowego; - sól, czarny pieprz, ziołowy pieprz, 4 listki laurowe, 6 kulek ziela angielskiego; - olej; - koperek; Wykonanie: Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i przesmażyć na oleju. W tym czasie w sporym garnku zagotować 3 szklanki wody. Przesmażone żeberka wrzucić do gotującej się wody. Cebulę posiekać i przesmażyć(...)samym oleju co żeberka. Dodać do żeberek. Przepłukać patelnię 5 łyżkami gorącej wody i dolać zawartość do garnka z żeberkami i cebulą. Gotować wszystko pod przykryciem około 45 minut. W tym czasie poszatkować kapustę, marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju. Dodać do garnka z przyprawami

dom-agi.pl
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 494

polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na  wywarze z warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona śmietaną. Dla mnie - mistrzostwo świata! Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 6 niedużych ziemniaków 2 marchewki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 3 łyżeczki mąki(...)łyżka octu (chyba, że lubimy bardziej kwaśne zupy - tutaj jest dowolność) majeranek słodka papryka sól pieprz Wykonanie:  Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy ok 10 minut.  Przygotowujemy mięso jak na klopsy, Dodajemy jajko, kaszę manną, sól,  pieprz, szczyptę papryki  i dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpety

Walijskie Pichcenie
Pikantne flaki w rosole (dršťková polévka) 179

bieżącą wodą. Przekładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą tak, by zostało przykryte z dwucentymetrową nadwyżką. Wodę z mięsem zagotowujemy, a w trakcie gotowania zbieramy szumowinę. Po przegotowaniu, do garnka dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę oraz seler i por, a także liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Wsypujemy również łyżkę stołową soli. Zmniejszamy temperaturę na kuchni do minimum i gotujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
FASOLA Z CUKINIĄ I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM 63

fasolę z cukinią i warzywami w sosie pomidorowym : * 500 g białej fasoli * 1,5 średniej cukinii * 3 średnie marchewki * 2 średnie ziemniaki * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 250 ml passaty pomidorowej * 1/3 szklanki wody+ około 2,5 litra wody do gotowania fasoli * 1 łyżka masła * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku(...)dnia z fasoli odlać wodę, w której się moczyła. Fasolę przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie i liście laurowe. zalać 2,5 litrami wody. Gotować całość, aż fasola będzie na wpół miękka. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w niedużą kostkę, cebule obrać, pokroić w większą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie w plasterki. Na patelni

Zrób to smacznie
Zupa gospodarska 63

obrać. Pora pokroić w cienkie plasterki. Selera, pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w zapałkę. Kapustę poszatkować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kurczaka podzielić na ćwiartki, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gdy się zagotuje dodać przyprawy. Dodać marchewkę, pietruszkę, selera, kapustę i pora. Gotować 15 minut od zagotowania. Dodać ziemniaki. Gotować 15 minut

królestwo garów
Koktajle marchewkowe 149

Składniki na koktajl numer 1 marchewka kawałek imbiru kawałek cytryny  Składniki na koktajl numer 2 marchewka jabłko (gruszka) woda Zobacz koktajl słoneczny nr 1 Mmm

NA MOIM TALERZU
Smakowita pasta ze słonecznika 131

marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku olej rzepakowy lub oliwa z oliwek odrobina oregano Słonecznik zalewamy na noc wodą. Jeśli mamy ugotowaną marchewkę to dodajemy do słonecznika (ja gotuję przy okazji, gotowania czegoś innego), jeśli nie to ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy na oleju

Cynamonowe szczęście
zupa-krem z pora i brokuła 107

wody 1/2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki kawałek selera 1 brokuł 1 pietruszka 1 łyżeczka kurkumy Wykonanie Umyć pory,obrać marchewkę i pietruszkę. Do garnka włożyć mięso,marchewkę ,pietruszkę ,seler ,zalać wodą i gotować do miękkości .Na wierz garnka włożyć sito .Do sita por ,brokuł i gotować warzywa na parze .Gotowy bulion przecedzić ,przestudzić .Zmiksować w blenderze warzywa z bulionem ,dodać

mojej kuchni
Zupa gołąbkowa 139

łyżeczką majeranku, tymianku, słodkiej papryki oraz 1/3 łyżeczką ostrej papryki. Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i wlewam 3 litry wody. Następnie dodaje pokrojone warzywa kapustę marchewkę, por, seler i pietruszkę korzeń. Gotuje od momentu zagotowania wody 15 minut. Po tym czasie wsypuje ryż i całość gotuje do momentu aż warzywa i ryż zmięknie. Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy ponownie

Kulinarne przygody
Surówka z marchewki i brzoskwni. 151

Surówka z marchewki i brzoskwini z dodatkiem majonezu to jedna z moich ulubionych. Co prawda źródłem tego przepisu nie jest moja mama, ale i tak szczerze

zadanie-gotowanie
marchewkowy tofurnik z karobem i masłem orzechowym 146

duża marchewka łyżka agaru szklanka wody łyżeczka cynamonu dwie garści rozynek łyżeczka karobu łyżeczka masła orzechowego WKONANIE: Marchewkę obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. startą marchewkę blendujemy z tofu szklankę wody gotujemy,dodajemy agar (energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min) agar z cynamonem dodajemy do zblendowanych składników, ponownie blendujemy do ciasta dodajemy rodzynki, całość mieszamy ciasto przelewamy

healthy dreams

Proponowane wyszukiwania