gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:51/261)

Barszcz ukraiński w naszej, nietypowej wersji 77

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lubimy łączyć kuchnie świata, jednak bardziej zależy nam na nie marnowaniu jedzenia. To podstawa racjonalnego gotowania. Składniki: 250 g mielonej cielęciny 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 500 g ziemniaków 2 kapusty pak choi 1 puszka żółtych pomidorów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 50 ml koncentratu(...)bidi-language:#0400;} Mięso smażymy w „suchym” garnku, szpatułką rozdrabniając je. Włoszczyznę obieramy, dodajemy do mięsa razem z liśćmi i zielem angielskim. Zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Gotujemy 20 min. Warzywa wyciągamy, marchew kroimy na plastry, seler w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory

R'n'G Kitchen
Chińska zupa słodko-kwaśna. A według mnie pekińska. 482

swój- WŁASNY, idealny.  Składniki: pierś z kurczaka około 300 gram łyżka oliwy z oliwek grzyby mun- garść  pędy bambusa słoiczek  1,5 litra bulionu dwie marchewki  3 cm imbiru  5 plastrów ananasa z puszki  syrop z ananasa z puszki  4 łyżki octu winnego sok z połowy limonki 3 łyżki cukru trzcinowego  papryczka(...)smaku, wrzucamy posiekany imbir i papryczkę chili, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze sekundę smażymy. Po chwili wszystko zalewamy bulionem, kurczak powinien się gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy paprykę, marchewkę i bambusa w paski o szerokości 0,3-0,5 cm. W międzyczasie zalewamy grzyby mun wodą. Dodajemy warzywa do bulionu. Potem robimy mieszkankę z octu

Mango Papaja
Domowy bulion warzywny 179

bulgotał to utracimy niektóre delikatne aromaty. Wywaru nie należy mieszać, ponieważ powoduje to rozpadanie się warzyw i nasz bulion przestanie być klarowny. Bulion należy gotować około półtorej godziny. Dłuższe gotowanie sprawi, że bulion utraci swój smak i aromat. Po ugotowaniu przecedzamy wywar przez sitko z drobnym oczkiem a jeśli chcemy, żeby był on bardzo klarowny na spodzie sitka układamy złożoną(...)Cebulę, marchew, seler naciowy, korzeniowy oraz korzeń pietruszki kroję w 2 centymetrowe plasterki lub kostkę. 2 W dużym garnku, który potem posłuży mi do gotowania wywaru, rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam cebulę, marchewkę, seler oraz pietruszkę na średnim ogniu aż cebulka zacznie się rumienić (w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub łyżkę wody). 3 Dodaję czosnek i podsmażam jeszcze

Book of spells
Surówka z marchewki z chrzanem i śmietaną. 157

     Pyszna surówka za słodkich marchewek, podkręcona wyrazistym, ostrym w smaku chrzanem. Bardzo, bardzo ją lubię, moja rodzina również. Sprawdzona przez pokolenia. Polecam!!! Składniki

Rozpustne gotowanie
Ciasto marchewkowe 138

Jeszcze kilka lat temu pomyślałabym marchewka i ciasto? A jednak, mama wysłała przepis i namówiła do zrobienia. I kolejne wielkie podziękowania dla wspaniałej matulki - ciasto jest

NA MOIM TALERZU
Najlepszy żurek na domowym zakwasie 96

przegotowanej, chłodnej wody 5 łyżek mąki żytniej 4-5 ząbków czosnku 4-5 liści laurowych 6-7 ziaren ziela angielskiego Przepis na żurek: 1 pęczek włoszczyzny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku 1, 5 litra dobrej wody przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka soli(...)suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne 15 minut

Mango Papaja
Drobiowe flaczki. 113

duże udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka  kawałek selera  listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka,  przyprawa do flaków  pieprz , słodka papryka  majeranek 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki   Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim ogniu. Udka wyjąć(...)sitko, do drugiego garnka. Udka oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki i serca pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę z rosołu. Jeśli nie mamy przyprawy do flaków, można dodać: imbir mielony lub mały kawałek utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę

Radość kipiąca uśmiechem.
Marchewka duszona na maśle według Julii Child (Carottes etuvees au beurre) odc. 15 391

posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dorzucamy cukier, połowę masła, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu zmięknięcia marchewki. Jeśli marchewka zmiękła, a cały płyn nie wyparował to wylewamy go. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dorzucamy do marchewki masło oraz pietruszkę

Kolizje Smaków
Szczawiowa z jajkiem po mojemu:) 128

szczawiowa. Składniki: pęczek szczawiu 1 duża marchewka 1 pietruszka 10 dkg selera cebula 3 liście laurowe 3-5 ziele angielskie 2 łyżki masła 1/2 szklanki "mleka" z kiszonych nerkowców"   - może również być śmietana 4 jajka zielona cebulka Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieram i myję. Zalewam 2 litrami wody i gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela(...)laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo. Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję "mleko" z kiszonych nerkowców

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka z matiasów 215

cebule - majonez - kostka rosołowa (można zastąpić solą) - pieprz Zanim zabierzemy się za komponowanie naszego gwoździa wieczoru, w ruch idą dwa garnki - w jednym będziemy gotować ziemniaki w mundurkach, w drugim zaś obrane całe marchewki z dodatkiem kostki rosołowej, lub zamiennie soli. W międzyczasie kroimy matiasy w małą kostkę, tak samo traktujemy cebulę. Gdy ziemniaki będą ugotowane, obieramy je ze skórki

Kulinarne zapędy Kokosa
Curry warzywne z tofu na czarnym ryżu podane 152

szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju  3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ),  cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym

Jemy Pijemy
Zupa szczawiowa 74

zupę szczawiową z jajkiem, ziemniakami i marchewką. Prosty przepis z którym każdy sobie poradzi. Czas przygotowania : 2 godziny Ilość porcji:  4- 6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 3.5 litra wody 400 g żeberek surowych 4 podudzia kurczaka 2 duże pęczki szczawiu (lub 2 słoiki) 700 g ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały(...)żeberka pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy warzywa, marchew, por, seler i pietuszkę. Cebulę opalamy na gazie lub patelni. Zalewamy całość wodą i dodajemy przyprawy pieprz, ziele, liście laurowe i gotujemy na delikatnym ogniu przez 1,5 godziny. 2. W tym czasie możemy ugotować jajka na twardzo oraz posiekać umyty szczaw i obrać ziemniaki. Ziemniaki następnie kroimy w niedużą kostkę

karolgotuje
Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup 125

ziele angielskie listek laurowy Przygotowanie klasyczne: Rozgrzej większy rondel z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut, następnie dodaj kalafior i gotuj kolejne 15 aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodaj listki botwinki i gotuj kolejne 10 minut(...)Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj. Przygotowanie (TC): Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki i uruchom program P1 slow cook na 5 minut, następnie wlej bulion, uruchom program P2 slow cook

karmelowy
Spaghetti z kurczakiem, pomidorami i cukinią 131

życzę :)) Składniki: makaron spaghetti 2 filety z kurczaka 1 średnia cukinia 1/2 butelki gotowego sosu pomidorowego (u mnie z bazylią) 2 większe marchewki 1 cebula sól różowa roszponka cheddar  olej kokosowy do smażenia Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą na tarce marchewkę. Jak marchewka zmięknie, dodaję pokrojone filety z kurczaka

kruche babeczki
Pieczarki marynowane 271

Następnie przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę. Zalewa: 250 ml octu  750 ml wody

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania