inny. Składniki:-główka włoskiej kapusty-20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej-0,5 kg mielonego mięsa-6 pieczarek-cebula-3 ząbki czosnku-2 marchewki-przyprawa do mięs-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut.Wyciągamy z wody i studzimy. Kapustę przygotowujemy jak na gołąbki pamiętając, że kapusta
Maminek kulinarnyłyżeczka papryki ostrej - sól i pieprz do smaku - zielona pietruszka - suszone pestki dyni Dynię obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy dodając troszkę soli. W drugim garnku na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Potem kroimy ziemniaki i marchewkę w kostkę i dodajemy do cebuli a następnie całość zalewamy wodą aż warzywa zostaną przykryte wodą, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy
Kuchenne WariacjeSałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych domowych uroczystościach, w tym na Sylwestra. W tym roku na Sylwestra przygotowałam jednak inną sałatkę warzywną tym razem bez gotowanych jajek, za to z dodatkiem paluszków surimi, niektórzy nazywają je paluszkami krabowymi, chociaż z krabami te paluszki nie mają nic wspólnego, gdyż są przygotowywane z mięsa ryb, często z dorsza(...)jarzynowa z surimi jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdzi się w karnawałowym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń + natka 10 gotowanych paluszków surimi 3 szt. ogórek kiszony 3 łyżki majonezu delikatnego Winiary 1 łyżka ostrej musztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśredni brokuł 200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler) Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Pokrojone warzywa wrzucić do bulionu i gotować aż bedą al'dente. W międzyczasie brokuła podzielić na małe różyczki. Wrzucić do garnka. Dalej gotować. Serek topiony pokroić na małe kawałki też wrzucić do garnka
Monia miesza i gotujełyżeczki kuminu - 1 mała marchewka - sól himalajska - 4 pieczarki - ¼ puszki pomidorów - 2 łyżki groszku(...)mrożonki) - ząbek czosnku - kawałek awokado - ‘śmietanka’ sojowa - natka pietruszki * curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne. Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kumin; smażyć przez 30 sekund - Następnie dodać
Wegańska kuchnia orientalnadanie zrobione z niczego znaczy "gotowana woda". Pochodzi z terenów Maremmy (Włochy). Przypomina o dawnych dziejach i biedzie chłopów, która kiedyś panowała w Toskanii. Przepis mam z książki "Smaki Toskanii" - Aleksandry SeghiSkładniki na 2 porcje:2 kromki czerstwego chleba2 jajka6 łyżek startego sera pecorino ( u mnie parmezan)4 średniej wielkości pomidory2 cebulekilka listów bazyliioliwa(...)oliwek do smażenia2 łodygi z liśćmi selera naciowego2 marchewkisólNa patelni polanej oliwą smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, pokrojony seler, marchewkę, liście bazylii i sól. Wlewamy trochę wody. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na wrzącą zupę wbijamy całej jaja i czekamy aż się zetną. Podpieczony chleb wkładamy do miski, posypujemy serem, a następnie
Bon Appetit Małgorzatylitra rosołu 2 cebule 1 marchewka 2 ziemniaki sól pieprz oregano majeranek 3 łyżki śmietany szczypiorek Do garnka wlać rosół, dodać obrane i pokrojone warzywa , majeranek, oregano i gotować do miękkości. Pod koniec zmiksować całą zupę blenderem , dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z grzaneczkami z chleba lub bułki
Gotowanie jest łatweoliwek ziemniaki natka pietruszki czosnek sól pieprz do smaku Soczewicę w ilości Tobie potrzebnej wypłucz na sitku kilka razy. Zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem do czasu, aż całkowicie zmięknie. Międzyczasie dodaj marchewkę startą na dużych oczkach. Dosmacz solą, pieprzem ,przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj białą kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki, pozbawioną skóry. Jeśli nie lubisz białej kiełbasy, dodaj
Z Kuchni Do Kuchniogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler kawałek por kawałek 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego sól(...)ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do bulionu dodać listek laurowy, ziele angielskie, wszystkie warzywa zarówno te pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć
Ala piecze i gotujegroszek z marchewką. Baaaardzo go lubię :-) Czasem też jem groszek z marchewką nie w porze obiadowej, ale tak po prostu między posiłkami, albo na kolację. Przepis jest banalnie prosty a efekt bardzo smaczny :-)Składniki:6 marchwi1 puszka groszku konserwowego1 łyżka masła1 łyżka mąkisól, pieprzWykonanie:Marchew obieramy i gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu marchew kroimy na kosteczkę(...)garnku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu dodajemy do niego mąkę i mieszamy przez kilka sekund energicznie.Wsypujemy do zasmażki marchew i groszek. Mieszamy, a jeśli marchewka z groszkiem są za gęste, to podlewamy 2-3 łyżkami wody od gotowania marchwi i tę czynność można ewentualnie powtarzać. Dosalamy do smaku.Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Aniospały i zmęczony. Przygotowując sałatkę na pewno sprawicie sobie więcej niż odrobinę radości, do dzieła! ;) Składniki: 3 marchewki mały brokuł cebula ząbek czosnku garść fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju sól, pieprz Brokuła gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ja na mały garnek dodaję pół łyżeczki soli(...)płaską łyżeczkę cukru. Gotuję 5 minut. (Czas mierzony od włożenia brokuła do gotującej się wody). Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy i ścinamy na paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy ją na patelnię i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę szparagową gotujemy a następnie
Czerwona PorzeczkaPomidorowa to jedna z najczęstszych zup które są gotowane, chyba zaraz po rosole. U wielbiana przez dzieci jak i dorosłych. Najlepsza oczywiście z świeżych pomidorów, chociaż powiem że z koncentratem pomidorowym , też może być całkiem dobra. Polecam Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 pora(...)laurowy i lekko solę. Wlewam ok 2,5 L wody i gotuję. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągam z wywaru mięso oraz warzywa. Następnie dodaję przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie kroję marchewkę w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy. Śmietanę mieszam z niewielką ilością
magiczna kuchnia Kasikonserwowe puszka groszku z marchewką po 2-3 łyżki majonezu i jogurtu greckiego pół łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Pierożki gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. Marchewkę z groszkiem odcedzamy, ogórki kroimy i przekładamy na sito. Jajka, szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy. Pora drobno kroimy i na chwilę zalewamy wrzątkiem
Pani na deserłyżek oleju z oliwek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 por, 5 pieczarek, 2 marchewki, 100 g startego sera. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby i por kroimy w talarki
cookplgotowania zabieramy się za mięsną warstwę zapiekanki. 2. CEBULA + CZOSNEK + MIĘSO (10 min) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli. Po 3 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok. 4 minut na mocnym ogniu, rozdrabniając mięso łopatką. 3. MARCHEWKA(...)patelnię, dodajemy soli oraz pieprzu, mieszamy i smażymy wszystko ok. 5 min. 4. WINO + SOS WORCESTER + GROSZEK (10 min) Podsmażone mięso z marchewką podlewamy winem, dodajemy szczyptę suszonego tymianku oraz groszek odsączony z zalewy i gotujemy do zredukowania się płynu. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcester (możecie pominąć, ale warto go użyć, bo dodaje on głębszego smaku – sos można kupić
Nerds Kitchen