gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:55/261)

Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 124

selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy.   Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera 1 mała kalarepa pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, ostra papryka Gotujemy w lekko osolonej wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką kurkumy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych

vegetanie
Sałatka śledziowa z ziemniakami i czerwoną fasolą 66

jabłko 1 szalotka 2 duże ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 1 łyżka soku z cytryny majonez sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki szoruje i gotuje. Ostudzone ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Groszek z marchewka, czerwoną fasolę osączam na sicie z zalewy. Szalotkę i obrane jabłko kroję w drobną kostkę.  Śledzia i ogórki również

magiczna kuchnia Kasi
Kolorowy makaron 123

marchewki mały brokuł 20 dag pieczarek lub innych grzybów przyprawy typu sól, pieprz, curry 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 3 łyżki śmietany WYKONANIE Makaron gotuje w osolonej wodzie. Tak, jak lubimy. Przelewamy zimną wodą. Marchewkę obieramy, strugamy w paski, brokuł dzielimy na małe różyczki, paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki w paski. Do szerokiego garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy warzywa

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet drobiowy z żurawiną 69

pasztet drobiowy z żurawiną (keksówka 27x11cm): 1,2 kg udek z kurczaka 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie marchewki niewielka pietruszka niewielki kawałek selera 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g suszonej żurawiny 2 jajka szklanka wywaru z gotowania udek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Cebule kroimy w plastry. Wątróbkę płuczemy i osuszamy. Oba składniki podsmażamy(...)Udka przekładamy do garnka, zalewamy około 2 l zimnej wody i zagotowujemy. Zbieramy ścięte białko, czyli tak zwane „szumowiny” i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, płaską łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godz. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu i pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy udka będą chłodne

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 528

znajdziecie tutaj. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 110g roztopionego masła 100g marchewki startej na grubych oczkach 300g miąższu z dyni ( by uzyskać taką ilość miąższu z dyni należy kupić dynie o wadze około 600g) Polewa: 100g białej czekolady 150g serka homogenizowanego(...)kostek ciemnej czekolady Dekoracja: 100g czekolady gorzkiej 55ml miodu Nieco białej i ciemnej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od dyni. Obieramy ją, kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut. Następnie studzimy i miksujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając

Kolizje Smaków
Aromatyczna zupa buraczkowa 116

niewielką ilością wody. Dodać buraki, zalać bulionem, dodać ocet winny, wódkę lub gin, sól i pieprz, przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć gaz i powoli gotować przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka.  Z zupy wyłowić przyprawy i dokładnie ją zmiksować (mikserem ręcznym lub kielichowym). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie imbirem

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z dyni, z mlekiem kokosowym 181

niestety zupa będzie wtedy droższa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojoną dynię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość zalać 1,5 litra wody i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą, garam masala, i pieprzem oraz chili, jeśli lubicie pikantniejsze potrawy. Dodać szklankę mleka(...)smaku. Udekorować startym serem gruyère, parmezanem lub innym serem o zdecydowanym smaku. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! Wyliczenia: dynia 2 zł ziemniaki 0,50 zł marchewka 0,35 zł cebula 0,30 zł wiórki kokosowe ekologiczne 2 zł przyprawy ok. 0,50 zł ser gruyère (ok. 50 g.) 4 zł Koszt całego dania: 9,65 zł Porcja

Obiad za dychę
Zapiekanka ryżowa z warzywami 105

Składniki: * 1,5 szklanki ryżu * marchewka z groszkiem (mrożona) 45 dag * 2 cebule * 40 dag pieczarek * łyżka masła * czubata łyżka przyprawy typu vegeta * szklanka kremówki * 15 dag tartego żółtego sera * 2 jajka * tłuszcz do smarowania formy Sposób przygotowania : Ryż gotujemy na sypko. Mieszankę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Gdy się zeszkli

Pobite gary Barbary
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 157

inny.   Składniki:-główka włoskiej kapusty-20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej-0,5 kg mielonego mięsa-6 pieczarek-cebula-3 ząbki czosnku-2 marchewki-przyprawa do mięs-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej   Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut.Wyciągamy z wody i studzimy.   Kapustę przygotowujemy jak na gołąbki pamiętając, że kapusta

Maminek kulinarny
Zupa krem z dyni 143

łyżeczka papryki ostrej - sól i pieprz do smaku - zielona pietruszka - suszone pestki dyni Dynię obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy dodając troszkę soli. W drugim garnku na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Potem kroimy ziemniaki i marchewkę w kostkę i dodajemy do cebuli a następnie całość zalewamy wodą aż warzywa zostaną przykryte wodą, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy

Kuchenne Wariacje
sałatka jarzynowa z surimi 302

Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych domowych uroczystościach, w tym na Sylwestra. W tym roku na Sylwestra przygotowałam jednak inną sałatkę warzywną tym razem bez gotowanych jajek, za to z dodatkiem paluszków surimi, niektórzy nazywają je paluszkami krabowymi, chociaż z krabami te paluszki nie mają nic wspólnego, gdyż są przygotowywane z mięsa ryb, często z dorsza(...)jarzynowa z surimi jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdzi się w karnawałowym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń + natka 10 gotowanych paluszków surimi 3 szt. ogórek kiszony 3 łyżki majonezu delikatnego Winiary 1 łyżka ostrej musztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa brokułowa 154

średni brokuł 200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler) Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Pokrojone warzywa wrzucić do bulionu i gotować aż bedą al'dente. W międzyczasie brokuła podzielić na małe różyczki. Wrzucić do garnka. Dalej gotować. Serek topiony pokroić na małe kawałki też wrzucić do garnka

Monia miesza i gotuje
Curry z fasolki, marchewki i ziemniaka + kasza jaglana 114

łyżeczki kuminu - 1 mała marchewka                             - sól himalajska - 4 pieczarki - ¼ puszki pomidorów - 2 łyżki groszku(...)mrożonki) - ząbek czosnku - kawałek awokado - ‘śmietanka’ sojowa - natka pietruszki * curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne. Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kumin; smażyć przez 30 sekund - Następnie dodać

Wegańska kuchnia orientalna
ACQUACOTTA czyli toskańska wodzionka ;) 124

danie zrobione z niczego znaczy "gotowana woda". Pochodzi z terenów Maremmy (Włochy). Przypomina o dawnych dziejach i biedzie chłopów, która kiedyś panowała w Toskanii. Przepis mam z książki "Smaki Toskanii" - Aleksandry SeghiSkładniki na 2 porcje:2 kromki czerstwego chleba2 jajka6 łyżek startego sera pecorino ( u mnie parmezan)4 średniej wielkości pomidory2 cebulekilka listów bazyliioliwa(...)oliwek do smażenia2 łodygi z liśćmi selera naciowego2 marchewkisólNa patelni polanej oliwą smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, pokrojony seler, marchewkę, liście bazylii i sól. Wlewamy trochę wody. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na wrzącą zupę wbijamy całej jaja i czekamy aż się zetną. Podpieczony chleb wkładamy do miski, posypujemy serem, a następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa cebulowa 77

litra rosołu 2 cebule 1 marchewka 2 ziemniaki sól pieprz oregano majeranek 3 łyżki śmietany szczypiorek Do garnka wlać rosół, dodać obrane i pokrojone warzywa , majeranek, oregano i gotować do miękkości. Pod koniec zmiksować całą zupę blenderem , dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z grzaneczkami z chleba lub bułki

Gotowanie jest łatwe