gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:59/261)

Żurek z kiełbasą i jajkiem 130

kostkę biała kiełbasa 2 ząbki czosnku listek laurowy, ziele angielskie majeranek , sól , pieprz 4 łyżki śmietany Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, przyprawy i gotować ok. 15 min. Następnie do wywaru z kiełbasy dodać ziemniaki, marchewkę i ugotować je do miękkości.Dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać

Moje domowe kucharzenie
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 245

gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam ją także samą, tak do popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5l Składniki zupy: - 3 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku - kawałek pory - 1-2 łodygi selera naciowego - 4-6 kulek ziela angielskiego - 1-2 listki laurowe - ok.2-3 litry wywaru

Smaczne Zdrowe
Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów 115

pieprz Bulion (prawdziwy): – mięso (w zależności od tego, jaki chcecie uzyskać bulion – drobiowe, wołowe, cielęce) – ok. 1 kg – 2 – 3 litry wody – kilka marchewek – 1- 2 pietruszki (korzeń) – kilka liści z natki pietruszki – niewielki seler – cebula (obrana i opieczona nad palnikiem/ gazem, etc.) – kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego(...)Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu (bez bulgotania!) do miękkości składników. Zupa pomidorowa: z bulionu wyjąć mięso i warzywa. Dodać pomidory i chili. Gotować do miękkości świeżych pomidorów (muszą się rozpadać). Dodać marchewkę i pietruszkę – zmiksować. Można też dodać rozdrobnione mięso. Zupę pomidorową podawać na ciepło, udekorowaną opcjonalnie kleksem z kwaśnej śmietany. Posypać bazylią i natką pietruszki

Pociąg Do Kuchni
Bób z marchewką 125

cebula 5 łyżek bułki tartej Sól Olej do smażenia Przepis: Bób płuczemy i przesypujemy do garnka z wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Marchewkę obieramy i kroimy w grube talarki i dodajemy do bobu. Całość gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Pod koniec gotowania kroimy w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy ją na złoto. Na patelnię dosypujemy bułkę tartą

Emcia Pichci
Domowy rosół na kaczce i kurczaku 67

oprószonej stolnicy bardzo cienko rozwałkowujemy. Delikatnie rolujemy i kroimy w cienki makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Czas gotowania zależy oczywiście od tego jak cienko go pokroiliście. Składniki na rosół porcja rosołowa z kaczki 4 skrzydła z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera natka z selera kawałek pora cebula średniej wielkości pomidor 1 jabłka(...)Dodajemy do rosołu. Zupę gotujemy przez kolejne 45 minut, po tym czasie dodajemy pomidor, jabłko, natkę z selera oraz jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Rosół gotujemy jeszcze przez 45 minut. Z zupy wyjmujemy pora, bo na pewno się rozpadł, selera, pietruszkę i nać. Na talerze wykładamy makaron, możemy dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy gorącym rosołem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Flaczki 156

bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek selera-kawałek pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń imbiru-kilka gałązek oregano-kilka ziarenek pieprzu-kilka ziaren ziela angielskiego-3-4 ząbki czosnku-sól(...)schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu.Odławiamy też warzywa.Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu.Do rosołu wsypujemy też flaczki.   Gotujemy ok. 30 minut.   Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku.Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut.   Na patelnię wlewamy

Maminek kulinarny
ZUPA GRZYBOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM NA WOŁOWINIE 136

angielskiego listek laurowy kubek kwaśnej śmietany natka pietruszki *********************************************** Ugotować wywar ze szpondra wołowego z zielem angielskim,listkiem laurowym i jałowcem.Wyciagnac kości,dolożyć mieszankę z marchewki i groszku , oczyszczone i pokrojone grzyby leśne.Gotujemy z 15-20 minut,wsypujemy kaszę mannę i zagotowujemy ,doprawiamy.Gotujemy jeszcze 10-15 minut.Ściągamy z ognia garnek,zalewamy śmietaną ,mieszamy.Podajemy gorącą i posypujemy posiekaną natką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krem z brokułów z indykiem 120

listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu sól do smaku lubczyk Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą ok 350 ml. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, podpaloną na ogniu cebulę i przyprawy. Gotować do miękkości.  Miękkie warzywa wyciągnąć z bulionu, oprócz czosnku. Włożyć brokuły i trzymać na ogniu ok 4-5 min. Zmiksować na gładki krem. Podawać

Gaździnka warzy
Pyszna wołowina rozpływająca się w ustach 177

wrzucić cebulę pokrojoną w pół- plasterki i posiekany czosnek, smażyć, aż zmiękną. Włożyć mięso, podlać wodą, zagotować. Dodać resztę składników tj. grzybki, posiekaną natkę pietruszki, marchewkę pokrojoną w plasterki, wymieszać. Zmniejszyć gaz i gotować około 2 godzin. W razie potrzeby podlać wodą. Mięso musi być bardzo miękkie. jeśli macie garnek elektryczny do wolnego gotowania to ustawić na wolne gotowanie

Kuchnia Pokoleń
Zupa jarzynowa. 127

pietruszki 100 g marchewki 500 g ziemniaków Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy porcje rosołowe - według uznania jak chcemy aby był intensywny smak :), wsypujemy kucharka, dodajemy marchewkę i doprawiamy pieprzem. Kiedy zacznie nam się gotować wrzucamy pokrojonego kalafiora, fasolkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Krem z marchwi z groszkiem z białej kiełbasy 188

pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka cząbru 1 ząbek czosnku pieprz 1 pęczek szczypiorku     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy w na plasterki, zalewamy bulionem i gotujemy do ich miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wstawiamy ponownie na płomień (mały). Dodajemy cząber (pamiętając o tym by w palcach

R'n'G Kitchen
Szybka i zdrowa zupa kalafiorowa 138

Tradycyjna zupa warzywna, którą można podać nawet maluszkom.  Składniki:  główka kalafiora kilka ziemniaków marchewka natka pietruszki lub lubczyku sól, pieprz ewentualnie wywar mięsny  Kalafiora dzielimy na drobne różyczki. Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem z natką gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Zupa wcale nie musi być na mięsie ale ja zazwyczaj

prawdziwe jedzenie
Pulpety w pomidorach 103

tartej Mleko Sól, pieprz Pomidory z puszki 2 marchewki Kawałek korzenia pietruszki 1 cebula woda Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę ( ok.500 - 600 ml ), dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy ok ½ szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy

Smaki Ewy
Paprykarz warzywny Sante 162

Wypróbowałam też pasztet sojowy - polecam oba Skład: ryż gotowany, woda, teksturat sojowy, olej roślinny, warzywa (cebula, marchewka, pietruszka, papryka) koncentrat pomidorowy, kasza manna, mąka ryżowa, białko sojowe, sól morska, hydrolizat białka roślinnego (soja, kukurydza), ekstrakty i olejki eteryczne przypraw, ekstrakt drożdżowy, aromaty (seler). Firma: Sante. Cena: ok. 4zł. Masa netto: ok. 120g. Bardzo smaczny. Niezastąpiony, gdy brak czasu na przygotowanie

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapusta z grzybami 119

świetny dodatek do wigilijnych dań. Jedna z  dwunastu wigilijnych potraw na naszym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg. kapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy i dusimy do miękkości kapusty

Kuchnia Beaty
Poniedziałkowy "fit" - krem z dyni z kurczakiem 127

skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę.      Dynie przekładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone na małe kawałki marchewki i zalewamy wodą tak aby zakryć warzywa.    Gotujemy do miękkości. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Cebule kroimy drobniutko i podsmażamy na maśle.      Odlewamy z garnka z dynią nadmiar wody i dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami 165

rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek. 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej

Kuchnia domowa Ani
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami 96

się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest to, aby mięso było miękkie i jednocześnie nie straciło swojej struktury.  My Polacy jesteśmy fanami(...)pieprz czarny mielony natka pietruszki tymianek majeranek oregano sól PRZYGOTOWANIE Gulaszu: W pierwszej kolejności myjemy mięso i osuszamy je, najlepszą metodą będzie użycie papierowego ręcznika. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora siekamy i wstawiamy do gotowania w garnku z wodą. Następnie mięso kroimy w kostkę lub paski. Podsmażamy je na oleju, aż się ładnie zarumieni i przekładamy do gotującej się włoszczyzny

kulinarnyJa
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 108

ganku podsmażamy na oliwie cebulę posikaną w drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy startą marchewkę, selera i posiekaną kolendrę. Dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 15 min. Kontrolujemy, aby soczewica nam się nie rozgotowała. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zupę podajemy

kulinarnyJa
Drobiowe pulpeciki jako dodatek do domowego rosołu 137

minut i wyławiamy je. Po ugotowaniu wszystkich kuleczek, polecam przecedzić rosół przez sitko i gazę, która zatrzyma drobne szumowiny jakie pojawiły się w wywarze podczas gotowania mięsa. Podajemy jak wiadomo z rosołem, kluskami, marchewką i zieleniną. Smacznego

Taste Of My Day
czosnkowy kotlet z piersi w jajku i mące na obiad... 234

panierka lepiej się trzyma , każdy kotlet maczać dobrze w jajku i obtaczać w mące smażyć na gorącym oleju na złocisto z obu stron podać z gotowanymi ziemniakami i np. buraczkami na ciepło i marchewką z masłem, posypać koperkiem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krem z kalafiora. 255

angielskiego 6-8 ziaren pieprzu 4-5l wody 1 łyżeczka soli kromka pieczywa razowego ostra oliwa jogurt naturalny Do garnka wlewam wodę. Wrzucam obraną marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Gotuję warzywa, aż będą miękki. Odławiam warzywa i przyprawy. Do bulionu wrzucam kalafiora, solę i gotuję do miękkości. Blenduję całość na gładką masę. Podaję z jogurtem naturalnym

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z tuńczykiem na płatach makaronu lasagne. 125

oleju 1/2 szt. ogórka zielonego 1 cebula 3 łyżki majonezu  sól, pieprz, chili 20 dag. startego sera żółtego 1 marchewka 2 jajka 5 płatów makaronu Lasagne Groszek, kukurydzę, selera oraz tuńczyka przekładamy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobną kostkę. Makaron Lasagne gotujemy w posolonym wrzątku około 3-4 minuty, następnie osuszamy. Cebulę, ogórek kroimy

NaKońcuJęzyka
Pomidorowa na indyczej szyjce ( rumieniona) 109

kawałek białej kapusty tak jak to robiła moja Babcia , a jakoś potem nie wiem czemu przestałam ja dokładać. Pomidorówka będzie posiłkiem jednodaniowym ( z makaronem, kawałkami marchewki i indyczą wkładką )- dawno już takiej nie gotowałam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Klopsiki w sosie śmietanowo -musztardowym 122

szkl. śmietany szczypiorek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować około 10 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i chwilę poddusić , mieszając

Moje domowe kucharzenie