gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:67/261)

sałatka biwakowa 474

składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę lub przy pomocy sitka do jajek. Fasolkę przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Selera odciskamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Cebulkę kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Galaretka drobiowa 141

przekąskę... Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 1 kg kurzych łapek 4 l wody 4 duże marchewki seler por cebula puszka kukurydzy pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kurczaka i łapki myjemy zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym, małym ogniu, cebulę przypalamy nad ogniem dodajemy do wywaru, jak mięso będzie już pół miękkie(...)dodajemy wszystkie obrane warzywa oraz przyprawy, gotujemy pod przykryciem cały czas na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso kroimy bardzo drobno, marchewki w plasterki. Do miseczki wkładamy mięsko, marchewkę oraz kukurydzę, zalewamy wywarem. Wystudzone galaretki wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy według uznania

kgwjanczewo
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 174

pieprzem,obficie posypujemy i nacieramy majerankiem.Układamy na blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc. Udzce wkładamy do naczynia zaroodpornego,obkładamy marchewkami pokrojonymi w krązki. Przykrywamy.Nastawiamy piekarnik na ok.190 st.W garnuszku gotujemy wywar z warzyw,doprawiamy dosc mocno sola,pieprzem,ewentualnie vegeta,Wywar musi byc słonowaty,wystarczy go ok.2 szklanek.Tak przygotowanym wywarem podlewamy mięso.W trakcie pieczenia(...)przykryciem.Po 1,5 godz pieczenia zlewamy wywar,zeby było go tylko na dnie,odkrywamy naczynie zaroodporne,pieczemy jeszcze ze 20 minut,zeby skórka na udzcu sie zarumieniła.Podajemy na marchewce i fasolce szparagowej

Z Majeczką w kuchni
Zupa gołąbkowa 180

mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać do zupy warzywa i ryż, przyprawić do smaku następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 458

kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i orzechami. Mięso wymieszać, a następnie formułować z niego niewielkie pulpeciki(...)śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut.  Podawać z ugotowanym ryżem. Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszać. Można jeść od razu, choć lepsza jest jak przeleży

Fabryka pomysłów
Żurek świąteczny 232

będą twarde. Do żurku często dodaje się również suszone grzyby. Wtedy należy je najpierw namoczyć, osączyć i pokroić w paski. Dodać do włoszczyzny i gotować razem. Gorąco polecam! Składniki na 6-8 porcji: 3 nieduże marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 mały por 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wody 250 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy(...)dekoracji sól do dekoracji opcjonalnie kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki Włoszczyznę obrać, umyć, grubo pokroić, włożyć do garnka. Zalać 1 litrem wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Wywar przecedzić. Od boczku oddzielić skórę. Pokroić go w kostkę. Na zimną patelnię włożyć boczek i skórę. Podsmażać, aż się lekko zrumieni. Zalać 1 szklanką

Pełny talerz
Zupa z czerwonej soczewcy 117

słodkiej papryki natka pietruszki pieprz, sól,  sos sojowy do smaku 100g gęstej śmietanki 12 lub 18% Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, selera, pietruszkę, natkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Gotować bulion przez ok 3 godziny . Po tym czasie całość przelać przez sito.  Soczewicę namoczyć w 3 szklankach zimnej wody przez(...)kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną.  Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami. Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu.  Smacznego. Większość moich zupy serwuję w miseczkach

Słodki Zakątek
Szynka w ziołach i warzywach z sosem ziemniakami i buraczkami zasmażanymi 85

500 g szynki 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili w płatkach sól pieprz

Gotowanie jest łatwe
Barszcz biały, czyli poznańskie białe kwaśne. 1417

pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu, 2 liście laurowe ,3 ziarenka ziela angielskiego, pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 18%, łyżka mąki krupczatki 2 marchewki, kawałek selera, pora, 2 ząbki czosnku WYKONANIE: Z warzyw, golonek przypraw gotujemy wywar, do miękkości golonek,  następnie skręcamy gaz, dodajemy ocet i cukier do smaku

Kuchnia Beaty
Domowy paprykarz szczeciński 357

łyżek oleju rzepakowego cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz – do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista lekko ją solimy i wyciskamy

Poezja smaku
Zupa pomidorowa z klopsami 73

obiad! Tradycyjna, ulubiona pomidorowa trochę inaczej. Składniki : 500 g mięsa mielonego, pęczek koperku, cebula, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, łyżka masła, bulion rosołowy - ok 2 litrów z ugotowaną marchewką *2 duże sztuki 40 g przecieru pomidorowego, pomidory krojone w puszce Przygotowanie: Cebulę kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, łyżeczką soli oraz(...)masłem, Wrzucamy mięsne kulki, podsmażamy przez 5 minut, aby się lekko zarumieniły. Dodajemy do ciepłego bulionu/rosołu wraz z pokrojoną w plasterki marchewką. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy przecier i pomidory, gotujemy jeszcze przez 15 minut.  Podajemy ze śmietaną i ulubionym makaronem

Lena Gotuje
Marchewka z groszkiem - dodatek do drugiego dania 145

mąki Marchewkę oczyścić, pokroić wzdłuż na pół. Zazwyczaj kroję marchewkę w małą kostkę, ale w tym przypadku zależało mi na zachowaniu kształtu małej marchewki Groszek wyłuskać Warzywa przełożyć do garnuszka, zalać wodą, dołożyć kostki rosołowe i gotować do miękkości Gdy warzywa będą miękkie, zagęścić sos śmietaną z mąką ( podobnie jak robiłam przy sosie do pulpetów ): śmietanę i mąkę przełożyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną 168

tych, którzy późno wracają do domu, a bez obiadu obejść się nie potrafią. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem, soczewicą lub inną kaszą, które gotować należy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad. Składniki : polędwiczka wieprzowa 2 marchewki papryka czerwona cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe sól pieprz olej kasza jaglana Marchew i seler zetrzeć

Weekendy w domu i ogrodzie
Bitki schabowe w młodej kapuście. 392

jeść łyżkami prosto z patelni :). Nawet nie trzeba gotować do niego ziemniaków. Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco!   BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE.           Składniki na 6 porcji: około 750 g schabu  około 700 g młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula około 600 - 700 ml  gorącego bulionu oliwa(...)mące i podsmażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, włożyć cebulę i marchewkę, chwilę przesmażyć, zalać gorącym bulionem. Na przemian układać schaby z warstwą kapusty. Całość gotować około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Danie można lekko zagęścić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką 301

ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej  pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania