gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:75/261)

Zupa z kurkami 202

Smaczna zupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam czystą. Gotowałam wg przepisu  Magdy Gessler, zmieniłam nieco proporcje składników.składniki200 g kurek300 g ziemniaków1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku50 g masła1 l wywaru mięsnego, bulionuliść laurowyziele angielskiesól pieprzprzygotowaniePrzygotować kurki.  Dokładnie oczyścić ( najwygodniej(...)odczekać ok. 20 minut aż wyschną. W międzyczasie wywar wlać do garnka, dodać  obrane, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki,  marchewkę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek . Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut.  Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby

Stare Gary
Surówka z pora ,marchewki i jabłka 133

  Fajna surówka do obiadu! Składniki: 2 białe części pora 1 duża marchewka 1 jabłko  gęsta śmietana sól i pieprz Pora kroimy drobno w półplasterki

Przepisy mojej mamy
Kasza jaglana z pieczonymi warzywami 130

zielone oliwki, korniszony, kapary  Przygotowanie: Kaszę zagotować z 3 szklankami lekko posolonej wody. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 minut. Następnie wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 20 minut. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić na plastry a następnie na słupki. Marchewkę oprószyć cynamonem. Pietruszkę posypać kolendrą. Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona

Codziennik Kuchenny
Żeberka po farmersku 103

700 g żeberek 1 marchewka 1 cebula 2 jabłka 3 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków  pół szkl białego wina wytrawnego 1 szkl wody rozmaryn suszony

Gotowanie jest łatwe
Domowy paprykarz szczeciński 164

marchewka1 cebulakoncentrat pomidorowy - ilość do smakusłodka papryka - ilość do smaku1 liść laurowy2 ziela angielskiesól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy.2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości.3. Cebulę drobno siekamy.4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy.6. Dodajemy przyprawy

Kuchnia domowa Ani
Rosół z domowym makaronem według mojej mamy 128

makaron przeważnie kupuję, bo u mnie jedzą tylko cieniutki, ale z tym się nie równa nawet. Rosół standardowo robiony tyle że długo gotowany na naprawdę małym ogniu. Ja takiego nie robię, ale lubię jak jest słodki od marchewki. Składniki na makaron :  * pół kg mąki pszennej  * jajko  * 3 żółtka  * łyżeczka soli  * łyżka oleju rzepakowego  * ciepła

Magiczne Życie Marty
ZUPA POMIDOROWA Z KAPUSTĄ KISZONĄ 97

Składniki 1 l rosołu/bulionu/wywaru ok 250 g kapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie(...)rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę i czosnek, kiedy staną się szkliste dorzućcie kiełbasę, seler naciowy i marchewkę, chwilę później drobno posiekaną kapustę kiszoną. Smażcie kilka minut. Kiedy ziemniaki staną się miękkie przełóżcie do garnka zawartość patelni. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę około pół godziny-do ugotowania warzyw. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem i szczyptą cukru, jeśli to konieczne

OliveandThyme
Jak zrobić idealny rosół 158

nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania zupa. Używamy najlepszych składników. Pamiętajmy jednak, że dobry rosół jest jak lekarstwo, wzmacnia organizm po chorobie, szczególnie po atybiotykoterapii, rozgrzewa, poprawia nastrój(...)palnika na minimalną i gotować mięso przez dwie godziny pod przykryciem. Rosół nie powinien mocno się gotować, gdyż zmętnieje. Zaglądać co jakiś czas i usuwać łyżką brązowe szumowiny. Po dwóch godzinach dołożyć umytą cebulę w łupinie (da piękny kolor), umyte obrane marchewki i pietruszki, obrany seler i por. Warzywa pokroić na kilka części. Dodać też przyprawy. Posolić zupę. W zależności

Posadzone i zjedzone
Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną (bez glutenu, mleka i jajek) 210

uznania lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) Przygotowanie: Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście , jeśli preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować

głodny alergik
Mięsna zupa na ostro. 194

witamin i mikroelementów. Z reszta jak wiele innych warzyw, jednak papryka góruje nad innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy paprykę obojętne czy surową ,gotowaną, pieczoną, smażoną. Obdarzy nas takim samym zdrowiem.  Składniki na 4 porcje - mięso wieprzowe  1/2 kg - papryka 3 szt różne kolory - cebula 2 szt - papryka chili(...)mięso podsmażyć do   zrumienienia, dodać paprykę słodką, podlać szklanką bulionu, przykryć pokrywka dusić na wolnym ogniu   ok 15 min . - dodać marchewkę , pokrojona paprykę, posolić, dodać resztę bulionu dusić ok 5 min. - dodać pokrojone pomidory , gotować jeszcze ok 10 mon. - doprawić solą, pieprzem cayenne jeśli to konieczne.    Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem

Eli Gotowanie
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 175

Zimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 cebule 300g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki mąki liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso(...)marchew, pietruszkę i natkę oraz przyprawy. Dusimy przez kolejną godzinę, w międzyczasie uzupełniając kolejnym litrem wody. Na koniec mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy aż gulasz zgęstnieje

Szefowa kuchni
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 548

łba, płetwy oraz filetuję kawałki usuwając długie ości. Z tego gotuję rosołek, który następnie przecedzam do innego garnka, dorzucam mięso obrane z tych kawałków i powstaje nam pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji: - u mnie części odcięte od 6 płatów karpia - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 łodyga selera naciowego - kawałek pora - sól - 3-4 łyżki(...)garnka włożyć umyte, poodcinane części karpia, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać obrane warzywa , sól i gotować pod przykryciem ok.30 minut. Po tym czasie wyjąć wszystko z rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa ( marchew i pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości

Smaczne Zdrowe
Galaretka drobiowa 1256

jest w wykonaniu mojej mamy. Ale wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;).  Składniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso) 2-3 marchewki korzeń pietruszki kawałek pora  kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe natka pietruszki, selera (posiadam zamrożoną) opalona cebula przyprawy do smaku czosnek żelatyna spożywcza na 2,5 l płynu(...)wolnym ogniu. Kiedy już zbierzemy wszelkie szumowiny do wody dodajemy umyte warzywa, opaloną cebulę, ziele angielskie, listek. I tak delikatnie "pyrkający" rosół gotujemy do miękkości mięsa. Ok 1-1.5 godz. Kiedy jest gotowe wyjmujemy mięso i marchewkę. Resztę przelewamy przez sitko. Przestudzone mięso drobiowe oddzielamy od kości  i kroimy na mniejsze kawałki. Porcja rosołu powinna być

Malinowe Pocałunki
Barszcz ukraiński 91

wrzątku wrzucić ciecierzycę, gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 3 godziny, jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę i 30 min od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. Po ugotowaniu do miękkości, ciecierzycę odcedzić, wodę z gotowania wylać. W drugim garnku do zimnej wody (2 litry) wrzucić mięso, ziele angielskie i liście laurowe, gotować(...)godzin po przykryciem na małym ogniu (do momentu aż mięso będzie miękkie), jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana

moj przepis na