angielskie 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru papryka mielona słodka pieprz canney mały jogurt naturalny ok. 2 litrów wody Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut, dodać ogórki - starte na grubych oczkach tarki wraz ze skórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaorganizmu, ale pobudzi nasz apetyt na drugie danie. Uwielbiam zupy i często je gotuję, a obiad bez zupy dla mnie jest jakiś taki niepełny. Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zupa syci, rozgrzewa i dodaje energii. W gotowaniu zupy fajne jest to, że każdy może dostosować ją do swoich upodobań i stworzyć(...)smaku Odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 5 ml, łyżeczka - 5 ml). Jak ugotować zupę z soczewicy z makaronem? Ziemniaki, marchewkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Zagotować 2 litry wody z dodatkiem bulionu i dodać pokrojone warzywa, gotować około 15 minut. Do gotujących się warzyw dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut, po czym dodać przyprawy (bez soli i pieprzu
Kuchcik gotujewszystko co najlepsze. Znawcy tej zupy ;), czyli nasze babcie mowią , że dobry rosól to min 2 godziny gotowania. Każdy z nas ma sposób na rosół I dzisiaj chciałabym pokazać moj. Zapraszam :) Składniki: 1,5-2 kg kurczak 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula kawałek por natka pietruszki I selera naciowego sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
Smaki Edytyświąt. Nie ma się zresztą czemu dziwić...smaczna, łatwa, choć czasochłonna, nie znudzi się chyba nigdy.Polecam :) SKŁADNIKI : 4 udka 5 dużych skrzydełek 0,7 kg kurzych łapek 3 marchewki 1 cebul a 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 6 ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki(...)miękkie. Po tym czasie dorzucić udka i skrzydełka i gotować kolejną godzinę. Garnek zdjąć z palnika, łyżką cedzakową wyjąć udka, skrzydełka i warzywa .Resztę przecedzić przez sito. Do czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić np magi, pieprzem. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli ktoś ograniczy w przepisie jej ilość, warto
Gosia gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie szybkie obiady? Jeśli tak to spodoba się wam ten przepis Kurczak z mieszanką meksykańskich warzyw w sosie pomidorowym
Marta Gotujekurczaka · Makaron świderki · Warzywa na patelnie francuskie · 1 opakowanie mini marchewek · 200 ml śmietany 36 % · 20 dag sera mozzarelli · Jajko(...)Doprawiamy solą, papryką oraz tabasco, dokładnie mieszamy. 3. Następnie prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. 5. Na makaronie układamy usmażone mięso. 6. Warzywa oraz marchewki prużymy na rozgrzanym oleju, solimy. 7. Warzywa przekładamy na kurczaka. 8. Do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko
Kulinarna Chwilaziela angielskiego pieprz w ziarnach sól przyprawa do ryb warzywne kostki rosołowe śmietana Wykonanie: Do garnka wkładamy związaną młodą włoszczyznę, obrane marchewki oraz rybę. Zalewamy je wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól i warzywne kostki rosołowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, by wydobyć ze składników maksimum smaku. Po +/- 15 minutach dodajemy ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę
Taste Of My Dayjarzynowa od lat pojawia się na świątecznych stołach mojej rodziny (podejrzewam, że u Was także :)). Zbliża się Wielkanoc, więc mam nadzieję, że przepis na sałatkę przyda się początkującym fanatykom gotowania :). Przedstawiona poniżej wersja jest wegetariańska. Jeżeli wolicie mięsne smaki, to może wkroić do dania aromatyczną kiełbasę lub ugotowaną wraz z cebulą pierś z kurczaka (Iran obchodzi niedługo nowy(...)kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. 2. Ugotuj jajka na twardo (Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka i gotuj przez około 10 minut). Zimne jajka obierz ze skorupek i pokrój
Przepisy Aleksandrydodatkiem soli, warzyw, grzybków, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego. Gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek. Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy.Czerstwe bułki moczymy i odciskamy.Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki. Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy
Maminek kulinarnygalaretę (tej tradycyjnej nie lubię, po prostu...). Nie jest skomplikowana w wykonaniu, jedynie wymaga trochę czasu, bo najpierw jest gotowanie potem krojenie, a jeszcze później zastyganie... ale efekt końcowy jest bardzo zadowalający :-) SKŁADNIKI 2 duże udka z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli natka pietruszki zielony groszek (ewentualnie 1 - 2 jajka ugotowane na twardo
Czary - gary w kuchniZresztą każdy ma inny gust, ale polecam wypróbować poniższą recepturę. Dajcie znać czy i jak gotujecie bigos z młodej kapusty. 1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości) kości schabowe lub żeberka (w wersji wege pomijamy) kiełbasa (opcjonalnie) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe koncentrat pomidorowy (ilość(...)Dodatkowo: olej do smażenia Ugotować wywar na kościach lub żeberek - z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, listkami laurowymi oraz odrobiną soli. (W wersji bezmięsnej z samych warzyw z dodatkami.) Następnie do garnka dodać poszatkowaną kapustę. Całość lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 20-25 minut. (Co jakiś czas przemieszać.) W międzyczasie mięso oddzielić od kości
Di gotujeoraz ziołami. Wymieszać i odstawić. Przygotowanie warzyw – ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości 5 mm, kalafiora rozdrobnić, marchewki obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do wody osolonej do smaku. Gotować od zagotowania się wody 3 minuty. Warzywa tylko mają się delikatnie podgotować. Odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Włożyć mięso do warzyw. Przygotowanie
Kuchnia Pokoleńziemniakami , marchewką, koperkiem i kozim serem, który świetnie podkręca smak zupy. To jedna z moich ulubionych bezmięsnych zup. A, że sezon szparagowy trwa krótko, korzystajmy w pełni z dobrodziejstw tego warzywa. Nie dość, że są bardzo zdrowe to również wyjątkowo smaczne i można z nich wyczarować mnóstwo potraw. Polecam! Składniki: 10 średnich zielonych szparagów 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula(...)odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać. Do garnka wlać bulion i dodać pokrojone ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotować, aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać pokrojone szparagi
Oryginalny smakniedzielę. Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę. Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki * 2 cebule * 4 ząbki czosnku * 5 jajek rozm. L * sól
Pieprzyć z Fantazjąsól pieprz mielony natka pietruszki Kasztany naciąć na krzyż i piec w temperaturze 190 stopni C. przez 40 minut. Ziemniaki, pietruszki, seler, marchewki, cebulę i imbir obrać. Zalać 2 litrami wody. Dodać kozieradkę, lubczyk i cynamon. Gotować na małym ogniu na bulion. Z bulionu wyjąć pietruszki, cebulę, cynamon i seler. Do bulionu z resztą warzyw dodać pokrojoną w grubą kostkę
Weekendy w domu i ogrodzielitra wywaru z wędzonych kości 2 marchewki- starta 1 op.grochu całego łuskanego tłuszcz sól majeranek 20dag.wędzonej słoniny 20dag.boczku wędzonego czosnek granulowany ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Marchewkę zetrzeć na tarce.Dodać groch namoczony przez całą noc ,do gorącego wywaru,posolić,gotować do miękkości.Boczek i wędzoną słoninę pokroić w kostkę,przetopić,zasypać 1 łyżką mąki i zrobić złotą zasmażkę,wlać do zupy,gotować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikontynuować smażenie przez kolejne 3 minuty. Następnie wlać wodę, a wraz z nią pokojone grzyby leśne i pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, sól, pieprz i paprykę. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż wołowina będzie miękka (około półtorej godziny). Kiedy mięso jest już prwie miekkie dodajemy zacierkę, przecier pomidorowy i śmietanę
mecookspieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. 10 - 15 minut przed podaniem dodać groszek
Stare Garyłyżki papryki ostrej - 1 łyżka soli lub soli ziołowej - 1 łyżka oregano - 1 łyżka pieprzu - inne przyprawy do smaku Przygotowanie: 1. Kalafiora, marchewki, rzepę i nerkowce umieszczamy w garnku lub w głębokiej patelni. Przykrywamy warzywa wodą. Gotujemy przez około 15 minut lub nieco dłużej, tak aby warzywa zmiękły (sprawdzać widelcem). 2. Odlewamy wodę, a warzywa i nerkowce umieszczamy w naczyniu
two broke sistersmarchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora bardzo drobno siekamy. Warzywa gotujemy razem z żeberkami. Ogórki również ścieramy na tarce. Dodajemy do gotującego się wywaru. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekany koperek, doprawiamy solą
Miksturownikwcześniej roztopionym masełku. Dodałam pokrojony czosnek. Jak cebula się zeszkliła, to dolałam do wszystkiego wody, dodałam obraną i pokrojoną dynię, cukinię, marchewkę i imbir. Gdy warzywa zaczęły robić się miękkie, dodałam gruszkę i natkę pietruszki, gotowałam jeszcze chwilę. Pod sam koniec dodałam trochę sosu sojowego, posoliłam i wszystko zmiksowałam blenderem. Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawiamy. Ja doprawiłam
kruche babeczkiPora razem z papryczką podsmażamy na odrobinie tłuszczu (używałam oliwy) lub bez tłuszczu jeśli mamy dobrą patelnię. Przekładamy do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę i rybę pokrojoną w kawałki, wszystko zalewamy wodą, doprawiamy papryką, czosnkiem i solą. Gotujemy od zagotowania na małym ogniu przez 30 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniebotwinki, - 2 ziemniaki (ok. 140g), - litr wody, - ½ opakowania jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz i pietruszka Sposób przygotowania 1. Kroimy marchewkę i buraczki w plastry a ziemniaki w kostkę. 2. Warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 min. 3. Po 15 minutach, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min. 4. Całość zagęszczamy jogurtem i doprawiamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdrugi bok i piekę kolejne 25 minut. Po tym czasie wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz i ponownie umieszczam kurczaka na marchewkach, tym razem piersiami do góry. Kurczaka piekę przez kolejne 50 minut. W międzyczasie gotuję ziemniaki i kroję na ćwiartki paprykę. Warzywa nacieram składnikami marynaty. Wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz z naczynia i układam
Mango Papajajajko mąka ziemniaczana (ilość - na oko) sól Składniki na sos serowo - warzywny do klopsów: 3/4 kostki serka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie kolorowe
Kuchnia po mojemukropel soku z cytryny papryka słodka i ostra, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz W dużym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę seler,marchewkę, cebulę i czosnek przez ok 7 minut. W między czasie w drugim garnku gotujemy bulion. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu
Cukier&Puderdodatkiem przyprawy. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu KROK 2: Marchewkę oraz kalarepę umyć, obrać i pokroić w kostkę Pokrojoną marchewkę oraz kalarepę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą lekko ponad wysokość warzyw. Gotować dopóki warzywa nie będą miękkie. W szklance rozrobić łyżkę mąki z około 100 - 150 ml wody. Dodać do warzyw, dokładnie wymieszać i gotować
smacznieinatematśrednie jabłka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonez sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy warzywa w mundurkach do miękkości. Ugotowane warzywa obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitrzeba było go odgrzać. Świetny plan! Składniki : 200g wieprzowiny 2 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego bulion: 250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszka sól, pieprz, łyżka mąki opcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydzą Przygotowanie : Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu
Kitchens Alphabetpieprzem młynek Kamis3 litry wody3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl2 liście laurowe3 ziela angielskieSkładniki:Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez
Z Majeczką w kuchnimięsożercy ....wiadomo...z mięsa :). Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak. W wersji wegetariańskiej biała kapusta gotowana, z dodatkiem blanszowanej cebuli i pieczarek. A teraz najważniejsze...pyszne ciasto:) Składniki: ok 1/2 kg mąki pszennej 1/2 szk mleka
Apetyczna babeczkajego miejsce wlałam groch i zagotowałam. Wyjęłam liść, ziele, zbędne farfocle i całość zblendowałam na gładką masę. Następnie dodałam marchew i ziemniaki oraz mięso pokrojone w kostkę (gdzieś w wolnej chwili je przygotowałam). Gotowałam na wolnym ogniu, uważając, aby nie przypalić, gdyż wszystko było już dość gęstą papką. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem oraz oprószyłam majerankiem. Tak właśnie wyobrażałam
bastalenakorzeń selera 2 puszki groszku konserwowego 4 duże kiszone ogórki sól pieprz majonez kielecki Przygotowanie: Marchew, seler pokrojony na ćwiartki i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Gdy warzywa się gotują obieramy ogórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do dużej miski, dodajemy osączony groszek. Ugotowane warzywa odcedzamy
Moja smaczna kuchniajogurt do zaprawienia 2 kromki chleba tostowego Białą kiełbasę zagotowałam w 1,5l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Botwinkę, marchew opłukałam i pokroiłam. Ugotowaną kiełbasę wyjęłam, a w jej miejsce wrzuciłam warzywa, które gotowałam do miękkości. Na koniec botwinkę doprawiłam octem, solą, pieprzem i cukrem. Ostatecznie zaprawiłam jogurtem naturalnym. Podałam z plastrami białej kiełbasy na czosnkowych grzankach
bastalenaoctu winnego z białego wina Jamar 250 g cukru 4 goździki 1 liść laurowy większy Przygotowanie: Fasolkę szparagową oczyścić i umyć. Marchewki oczyścić i pokroić w cieńsze słupki. Zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli i gotować około 15 min do miękkości. Odcedzić i powkładać do słoików. Dodać do każdego słoika po 2-3 plasterki cebuli i zalać gorącą zalewą.Słoiki
Ala piecze i gotujewolowine ok 2-3 min lub gdy bedzie srednio wypieczona Odstawiamy na bok. Do woka nalewamy 2 lyzki oleju sezamowego- smazymy 3 marchewki pokrojone w paski, brokuly I fasolke- 2 min. Dodajemy 150 ml rosolu wolowego - gotujemy 1 min. Wrzucamy wolowine, szpinak 200 gr, I miksture z 1 lyzki maki ziemniaczanej z 1-2 lyzkami sosu sojowego. Gotujemy do zagotowania
Smaki Edytyzupę prosto od mojej mamy! Składniki : * opakowanie grochu (połówki lub cały - jeśli cały namoczyć na noc,połówki wystarczy na 2 godziny przed gotowaniem przepłukać i namoczyć w letniej wodzie) * 600g kości wieprzowych surowych lub wędzonych * 2 marchewki * 1 pietruszka * po kawałku pora i selera * 3 listki laurowe * 4 ziela * łyżka majeranku * pokrojone w drobną kostkę ziemniaki * 2 laski kiełbasy śląskiej
Magiczne Życie Marty