gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:82/261)

Golonka w kapuście z wolnowaru 422

życiu i wie co mówi. Następnym razem dodam do gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania. Pyszna Golonka w kapuście z wolnowaru: Składniki: 3 małe golonki wieprzowe 500 g kiszonej kapusty z marchewką kila ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe odrobina grubej soli, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy(...)wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, posypujemy grubą solą. Przykrywamy pokrywką, wolnowar ustawiamy na maximum i włączamy. Ja przygotowywałam golonkę ok. godz. 20.00. Golonka w kiszonej kapuście „gotowała” się w wolnowarze do rana, do godz. 8.00. Rano po mieszkaniu unosił się apetyczny zapach. Tak smakowicie pachniało, że Piotrek golonkę w kapuście zjadł na śniadanie Mięso samo odchodziło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z fasolki szparagowe żółtej 97

już jest, że jak grypa nie odpuszcza i nie ma nic w lodówce oprócz echa, to trzeba gotować ze składników, które akurat są pod ręką. Tak powstała zupa z fasolki szparagowej żółtej, 4 ziemniaków i dosłownie 5 cm (!) marchewki :) Składniki: 450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka lubczyku(...)sól i pieprz do smaku Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie) Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę Warzywa przekładamy do garnka z fasolką, dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy Wstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody - ogień zmniejszamy i gotujemy ok. 20-30 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Golonka z grilla. 165

urozmaicenia dań grillowych proponuję przygotować GOLONKĘ ! SKŁADNIKI: 3-4 małe peklowane golonki bez kości, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu. WYKONANIE: golonki gotujemy z warzywami i przyprawami niemal do miękkości, Następnie przygotowujemy golonkę na grilla: 5 łyżek oliwy z oliwek, 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu, 1/2 łyżeczki

Kuchnia Beaty
Śledź pod pierzynką 284

ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ"   lub jak kto woli ŚLEDZIOWA  SAŁATKA WARSTWOWA. SKŁADNIKI: 4 matiasy 4 średnie ziemniaki 4 marchewki + 2 pietruszki 4 jajka 2 cebule czerwone 15 dag. sera żółtego vegeta, majonez, ketchup WYKONANIE: Warzywa i jajka gotujemy, kroimy w drobną kostkę, bądź jeśli ktoś woli trzemy na grubych oczkach tarki, matiasy i cebulę kroimy w drobną kostkę

Kuchnia Beaty
Ryż z warzywami z woka 164

Prażymy ryż na maśle. Po chwili zalewamy gorącą wodą.  Dolewamy wody tak, aby ryż dochodził do siebie w trakcie gotowania.  Do ryżu można dodać trochę kostki rosołowej i curry.  Warzywa z woka 3 cukinie 4 marchewki 1 por 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów krojonych pieprz ziołowy, sól, kolendra, vegeta 1 łyżka klarowanego masła

Kuchnia smaków
Zupa chrzanowa z warzywami i białą kiełbasą 108

aksamitnie gładka, doprawiona chrzanem i majerankiem, ot, taka odmiana dla żurku 😉 Do pokrojonej kiełbaski, na której gotowała się zupa, można podać jajko, choć wspaniale smakuje także z grzankami. 4 porcje 1,2 litra bulionu warzywnego 400 g ziemniaków 200 g białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 części małego selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czubate łyżki chrzanu sól

Kraina Miodem Płynąca
Zupa dyniowo paprykowa z chipsem z boczku 84

400 ml rosołu 1 szkl wody 2 ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 szkl pure z pieczonej dyni 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski

Gotowanie jest łatwe
Pikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką 201

łyżeczki curry;1 łyżeczka pieprzu;2 łyżeczki soli;2 czubate łyżki masła.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie mogą się rozgotować i rozpadać. Odcedzić.Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Chili umyć, osuszyć, pozbawić nasion (pozostawić

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 116

bazie świeżych pomidorów. Sos bolognese nie należy do sosów ekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków. Zdecydowanie polecam! Porcja na 4 osoby: - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki) - 2 duże marchewki - 2 cebule - 4- 5 pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku(...)puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła.  Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli ( ok 40 - 50 minut) pod przykryciem. Następnie zwiększyć gaz i gotować ok. 15 minut bez pokrywki w celu odparowania wody i zagęszczeniu sosu. Doprawić cukrem, pieprzem

kawawszklance
Ryba po grecku 67

duszone warzywa . Nie zmienia to faktu, że potrawa ta ma swój charakter i niepowtarzalny smak. Składniki na rybę po grecku ok. 700g mrożonej ryby, np. miruna 3-4 marchewki 2 pietruszki niewielki kawałek selera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula odrobina oliwy oregano majeranek 300 ml bulionu warzywnego olej do smażenia mąka sól pieprz Ryba po grecku – przepis Ryba(...)osuszamy ją, przyprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy następnie ja w naczyniu, w którym będziemy ją podawać. Na tarce (na dużych oczkach) ścieramy marchewkę, pietruszkę, selera. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie, dolewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, solimy, pieprzymy, przyprawiamy odrobiną oregano, majeranku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marchewka z groszkiem -dodatek do obiadu 414

masło i podsmażam, często mieszając.  Dodaję pieprz, sól i wsypuję warzywa, chwilkę duszę i podlewam gorącą wodą. Gotuję do miękkości, jakieś 15 minut. Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią kukurydzianą, rozmieszaną w zimnej wodzie.  Doprawiam do smaku i podaję. marchewka z groszkiem i jajko sadzone marchewka z groszkiem i mielony Zapraszam na smaczne przepisy na grilla, desery i napoje

Takie tam pichcenie
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 435

czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka ziarenek kopru włoskiego - garść

SMYKWKUCHNI
Gulasz z ciecierzycy - sposób na obiad do odgrzewania 89

następnego dnia. Idealnie zatem nadaje się do odgrzewania dla tych, którzy późno wracają do domu i potrzebują zjeść coś gotowanego, by się rozgrzać w zimowe wieczory. Dziś wydanie wegańskie, bo z myślą o środzie popielcowej. Składniki: szklanka ciecierzycy duża marchewka pietruszka kawałek selera korzeniowego pół cebuli pół czerwonej papryki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka lub dwie przecieru

Weekendy w domu i ogrodzie
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 302

minimum i do wywaru dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir, ząbki czosnku, łodygi kolendry, trawę cytrynową i małą marchewkę. Do wywaru dodajemy również cebulę pokrojoną w ósemki, ale gdy tylko uwolni swój zapach, wyjmujemy ją z garnka. Całość gotujemy przez minimum 1,5 godziny, by ze składników wydobyć maksimum smaku. Po zalecanych dwóch godzinach wolnego gotowania wywaru, w domu unosi

Taste Of My Day
Dyniowa zupa-krem z imbirem 156

spróbować powalczyć z jesienią. Przepis dodaję do akcji Lubelski Kociołek - wspólnego gotowania z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi. W akcji oprócz mnie biorą udział: Karolina , Dorota , Marta , Ania , Gosia , Małgosia , Agnieszka , Marta i Agnieszka . Składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula łyżka startego imbiru 1 marchewka 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Dynie obrać, usunąć włókna i pestki(...)dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę i marchewkę, chwilę podsmażać, a następnie dodać dynię, imbir i drobno posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości dyni. Następnie zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Zupę można podawać z kleksem śmietany, grzankami

Pasja Smaku