gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:81/261)

Sandacz pieczony 206

świeżych pomidorów z czosnkiem, pachnący masłem i świeżym koperkiem. Aromaty, które w kuchni ubóstwiam! Rybę podałam z puree z selera i ziemniaków oraz gotowanymi brokułami. Podajcie ją z puree ziemniaczanym , z surówką z kiszonej kapusty i marchewki lub z surówką z marchewki . Polecam przygotować taką rybę na świąteczny obiad. Będzie pysznie! Zapewniam! Smacznego Sandacz (filet ze skórą) pieczony z dodatkiem

Zasmakuj Kuchni
Ziemniaki puree – jak zrobić? 371

puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła 6 łyżek mleka sól do gotowania opcjonalnie: pieprz, ulubione zioła, natka pietruszki, koperek

Kuchnia Bazylii
Zupa marchewkowo-soczewicowa 116

pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki wraz z innymi warzywami. Zalej woda i dodaj sol.  Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie  dodaj soczewice oraz olej i gotuj jeszcze przez 10 minut.  Po tym czasie

wegujemy
Botwinka z mlekiem kokosowym 156

ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy  litrem

Smakowity Blog Kulinarny
Wołowina po burgundzku 147

smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną. Do garnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe plasterki marchewki oraz litr bulionu wołowego. Całość zagotowałem na dużym ogniu, który następnie zmniejszyłem. Gotowałem na małym ogniu przez 3 godziny bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W razie, gdyby ilość płynu w garnku robiła się zbyt

Wyprawy kulinarne
Curry z warzywami 155

nich kilka dodatków i powstaje pyszny i nienudny obiad, pełen aromatycznych smaków. Za sprawą dodatku cieciorki jest także niezwykle pożywny. Ps. Pamiętacie o Gotowaniu za Głosowanie ? Składniki na 2 porcje: 500g mrożonych warzyw (kalafior, brokuł i marchewka) ½ puszki mleka kokosowego (200 ml) ½ puszki cieciorki 1 łyżeczka curry (używam Kamis) 1 łyżeczka kurkumy szczypta cayenne ½ łyżeczki kolendry opcjonalnie ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Fabryka pomysłów
Sałatka/surówka z surowej marchewki 112

prażymy słonecznik. Z klementynek odkrajamy skórkę i wycinamy sam miąższ.  Na talerzu kładziemy plasterki klementynek a na nich układamy kopiec z marchewki.  Posypujemy pokruszoną fetą i posypujemy prażonym słonecznikiem. Inspiracja: Jamie Oliver "Każdy może gotować

Atlas Smaków
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 134

angielskie, majeranek,kminek mielony,  domowa wegeta - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak trochę słodki - trochę kwaśny 278

kurczaka, cukier, sól, pieprz. Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewam 2 łyżeczki cukru. Następnie dodaję pół szklanki soku z ananasa i sos pomidorowy. 2. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut. 3. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy wraz z kukurydzą do sosu. 4. Pierś kroimy w kostkę smażymy na oddzielnej patelni

Mój Smak na Życie
Zupa krem z pomidorów z ryżem 248

szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki.Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić bulion do wrzenia.Ry

Gospodyni Miejska
Sezon na... #9 Gotowanie dla dzieci. I krótkie wspomnienie dzieciństwa 241

dzieciństwa. Rozgrzany olej. Tarte jabłuszka. Placuszki.Mama często je robiła. Zwykle posypane cukrem. Tak prosto. Tak najlepiej.Dzisiaj sama jestem mamą. Dopiero odkrywam uroki dziecięcego gotowania. Zmagam się z Gizmolowymi brejowatymi papkiami. Na bazie kaszki i banana. Jabłka. Marchewki... Normalnie Magda Gessler wymięka ;)I cieszę się jak głupia, gdy łyżeczka nie chce być wypuszczona z malutkich rączek. Nawet nie wiedziałam

bastalena
MÓJ COLESŁAW 208

pychotka, którą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia. Podstawowy przepis jest następujący: Składniki: biała kapusta marchewka mała cebulka sól pieprz sok z cytryny cukier puder majonez jogurt naturalny natka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ... Wykonanie: Kapustę drobno

Walijskie Pichcenie
Mocno marchewkowa owsianka, czyli karoten w czystej postaci ^^ 147

naturalnego łyżka granoli + łyżeczka przyprawy do piernika, miód Płatki, otręby, siemię, przyprawę do piernika i słodzidło zalewamy wrzątkiem (ewentualnie można dodać mleko). Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach i dodajemy do reszty. Całość gotujemy przez co najmniej 5 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy owsiankę do miseczki, polewamy jogurtem, miodem i posypujemy granolą. Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba
Ogórkowa na skrzydełkach z dymką 100

Składniki:  4 duże ogórki kiszone  3 marchewki  duża pietruszka  3 skrzydełka z kurczaka  pieprz kolorowy  zielona część dymki  Przygotowanie:  Gotujemy wywar na skrzydełkach. Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Po 20 minutach gotowania wywaru wrzucamy pokrojone warzywa razem z sokiem z ogórków, gotujemy przez kolejne 20 minut, doprawiamy kolorowym pieprzem, podajemy posypane

Moja smaczna kuchnia
Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem 182

być śmietana ok. 1 litr bulionu łyżka masła lub oliwy/oleju przyprawy: lubczyk, sól, pieprz Najpierw ugotowałam bulion warzywny, czyli na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki, pietruszkę, kawałek włoskiej kapusty, 1/2 selera, 1/2 kalarepki i 1/2 czerwonej papryki. Gotowałam do miękkości warzyw, po czym bulion odcedziłam i wykorzystałam do zupy, a warzywa wrzuciłam w porze kolacyjnej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem zupa z brokuł 152

marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% pół cebuli kostkę bulionową łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, ząbek czosnku, ziemniaki obieram, kroję w małe kawałki i gotuję w litrze wody z kostką bulionową. Gdy warzywa zmiękną  dodaję różyczki brokuła i gotuję jeszcze ok 10 minut. w między czasie mieszam

Mechanik w kuchni
Golonka po Bawarsku... 219

Standardowymi dodatkami są tarty chrzan, musztarda i mało popularny ogórek kiszony. Jak się dowiedziałam, czego nie byłam świadoma, że w moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.."  Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku(...)Golonki gotujemy 2-3 godziny, aż będą miękkie. Gdy się już ugotują, układamy w brytfance wyłożonej pokrojoną marchewką, cebulą, czosnkiem i posypanymi pierzem ziołowym i ziołami prowansalskimi.  Robimy glazurę. Wlewamy do rondelka chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak nadziewany kaszą jaglaną 176

Dodatek kaszy jaglanej która jest niezbyt ceniona w naszej kuchni, stanowi pełno wartościowe danie. Składniki: 1 świeży wiejski kurczak 50 g  kaszy jaglanej 250 g mrożonego groszku z marchewką 2 cebule drobno posiekane 2 ząbki czosnku rozdrobnione 1 łyżka sosu sojowego czubrica zielona, kolendra mielona, czarnuszka sól, pieprz ciemne piwo typu belgijskiego do podlewania- ok. 1 szklanki 2 łyżki(...)oraz ostrej mielonej, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, przyprawić marynatą. Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody z dodatkiem łyżki masła Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną na łyżce masła cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mrożony groszek z marchewką. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, zieloną czubricą, kolendrą oraz czarnuszką. Wszystko razem mieszamy. Kurczaka nafaszerować kaszą. Tak przyprawionego

kgwjanczewo
Botwinka 183

poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega radykalnie od typowych przepisów. Podaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia(...)płaskiej łyżeczki soli. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż pojawią się szumy, które usuwamy – wg tej samej procedury co odszumowanie bulionu. Dodajemy marchewkę, seler, por i cebulę oraz przyprawy – liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy powoli na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 1 godzinę i 45 minut. W razie potrzeby usuwamy szumy i nadmiar tłuszczu, gdyby pojawiły się

Kulinarna Pokusa
Eintopf ziemniaczany z dodatkami. #wege 226

może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim kosztem osiąga się danie o dużej objętości. Gospodynie domowe przygotowywały Eintopf, gdy nie miały czasu na gotowanie, na przykład podczas „wielkiego prania” albo żniw. W okresie narodowego socjalizmu w Niemczech, propagowano aby raz na miesiąc rezygnować z obfitszego obiadu niedzielnego i zastępować go Eintopfem (Eintopfsonntag). Zaoszczędzone(...)taki 100% eintopf :), ale ważniejszy jest czas przygotowania. Tak więc zaczniemy od wstawienia ziemniaków w osobnym garnku, niech się gotują, a my w tym czasie przygotujemy resztę. Następny krok to pokrojenie papryki, cebuli i buraka w dość grubą kostkę. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy warzywa do lekkiego przesmażenia. Kiedy warzywa lekko przesmażą się wlewamy

vegetanie
Pasztet z białej fasoli 125

kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Odcedzamy. Cebule pokroić i zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę

Anioły w kuchni
Barszcz czerwony wigilijny 252

robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią  Składniki; 1,5 do 2 kg buraków  wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka suszonych grzybów 4 szare

Apetyczna babeczka
Fasolówka 115

wieczorem w szafce paczkę fasolki i nabrałam na nią ochoty :) Namoczyłam na noc i na drugi dzień wzięłam się za gotowanie. Składniki: 1/2 kg fasolki 30 dag boczku 50 dag kiełbasy (rodzaj według uznania) 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pomidor 1 kostka rosołowa, u mnie bulion na wędzonym boczku sól pieprz 4 listki laurowe Namoczyć dzień wcześniej(...)kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę, pomidor i kiełbasę Namoczoną fasolkę przelewamy wraz z wodą, w której się moczyła, do garnka Przekładamy pokrojokne warzywa i kiełbasę wraz z podsmażonym boczkiem i tłuszczem, który sie wytopił  Dolewamy wodę do wysokości wszystkich składników, ale nie więcej. Chyba, że ktoś preferuje bardziej rzadką wersję. Ja osobiście wolę gęstszą Gotowałam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Nadziewana kalarepa 172

świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz 0,5 l bulionu pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć(...)uszkodzić wierzchniej warstwy. Kapelusze również nieco wydrążyć. Kalarepy wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować kilka minut, muszą być jędrne, ale lekko ugotowane. Wyjąć z bulionu łyżką cedzakową. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć.  Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa

na moim stole...
Sałatka ogórkowa do słoików na zimę 163

puściły sok na około godzinę. Po tym czasie odsączamy dokładnie z nadmiaru wody. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ocet mieszany wraz z olejem, cukrem przyprawami, przecierem pomidorowym oraz ketchupem. Do gotującej się zalewy dodajemy warzywa. Mieszamy. Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Do wyparzonych

Lena Gotuje
Bogracz 160

Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić(...)razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody.Następnie dodać szkalnkę gorącej wody, pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę, pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz kminek.Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie).Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.Na koniec przyprawić solą

Gospodyni Miejska
Zupa z dyni z parmezanem 151

Festiwalu dyni" biore udzial pierwszy raz i przyznam, ze bardzo mi sie to dyniowe gotowanie podoba. Jest to gotowanie dosc proste, nie ma wyszukanych potraw, ale to dlatego, ze z dynia dopiero sie zaprzyjazniam. Pisalam juz, ze na pierwszy ogien poszla zupa, ktora bardzo nam zasmakowala. Dlatego postanowilam przyzadzic ja jeszcze raz, ale tym razem nieco inaczej. Przepis znalazlam(...)troche zmodyfikowalam zmienajac niektore skladniki. skladniki: 1kg miaszu z dyni 300g pora 300g marchwi 4 szklanki bulionu drobiowego 0,5 szklanki chudej smietany sol, bialy pieprz 1/3 szklanki startego parmezanu wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostke i wkladamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wrzacego bulionu. Warzywa gotujemy pod przykryciem przez 25 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupelniamy bulion

Przysmaki Karolki
Pomidorowa zupa rybna 168

rybny smak. Ja do swojej użyłam szczupaka, bo mięso nie jest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania. Polecam! ;) Z przepisu powstały 4 porcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja rosołowa z kurczaka pół szklanki przecieru pomidorowego seler pietruszka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty sól lubczyk Ryby filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz

Czerwona Porzeczka