Zupa fasolowa z dodatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól, pieprz listek, ziele majeranek
Moje domowe kucharzeniepoczekaniu zjadł 3/4 całego garnka ;) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Składniki: 400g schabu 500g kiełbasy, np. podwawelskiej 3 cebule 3 marchewki (ok. 180g) pieprz, sól, papryka słodka do smaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych(...)Dorzucamy marchewkę i podsmażamy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Kolejno przerzucamy wszystko do garnka (najlepiej z grubym dnem), zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskiego. Dusić gulasz pod przykryciem, na małym ogniu, przez minimum 45 minut. Jeśli dłużej podusimy mięso, tym będzie lepsze w smaku. Następnie kroimy ogórki w kostkę, odsączamy lekko i wrzucamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze
Kulinarne Przebojezakwasie klik . Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę bez panierki. Panieruję bezpośrednio przed smażeniem. Pyszności. Składniki: 1,2 kg karczku 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 listki laurowe Kamis 4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany Do smaku sól pieprz mielony(...)sitko. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na łyżce oleju. Zimne mięso, marchewkę i zimną cebulkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Jeśli mięso będzie bardzo suche, dolać bulionu z gotowanego mięsa. Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki zmiksować blenderem i odstawić na pół godziny żeby odpoczęło. Smażyć na niewielkiej ilości
Ala piecze i gotujełyżki czubate kaszy manny 2 jajka 1 - łyżeczka soku z cytryny Galareta : 1,5 - l wody 1/2 szt - selera korzeniowego 1- kawałeczek mały pora 3 - cebule 4 - średnie marchewki 1 - szt pietruszka, korzeń do smaku - szczypta cukru 5 -kulek ziela angielskiego 3-listki laurowe Dodatkowo 2 - jajka 1,5 - łyżki kukurydzy konserwowej, osączonej(...)litr płynu Sposób przygotowania: Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około jednej godziny. Następnie wywar przecedzić do innego garnka. Odłożyć mały kawałek marchewki i kawałeczek pietruszki. Rozmrożone filety, lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać
Kuchnia DanusiChoć zup nie gotujemy w domu codziennie, są jednak takie które bardzo lubię.Ta właśnie oprócz wszelkiej maści rosołów, barszczów i chłodników, do takich należy. Delikatnie kremowa, aromatyczna i rozgrzewajaca, polecam zwłaszcza w zimie. Składniki : 0,5 kg połówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka(...)tymianku sól, pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Sposób przygotowania: Żeberka umyć, przełożyć do garnka.Wrzucić groch, pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w plasterkach. Zalać 2 l zimnej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli., przykryć i gotować na średnim ogniu około 60-70 minut, aż mięso będzie miękkie a groch się całkowicie rozpadnie. Dodać pieprz, paprykę, majeranek, tymianek
Gosia gotujewarzyw mrożonych (oby były bez ziemniaków), brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka, cukinia, bakłażan itp. mięso: filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone mięso, owoce morza np. krewetki lub paluszki krabowe. Sposób przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Ryż gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy 2 minuty krócej niż mówi przepis(...)dorzucam mięso i smażę aż mięso się lekko zarumieni. Dodaję porcjami warzywa zaczynając od tych najtwardszych (marchewka, kalafior) chwilę smażę i dodaje bardziej miękkie (cukinia). Ja użyłam gotowej mieszanki orientalnej, którą dokładałam partiami, aby warzywa się smażyły a nie gotowały. Do warzyw dodajemy pokrojony omlet i ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i smażymy przez
Gotuj Się Kto Możemarchewek 2 pietruszek średniego selera 1 pora 1 gałązki selera naciowego ziela angielskiego liścia laurowego soli pieprzu małej cebulki Wykonanie: Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie części. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence na średnim ogniu, po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Po chwili gotowania(...)przekrawamy na pół i kładziemy na najmniejszym palniku kuchenki (włączonym oczywiście) opiekając ją w ten sposób. Po obsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety
Walijskie Pichcenieczerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka 1 szt cebula większa 1 duży ząbek czosnku 1 szt marchewka mniejsza sól,pieprz ziołowy,pieprz kolorowy,imbir,chili pieprz cayenne do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Farsz;soczewicę przepłukać , zalać wodą i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia.Cebulę drobno posiekać ,lekko zrumienić(...)oleju ,dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę.Całość chwilkę dusić ,przestudzić i dodać do soczewicy.Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie). Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce robota.Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia
Ala piecze i gotujejajko pieprz, ostra papryka 1/2kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa z oliwek olej ryżowy Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek. Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem
vegetaniedzisiaj dla Was propozycję pysznego mięsa z warzywami gotowanego w szybkowarze. Mięso jest kruche, soczyste i najważniejsze nie smażone. Mięso można podawać z kaszą lub ryżem. Na kanapkach też wyśmienicie smakuje. Do mięsa użyłam przyprawy Swojskiej Piwniczki . Zapraszam :) Składniki : Około 1 kg karkówki 3 cebule 3 marchewki 3 malutkie zielone papryki 3/4 słoiczka pomidorów suszonych w oleju(...)pieprzem. Mięso przykrywamy i odstawiamy na godzinę do przegryzienia smaków. Następnie przekładamy do szybkowaru, obkładamy papryczkami, pomidorami suszonymi, resztą cebuli i marchewki. Wszystko zalewamy przyprawionym bulionem.Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Pokrywę garnka dobrze zamykamy i gotujemy na małym ogniu na pierwszym poziomie około 50 minut. Podajemy z kaszą, ryżem i dowolną surówką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliniego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą wodę w ilości około(...)litra. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy. 2. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie. 3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną
Szefowa kuchnidowolny, popularny lager. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Składniki Mięso . Nie ma to jak gulasz wołowy. Wołowina wspaniale kruszeje i nabiera aromatu przy długim gotowaniu. Wybierając konkretny kawałek mięsa do gulaszu, warto pamiętać, że do długiego gotowania najlepiej sprawdzają się części pochodzące z dużych, pracujących mięśni, ze względu na dużą zawartość kolagenu i rozsądną ilość tłuszczu. Wypatrujcie więc w sklepach ładnej(...)które absolutnie muszą się pojawić w każdym przygotowywanym przeze mnie klasycznym gulaszu – cebula, marchew i seler naciowy. Cebula dodaje ostrości, marchewka słodkości, a seler naciowy gwarantuje świeżość. To jest mój basic, bez którego nie zaczynam nawet gotowania gulaszu. W tym gulaszu na piwie pojawiają się też pomidory, których kwaskowatość stoi w kontrze do słodkiego piwa, oraz zielony groszek. Bulion
Na-talerzu.plziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy oregano majeranek bazylia ziele angielskie listek laurowy 300 ml śmietany 22% Mięso umyć włożyć do garnka zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Wyjąć mięso i przestudzić. Warzywa wrzucić do rosołu , doprawić ziołami i gotować do miękkości, w tym czasie mięso
Gotowanie jest łatwesól himalajska - 2 marchewki - zioła prowansalskie(...)rzodkiewki - 5 migdałów - ½ łyżeczki dobrej oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - W garnku zagotować wodę; włożyć umytego batata, dodać ½ łyżeczki soli - Gotować do miękkości, czyli aż widelec będzie z łatwością wchodził w batata (ok. 30 minut) - Marchewkę obrać, posiekać w słupki - Sałatę umyć, osuszyć, posiekać w cienkie paski - Pomidorki posiekać na połówki, oliwki w plasterki - Ogórka umyć, obrać, pokroić
Wegańska kuchnia orientalnamarchewki (ok. 300 gram), 1 cebula, 1 mały seler (50 gram), Kawałek świeżego imbiru (ok.10 gram), Sól, Pieprz, 2 litry wody, Oliwa, Jogurt naturalny, Świeża natka z pietruszki, Grzanki: 4 kromki chleba, 4 ząbki czosnku, Odrobina oliwy, Suszona bazylia i oregano, Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynie, marchewkę, cebulę i seler kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na gotującą
rozgotowanaMoja patelnia ma 20 cm średnicy. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 3 jajka 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy do panierowania: 2 jajka + bułka tarta (przepis na 12 krokietów) Mleko, wodę, mąkę(...)paręnaście minut – będą miękkie i elastyczne). Mięso kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Dodajemy do tego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, ziele i liście. Zalewamy to wszystko wodą i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Odcedzone mięso i warzywa, a także cebulę
Kardamonovyśrednim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około minutę. Dodaj bulion, mleko kokosowe, kalafior, ziemniaki, czosnek, imbir i marchewkę, dopraw solą do smaku i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 5 minut i dopraw
karmelowyPyszna zupa ziemniaczana z zacierkami Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kluskami. Pyszna, polska z upa ziemniaczana z marchewką, cebulą i zacierkami, zabielana śmietaną. Domowa zupa ziemniaczana bez mięsa, gotowana na rosole. Zupę można doprawić chrzanem lub majerankiem i czosnkiem. Zupa ziemniaczana, kartoflanka - jak się robi? Wyjątkowa, prawdziwa i najlepsza zupa ziemniaczana z zacierkami. Po pewnym czasie zupa odrobinę zgęstnieje
Moja Książka Kucharskasól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew drobno ścieramy, podsmażamy na maśle. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do marchewki, chwilę razem dusimy, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na małym ogniu 15 min, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż, liść
R'n'G Kitchenwiem jak wy, ale ja uwielbiam klopsiki. A te gotowane i podane z dużą ilością sosu śmietankowego, z ziemniakami i marchewką z jabłkiem, to jest coś, czego nie odmówię. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Nieboalign: center;width: 50%;} #gallery-153 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-153 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Dynię i marchewkę podsmażamy na maśle... ...dodajemy pozostałe warzywa i część bulionu Całość gotujemy (pod przykryciem) 45 min. Zupę blendujemy uzupełniając bulionem i imbirem Klasyczna zupa dyniowa Post Klasyczna zupa dyniowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusagarnku z grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować - Krem przelać do talerza, posypać pestkami
Wegańska kuchnia orientalnaogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Dodać ryż i gotować około 20 minut na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy. Pogotować
wyzwania kuchennemarchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować do miękkości warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie fasolki) przełożyć do kubka blendera i zmiksować. Przelać z powrotem do zupy. 2. Parówki pokroić
Kto ugości moich gości?sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pora oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodajemy masło i chwilę podsmażamy Do warzyw dolewamy wodę i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku Na koniec dodajemy śmietanę (można pominąć) i zupa jest gotowa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUnatka pietruszki - koperek - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz cayenne (wszystkiego po szczypcie, sól do smaku) 1. Zagotować wodę. Marchewkę, pietruszkę, seler - obrać i pokroić drobno. Wrzucić do wrzątku i gotować ok. 30 minut. 2. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w talarki cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażyć przez chwilkę. Pomidorki
Zdrowie na języku :Pmożna dorzucić chili. Na drugim talerzu znalazła się świeżo złowiona troć, sezon rozpoczął się początkiem stycznia. Do tego podałam biały ryż, który musi być gotowany jako pierwszy bo około 50 - 60 minut. Jako warzywko wystąpiła marchewka pocięta w słupki, również z parowaru, czas dla niej to 20 minut. Nie myślcie tylko sobie, że moim postanowieniem noworocznym jest przejście na dietę
cooklifeśmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania:1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą
Kuchnia domowa Aniziemniakpor (biała część) 4 średnie ogórki kiszone1 średnie jabłko1 puszka groszku (ja używam młodego)5 jajek,2 łyżeczki musztardy (można pominąć) sól, pieprz, majonez Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa
Delicious Titbitsposzatkować, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie zetrzeć na tarce marchewkę. Składniki zalewy z agotować. Do wrzątku wrzucić kapustę i cebulę, gotować 20, następnie dodać marchew i gotować kolejne 10 minut. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoleju 1 szkl.cukru sól, pieprz papryka w proszku (słodka lub ostra) Pomidory sparzyć i obrać ze skory.Pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko włożyć do garnka i gotować 1,5 godziny.Dodać ocet, ryż i gotować jeszcze 20-30 minut.Przyprawić do smaku i gorące nakładać do wyparzonych słoików a następnie pasteryzować
Moje domowe kucharzeniepieprz olej z pestek dyni Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki, a dynię w większą kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze poddusić, po czym wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu zblendować zupę na krem i doprawić śmietaną, pieprzem i solą. Podawać z grzankami
wyzwania kuchenneangielskiego; mała marchewka; sól; pieprz; woda. Kroimy mięso na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki, liściem laurowym, zielem i marchewką. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na bardzo małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie - będzie się rozpadać pod naciskiem. Mięso rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoiczka i jeśli zostało coś wywaru
Miksturownik