gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:65/261)

Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi 58

marchewka 1 cebula pół czerwonej papryki 1 mała chili 2 łyżki jasnego sosu sojowego garść orzechów ziemnych 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku 1 łyżka oleju arachidowego (można użyć rzepakowego) (przepis na 2-3 porcje) Kotlety kroimy w cienkie paski, dodajemy do nich odrobinę sosu sojowego, odstawiamy. Paprykę, chili i marchewkę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Makaron gotujemy wg opisu

Kardamonovy
Schab duszony w czarnej kawie 137

Dzisiaj przygotowałam schab duszony w czarnej kawie. Oryginalne połączenie, ale jako osoba nie pijąca kawy zajadałam się tym mięsem Podałam z surówką z tartej marchewki i ryżem ugotowanym na sypko. Inspiracja  gazeta Moje Gotowanie z 1997r Składniki 1 kg schabu wieprzowego bez kości 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 100 g masła 1 czubata łyżka mąki 3/4 szklanki mocnej

O kuchni z uczuciem
Schab w sosie koperkowym 120

mięso należy teraz podsmażyć cebulkę, którą użyliśmy do przełożenia mięsa. Dodajemy do cebulki trochę wody i jeszcze chwilkę podsmażamy często mieszając. Zawartość patelni dodajemy do gotującego się w rondelku mięsa. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz sporo posiekanego koperku. Dusimy pod przykryciem ok 20-30 minut na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz

The Sweet Damsel
Zupa jarzynowa z tortellini 136

cebulą smażymy na rozgrzanej oliwie 3 min. Marchewki kroimy w talarki (jeśli mamy duże ,to w kostkę). Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy razem z marchewką do kiełbasy z cebulą. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 min. Pomidory sparzamy ,obieramy i miksujemy razem ze świeżym rozmarynem. Dodajemy do zupy i gotujemy 20 min. Cukinię kroimy na plasterki i dodajemy

R'n'G Kitchen
BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z BRĄZOWYM RYŻEM 185

zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier  i podsmażamy całość ok 10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też okrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Wsypujemy ryż i  gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby ryż nam nie przywarł.  Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy

Walijskie Pichcenie
Kapuśniak z młodymi ziemniakami 143

pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać  kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka wraz z kapustą. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać przyprawę do dań

kulinarnyswiatdomi
Kapuśniak z młodej kapusty z ryżem 166

kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty czubata łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml śmietanki kremówki lub zwykłej Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać   kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając, gotować do miękkości. Dodać kapustę. Gotować 5 minut. Do niewielkiej miseczki odlać łyżkę wazową wody

kulinarnyswiatdomi
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 187

wylewamy - przecedzamy przez sitko w celu usunięcia nieczystości i przelewamy ją do garnka.  2. Do garnka dolewamy 1,5 litra bulionu, wrzucamy pokrojone: grzyby, marchewkę, pietruszkę, por oraz liść laurowy, ziele angielskie. 3. Gotujemy przez około 30-40 minut, do miękkości warzyw i grzybów.  4. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.  5. Podajemy z makaronem

Szefowa kuchni
Sałatka z grzybów 114

Dodać marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dusić razem krótką chwilę.  Dodać resztę oleju, wodę i przyprawy - oprócz octu i koncentratu. Dusić do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, ocet a na końcu grzyby. Gotować wszystko jeszcze chwilę, ewentualnie doprawić do smaku. Gorące nałożyć do słoików, najlepiej o poj. 0,3 litra. Pasteryzować 15 minut

Kuchnia Beaty
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 201

obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki,  a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy cebulę z marchewką i przesmażamy 3 minuty po czym zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 10 minut, dodajemy pastę red curry i dogotowujemy 5 minut. Sos przecieramy przez sito bądź blendujemy.   Na talerze nakładamy ryż, przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz z wolnowaru 151

czosnek sól, pieprz majeranek pomidory suszone Piątnica ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru , dodać cebulę,czosnek, marchewkę , przyprawy.Dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie "1".Pod koniec gotowania można dodać troszkę śmietany

Moje domowe kucharzenie
Pasztet z królika Babci Anieli 196

ziaren pieprzu czarnego 5 jaj sól maga smalec do obsmażenia wątróbki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Królika wkładamy do dużego garnka razem z karczkiem, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, gotujemy godzinę, potem wyciągamy na talerz i studzimy wszystkie składniki.  2. Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną

Apetyczna babeczka
Galaretka drobiowa z warzywami (bez glutenu, mleka i jajek) 179

uczulenia. Przygotowanie: Kurczaka zalać wrzątkiem, pogotować około 10 minut, wylać wodę. Mięso zalać 2,5 litra wrzątku, dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne dodatki rosołowe - pora, selera i podpieczoną cebulę. Gotować aż kurczak będzie miękki. Odcedzić mięso i warzywa.  Kurczaka

głodny alergik
Zupa ogórkowa z ryżem 707

łyżki mąki  1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy na grubej tarce i dodajemy do bulionu, gotujemy z przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy

Apetyczna babeczka
Ciasteczka marchewkowo-owsiane 138

Dziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie

Mania Gotowania
Sloneczna zupa w pochmurny dzien 158

podsmazamy przez 3 minuty pokrojona w plastry marchewke, seler, cebule. Po tym czasie dokladamy do rondla zest z cytryny, lisc laurowy i zalewamy calosc bulionem. Gotujemy 30 minut az warzywa zmiekna. Odkladamy kilka plastrow marchewki do dekoracji, a reszte miksujemy. Doprawiamy octem balsamicznym, sola i pieprzem. Krem rozlewamy do miseczek i dekorujemy marchewka. Mozna tez udekorowac paroma listkami miety. Smaczego

Przysmaki Karolki
Gulasz 173

Składniki: łopatka wieprzowa duża cebula duża papryka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka w korzeniu 3-5 ząbków czosnku puszka pomidorów ewentualnie 3-4 łyżki pasty

Blondynka Gotuje
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 209

podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej(...)myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy również wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy do dużego garnka i zapełniamy wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie

Brzuszki Łakomczuszki
Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy 62

szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki siemienia lnianego bułka tarta do posypania sól Soczewicę płuczemy i gotujemy w dwóch szklankach wody z liśćmi laurowymi. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, do całkowitego odparowania wody. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, odstawiamy. Kumin i kolendrę prażymy chwilę na suchej patelni, następnie ucieramy

Kardamonovy
Brak tytułu 132

masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach

kolorowotorcikowo
Sałatka kalafiorowo-brokułowa 139

warzywa, choć w oryginale brokuł i kalafior dzieli się na różyczki, posypuje solą i odstawia na ok 2 godz, aż zmiękną, a gotuje się marchew i jajka. Składniki: 1 kalafior 1 brokuł 4 jajka 2 marchewki 1 cebula 1 słoiczek majonezu 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie:  Kalafior i brokuł myję dzielę na różyczki

Bea(u)ty kitchen
Gulasz z fasolką 73

Gulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie.   Składniki: ·        1kg szynki wieprzowej ·        3 duże marchewki ·        1 opakowanie fasolki szparagowej ·        2 czerwone papryki(...)smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 2.    Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obrane, pokrojone w plasterki marchewki, fasolkę szparagową oraz pokrojone w paseczki papryki, solimy. 3.    Kiedy warzywa są miękkie łączymy z mięsem

Kulinarna Chwila
Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z cukiniowym spaghetti 135

rosołu (zainteresowanych odsyłam do przepisu , tam też jest odnośnik do specjalnej obieraczki, za pomocą której łatwo można wykonać spaghetti). W przepisie zmieniłam nieco składniki i wykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej.  Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę(...)pietruszki i startą na tarce cebulą. Doprawić solą, pieprzem i formować niewielkie klopsiki. Bulion warzywny zagotować. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić klopsiki i gotować przez 25 minut. Odcedzić.  Sos: Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę (lub zetrzeć marchewkę na tarle). Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić paprykę

Healthy food explorer
Kura po cygańsku. 179

domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej

Kuchnia Beaty
Zupa botwinkowa 123

obiadu. Składniki: duży pęczek botwinki, 1 duża marchewka, 3-4 średniej wielkości ziemniaki, bulion warzywny, 2 łyżki octu jabłkowego, pieprz, świeży koperek i śmietana Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w małą kostkę, liście siekamy. Ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa zalewamy bulionem tak, żeby tylko przykryły warzywa. Dodajemy ocet. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut. Doprawiamy

Lena Gotuje
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 163

smaku czarny pieprz, 1 szt. cebula, koperek suszony Do garnka wkładamy pokrojone w paski żeberka, dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, całą pietruszkę i seler, przyprawy i doprawiamy 1 łyżeczką soli, zalewamy 1,5 litrem wody, gotujemy ok. 15 minut, wsypujemy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Krupnik doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i koperkiem suszonym. Kawałki żeberek układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kartoflanka czyli rosół z ziemniakami 137

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mój narzeczony uwielbia rosół z ziemniakami, ale za często nie gotuję tej zupy. Dzisiaj kartoflanka czyli rosół z ziemniakami. Zapraszam!   Składniki : * pół kurczaka * duża marchewka * seler  * pietruszka * por * ziele angielskie, pieprz ziarnisty , liść laurowy * 5 ziemniaków * świeża natka pietruszki Przygotowanie : Kurczaka zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić

Magiczne Życie Marty
Grochówka - zupa grochowa 131

ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe, sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku Przygotowanie: Groch namaczamy na noc. Warzywa z rosołu (2-3 marchewki, pietruszkę i seler blendujemy). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Groch gotujemy na rosole wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - około 30 minut. Gdy groch będzie miękki (ale jeszcze nie do końca rozpadający się), dodajemy ziemniaki

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania