gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:65/261)

Brak tytułu 145

masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach

kolorowotorcikowo
Sałatka kalafiorowo-brokułowa 147

warzywa, choć w oryginale brokuł i kalafior dzieli się na różyczki, posypuje solą i odstawia na ok 2 godz, aż zmiękną, a gotuje się marchew i jajka. Składniki: 1 kalafior 1 brokuł 4 jajka 2 marchewki 1 cebula 1 słoiczek majonezu 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie:  Kalafior i brokuł myję dzielę na różyczki

Bea(u)ty kitchen
Gulasz z fasolką 84

Gulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie.   Składniki: ·        1kg szynki wieprzowej ·        3 duże marchewki ·        1 opakowanie fasolki szparagowej ·        2 czerwone papryki(...)smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 2.    Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obrane, pokrojone w plasterki marchewki, fasolkę szparagową oraz pokrojone w paseczki papryki, solimy. 3.    Kiedy warzywa są miękkie łączymy z mięsem

Kulinarna Chwila
Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z cukiniowym spaghetti 147

rosołu (zainteresowanych odsyłam do przepisu , tam też jest odnośnik do specjalnej obieraczki, za pomocą której łatwo można wykonać spaghetti). W przepisie zmieniłam nieco składniki i wykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej.  Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę(...)pietruszki i startą na tarce cebulą. Doprawić solą, pieprzem i formować niewielkie klopsiki. Bulion warzywny zagotować. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić klopsiki i gotować przez 25 minut. Odcedzić.  Sos: Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę (lub zetrzeć marchewkę na tarle). Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić paprykę

Healthy food explorer
Kura po cygańsku. 197

domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej

Kuchnia Beaty
Zupa botwinkowa 132

obiadu. Składniki: duży pęczek botwinki, 1 duża marchewka, 3-4 średniej wielkości ziemniaki, bulion warzywny, 2 łyżki octu jabłkowego, pieprz, świeży koperek i śmietana Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w małą kostkę, liście siekamy. Ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa zalewamy bulionem tak, żeby tylko przykryły warzywa. Dodajemy ocet. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut. Doprawiamy

Lena Gotuje
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 181

smaku czarny pieprz, 1 szt. cebula, koperek suszony Do garnka wkładamy pokrojone w paski żeberka, dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, całą pietruszkę i seler, przyprawy i doprawiamy 1 łyżeczką soli, zalewamy 1,5 litrem wody, gotujemy ok. 15 minut, wsypujemy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Krupnik doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i koperkiem suszonym. Kawałki żeberek układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kartoflanka czyli rosół z ziemniakami 151

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mój narzeczony uwielbia rosół z ziemniakami, ale za często nie gotuję tej zupy. Dzisiaj kartoflanka czyli rosół z ziemniakami. Zapraszam!   Składniki : * pół kurczaka * duża marchewka * seler  * pietruszka * por * ziele angielskie, pieprz ziarnisty , liść laurowy * 5 ziemniaków * świeża natka pietruszki Przygotowanie : Kurczaka zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić

Magiczne Życie Marty
Grochówka - zupa grochowa 139

ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe, sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku Przygotowanie: Groch namaczamy na noc. Warzywa z rosołu (2-3 marchewki, pietruszkę i seler blendujemy). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Groch gotujemy na rosole wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - około 30 minut. Gdy groch będzie miękki (ale jeszcze nie do końca rozpadający się), dodajemy ziemniaki

Lena Gotuje
Barszcz wigilijny z grzybami.- beetroot soup with forest mushrooms 169

Zapraszam na barszcz wigilijny.Barszcz gotuje zawsze dzien wczesniej, by nabral odpowiedniego koloru I smaku. Skladniki: 8 burakow 2-3 marchewki 2 pietruszki cytryna- sok z calej cytryny pieprz, sol, paprika 1-2 lyzeczki cukru 1-2 lyzki octu grzyby suszone Wykonanie:   Cale buraki gotuje okolo 2-3 godziny. W miedzyczasie obgotowuje grzyby. Obieramy marchew, pietruszke.  Gdy buraki

Smaki Edyty
BARSZCZ CZERWONY NA ŻEBERKACH 246

litrami zimnej wody. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, w międzyczasie zbierając tworzące się szumowiny. Zmniejszamy płomień do minimalnego, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obieramy cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę i seler. Wszystkie warzywa dodajemy do wywaru mięsnego. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy kolejne

cool and minty
królik w śmietanie i marchewce 138

zdrowe. Nie każdy go lubi, ale dobrze przygotowany jest bardzo smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień przed gotowaniem pekluję go, dzięki temu jest soczyste i ma ładny różowy kolor.  Składniki: 2 nogi z królika 2 marchewki szklanka kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku biały pieprz sól 2 łyżki soli peklowej 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu Dzień(...)dusić pod przykryciem minimum godzinę.  Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W osobnym garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, wlać odrobinę wody, przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Nie gotować ze śmietaną. Nogi podawać polane sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 193

Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja.  Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się    fantastycznie, jak zawsze(...)chochelce (nie wszystko na raz). Cukinię i marchewkę (za pomocą obieraczki z ząbkami) kroimy w cienkie słupki. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy słupki marchewki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę, ryż nie może być rozgotowany! Bulion powinien całkowicie się wchłonąć.  Na sam koniec dodajemy starty ser ma grubej tarce, cukinię, pieprz

Moniki Smakołyki
Krokiety z sercem od serca. 319

Nieskromnie pochwalę się, iż ten przepis zdobył główną nagrodę w konkursie na danie z podrobami wołowymi. Składniki: ok 1 kg serc wołowych 2 l wywaru warzywnego 2 średnie marchewki przypalona  mała cebula listek laurowy ziele angielskie sól, pieprz do smaku cebula średnia Naleśniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka Polskie Mlekovita woda olej Dodatkowo: 2 jajka bułka(...)Mąkę łączymy z mlekiem, jajkami, wodą, szczyptą soli i kilkoma łyżkami oleju. Odstawiamy na ok 30 min i smażymy naleśniki. Serca oczyszczamy, opłukujemy i gotujemy do miękkości w wywarze z dodatkiem przypalonej cebuli, listka, ziela, marchewki. Wystudzone serce mielimy blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania