gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:62/261)

KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 150

Delikatnie kwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu.  Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana(...)angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI 159

Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dodajemy 2 łyżki wody. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpety. Do garnka wlewamy wodę dodajemy obrana marchewkę, seler naciowy oraz pietruszkę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz  sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy na wrzątek uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć  pulpety. Gotujemy(...)minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę. Gotujemy ją ok 20 minut. Kiedy jest już miękka doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i octu winnego. Kroimy w plasterki ugotowaną wcześniej marchewkę, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i przekładamy do kapusty ugotowane pulpety

Walijskie Pichcenie
Kurczak orientalny z kiełkami i marchewką 139

łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kminku Ryż pełnoziarnisty gotujemy we wrzątku przez 30 minut. Przyprawy mieszamy w moździerzu, rozbijamy na gładką mieszankę. Piersi z kurczaka tniemy na paski, doprawiamy mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Marchewkę kroimy w grubsze słupki, kiełki fasoli odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w pióra. W garnku rozgrzewamy

Gotowanie i blogowanie
Krupnik 113

palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane

Kuchnia Beaty
Marmolada marchewkowo-cytrusowa 60

pisania. Marmoladę można zrobić o każdej porze roku, ponieważ składniki na nią są zawsze dostępne w warzywniaku. Składniki 1/2kg marchewki 25 dkg. cukru 3-4 cytryny 1 szkl. wody Krok po Kroku 1 Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody do czasu, aż zmięknie. Odlewamy nadmiar płynu. 2 Zagotowujemy szklankę wody z cukrem. 3 Cytryny myjemy(...)owoce jeszcze raz. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach (tylko wierzchnią żółtą warstwę, ponieważ biała część jest gorzka). 4 Do odcedzonej marchewki dodajemy syrop razem ze startą skórką i dusimy przez kilka minut. 5 Przestudzoną marchewkę blendujemy (wysoka temperatura tępi ostrze blendera) i dodajemy sok z cytryn (radzę dodać ilość według własnych preferencji; nie zawsze potrzebna jest taka ilość

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą 135

prawdziwe "comfort food". Moja mama zawsze miała dla nas zupę na obiad. Dlatego i ja lubię gotować różne zupy. Moje dzieci również chętnie je jedzą ;-) Składniki: 200 g suchego grochu - u mnie połówki 1 cebula 1 długa laska kiełbasy 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 litry bulionu / rosołu / wody sól, pieprz majeranek kminek siekana natka pietruszki liść laurowy ziele angielskie(...)wodę odlać, wlać świeżej ponad kilka centymetrów grochu, dodać trochę soli i gotować do miękkości. 2. W międzyczasie  w dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i trochę zrumienić, dodać też listek laurowy, ziele angielskie, kminek oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Mieszając smażyć przez ok. 5 minut. 3. Następnie dodać obrane i pokrojone

Kuchnia domowa Ani
Zalewajka 142

Przepis na tą zupę pochodzi od mojej mamy. Gotowała ja bardzo często, teraz ja przejęłam pałeczkę i serwuje ją mojemu mężowi. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza ze świeżym pieczywem i okraszona skwareczkami. Składniki 2 litry wody 8 lub 9 średnich kartofli obranych i pokrojonych w kosteczkę 1/2 małej marchewki pokrojona w kostkę 5 małych grzybków suszonych 1 łyżeczka grzybków mielonych kawałek kiełbaski(...)cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się  nie rozpadła. Ja dałam tyle kiełbaski i grzybków gdyż gotowałam tylko dla dwóch osób ;) 2. Podczas gotowania

Gotowanie...to proste !
Zupa serowa z mozzarellą. Pyszna, syta, wykwintna :) 593

muszkatołowa - śmietana 30%  200 ml. Dodatki - opakowanie mozzarelli ( małe kuleczki ) - jajka na twardo - zielona cebulka Wykonanie Podudzia  z kurczaka zalewam wodą i gotuję wraz z warzywami do miękkości. Wywar przecedzam. Mięsko obieram, rozdrabniam, marchewkę kroję w plasterki i wrzucam wraz z mięsem do zupki. Do półlitrowego garnuszka odlewam chochelkę wrzącego wywaru, wrzucam do niego pokrojone w plasterki serki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 290

więcej niż ogórka. -ogórek gruntowy ze skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być go absolutnie czuć(...)bądz robota, to robimy to na tarczy do krojenia w plasterki, ale nie te cieniutkie, bo się zrobi „paciara”. Druga sałatka tak samo tylko z tą różnicą ,że tak marchewka ,jak cukinia ,ma być techniką julienne. Cebulę z pierwszej sałatki zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny ,aż puści sok, następnie wyciskamy. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka, mieszamy rękami

Z Kuchni Do Kuchni
Tradycyjny barszcz ukraiński 272

bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach , ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa(...)zmięknie. Karkówkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaki 158

pyszne, mężuś zadowolony i ja nawet troszkę zjadłam ale dla mnie trochę za ostre no ale takie miały być :) składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 2-2,5 l bulionu ( u mnie z mięska wieprzowego) 1 marchewka 1 mały seler 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1/2 łyżeczki(...)smaku gałka muszkatołowa Kamis do smaku biały pieprz mielony Kamis do smaku chili pieprz cayenne Kamis  Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Flaki zalać bulionem. Dodać przyprawy i starte warzywa. Wszystko zagotować i gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i ponownie zagotować

Monia miesza i gotuje
Owsianka marchewkowa 185

oczkach marchewka opcjonalnie słodzidło sok z cytryny Serek mieszamy z siemieniem i odstawiamy. Płatki, marchew i opcjonalnie słodzidło zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Gdy lekko zgęstnieje,  dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy plasterki marchewki i skrapiamy sokiem z cytryny

Kuchenny Skrawek Nieba
Galaretka drobiowa z warzywami 231

nieduże marchewki z rosołu 2 jajko 3 łyżki żelatyny sok z cytryny lub ocet do skropienia galaretki - opcjonalnie, ja lubię Jajka gotujemy na twardo W rosole rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy Skrzydełka oskubujemy z mięsa Marchewki kroimy w kostkę Do szklaneczek najpierw wsypujemy groszek, potem dodajemy marchewkę, mięso ze skrzydełek i połowę jajka Zalewamy rosołem z żelatyną i wkładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chow mein z mięsem mielonym i warzywami 207

odkładamy na później.  Mięso mielone smażymy na oleju dodając czosnek, cynamon, paprykę w proszku, sól i pieprz.  Do mięsa dodajemy marchewkę, zalewamy wodą, przykrywamy danie i pozostawiamy na małym ogniu.  W międzyczasie gotujemy makaron. Mieszamy sos sojowy z octem ryżowym, olejem i cukrem/miodem. Wyciskamy czosnek oraz imbir, dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Wlewamy sos do dania, mieszamy

Zofiana
Golonki pieczone w piwie 134

golonki 3 marchewki 1 pietruszka por listki laurowe ziele angielskie sól pieprz rozmaryn kilka ziaren jałowca 1 piwo 2 łyżki miodu 1 kg ziemniaków Golonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr  zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć

Gotowanie jest łatwe