gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:56/261)

Zupa pomyślności.Zupa z soczewicy 92

oliwek ziemniaki natka pietruszki czosnek sól pieprz do smaku Soczewicę w ilości Tobie potrzebnej wypłucz na sitku kilka razy. Zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem do czasu, aż całkowicie zmięknie. Międzyczasie dodaj marchewkę startą na dużych oczkach. Dosmacz solą, pieprzem ,przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj białą kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki, pozbawioną skóry. Jeśli nie lubisz białej kiełbasy, dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z fasolki szparagowej 261

ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler kawałek por kawałek 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego sól(...)ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do bulionu dodać listek laurowy, ziele angielskie, wszystkie warzywa zarówno te pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Groszek z marchewką 263

groszek z marchewką. Baaaardzo go lubię :-) Czasem też jem groszek z marchewką nie w porze obiadowej, ale tak po prostu między posiłkami, albo na kolację. Przepis jest banalnie prosty a efekt bardzo smaczny :-)Składniki:6 marchwi1 puszka groszku konserwowego1 łyżka masła1 łyżka mąkisól, pieprzWykonanie:Marchew obieramy i gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu marchew kroimy na kosteczkę(...)garnku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu dodajemy do niego mąkę i mieszamy przez kilka sekund energicznie.Wsypujemy do zasmażki marchew i groszek. Mieszamy, a jeśli marchewka z groszkiem są za gęste, to podlewamy 2-3 łyżkami wody od gotowania marchwi i tę czynność można ewentualnie powtarzać. Dosalamy do smaku.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Sałatka na ciepło z brokuła, marchewki i fasolki szparagowej 271

ospały i zmęczony.  Przygotowując sałatkę na pewno sprawicie sobie więcej niż odrobinę radości, do dzieła! ;) Składniki: 3 marchewki mały brokuł cebula ząbek czosnku garść fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju  sól, pieprz Brokuła gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ja na  mały garnek dodaję pół łyżeczki soli(...)płaską łyżeczkę cukru. Gotuję 5 minut. (Czas mierzony od włożenia brokuła do gotującej się wody). Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy i ścinamy na paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy ją na patelnię i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę szparagową gotujemy a następnie

Czerwona Porzeczka
Pomidorowa z makaronem 75

Pomidorowa to jedna z najczęstszych zup które są gotowane, chyba zaraz po  rosole. U wielbiana przez dzieci jak i dorosłych.  Najlepsza oczywiście z   świeżych  pomidorów,  chociaż powiem że z koncentratem pomidorowym ,  też może być całkiem dobra. Polecam Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 pora(...)laurowy i lekko solę. Wlewam ok 2,5 L wody i gotuję. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągam z wywaru mięso oraz warzywa. Następnie dodaję przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie kroję marchewkę w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy. Śmietanę mieszam z niewielką ilością

magiczna kuchnia Kasi
SAŁATKA Z PIEROŻKAMI TORTELLINI 339

konserwowe puszka groszku z marchewką po 2-3 łyżki majonezu i jogurtu greckiego pół łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Pierożki gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. Marchewkę z groszkiem odcedzamy, ogórki kroimy i przekładamy na sito. Jajka, szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy. Pora drobno kroimy i na chwilę zalewamy wrzątkiem

Pani na deser
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 232

łyżek oleju z oliwek,  1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 por,  5 pieczarek, 2 marchewki, 100 g startego sera. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby  i por kroimy w talarki

cookpl
SHEPHERD’s PIE – OBLIVION – zapiekanka pasterska 374

gotowania zabieramy się za mięsną warstwę zapiekanki. 2. CEBULA + CZOSNEK + MIĘSO (10 min) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli. Po 3 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok. 4 minut na mocnym ogniu, rozdrabniając mięso łopatką. 3. MARCHEWKA(...)patelnię, dodajemy soli oraz pieprzu, mieszamy i smażymy wszystko ok. 5 min. 4. WINO + SOS WORCESTER + GROSZEK (10 min) Podsmażone mięso z marchewką podlewamy winem, dodajemy szczyptę suszonego tymianku oraz groszek odsączony z zalewy i gotujemy do zredukowania się płynu. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcester (możecie pominąć, ale warto go użyć, bo dodaje on głębszego smaku – sos można kupić

Nerds Kitchen
Młoda kapusta z koperkiem 141

botwinka, szparagi, kapusta, nawet mniszek lekarski. Kolejny maj dopiero za rok ;) Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki udko z kurczaka 2 listki laurowe 3 ziela angielskie pieprz, sól duża garść świeżego koperku woda pietruszka łyżka maki pszennej   Przygotowanie: Udko kurczaka myjemy i gotujemy z niego wywar. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy(...)wody i drobimy, usuwając skórę i kości. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z bulionem (wody powinno być na wysokości 3/4 kapusty). Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce do kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz pietruszkę. Gotujemy ok 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem. Zagęszczamy mąką rozrobiona z odrobina zimnej wody

ChilliJemy
Risotto z warzywami 115

którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu 100 g kremowego serka(...)minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty.  Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej i młody zblanszowany bób,  mieszając od czasu do czasu, dolewając w trakcie bulionu, gdy ryż będzie miękki dodajemy serek pleśniowy i starty cheddar

Wanilia i Kardamon
Sałatka z kaszy i gotowanego kurczaka 193

zalewie octowej bardzo mały pęczek pietruszki do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie można dodać kilka liści świeżego szpinaku i rukoli WYKONANIE Do garnka włożyć obraną marchewkę i umyte udka z kurczaka, zalać wodą i gotować około godziny (aż mięso będzie miękkie). Gotowego kurczaka zostawić do ostudzenia. Do kolejnego garnka nalać litr wody, zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kostkę rosołową(...)czasu. Kaszę należy pilnować w szczególności pod koniec gotowania, bo może przywierać do dna. Gotową kaszę przelać na sitko i zostawić by ochłodła i wyleciał z niej nadmiar wody. Do dużej miski wsypać kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ogórek i por (z pora tylko biała część), obranego kurczaka, połowę ugotowanej marchewki (należy ją zgnieść widelcem) i kaszę. Pietruszkę (i ewentualnie

Passions hobbies life
Świąteczna zupa z łososia z porto 171

trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama w sobie. Składniki: filet z łososia ze skórą 300g włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera) cebula z wbitym goździkiem 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 4 gałązki suszonego tymianku skórka z 1 cytryny 200ml wina porto plasterki(...)czasie przecedzić wywar do drugiego garnka. Dodać do niego oddcedzoną połowę pora, pietruszkę i seler i zmiksować blenderem ręcznym. Dodać filet z łososia i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać odcedzoną marchewkę i dolać porto. Podawać na talerzach lub w miskach z plasterkiem cytryn

W kuchni wieczorem
Solidna grochówka wojskowa z kiełbasą i boczkiem. PRZEPIS 56

niczym z kuchni polowej. Przepis na grochówkę wojskową Składniki: 500 gramów grochu łuskanego, 2 cebule, 300 gramów boczku wędzonego, około pół kilograma dobrej kiełbasy śląskiej, 3-4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 ząbki czosnku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól. Jak zrobić grochówkę wojskową? Groch wsyp do średniej wielkości garnka, wlej około 2,5 litra zimnej wody, wymieszaj(...)rozgrzaną patelnię, gdy się trochę wytopi, dorzuć drobno posiekaną cebulę i razem przesmaż do zrumienienia. Jeśli boczek jest chudy, wlej trochę oleju. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w dość grubą kostkę, czosnek w plasterki. Do gotującego się grochu dodaj przesmażony boczek z cebulą, warzywa oraz pokrojoną w większe kawałki kiełbasę. Gotuj wszystko jeszcze 15-20 minut, aż groch zacznie się

Kulinarna Polska
PASZTET Z SOCZEWICY – wersja pieczona i gotowana (wegański) 132

wykonaniu. Na pewno zagości na moim wielkanocnym stole //   Składniki (na formę 21 x 11,5 cm i 1 pasztet gotowany): 200 g soczewicy czerwonej 1 puszka czerwonej soczewicy (bez zalewy ok. 250 g soczewicy) 2 marchewki 2 cebule 3 łyżki oleju kokosowego 50 g mąki jaglanej (możesz też użyć mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej lub innej) 2 łyżki(...)sitku. Daj ją do garnka i zalej wodą (co najmniej 0,5 l). Dodaj szczyptę soli i gotuj około 10 – 15 minut. Po tym czasie soczewicę daj na sitko i zostaw do ostudzenia. Drobno pokrojoną cebulę i startą na tarce marchewkę podsmaż na odrobinie oliwy. Kiedy soczewica ostygnie dodaj do niej wcześniej podsmażone warzywa i odcedzoną z zalewy soczewicę

Via Gusto
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 156

pieprz sól Najpierw szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy szparaga "w pół" i delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały) Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki Por kroimy w piórka Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C Mięso

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com