gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:50/261)

Zupa grzybowa z makaronem 154

Zupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu  2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi(...)posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Udka z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej

Bajeczna Kuchnia
Barszcz a'la ukraiński 111

imię. Są barszcze białe, zielone, czerwone, ukraińskie (o barszczu Sosnowskiego nie wspomnę;). Co ciekawe, za wschodnią granicą mianem barszczu określana jest jedynie zupa w typie barszczu ukraińskiego. Taki barszcz gotowany jest na mięsnym bulionie, oprócz buraków ma dużo innych warzyw, jak chociażby kapustę, marchew, fasolę. I koniecznie podawany jest ze śmietaną. I jak to bywa w przypadku innych potraw(...)ziele angielskie, opaloną cebulę, posolić, gotować, aż mięso będzie miękkie i będzie odstawać od kości (ok 1,5h). Mięso wyjąć. Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor). Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć buraki z marchewką, smażyć, mieszając przez kilka minut. Kapustę

Obiad gotowy
Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem 157

Moja propozycja na wykorzystanie dobrej jakości ryżu i marchewki z groszkiem. Dodatkiem do tego dania jest jajko sadzone, dla urozmaicenia przygotowane w kształcie serca, można podać ukochanej osobie w dowód miłości np. na Walentynki Ale też wtedy gdy nie mamy zbytnio czasu na gotowanie(...)chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek, a nie fast fooda z budki. 100 g ryżu z warzywami gotujemy z dodatkiem niewielkiej ilości soli, w połowie czasu gotowania dodajemy trochę mrożonego groszku i pokrojonej drobno marchewki, warzywa maja sie nie rozgotować, a ryż powinien być sypki, po ułożeniu na talerzu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Osobo smażymy na niewielkiej ilości masła lub oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z pasternaka 81

rosołu kawałek marchewki 1 spory ziemniak 2 pasternaki trochę mięsa z rosołu (opcjonalnie) ok 50 g 2  łyżki śmietany sól pieprz imbir Rosół wlewamy do ganka, dodajemy pokrojone  warzywa i mięso z rosołu, gotujemy do miękkości i dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy i śmietanę . Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Kremową zupę podajemy z grzankami

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej 200

marchewki 50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego 50 ml wody garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut, natomiast soczewicę około 30 minut). Cukinię i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek

Mango Papaja
Krupnik z kaszą jęczmienną 120

pieprz czarny (najlepszy jest świeżo mielony) vegeta do smaku Przygotowanie: Kaszę jęczmienną przelej zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć mięsko, kaszę i gotuj około 20 minut. W tym czasie masz możliwość obrania i pokrojenia warzyw: marchewkę i pietruszkę ścieraj na tarce o grubych oczkach; ziemniaki i cebulę pokrój w małą kostkę.  Wszystkie składniki wrzuć do gotującego się już

Lawendowe Niebo
Cannelloni 192

czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam.Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 363

Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu,  z dwóch stron na rumiany kolor.Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku(...)warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet z Fasoli Mung 149

prawda? Z racji tego, że nie znałam jej smaku postanowiłam poszukać w internecie jakiegoś przepisu, który będzie pasował do mojego gustu. Przepis znalazłam na blogu Nie trać czasu na gotowanie , na którym zobaczyłam, że autorka bloga ma duże doświadczenie w różnego rodzaju produktach strączkowych i to mnie przekonało. Pasztet okazał się mało problemowy, a do tego bardzo smaczny. Jest bardziej(...)miękkości, maksymalnie przez 25 minut. Mnie naszło na pasztet rano. Więc rano namoczyłam fasolę, a za gotowanie jej wzięłam się  dopiero po wieczorynce :) Gotowałam około 20 minut. Cebulę pokroiłam w kostkę, marchewkę starłam na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam olej z awokado i na rozgrzanym w pierwszej kolejności usmażyłam cebulkę, w momencie

Blondynka Gotuje
Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem 927

można ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota.   Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych  warzyw:  marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli.  Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej(...)się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light.  Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane udko kurczaka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy ½  łyżeczki octu winnego( jeśli lubicie) sól/pieprz/odrobina sproszkowanego czosnku

Mia Cucina Sofieta
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 270

kroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Dorzucamy opaloną na palniku cebulkę. Wszystko zalewamy 2 l wody. Wrzucamy papryczkę chili (bez ogonka), dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty kolorowy. Gotujemy na dużym ogniu, aż bulion zacznie się gotować(...)odsączamy na durszlaku.  4. Zupa Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki i paprykę (obraną ze skóry) oraz przygotowane wcześniej mięso. Gotujemy od 30 do 40 minut. Doprawiamy świeżym pieprzem, solą, odrobiną kurkumy i majeranku. Podajemy z lanymi kluseczkami i świeżo siekaną kolendrą. Pysznie rozgrzewa! SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
Zupa brokułowa 2 w 1 - klasyczna i krem 111

przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującym sie brokułem Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę Vegety. Można dodać kostkę rosołową z kury Gotujemy ok. 30 minut. Można pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki i marchewka są już miękkie. Jeśli juz dochodzą do siebie, wówczas wsypujemy zawartość jednej torebki kaszy jęczmiennej - wedle uznania oczywiście :) Gotujemy jeszcze(...)minut i pod koniec gotowania zabielamy zupę jogurtem naturalnym. Należy najpierw zahartować jogurt (lub śmietanę) czyli do kubeczka przelać w pierwszej kolejności jogurt, a następnie wlać trochę gorącej zupy. Nigdy odwrotnie, bo jogurt/śmietana się zetnie i zupa nie będzie ładnie wyglądać! W tej postaci zupa jest klasyczna. Żeby zrobić zupę-krem to należy przełożyć do malaksera dwie chochelki zupy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa warzywna z ryżem 177

marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka, kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera

Proste Potrawy
Zupa krem pomidorowo paprykowa z grzankami czosnkowymi i mozzarellą 196

będzie taka ile wody do niej dodacie, ja jednak zupy kremowe lubię te gęściejsze, bo są dla mnie smaczniejsze.  Składniki: 2 czerwone papryki ok. 350 g, 3 średnie marchewki ok. 300 g, 700 ml pasty pomidorowej, 80 g koncentratu pomidorowego, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól(...)podsmażamy na nim marchew z czosnkiem i cukrem. Całość zalewamy pastą pomidorową, dodajemy paprykę słodką, 1 łyżeczkę cukru, 250 ml wody, pieczoną paprykę (z sokiem) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 l przegotowanej (może być letnia lub gorąca), zagotowujemy. Całość miksujemy za pomocą blendera, przecieramy przez gęste sito (dzięki temu

Moniki Smakołyki