marchewki 50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego 50 ml wody garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut, natomiast soczewicę około 30 minut). Cukinię i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek
Mango Papajapieprz czarny (najlepszy jest świeżo mielony) vegeta do smaku Przygotowanie: Kaszę jęczmienną przelej zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć mięsko, kaszę i gotuj około 20 minut. W tym czasie masz możliwość obrania i pokrojenia warzyw: marchewkę i pietruszkę ścieraj na tarce o grubych oczkach; ziemniaki i cebulę pokrój w małą kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do gotującego się już
Lawendowe Nieboczyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam.Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNajwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor.Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku(...)warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty
Codzienna kuchnia niecodziennaprawda? Z racji tego, że nie znałam jej smaku postanowiłam poszukać w internecie jakiegoś przepisu, który będzie pasował do mojego gustu. Przepis znalazłam na blogu Nie trać czasu na gotowanie , na którym zobaczyłam, że autorka bloga ma duże doświadczenie w różnego rodzaju produktach strączkowych i to mnie przekonało. Pasztet okazał się mało problemowy, a do tego bardzo smaczny. Jest bardziej(...)miękkości, maksymalnie przez 25 minut. Mnie naszło na pasztet rano. Więc rano namoczyłam fasolę, a za gotowanie jej wzięłam się dopiero po wieczorynce :) Gotowałam około 20 minut. Cebulę pokroiłam w kostkę, marchewkę starłam na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam olej z awokado i na rozgrzanym w pierwszej kolejności usmażyłam cebulkę, w momencie
Blondynka Gotujemożna ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota. Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych warzyw: marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli. Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej(...)się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light. Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane udko kurczaka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy ½ łyżeczki octu winnego( jeśli lubicie) sól/pieprz/odrobina sproszkowanego czosnku
Mia Cucina Sofietakroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Dorzucamy opaloną na palniku cebulkę. Wszystko zalewamy 2 l wody. Wrzucamy papryczkę chili (bez ogonka), dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty kolorowy. Gotujemy na dużym ogniu, aż bulion zacznie się gotować(...)odsączamy na durszlaku. 4. Zupa Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki i paprykę (obraną ze skóry) oraz przygotowane wcześniej mięso. Gotujemy od 30 do 40 minut. Doprawiamy świeżym pieprzem, solą, odrobiną kurkumy i majeranku. Podajemy z lanymi kluseczkami i świeżo siekaną kolendrą. Pysznie rozgrzewa! SMACZNEGO
Sajkofanka smakuprzygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującym sie brokułem Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę Vegety. Można dodać kostkę rosołową z kury Gotujemy ok. 30 minut. Można pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki i marchewka są już miękkie. Jeśli juz dochodzą do siebie, wówczas wsypujemy zawartość jednej torebki kaszy jęczmiennej - wedle uznania oczywiście :) Gotujemy jeszcze(...)minut i pod koniec gotowania zabielamy zupę jogurtem naturalnym. Należy najpierw zahartować jogurt (lub śmietanę) czyli do kubeczka przelać w pierwszej kolejności jogurt, a następnie wlać trochę gorącej zupy. Nigdy odwrotnie, bo jogurt/śmietana się zetnie i zupa nie będzie ładnie wyglądać! W tej postaci zupa jest klasyczna. Żeby zrobić zupę-krem to należy przełożyć do malaksera dwie chochelki zupy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commarchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka, kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera
Proste Potrawybędzie taka ile wody do niej dodacie, ja jednak zupy kremowe lubię te gęściejsze, bo są dla mnie smaczniejsze. Składniki: 2 czerwone papryki ok. 350 g, 3 średnie marchewki ok. 300 g, 700 ml pasty pomidorowej, 80 g koncentratu pomidorowego, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól(...)podsmażamy na nim marchew z czosnkiem i cukrem. Całość zalewamy pastą pomidorową, dodajemy paprykę słodką, 1 łyżeczkę cukru, 250 ml wody, pieczoną paprykę (z sokiem) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 l przegotowanej (może być letnia lub gorąca), zagotowujemy. Całość miksujemy za pomocą blendera, przecieramy przez gęste sito (dzięki temu
Moniki Smakołykilepiej! Zupa z botwinki z ziemniaczkami / 6 porcji Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 1 duża kość schabowa 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 mniejsze korzenie pietruszki 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z kości schabowej. Ugotowaną kość schabową wyciągamy z wywaru. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, zwłaszcza liście botwinki. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone(...)kostkę: marchewkę i pietruszkę, młode buraczki razem z liśćmi i łodygami botwinki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do zupy. Dolewamy wody. Całość gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gdy buraczki będą półtwarde dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy np. z jajkiem na twardo
Moja smaczna kuchniamiękkości. Marchewkę pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz podsmażyć cebulę, dodać ryż, podsmażyć chwilę, dodać pokrojoną marchewkę żołądki (można pokroić drobniej) , paprykę, przyprawy i podlać winem oraz rosołem pozostałym z gotowania żołądków. Gotować często mieszając i dolewać wody by risotto nie było zbyt gęste. Na koniec zgasić ogień i pod przykryciem trzymać jeszcze
Gotowanie jest łatweminut w temperaturze 200 stopni. Farsz: 5 ćwiartek kurczaka 3 marchewki 0,5 kg pieczarek sól pieprz Ugotowane mięso kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odcinamy górną część ptysi i nadziewamy przygotowanym farszem. Podajemy na ciepło
Salonik smakówsmaku sól, do smaku pieprz do smaku parmezan starty Makaron spagetti gotujemy al dente w posolonej wodzie. W międzyczasie obieramy i ścieramy marchewkę na dużych oczkach tarki, rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej z puszek tuńczyka i wrzucamy posiekany drobno czosnek, po chwili dodajemy startą marchewkę, którą dusimy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała