gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:41/261)

Zupa z podsmażonym porem, pół-kremowa;) 143

Jesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Zupa warzywna z podsmażonym porem, lekko tylko zmiksowana okazała się tak wyborna w smaku, że pozostaje tylko żałować, że zdjęcia nijak tego oddać nie mogą... Może się skusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście(...)pominąć ten składnik) bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła Zupa ugotowana wg Kuchni Pięciu Przemian. Na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki (sł), skrzydło indyka (o)  i gotowałam do prawie miękkości tegoż. A potem po kolei dodawałam i mieszałam: sól morską (sn), bazylię i sok z cytryny (k), lubczyk (g), pietruszkę i kalarepkę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 197

marchwi ( wyciśnięty lub kupny) wlewamy do garnka i powoli go redukujemy mniej więcej  1/3 objętości- do tego dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, przyprawy cynamon, goździki, curry, kminek gotujemy ok 10 minut- marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki (dobrze by było jak będą mniej więcej równe, aby w tej samym czasie się ugotowały)- na patelni rozgrzewamy masło(...)tego nasz marchewkowy sos- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki- w razie potrzeby doprawiamy pod nasze kubki smakowe- jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąćJeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki

Basia w kuchni
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 119

kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową.  Składnik: - 100 g suszonych grzybów - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - śmietana - olej - 1,5 l bulionu - liść laurowy - ziele angielskie - sól - pieprz - uszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy w wodzie, w której się moczyły do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę(...)obieramy i kroimy w kostkę.  Ugotowane grzyby wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Wodę przecedzamy, aby pozbyć się nieczystości. Przekładamy do niej pokrojone grzyby, marchewkę z pietruszką i cebulę. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z uszkami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Pasztet z suszoną śliwką 69

bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu jajko 3-4 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka mielona(...)mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej godzinę. Następnie miękkie wyciągamy do miski i pozostawiamy

PatiGotuje
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 342

czosnku1 łyżka jogurtu1 pierś z kurczaka1 opakowanie sera mozarellasól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewkaPrzygotowanie:Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w bulionie razem z pokrojonym kurczakiem i marchewką.Na rozgrzanym w garnku maśle dodajemy pokrojony czosnek. Gdy się chwilę podsmaży, dodajemy szpinak i gotujemy na średnim ogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą

Kitchens Alphabet
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 199

imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy liście

Tajskie smaki
G... Gulasz! 287

laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego)1/2 słoika koncentratu pomidorowego1 łyżka ketchupu pikantnegosól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranekPrzygotowanie:Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy.Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony.Gdy mięso się zeszkli, na tym samym

Kitchens Alphabet
Krupnik 94

krupnik w wersji klasycznej, acz pamiętam, że mój tata zabielał krupnik śmietaną i zupa smakowała jeszcze lepiej. Nie musicie jakoś specjalnie szykować się do gotowania krupniku. Wystarczy kawałek mięsa, dwie marchewki, korzeń pietruszki… ta zupa nie jest wymagającą Drukuj Krupnik - klasyczna zupa z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 200 g mięsa (karkówka, szynka) 2 marchewki

Mieszam w Garnku
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 179

octu balsamicznego, listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości (moja płaskurka gotowała się ok. 20 min). Buraki, marchewki i dynię obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Polej oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze na arkuszu folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym

Chilli Czosnek i Oliwa
Wywar z kurczaka 157

Wywary zna każdy kto w domu gotuje. Prawdziwy dobry wywar to ten domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie(...)włożyć do garnka i zagotować. Ja do zamrażania używam pojemników o objętości ok. 250 do 500 ml. Dziś wywar z kurczaka i warzyw. Delikatny, domowy, pachnący lubczykiem, słodki od marchewki, kolor zdobył dzięki łupince cebuli. Raz cebulę podpiekam w piekarniku mocno, a raz dodaję surową od razu, najczęściej z łupinką. Aromatyczny, prawdziwy, z odrobiną soli, zdrowy, prosty, robi się

Zasmakuj Kuchni
Zupa z kurek z pęczakiem 110

glutaminianu sodu łyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby wrzucić do wywaru. Po kilku minutach

Czerwień i błękit
Skrzydełka w jarzębinie i sosie sojowym 88

skrzydełek marchewka pietruszka cebula lubczyk   ziele angielskie listek laurowy  na sos; 1 łyżka miodu 2 łyżki konfitury z jarzębiny 3-4 łyżki wina czerwonego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki mąki ryżowej  Skrzydełka myjemy, wkładamy do garnka wraz z marchewką, cebulą i pietruszką, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy skrzydełka do miękkości

Gotowanie jest łatwe
Orientalny rosołek 140

gotować na bardzo delikatnym ogniu. Mięso wieprzowe i filet podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka z rosołem, dodać sól i pieprz. Marchewkę wyjąć z rosołu kiedy będzie jeszcze delikatnie twarda. Na 15 min przed końcem gotowania włożyć do garnka papryczkę chili oczyszczoną z nasion i pokrojoną w plasterki, grzybki shitake, imbir starty na najdrobniejszej tarce (ok. 2 cm.), kapustę(...)opakowaniu. Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać wodę i do każdej miseczki wlać łyżkę sosu sojowego i włożyć porcję gorącego makaronu. Pokroić marchewkę i mięso i ułożyć w miseczkach. Do każdej miseczki włożyć kawałek liścia kapusty lub sałaty, grzybka i szczypiorek, następnie zalać rosołem

Mix smaku
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 183

zarówno aromat, jak i smak. Polecam, szczególnie iż grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-) Składniki: - garść suszonych grzybów - mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów - 2 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 główki czosnku - 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina - 0,5l bulionu - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku - 100ml kremówki(...)pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Następnie dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Dodajemy obgotowane grzyby, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojone łodygi selera naciowego i por. Dolewamy wody razem z kremówką. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok.20 minut. Doprawiamy solą, świeżo

Smaczne Zdrowe
Pierogi w rosole 136

rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki(...)mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.   Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.   W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz.   Do mąki dodajemy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania