poradzę:) Co z tego, że tłusta?:) Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować). Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz(...)pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej pieczarka przypomina... pieczarkę:) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnka Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :) Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię pietruszki w zupie... Pora kroję w bardzo cienkie plastetki, a potem w drobne wiórki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdomem rodzinnym :)) Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon. Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera(...)mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą
Walijskie Pichcenieplacków dołożyłam po jajku sadzonym, pomidorze i papryce. Śniadanie z głowy :) Owsianka na obiad? Czemu nie? :) Kasza owsiana z groszkiem i cukinią. Do tego pieczone marchewki. Proste, smaczne i bardzo sycące. Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Doprawiamy słodką papryką i czubrycą. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ugotowanej kaszy. Dodajemy też groszek
KucharzycaZupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi(...)posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Udka z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej
Bajeczna Kuchniaimię. Są barszcze białe, zielone, czerwone, ukraińskie (o barszczu Sosnowskiego nie wspomnę;). Co ciekawe, za wschodnią granicą mianem barszczu określana jest jedynie zupa w typie barszczu ukraińskiego. Taki barszcz gotowany jest na mięsnym bulionie, oprócz buraków ma dużo innych warzyw, jak chociażby kapustę, marchew, fasolę. I koniecznie podawany jest ze śmietaną. I jak to bywa w przypadku innych potraw(...)ziele angielskie, opaloną cebulę, posolić, gotować, aż mięso będzie miękkie i będzie odstawać od kości (ok 1,5h). Mięso wyjąć. Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor). Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć buraki z marchewką, smażyć, mieszając przez kilka minut. Kapustę
Obiad gotowyMoja propozycja na wykorzystanie dobrej jakości ryżu i marchewki z groszkiem. Dodatkiem do tego dania jest jajko sadzone, dla urozmaicenia przygotowane w kształcie serca, można podać ukochanej osobie w dowód miłości np. na Walentynki Ale też wtedy gdy nie mamy zbytnio czasu na gotowanie(...)chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek, a nie fast fooda z budki. 100 g ryżu z warzywami gotujemy z dodatkiem niewielkiej ilości soli, w połowie czasu gotowania dodajemy trochę mrożonego groszku i pokrojonej drobno marchewki, warzywa maja sie nie rozgotować, a ryż powinien być sypki, po ułożeniu na talerzu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Osobo smażymy na niewielkiej ilości masła lub oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrosołu kawałek marchewki 1 spory ziemniak 2 pasternaki trochę mięsa z rosołu (opcjonalnie) ok 50 g 2 łyżki śmietany sól pieprz imbir Rosół wlewamy do ganka, dodajemy pokrojone warzywa i mięso z rosołu, gotujemy do miękkości i dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy i śmietanę . Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Kremową zupę podajemy z grzankami
Gotowanie jest łatwemarchewki 50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego 50 ml wody garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut, natomiast soczewicę około 30 minut). Cukinię i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek
Mango Papajapieprz czarny (najlepszy jest świeżo mielony) vegeta do smaku Przygotowanie: Kaszę jęczmienną przelej zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć mięsko, kaszę i gotuj około 20 minut. W tym czasie masz możliwość obrania i pokrojenia warzyw: marchewkę i pietruszkę ścieraj na tarce o grubych oczkach; ziemniaki i cebulę pokrój w małą kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do gotującego się już
Lawendowe Nieboczyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam.Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNajwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor.Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku(...)warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty
Codzienna kuchnia niecodziennaprawda? Z racji tego, że nie znałam jej smaku postanowiłam poszukać w internecie jakiegoś przepisu, który będzie pasował do mojego gustu. Przepis znalazłam na blogu Nie trać czasu na gotowanie , na którym zobaczyłam, że autorka bloga ma duże doświadczenie w różnego rodzaju produktach strączkowych i to mnie przekonało. Pasztet okazał się mało problemowy, a do tego bardzo smaczny. Jest bardziej(...)miękkości, maksymalnie przez 25 minut. Mnie naszło na pasztet rano. Więc rano namoczyłam fasolę, a za gotowanie jej wzięłam się dopiero po wieczorynce :) Gotowałam około 20 minut. Cebulę pokroiłam w kostkę, marchewkę starłam na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam olej z awokado i na rozgrzanym w pierwszej kolejności usmażyłam cebulkę, w momencie
Blondynka Gotujemożna ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota. Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych warzyw: marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli. Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej(...)się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light. Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane udko kurczaka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy ½ łyżeczki octu winnego( jeśli lubicie) sól/pieprz/odrobina sproszkowanego czosnku
Mia Cucina Sofietakroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Dorzucamy opaloną na palniku cebulkę. Wszystko zalewamy 2 l wody. Wrzucamy papryczkę chili (bez ogonka), dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty kolorowy. Gotujemy na dużym ogniu, aż bulion zacznie się gotować(...)odsączamy na durszlaku. 4. Zupa Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki i paprykę (obraną ze skóry) oraz przygotowane wcześniej mięso. Gotujemy od 30 do 40 minut. Doprawiamy świeżym pieprzem, solą, odrobiną kurkumy i majeranku. Podajemy z lanymi kluseczkami i świeżo siekaną kolendrą. Pysznie rozgrzewa! SMACZNEGO
Sajkofanka smaku