kostkę. Groszek płuczemy ,usuwamy łykowate fragmenty fasolki. W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę ,lekko zasmażamy dolewamy bulion i zagotowujemy całość ciągle mieszając. Dodajemy groszek ,marchewkę pokrojoną w półtalarki ,pokrojone w kostkę ziemniaki ,gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do talerzy ,posypujemy jajkami pokrojonymi w kostkę
R'n'G Kitchencytryny. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz masło, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Smacznego! Na Thermomix: 1. Do naczynia miksującego wkładamy koperek, rozdrabniamy 3 s/obr. 8 . 2. Dodajemy cebulę lub dymki i marchewkę, rozdrabniamy 5 s/obr. 5 . Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 3. Dodajemy kapustę, rozdrabniamy przy pomocy kopystki(...)400ml bulionu (lub wody i koncentrat bulionu warzywnego) i sok z cytryny, gotujemy 28 min/100°C/obr. wsteczne 1. 5. Do naczynia miksującego dodajemy sól, pieprz i masło, mieszamy 10 s/obr. wsteczne 2.5 , następnie gotujemy 2 min/100°C/obr. wsteczne 0.5. Smacznego! Artykuł Duszona młoda kapusta z koperkiem i marchewką FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongmyjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno gotować, tylko tak bardzo delikatnie pyrkotać(...)dopiero wtedy doprawiamy solą. Ja tym razem kurczaka po wyjęciu obsmażyłam na patelni na rumiano i dodałam na talerzu do zupy. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Podajemy w miskach z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem. Dobrze jest mieć kolendrę zieloną, miętę – ale niestety u mnie dzisiaj nie udało mi się ich kupić , więc zadowoliłam się drobno
Kuchnia na wzgórzuzupę robi się bardzo szybko, to jeszcze ma lepszy smak i jest syta. Składniki (6 porcji) -1 szkl. ciecierzycy -1 ćwiartka z kurczaka (ew. kadłub) -2 małe marchewki -pietruszka -kawałek selera -liście selera -1 cebula -mały pęczek natki pietruszki -2 liście laurowe -ziele angielskie -sól, pieprz -ok 200g makaronu (np. wstążki lub spaghetti) Przygotowanie Cieciorkę namoczyć w wodzie(...)pół pęczka natki pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć ćwiartkę kurczaka i gotować ok pół godziny. Bulion przecedzić. Do klarownego bulionu włożyć ciecierzycę i makaron. Gotować do miękkości ciecierzycy i makaronu. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki lub kostkę, włożyć do zupy. Podawać gorącą z natką świeżej pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 362,3 kcal Tłuszcz
Zielona Kuchniaskrobiemy kroimy w grubą kostkę, wkładamy do garnka razem z umytymi skrzydełkami, zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut. Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora
Wanilia i Kardamonzrobić potrawkę z kurczaka gotowanego, to chyba wie każdy. Zwyczajowo biały sos z marchewką i groszkiem, prawda? Ja jednak nieco zmieniłam tą tendencję, wykorzystując pozostałe z rosołu jarzyny. I muszę przyznać, że efekt mile mnie zaskoczył. Poniższą potrawkę podałam z ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść
W kuchni Karmel-itkisoczewicy 2-3 średniej wielkości pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki octu winnego Oliwa Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Soczewicę przelewamy zimną wodą, a następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy wodą do 2-3 cm. Gotujemy przez 5-10 minut do zagotowania się, a później odcedzamy soczewicę(...)piórka, pół w drobną kosteczkę Czosnek siekamy, a marchewkę kroimy w plastry. Na dno garnka wlewamy oliwę i dusimy cebulę, czosnek i marchewkę. 3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy soczewicę i zalewamy ją wodę. Całość gotujemy przez 10-15 minut. 4. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 5. Dodajemy pomidory do gotującej się zupy i gotujemy
Bananowe Poleporadzę:) Co z tego, że tłusta?:) Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować). Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz(...)pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej pieczarka przypomina... pieczarkę:) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnka Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :) Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię pietruszki w zupie... Pora kroję w bardzo cienkie plastetki, a potem w drobne wiórki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdomem rodzinnym :)) Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon. Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera(...)mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą
Walijskie Pichcenieplacków dołożyłam po jajku sadzonym, pomidorze i papryce. Śniadanie z głowy :) Owsianka na obiad? Czemu nie? :) Kasza owsiana z groszkiem i cukinią. Do tego pieczone marchewki. Proste, smaczne i bardzo sycące. Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Doprawiamy słodką papryką i czubrycą. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ugotowanej kaszy. Dodajemy też groszek
KucharzycaZupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi(...)posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Udka z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej
Bajeczna Kuchniaimię. Są barszcze białe, zielone, czerwone, ukraińskie (o barszczu Sosnowskiego nie wspomnę;). Co ciekawe, za wschodnią granicą mianem barszczu określana jest jedynie zupa w typie barszczu ukraińskiego. Taki barszcz gotowany jest na mięsnym bulionie, oprócz buraków ma dużo innych warzyw, jak chociażby kapustę, marchew, fasolę. I koniecznie podawany jest ze śmietaną. I jak to bywa w przypadku innych potraw(...)ziele angielskie, opaloną cebulę, posolić, gotować, aż mięso będzie miękkie i będzie odstawać od kości (ok 1,5h). Mięso wyjąć. Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor). Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć buraki z marchewką, smażyć, mieszając przez kilka minut. Kapustę
Obiad gotowyMoja propozycja na wykorzystanie dobrej jakości ryżu i marchewki z groszkiem. Dodatkiem do tego dania jest jajko sadzone, dla urozmaicenia przygotowane w kształcie serca, można podać ukochanej osobie w dowód miłości np. na Walentynki Ale też wtedy gdy nie mamy zbytnio czasu na gotowanie(...)chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek, a nie fast fooda z budki. 100 g ryżu z warzywami gotujemy z dodatkiem niewielkiej ilości soli, w połowie czasu gotowania dodajemy trochę mrożonego groszku i pokrojonej drobno marchewki, warzywa maja sie nie rozgotować, a ryż powinien być sypki, po ułożeniu na talerzu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Osobo smażymy na niewielkiej ilości masła lub oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrosołu kawałek marchewki 1 spory ziemniak 2 pasternaki trochę mięsa z rosołu (opcjonalnie) ok 50 g 2 łyżki śmietany sól pieprz imbir Rosół wlewamy do ganka, dodajemy pokrojone warzywa i mięso z rosołu, gotujemy do miękkości i dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy i śmietanę . Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Kremową zupę podajemy z grzankami
Gotowanie jest łatwe