gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:42/261)

Gołąbki z młodej kapusty 170

małą śmietanę 18% sól, pieprz świeżo mielony 3/4 l bulionu warzywnego Wykonanie: Kapustę parzymy w gotowanej wodzie, oddzielamy liście, odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko studzimy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Marchewkę obieramy trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę, startą marchewkę przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojony koperek, przyprawiamy

kgwjanczewo
Ryż po chińsku z łososiem 391

łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 3 łyżki ciemnego cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego   Składnik i: około 1 kg łososia  1 i 1/3 szklanki ryżu 3 marchewki 1 mała puszka groszku 1 czerwona cebula szczypior 2 jajka 1 łyżka masła oliwa(...)garnku, do rozpuszczenia. Studzimy. Łososia myjemy i porcjujemy na małe kawałki. Wkładamy do miski. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na minimum godzinę. Obieramy marchew i kroimy w słupki. Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik

Smaki Edyty
Krupnik z grzybami 134

Skladniki:   Wywar- udka z kurczka, gotujemy ok 40 min, doprawiamy sola , pieprzem. W miedzyczasie obgotowujemy grzyby.   6 ziemniakow 1 pietrucha 2-3 marchewki Kroimy w kostke I wrzucamy do rosolu. Gotujemy ok 10-15 min.   Dodajemy kubek kaszy jeczmiennej I grzyby. Doprawiamy. Gotujemy ok 30 min. Dodajemy natke pietruszki. Smacznego

Smaki Edyty
Strogonow 187

przepis: Mięso myjemy i wkładamy do garnka - zalewamy 3 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora i całość gotujemy ok. 60 minut, aż mięso stanie się miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę z wywaru kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie szklimy na odrobinie oleju. Obrane(...)pieprzem. Pod koniec duszenia pieczarek dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojone mięso. Bulion odcedzamy, dodajemy nasze składniki z patelni, koncentrat pomidorowy, marchewkę, dolewamy wody (tak aby łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Całość doprawiamy do smaku 2 łyżkami czerwonej słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką ostrej papryki. Zupę zagęszczamy mąką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 196

użyłam mrożonej1/2 kalafiorapor- zielona częśćsól, pieprz4 łyżki suszonych warzyw10 dag makaronu nitka walcowana Czanieckie MakaronyWykonanie:Do gotującej się wody, wkładamy udka, kiedy zaczną się gotować łyżką szumówką zbieramy powstałą pianę, dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami.Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso

Z Majeczką w kuchni
Lunchbox do pracy dieta dr Dąbrowskiej 56

kromkę chleba pełnoziarnistego, kilka orzechów czy plaster sera żółtego by mieć zbilansowany i sycący posiłek. PRZEPIS LUNCHBOX DO PRACY DIETA DR DĄBROWSKIEJ Składniki: kotlety warzywne: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonej cebuli 1 łyżeczka oregano 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz chili szczypta kurkumy dodatkowo: liście sałaty lodowej mała cykoria(...)kozieradki – zobacz jakie inne kiełki możesz zabrać Jak zrobić lunchbox do pracy dieta dr Dąbrowskiej: Najpierw kalafiora kroimy na nierówne dwie części – większą cześć kalafiora gotujemy do miękkości razem z jedną marchewką. Następnie cebulę siekamy w kosteczkę i miksujemy z ugotowanym kalafiorem i marchewką na papkę. Potem drugą marchew i mniejszą połowę kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach

Dorota Smakuje
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 107

podawać je z grzankami z chleba lub dodawać do środka inne chrupiące składniki, jak pieczona ciecierzyca. Przygotowałam 3 proste zupy krem o zdecydowanie jesiennych smakach: krem z dyni i marchewki, którego słodki smak przełamałam oliwą z dodatkiem czosnku i chilli oraz szczyptą mielonego kuminu krem grzybowy o aksamitnej konsystencji dzięki dodatkowi mascarpone i intensywnym leśnym aromacie wzmocnionym oliwą truflową niewymagający(...)średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj pokrojoną dynię i marchewkę i smaż kolejne 5 minut mieszając.  Dolej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj zupę przez ok. 20 minut (lub aż dynia i marchewka będą miękkie).  Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw mielonym kuminem, solą i pieprzem, wymieszaj.  Rozlej do miseczek, dodaj kleks z jogurtu naturalnego. Polej

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z wolnowaru 146

Wolnowar..super pomysł...gulasz gotowany bez żadnego mieszania.. 70 dkg mięsa wieprzowego 1- 2 marchewki 1 cebula kawałek pora kawałek papryki czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę , wymieszać z przyprawami.Odstawić do lodówki, a następnie podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru .Cebulę,czosnek, marchewkę , por i paprykę pokroić i podsmażyć.Dodać do mięsa

Moje domowe kucharzenie
Sos słodko kwaśny 114

gorczycy białej pół łyżeczki pieprzu czarnego Pomidory zemleć lub zmiksować przy pomocy blendera. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Te produkty włożyć do garnka i gotować ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę, dodać do sosu razem z resztą składników i gotować jeszcze 10 min. Po tym czasie sos przełożyć do słoiczków

Gotowanie jest łatwe
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 210

łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:     W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem.  Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy(...)temp. 180 ° C. Marchewkę i pietruszkę grillujemy kilka min, pod koniec smarujemy je syropem z agawy. Babeczki podajemy z boczkiem, marchewką i pietruszką. Smacznego Rada: p rzed przygotowaniem masy grillujemy boczek i gotujemy fasolkę (może być z puszki). Przed dodaniem do masy boczek i fasolkę studzimy

Moniki Smakołyki
Wigilijna zupa z kapustą i grzybami 121

Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 2-3 godziny. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurku w osolonej wodzie do miękkości.  Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kapustę kiszoną wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości, możemy dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy grzyby

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczone pierogi z mięsem 167

Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie mięsa. Do farszu można użyć mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne. Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.  Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się(...)kawałek selera 1 duża cebula 1,5 łyżki masła łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku Przygotowanie farszu: Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.  Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.  Mięso oddzielić

Codziennik Kuchenny
Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 158

miłośników tradycyjnego barszczu ukraińskiego, ta odmiana może nie być do "pokonania", ale zapewniam, że młoda fasolka i buraczki, to nie tylko mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie pisałam na blogu, że w sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw(...)pieprz do smaku 1 łyżka octu winnego Spsób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka  i zalać zimną wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego pora, marchewkę, cebulę oraz cale obrane buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć buraczki, wrzucić fasolkę i pokrojone w kostę ziemniaki. Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy

Gosia gotuje
Kwaśnica 162

się z Wami moją wersją. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty (przepis na domową kapustę znajdziesz tutaj ) 1 wędzona noga z kurczaka 20 dkg żeberek paski lub kawałek trójkąta 2 marchewki 2-3 kartofle pokrojone w kostkę sól, pieprz (ewentualnie jarzynka) kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Żeberka myję. Wkładam(...)jeszcze raz wkładam do zimnej wody. Zagotowuję. Dodaję sól (jarzynkę), ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam gaz. Gotuję ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaję marchewki pokrojone w talarki lub na tarce jarzynowej, kartofle i wędzoną nogę. Można dodać kilka grzybków do smaku. Gotuję kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuję

tojestpyszne.blogspot.com
Zupa paprykowa z wołowiną 164

solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie wlewamy do garnka rosół, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania