gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:43/261)

Zapiekanka warzywna z kurczakiem 285

dodając łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości i odcedź. 2. Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki, blanszuj we wrzątku około 10 minut, odcedź. 3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. 4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw z solą i pieprzem. Podsmaż kurczaka z cebulą

dom-agi.pl
Wegańska zupa pieczarkowa mojej mamy, Za wszelką cenę 139

Jest bardzo prosta, szybka i smaczna. Idealna, gdy po pracy nie ma dużo czasu na gotowanie, a mamy ochotę na coś pożywnego i ciepłego. Zamiast ziemniaków można dodać, np. pozostałe ryż/kaszę z poprzedniego dnia. Składniki: 1 cebula olej 10 pieczarek 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 garść makronu sól, pieprz koper Drobno(...)pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Po chwili wrzuć pokrojone pieczarki i smaż kilka minut. W garnku zagotuj wodę. Dodaj grzyby z cebulą, starte na tarce marchewki, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotuj ok kwadransa. Dodaj makaron i gotuj jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper.   Kolejny film z Clintem Eastwoodem w roli

Qlinarnie i Qlinarnie
Curry z dyni i krewetek z sałatką z kolorowych warzyw i quinoą 136

kokosowego 2  łyżki oleju sezamowego sok z połowy limonki pół łyżeczki kuminu świeżo zmielony pieprz sól kilka plasterków pora, lub szczypiorek do posypania Wykonanie: Marchewkę pokrojoną w plasterki i podzielony na różyczki kalafior, gotujemy na parze, aż będą al dente. Kapustę drobno szatkujemy, mieszamy z podgotowanym kalafiorem i marchewką doprawiamy solą, pieprzem i polewamy sosem zrobionym z oleju sezamowego

Quinoa Raz!
FASOLKA Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ NA CIEPŁO 164

zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy: marchew kroimy w kostkę, fasolkę na 3 części. Odlewamy połowę wody, w której gotowały się warzywa. Do pozostałej wody przekładamy z powrotem marchewkę, fasolkę oraz odcedzony groszek konserwowy. Zagotowujemy całość. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę, mieszamy aż wytworzy nam się zasmażka. Zasmażkę wlewamy na gotujące się

Walijskie Pichcenie
Najlepszy krem z pomidorów 105

liść laurowy 1 łyżeczka lubczyka 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania wywaru. Udko z kurczaka płuczemy a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, Dodajemy marchewkę,pietruszkę, seler, przyprawy i kostkę rosołową. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki (można użyć również pomidorów z puszki). Cebule kroimy w kosteczkę. Kroimy je w kostkę(...)garnka. Do blendera wkładamy ugotowana marchewkę oraz pomidory. Blendujemy na gładką masę. Do wywaru wlewamy zawartość blendera, włączamy kuchenkę i podgrzewamy wywar z pomidorami. Następnie dodajemy stopniowo przecier pomidorowy. W zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać zmniejszamy lub zwiększamy jego ilość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Na samym końcu dodajemy

Mania Gotowania
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 175

bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion(...)międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy do osobnego garnka razem z marchewką i pietruszką

PastelFood
Zupa-krem z kukurydzy 135

jarzynka do smaku    szczypta curry    szczypta cynamonu    pół łyżeczki startego imbiru    2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie:  Gotujemy wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora). Oczywiście można iść na łatwiznę i rozpuścić kostkę bulionową w litrze wody :) Gdy bulion jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy odsączoną

Amatorka kuchenna
Gulasz wieprzowy z marchewką i cebulą 106

irytujący tak, jak niektórzy prowadzący swoje programy kulinarne na tym kanale...  Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł naprawdę pyszny. I do tego zrobiłam kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety włączyłam telewizor w trakcie robienia przez(...)olej Na gorącym tłuszczu i na dużym ogniu smażymy cebulę w polędwicą Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy np. z pyzami drożdżowymi  oraz z surówką lub gotowaną kapustą z kminkiem, na którą przepis podam niebawem Zjadamy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ziemniaki w mundurkach z kurczakiem i marchewką 132

przyprawa do kurczaka koperek Przygotowanie: Filety umyj, oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Ziemniaki dokładnie umyj - wrzuć do garnka z zimną wodą i gotuj ok 30 min. Na patelni rozgrzej masło i dodaj marchewkę - smaż ok. 10 minut. W miseczce roztrzep jajko. Filety posyp solą, pieprzem i przyprawą - maczaj w jajku i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej

Alutka-Gotuje
Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 193

ugotowanej) Sól i pieprz * wywar można zastąpić kostką rosołową Do nastawianego wywaru dodajemy opłukane suszone grzybki i całość gotujemy około 30 – 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kosteczkę buraki i gotujemy około 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Po około 5 minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę ziemniak, cebulę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy

Smakowy Raj
Bigos 219

laurowe i ziele angielskie.  Gotujemy. Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy, mieszamy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Bigos najlepszy na następny dzień

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 180

trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz! 3 x olej rzepakowy- wykorzystałam olej do gotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania gołąbków. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego(...)odrobiną soli i 1 łyżką oleju rzepakowego. Zajmie to ok. 15 minut, podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu, gdy czas minie zostawiamy kaszę pod przykryciem. Z młodej kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy delikatnie nerwy liściowe. Pieczarki siekamy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy na 1 oleju rzepakowego, doprawiamy solą i chili. Mieszamy duszone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką 5019

dobrej jakości gotowaną szynkę. Szynkę do sałatki jarzynowej dodawała zawsze moja mama. Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką jest idealną sałatką świąteczną. składniki: 5 ziemniaki 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń + natka 5 plastrów gotowanej szynki 3 łyżki groszku konserwowego 3 szt. ogórek kiszony 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 5 jajek ugotowanych na twardo sól i pieprz do smaku Gotujemy(...)pokrojoną w drobną kostkę gotowaną szynkę, oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodaję również cebulę. Doprawiam sałatkę solą oraz czarnym pieprzem, obowiązkowym dodatkiem są 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary. Wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy aby składnik się przegryzły. Przekładamy sałatkę do szklanek, dekorujemy cienkimi paskami szynki tworząc kwiatki, z marchewek robimy gwiazdki, ozdabiamy kroplami majonezu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Duszona marchewka z groszkiem 197

pokroić w drobną kostkę.Groszek odcedzić z zalewy.Do małego garnka wrzucić pokrojoną marchewkę, dodać 6 łyżek wody, pół łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru i gotować pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż marchewka będzie miękka.W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni, na bardzo małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodać płaską łyżkę mąki, całość wymieszać i chwilę razem

Gospodyni Miejska
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 108

Kolejny przepis ze strony Akademia Kulinarna , który podbił moje serce :) Do dania idealnie pasują szparagi, niestety ciężko je teraz dostać :( Zapraszam do gotowania! Składniki dla 4 osób: 4 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy 4 małe marchewki 8 plastrów cukinii 2 łyżki masła klarowanego Puree: 800 g ziemniaków 4 g wasabi 200 ml śmietanki 30% sól Sos teriyaki: 150 ml Sake(...)mieszamy i gotujemy, aż do powstania syropu (około 10 minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok. 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką. 3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła. 4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania