gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:86/261)

Kurczak pod marchewkową pierzynką 167

Składniki: * podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 duże marchewki * 1 cebula * ok125 g żółtego sera * 4 łyżki majonezu * 4 łyżki gęstej śmietany * płaska łyżka

Pobite gary Barbary
Ciasteczka marchewkowe 153

SKŁADNIKI na 2 duże  blachy: 2 margaryny do pieczenia Kasia 60 dag mąki pszennej 30 dag marchewki startej na cienkich oczkach tarki 2 łyżeczki proszku

Blondynka Gotuje
Aromatyczna grochówka na wędzonce 132

Aromatyczna zupa grochowa, gotowana na dobrej wędzonce, swojskiej kiełbasce, z dodatkiem dużej ilości czosnku i majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno ziemniakami i grzankami czosnkowymi. Dodaje pokrojona kiełbaskę i boczek, posypuję świeżą zielona cebulką. Ktoś powiedział, że grochówka jest jak by nie była zrobiona zawsze dobra. Ale ja zachęcam do przygotowania jej właśnie w ten sposób. Składniki  - groch(...)wegeta - prażona cebulka 1 kostka Wykonanie Groch dokładnie płukam i przebieram. Zalewam w dużym garnku wodą . Dodaje pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, boczek i pokrojona kiełbaskę, wrzucam listek laurowy, ziele angielskie i utarty majeranek,ząbki czosnku. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości, prawie rozgotowania grochu. Kiedy już groch jest prawie rozgotowany doprawiam do smaku odrobiną wegety, dodaję

Kuchnia z widokiem na ogród
Żółta cukinia w roli głównej - cukiniowa zupa krem i warzywny obiadek malucha!!! :) 169

pieprz; 0,5 łyżeczki kurkumy; ok. 3/4 l bulionu. Cukinie i marchewkę obieramy i myjemy; kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będą miękkie i szkliste. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwile podsmażamy. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem - w takiej ilości, aby "przykryła" jarzynki. Gotujemy ok. 10 min. Później doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i wsypujemy kurkumę(...)zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami. SMACZNEGO!!! Warzywny obiadek malucha: Składniki: 2 marchewki; 1 pietruszka; mały kawałeczek selera; ziemniak; pół małej dyni; przegotowana woda; Warzywa (najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka :) ) obrane i umyte kroimy w podobnej wielkości kawałki, tak żeby mieć pewność, że równo się ugotują. Gotujemy je na parze przez około 15 min., aż będą miękkie.Warzywa

Miksturownik
Galareta rybna 247

ząbek czosnku sól do smaku karp lub inna ryba (ja użyłam filety) żelatyna do przystrojenia: jajko przepiórcze, groszek, marchewka, kukurydza Rybę umyć, usunąć łuski. Włoszczyznę obrać, pokroić i włożyć do garnka. Zalać wodą ok 2 litry, zagotować i dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić solą do smaku. Do wywaru wrzucić rybę i gotować około 20 minut(...)ilości ile wywaru nam pozostało. W przypadku gdy wywar gotowaliśmy razem z głową i płetwami żelatyny stosujemy około połowę mniej. Wywar jeszcze raz doprawiamy do smaku i schładzamy. Do miseczek wlewamy odrobinę wywaru i wstawiamy do lodówki, jak zastygnie to w miseczkach układamy połówkę jajka, pokrojoną w plasterki lub kostkę marchewkę, groszek kukurydzę no i oczywiście rybę. Rybę oddzielamy

Mam apetyt na ...
Maślany bigos z młodej kapusty 120

równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Soczewica w sosie curry 285

przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii (ja dałam oregano) olej Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie

Pasja Smaku
Ozory wołowe w sosie chrzanowym 137

mój zakupiony ozór ślinianki chyba miał już wycięte. Jedynym minusem przygotowania potrawy jest jej długie gotowanie 2-3 godziny, poza tym łatwa, nieskomplikowana i pyszna potrawa.       Dla 4 osób 1 ozór wołowy (ok. 1,2 kg) 1 marchewka 1 seler kawałek pora i selera 3 liście laurowe ziele angielskie sól,   sos chrzanowy

Jadło i czytadło
Maślany bigos z młodej kapusty 295

chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... * młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 szt. * masło- 200 g * oliwa z oliwek- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * świeży koper- pęczek * sól, pieprz(...)równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 157

pierwszy ogień wybrałam książkę „Francuski szef kuchni”, która zawiera przepisy z programu telewizyjnego Julii. Przeczytałam przepis, obejrzałam film, kupiłam składniki, pożyczyłam brytfankę i wzięłam się do gotowania. Wyszło wyśmienicie… naprawdę, niebo w buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny(...)czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia ich nie ujęła ale dla wzbogacenia potrawy postanowiłam je dodać) *jeśli nie uda się kupić surowego boczku tylko wędzony należy go gotować na małym ogniu 10 minut. Pozwoli to pozbyć się dymnego posmaku z mięsa. Dodatki

Kolizje Smaków
Spaghetti z warzywnym sosem 178

oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz  doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Selera naciowego kroimy w paski. Do zarumienionej cebuli

Kolizje Smaków
Pesto z natki marchewki 148

Pesto z natki marchewki „WEGE TOGETHER #2” – tym razem za zadanie obraliśmy sobie przygotowanie przepisów opartych o odpady, które zazwyczaj są wyrzucane do śmieci, a można by je inaczej wykorzystać. Do gotowania zabrali się Wege Smaki , Veganbanda.pl , Bananowe Pole , Oatmeal and Figs oraz oczywiście ja. O tym, co przygotowały koleżanki przekonacie się przechodząc na ich blogi

Blendman
Rosół z domowym makaronem 169

umyj W dużym garnku włóż mięso i zalej wodą około 3 litrów. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień zbierając jednocześnie burzyny Marchewkę dobrze umyj i obierz, pokrój w talarki. Pozostałe warzywa umyj i włóż do garnka. Całość gotuj około 2 godzin Cebulę obierz i przypiecz na ogniu. Dodaj do rosołu wraz z przyprawami. Przepis na domowy makaron: Do miski przesiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 314

gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę.  Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) * Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki(...)korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól. Przygotowanie: Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Wszystkie składniki (prócz soli i pieprzu) wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody i gotujemy bez przykrycia minimum 40 min. Na koniec solimy i pieprzymy dla smaku, przecedzamy

My Culinary Art
Golonka zapiekana w piwie z miodem 114

piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3 liście laurowe ok. 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól do smaku - musi być dobrze przyprawione Marynata(...)cebule pokrojone w plasterki Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone golonki dokładnie natrzeć marynatą

Gotujemy i jemy
Domowy paprykarz z dorszem 220

paprykarz z dorszem. Składniki 100 g ryżu długoziarnistego 250 g filetu z dorsza 1 cebula 1 marchewka 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz grubo mielony Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Dorsza nacieramy 1 łyżką słodkiej papryki, solą

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania