gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:86/261)

GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 196

jesienną pogodę. Dla mnie idealnie komponuje się z makaronem razowym, ale można go podać także z ziemniakami lub kaszą - jak kto lubi... Składniki: 1 szklanka cieciorki 2 cebule 2 marchewki 4-5 łodyg selera naciowego ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) krojone pomidory w puszce 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka(...)cieciorkę odcedzamy i zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i kminek. Pozostawiamy na całą noc.  Następnego dnia cieciorkę gotujemy do miękka w tej wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 302

grzybów, 2 sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela angielskiego, lubczyku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania grzybów, które zamoczyłem w zimnej wodzie o ustawiłem na gazie celem zagotowania. Po zagotowaniu grzybów gotowałem wywar przez około(...)łyżek oliwy i dodałem posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili również czosnek i marchewkę. Kiedy cebula zrobiła się wyraźnie szklista dodałem kapustę i grzyby. Całość smażyłem przez około 5 minut, uważając, aby kapusta się nie przypaliła. Po tym czasie do potrawy dodałem wywar gotowania grzybów, a całość dodatkowo zalałem wodą. Kapustę przyprawiłem kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą lubczyku, szczyptą

Wyprawy kulinarne
Tradycyjny przepis na zupę fasolową. Pożywna i pyszna 71

Składniki: 1 kg świeżej białej fasoli lub 500 gramów suszonej, 250 gramów niezbyt tłustego boczku wędzonego, 300 gramów kiełbasy śląskiej lub podobnej, 2-3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 4-5 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, do podania natka pietruszki. Jak zrobić zupę fasolową? Suchą fasolę namocz przez noc w świeżej wodzie, fasola świeża(...)wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż wszystko do lekkiego zrumienienia, dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Marchewkę, pietruszkę pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, zalej wodą do wysokości 3/4, dopraw solą i pieprzem, gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz fasolę wraz z wodą, której się gotowała, gotuj wszystko jeszcze około

Kulinarna Polska
G.. grillowany kurczak w sosie sojowym i kaszą jaglaną. 298

rzadko ją jem. Z czego to wynika? Może z lenistwa (nie chce mi się jej pilnować i tak długo gotować ;p z drugiej strony jednak przecież brązowy ryż gotuje się jeszcze dłużej!), czy może zniechęca mnie jej wcześniejsze mycie? Sama nie wiem. Ale z braku laku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było(...)szklankami wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. U mnie już po 7 minutach cała woda wyparowała, więc dodałam kolejną szklankę. Uwaga: kaszy nie mieszamy , ponieważ potem zaczyna się przypalać. W innym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy pokrojoną cebulę, pieczarki i pokrojoną w plastry marchewkę. Po ok. 10 minutach dodajemy groszek. Przyprawiamy solą

Kitchens Alphabet
Zapiekane ziemniaki puree z pieczarkami 203

ugotowały. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy nieco tymianku, łyżkę jogurtu i robimy puree ziemniaczano-selerowe. W czasie kiedy gotujemy seler i ziemniaki, obieramy pieczarki, cebulę i kroimy w kostkę nie zbyt drobną. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy groszek z marchewką. Przesmażamy do miękkości doprawiając sporą ilością pieprzu, sosem chili, tymiankiem i grzybowym sosem sojowym. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą(...)oliwy z oliwek i wykładamy połowę puree. Dobrze ugniatamy tworząc pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Teraz wykładamy pieczarki z marchewką i groszkiem, a następnie wylewamy wcześniej przygotowany sos z jogurtu i jajka. Sos przygotowujemy z pozostałego jogurtu wymieszanego dokładnie z surowym jajkiem i pieprzem. Następnie wykładamy drugą część ziemniaków i wyrównujemy, aby zapiekanka ładnie wyglądała. Na koniec posypujemy wierzch czarnuszką

vegetanie
Zupa jarzynowa z koperkiem 193

Marchewki obrać i pokroić w plastry lub jak bardzo duża marchew to w półplastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową można pokroić na mniejsze kawałki, ja lubię w zupie całe długie strączki. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz listki laurowe. Gotować

Monia miesza i gotuje
Zupa pomidorowa z ziemniakami 146

zupie połączyłam pomidorowy wywar z gotowanymi ziemniakami; powstał smakowity, gęsty, aksamitny krem o bardzo... polskim smaku! A podany w miseczkach z wydrążonych ziemniaków staje się bardzo efektownym daniem. :) Składniki: (na 4 osoby) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła(...)kostkę, odłożyć. 2 . Bulion zagotować, wrzucić całe przyprawy, cukier, masło i przyprawę warzywną , pokrojone w kostkę cebule i marchewkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. 3. Dodać do zupy wydrążony miąższ (oprócz tego pokrojonego w kostkę) i sok pomidorowy, gotować kolejne 5 minut. Całość zestawić z ognia, zmiksować, postawić ponownie na ogniu, dodać koncentrat, zagotować, doprawić. 4. Do wydrążonych ziemniaków nalać

Kuchnia Prezydentowej
Zupa ogórkowa 140

kroimy w kostkę. Do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.  Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Dosmakowujemy sokiem z ogórków. Po ugotowaniu zupy marchewkę, według uznania możemy zetrzeć na tartce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zupa marchewkowa fit 125

najtańszych warzyw. Marchew sprawdza się jako dodatek do głównych dań: marchewka z groszkiem , surówka z marchewką , jako składnik ciasta . Dodaję je do mięsa i staje się wtedy składnikiem dania głownego, a nie tylko dodatkiem : Kotlety drobiowe z marchewką , Kotlety z indyka z cukinią i marchewką , Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika Zupa marchewkowa fit jest pyszna, do tego ma taki(...)takiej ilości, aby warzywa były przykryte i gotujemy na małym ogniu. W czasie gotowania doprawiamy zupę solą. Zupę gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie, wtedy miksujemy warzywa blenderem i wlewamy sok z pomarańczy. Zmiksowaną zupę doprawiamy jeszcze chili, curry, odrobiną soli i pieprzu. Ja zjadłam jako czystą zupę krem z marchewki bez dodatków, można ją podać np. z ryżem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet drobiowy z grzybami 155

Czytając etykiety pasztetów dostępnych w sklepie, aż włos na głowie się jeży od  ilości tłuszczu i składników chemicznych! Żaden nie zastąpi tego zrobionego w domu. Czyste mięso, wolno gotowane z ulubionymi przyprawami, to jest to co smakuje znakomicie 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)wody w której się moczyły, grzyby. Doprawić przyprawą warzywną do potraw, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około godziny, aż mięso będzie samo odchodzić od kości. Następnie pozostawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Po czym wyciągamy mięso oraz dwie marchewki i jedną  pietruszkę z wywaru. Mięso dokładnie oddzielamy od kości i przepuszczamy dwukrotnie przez

Kulinarne przemyslenia
Galareta wieprzowa 60

marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 cebule 5 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz do smaku żelatyna (ilość wg opakowania na 1 litr wody) Dodatkowo: 1 ugotowane na twardo i pokrojone jajko groszek konserwowy kukurydza z puszki liście natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Nogi wieprzowe i golonkę umyć, ewentualnie oczyścić. Marchewkę, pietruszkę(...)ziele angielskie, ziarenka pieprzu, gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie dorzucić marchew, cebulę, pietruszkę i seler, gotować kolejną godzinę (mięso powinno odchodzić od kości). Mięso oraz warzywa ostrożnie wyjąć z wywaru, przestudzić. Z nóżek wieprzowych oraz golonki oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze części (można także wykorzystać skórę i tłuszcz). Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki

niecodziennikpary
Kurczak pod marchewkową pierzynką 148

Składniki: * podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 duże marchewki * 1 cebula * ok125 g żółtego sera * 4 łyżki majonezu * 4 łyżki gęstej śmietany * płaska łyżka

Pobite gary Barbary
Ciasteczka marchewkowe 129

SKŁADNIKI na 2 duże  blachy: 2 margaryny do pieczenia Kasia 60 dag mąki pszennej 30 dag marchewki startej na cienkich oczkach tarki 2 łyżeczki proszku

Blondynka Gotuje
Aromatyczna grochówka na wędzonce 112

Aromatyczna zupa grochowa, gotowana na dobrej wędzonce, swojskiej kiełbasce, z dodatkiem dużej ilości czosnku i majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno ziemniakami i grzankami czosnkowymi. Dodaje pokrojona kiełbaskę i boczek, posypuję świeżą zielona cebulką. Ktoś powiedział, że grochówka jest jak by nie była zrobiona zawsze dobra. Ale ja zachęcam do przygotowania jej właśnie w ten sposób. Składniki  - groch(...)wegeta - prażona cebulka 1 kostka Wykonanie Groch dokładnie płukam i przebieram. Zalewam w dużym garnku wodą . Dodaje pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, boczek i pokrojona kiełbaskę, wrzucam listek laurowy, ziele angielskie i utarty majeranek,ząbki czosnku. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości, prawie rozgotowania grochu. Kiedy już groch jest prawie rozgotowany doprawiam do smaku odrobiną wegety, dodaję

Kuchnia z widokiem na ogród
Żółta cukinia w roli głównej - cukiniowa zupa krem i warzywny obiadek malucha!!! :) 145

pieprz; 0,5 łyżeczki kurkumy; ok. 3/4 l bulionu. Cukinie i marchewkę obieramy i myjemy; kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będą miękkie i szkliste. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwile podsmażamy. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem - w takiej ilości, aby "przykryła" jarzynki. Gotujemy ok. 10 min. Później doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i wsypujemy kurkumę(...)zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami. SMACZNEGO!!! Warzywny obiadek malucha: Składniki: 2 marchewki; 1 pietruszka; mały kawałeczek selera; ziemniak; pół małej dyni; przegotowana woda; Warzywa (najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka :) ) obrane i umyte kroimy w podobnej wielkości kawałki, tak żeby mieć pewność, że równo się ugotują. Gotujemy je na parze przez około 15 min., aż będą miękkie.Warzywa

Miksturownik