gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:91/261)

Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 113

rogi pierożka jak w uszkach i docisnąć, żeby się skleiły dobrze, następnie wywinąć brzeg pierożka na zewnątrz. Wrzucać do wrzątku, gotować od wypłynięcia 2 minuty, wyciągnąć, odparować i skropić oliwą, żeby się nie posklejały. Zupa: 300 ml bulionu 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego kawałek pora (jasna część) 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 pełna(...)zmiksować, pozostawiając kawałki warzyw. Postawić ponownie na ogień. 2. Piekarnik nagrzać do 200°C, ustawić na funkcję grill lub górną grzałkę. 3. Mąką rozrobić z odrobiną wody, wlać do gotującej się zupy, gotować na małym ogniu 3 minuty. 4. Do żaroodpornych miseczek włożyć po kilka pierożków, zalać gorącą zupą, wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie posypać pieprzem

Kuchnia Prezydentowej
Galareta wieprzowa 130

nóżki wieprzoweDo garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.   Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.   Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy na małe kawałki.Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej niewiele z nich da się zagospodarować.Marchewkę kroimy w plasterki.Rosół przecedzamy przez sitko.   Mięso i marchewkę układamy

Maminek kulinarny
Warzywa gotowane na parze jako danie główne 191

myjemy i "szorujemy". Kroimy na połówki. Marchewkę kroimy na kawałki, szczypior w paski, a cebulki w krążki.  2.Jeżeli używacie parownika bambusowego, wyłóżcie dno liśćmi kapusty pekińskiej, jeśli nie -  pomińcie tę czynność :). Teraz układamy ziemniaki, marchew i cebulę w parowniku. Posypujemy szczypiorem i natką pietruszki, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy na parze 25 minut. Podajemy

My Culinary Art
Zupa ze świeżych grzybów. 135

grzybów dużo nie było. :( Kilka koźlaków i podgrzybków ani to ususzyć, ani to udusić więc wybrałam zupę. 4-5 dużych koźlaków 2-3 podgrzybki 3 nieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki  por kostka rosołowa 5 ziarenek pieprzu kolorowego 2-3 ziela angielskie 3 listki laurowe cebula olej masło śmietanka 30% Grzyby(...)ciepłej wody. Teraz wrzucamy suszone grzyby oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Podajemy ze śmietanką, można również posypać natką pietruszki. Wyszła wyśmienita - słodziutka dzięki zeszklonej cebulce, marchewce i śmietance. Polecam

Brzuszki Łakomczuszki
Makaron z sosem z boczniaka 158

500 g makaronu (muszelki) 450 g boczniaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta oregano 1 łyżka sosu sojowego szczypta majeranku sól

Gotowanie jest łatwe
Kurczak pieczony z marchewką (w rękawie) 145

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Bardzo prosta i szybka propozycja na pysznego kurczaka.   Marchewka pieczona razem z mięsem

Di gotuje
Surówka z topinambura i marchewki 211

Surówka z topinambura z dodatkiem marchewki i jabłka to bardzo smaczny dodatek do obiadu i super zdrowy, bo topinambur to kopalnia makro- i mikroelementów. Koniecznie spróbuj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 349

skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Każde podudzie zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut.Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy. Następnie dodajemy około 60 g masła, chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Potrawka z indyka w pomidorach 151

Indyk doprawiony cynamonem smakuje naprawdę wybornie, choć początkowo połączenie to może wydawać się dziwaczne. Potrawki z indyka nie trzeba długo gotować - mięso będzie gotowe krócej niż w pół godziny. Składniki: 800 g mięsa indyka (użyłem sznycli) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ostra papryczka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zielonej czubrycy(...)przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu  mieszając. Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory,  rozgniecioną bokiem noża  ostrą papryczkę, jeden goździk i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać cynamon i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub jako osobne danie

W SMAK
Cebula nadziewana mięsem mielonym. 140

wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :) Składniki: 4 cebule 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe) 1 jajko 2 marchewki 2 łyżki masła oliwa (do podsmażenia wydrążonego miąższu z cebuli) sól pieprz papryka słodka Wykonanie: Cebule włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzić. Wystudzone cebule ściąć z góry i wydrążyć środek, który należy posiekać

zadanie-gotowanie
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 140

Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest i tak nieduża. Poza tym, sprowadza się do krojenia, obierania, podsmażania i wrzucania do jednego garnka. Nic trudnego(...)wszystko dokładnie, co, jak i dlaczego, tak a nie inaczej. A Wy, robiliście już boeuf bourguignon? Składniki 1,5kg mięsa wołowego gulaszowego (ja użyłam łopatki) 150g wędzonego boczku 4 marchewki 5 średnich cebul 0,5kg pieczarek 400g pomidorów (mogą być z puszki) 250ml czerwonego, wytrawnego wina ok. 2 szklanek bulionu wołowego bukiet ziół 4 gałązki tymianku 5 ziaren ziela angielskiego

W kuchni wieczorem
Danie jednogarnkowe i rosołek 214

skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka  2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem(...)gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki  makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Ziemniaki obrać, pokroić i chwilę pogotować.Odcedzić i przełożyć na blaszkę

Moje domowe kucharzenie
Indyjska zupa z dyni 133

kremu) Sól i pieprz wg uznania Smażony sezam i pestki słonecznika do podania Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Wszystko kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na oliwie lub oleju. 2. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej się wody (1 litr na początek, później możemy dolać więcej). 3. Kroimy drobno cebulę i czosnek, także smażymy i dodajemy

Bananowe Pole
Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim 150

kuchni i wymyślam, w co by tu ręce wsadzić. Mój mężczyzna wyjechał, a ja postanowiłam podczas jego nieobecności spędzić czas jak najbardziej kreatywnie. Zazwyczaj nie chce mi się gotować dla jednej osoby, ale stwierdziłam, że warto wykorzystać ten czas na przygotowywanie dań, których mój ukochany nie jada. I tak właśnie powstał krem z buraczków. Bardzo dawno nie jadłam zup, postanowiłam(...)czosnkowe Przygotowanie:  Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniak oraz buraczki i zalać wodą tak, żeby ledwo przykrywała warzywa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku, przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Na suchej patelni położyć plasterki szynki

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa rybna 164

selera łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy krótko warzywa. Dodajemy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą  i całość zagotowujemy. W patelni

Menu Zdrowia