gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:96/261)

Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego 223

Ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego Ciasto marchewkowe przebojem wdarło się w świat ulubionych wypieków Polaków. Ten anglosaski przysmak cieszy się uznaniem wśród młodszych i

Gotujemy i jemy
Zapiekane pulpeciki z kaszą z grzybami i marchewką w ziołach 193

zewnątrz coraz zimniej, potrzebujemy oraz cieplejszych dań aby ogrzać się od środka i dostarczyć organizmowi najcenniejszych składników. Witamina A np. z marchewki nie może prawidło wchłonąć się z przewodu pokarmowego bez cennego tłuszczu. Wybrałam #OlejWielkopolski bo znam go i używam w swojej kuchni #OlejKonwenanse  Pulpety: 700 gram mielonego mięsa ( u mnie indyk udziec) pół łyżeczki kuminu(...)kostkę cebulę, dodaj kaszę wymytą kaszę, zamieszaj. Wlej wino, odparuj. Dolej wody tak, aby wystawała 1-2 cm ponad kaszę. Gotuj ok 20 minut przykrytą. Na osobnej patelni na oleju podsmaż pieczarki. Kiedy będą rumiane dodasz do ugotowanej kaszy. Marchewka: 3 średnie marchewki 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony Tylko Raz estragon odrobina wody ząbek czosnku sól do smaku Marchewkę

AZgotuj!
Kasza jaglana z mięsem i sosem bolońskim 123

zaworem parowym pozwalaja na kontrolę gotowania. Praktyczny zestaw nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek. Fajna jakość do każdej kuchni  za rozsądną cenę. Polecam! Składniki na 3 duże porcje: 40 dag mielonego mięsa z indyka 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego 1 duża marchewka ½ cukinii ½ szklanki fasolki szparagowej ¼ szklanki(...)wlewam powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. Solę do smaku. Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, dodaję mielone mięso, smażę, kilka minut aż nie będzie różowe, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i mrożony groszek, wlewam pomidorową

Wanilia i Kardamon
Klopsiki inne niż zwykle 143

wody ma być dwa razy więcej niż pszenicy. Solimy, doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu gotujemy ją 15 minut. Często mieszamy by się nie przypaliła. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by pszenica wystygła. i wchłonęła całą wodę, która pozostała. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, szalotkę drobno siekamy. Przygotowane warzywa podsmażamy przez 5 minut

Przysmaki Karolki
Kasza jaglana z mięskiem oraz warzywami. 122

mięska tworzy pyszną,  sycącą potrawę na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na 2 porcje 1 i 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 mała marchewka jeśli mamy to możemy dać parę różyczek brokuła 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki 1 mała cebulka 1/2 łyżeczki curry nać pietruszki sól, pieprz, papryka słodka mielona oraz(...)Jeśli mamy różyczki brokuła, gotujemy go do średniej miękkości. 4. Sparzamy pomidora i kroimy go w kostkę. 5. Do smażącego się już fileta dokładamy cebulkę pokrojoną w kostkę, smażymy tak aby cebulka się tylko zeszkliła. 6. Ugotowana kaszę odcedzamy i przekładamy na patelnie do naszego fileta, dodajemy pomidor pokrojony w kostkę oraz podgotowana marchewkę też pokrojona w kostkę. 7. Całość

Gotowanie...to proste !
Po prostu bigos 132

Może i komuś z Was się przyda? W końcu Święta tuż tuż. Spokojnego popołudnia życzę i zostawiam przepis. Składniki 3 kg kiszonej dobrej kapusty 2 duże cebule 1 duża marchewka 1 szkl suszonych grzybów 0,5 szkl suszonych, najlepiej wędzonych śliwek 1 pęto dobrej jakości kiełbasy cienkiej 30 dag wędzonego boczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy(...)płukać ! Dodałam pokrojone w piórka cebule i startą na jarzynowej tarce marchewkę (chyba, że kapusta zawiera jej dużo, wtedy nie dodajemy). Do kapusty wkładamy wszystkie mięsa (żeberko surowe, w całości) i pokrojone w kostkę wędliny. Dodajemy też pokrojone grzyby i śliwki.Wkładamy przyprawy. Podlewamy częścią  obu wywarów. Gotujemy na małym ogniu, około 1 godziny. Wyłączamy gaz i zostawiamy bigos

Co w garnkach piszczy
Krem cukiniowy z dodatkiem pomidorów 188

tyle dziwne, że do tamtej pory zupy nie stanowiły składnika mojego menu... W zimie praktycznie oparłam na niej moje obiady, wiosną lekko odpuściłam, a teraz powoli wracam do gotowania zup. I ostatnio na blogu Wedith wypatrzyłam zupę z cukinii i wydawało mi się, że zupy z cukinią jeszcze nie robiłam, ale przypomniałam sobie, że jednak tak, z tym, że była(...)miałam) lubczyk, bazylia, tymianek, sól bulion Najpierw przygotowałam bulion, czyli: 1. na wrzątek szczypta lubczyku (g) 2. kawałek marchewki, pietruszka, kapusta włoska, łyżeczka oliwy/masła (sł) 3. kawałek selera, pora (o) 4. sól morska (sn) 5. kilka kropli cytryny (k) Gotowałam do miękkości. W międzyczasie na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam pokrojoną cebulę i posiekany drobno ząbek czosnku

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rosół 135

kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe, 3-4 goździki, sól, pół łyżeczki cukru, 2 -3 ząbki czosnku, Kurę dokładnie umyć, odciąć kuper (można zdjąć skórę – rosół będzie chudszy), złamać mostek, włożyć do garnka. Mięso umyć również włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, gotować na niewielkim(...)miękkie. Rosół powinien  gotować   się  powoli, "pyrtolić" na najmniejszym ogniu. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić, aby zdjąć cały tłuszcz. Podawać gorący z kluskami lanymi, makaronem lub bez niczego. Przed podaniem posypać siekaną zieloną pietruszką chociaż nie wszyscy ją   lubią. Kurę można podać w sosie chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki

królestwo garów
Galantyna 148

godzinie gotowania dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy całość ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny. W miseczkach lub filiżankach układamy plasterki ugotowanych jajek, natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę marchewkę Na to układamy kawałki ugotowanej golonki. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce

Aga w kuchni
5 pomysłów na szybki wegański obiad 222

warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę, ulubione przyprawy i już! Czasami dla większej sytości dodaję do niej trochę soczewicy, ryżu, ciecierzycy czy komosy ryżowej. Zupka się gotuje, a my możemy zająć(...)krojonych - bo szybciej), mleczko kokosowe w puszce (potrzebujemy ok. 100 ml), 1 marchewka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju (w przepisie jest jeszcze 5 cm wypestkowanej papryczki chilli, ale ja zazwyczaj robię bez, lub używam zmielonej). Dodatkowo pół szklanki ryżu (lub 1 torebka). Ryż gotujemy. Warzywa kroimy w kosteczkę i na oleju dusimy je w garnku przez kilka

Bananowe Pole
Zupa z brukselką i makaronem 81

mnie pozamiatało. Choruję rzadko, ale najczęściej wtedy, kiedy nie powinnam. Prócz tego, że nie chciało mi się jeść ani gotować, przepadł mi rajd Śląska, który miałam prawie pod nosem. Ech…  Zebrałam się jednak do ugotowania zupy, która okazała się szybka i banalna. Żeby nie było, że tylko leżę i leżę. Mięsożerca wrócił do domu, wchłonął w sumie dwie(...)Brukselkę myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Wszystko smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek

Kardamonovy
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 182

wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem. Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję marchewkę i ziemniaki, posypuję solą, pieprzem i kurkumą, smażę 5 minut. Warzywa zalewam bulionem, wkładam podsmażone mięso, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek. Do zupy dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie

JejKuchnia
Karkówka w kiszonej kapuście 1051

być obiad na dwa dni....był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia

Pobite gary Barbary
Zupa borowikowa 114

Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować w osolonej wodzie. • Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić na paseczki. • Ziemniaki obrać(...)pokroić w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i posiekać. • Na maśle podsmażyć pietruszkę, seler i marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać bulionem, dodać podgotowane ziemniaki i gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. • Do gotowej zupy wlać śmietanę i wsypać natkę pietruszki

To co kocham
Kapusta z grochem 136

mniejsze kawałki. Do garnka z dużym dnem wlewamy dwie łyżki oleju i przesmażamy kapustę wraz ze startymi na drobnych oczkach marchewkami. Zalewamy litrem wody i dusimy kapustę do miękkości dodając liście laurowe, ziele i pieprz. W osobny garnku gotujemy groch, gotujemy do momentu aż się zacznie rozpadać. Groch jest łuskany więc nie wymaga moczenia i szybko się gotuje. Na patelni

ladykitchen
Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią 165

smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy chwilę, wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię-(nie obieramy ze skórki), zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając  od czasu do czasu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy

Wanilia i Kardamon
Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup 230

masła, włóż cebulę i pora, lekko posól i smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min. Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę

karmelowy
Ryż z warzywami, szybko i smacznie. 177

stracili weny twórczej :)   Ryż z warzywami (4 osoby) Składniki : 2 woreczki ryżu parboiled 1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka) 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 1 papryczka chili pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż będzie sypki. Wyciągamy jedną torebkę ryżu i do wody dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy, trzymamy ryż w modzie jeszcze

vegetanie
Zuppa di lenticchie 199

Zupę z soczewicy robi się we Włoszech przynajmniej raz w tygodniu. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników i ...mało czasu. Gotuje się zaledwie pół godziny. Składniki -soczewica zielona u mnie ze sklepu  Owocowy Raj -2 ząbki czosnku -1 marchewka -pietruszka natka -bazylia listki -sól i pieprz -oliwa z oliwek Opcjonalnie ser typu ricotta lub jak u mnie ser koryciński

Z Kuchni Do Kuchni
Biała zupa z zielonej soczewicy 126

łyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na łyżce masła lekko zeszklić marchewkę, dodać soczewicę wymieszać i zalać bulionem. Jak się zagotuje włożyć do środka pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować 30 min. Na końcu zabielić śmietaną, posypać szczypiorkiem i ..................... Smacznego

Gaździnka warzy
Sushi maki i nigiri 139

dobrze gotują. Mam nadzieję, że będzie takich wpisów więcej, gdzie oni od początki do końca będą autorami jak w przypadku tego wpisu :-)  Składniki - Opakowanie ryżu do sushi - Opakowanie alg nori - ocet winny (w oryginale powinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól(...)naczyniu. W garnku podgrzać szklankę octu z 4 łyżkami cukru i szczyptą soli. Gorącym octem zalać marchewki. Jak ostygną wstawić do lodówki. Sushi zaczynamy od przygotowania ryżu, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż trzeba kilkakrotnie opłukać zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. Do gotowania ryżu odmierzamy 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy na niewielkim ogniu

Na słodko lub wytrawnie
CUKINIOWE WIEŻYCZKI 192

prowansalskie- Kamiskilka gałazek natki pietruszkiWykonanie:Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie.Cukinie kroimy na mniejsze kawałki,wydrązamy srodki zostawiając dno,gotujemy w bulionie warzywnym ok.5 minut.Na patelni podsmazamy posiekana cebulkę,gdy sie zrumieni dodajemy startą na większych oczkach marchewkę,doprawiamy solą,pieprzem ziolami,dodajemy ugotowana kaszę,podsmażamy ok 3 minut.Gotowym farszem napełniamy ugotowane cukinie,przykrywamy połówkami plasterków pomidora i obsypujemy

Z Majeczką w kuchni
Makaron warzywny 138

Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany. Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty. W ten sam sposób można zrobić makaron z innych warzyw. Smacznego

chwile dla mnie
Zupy polskie, czyli zalewajka 251

zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni 178

pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, a na koniec dodać posiekany czosnek. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, i chwilę smażyć, po czym wszystko zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy ok. 5 minut. Całość miksujmy, dodajemy roztartą kolendrę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy z pestkami dyni i świeżą pietruszką

Delicious Titbits
Pikantne leczo 152

skórka ładnie się oderwała. Cebulę szatkujemy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy do niej pokrojoną cukinię, papryki, marchewki i kalarepę. Mieszamy całość i dolewamy wody do połowy objętości warzyw. Przykrywamy garnek i pozwalamy warzywom się gotować, od czasu do czasu je mieszając. Po ok. 15 minutach dodajemy do warzyw pokrojonego pomidora wraz z wodą, która wydzieliła się

Weganizm infantylny
Pulpeciki z koperkiem i sosem jogurtowym 180

cebulę posiekać. Cytrynę i koperek umyć  i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć. Koperek posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, marchewkę oraz ¾ skórki z cytryny i koperku. Wymieszać na jednolitą masę. Formować pulpety. Wywar zagotować. Włożyć pulpety i gotować  5 minut do wypłynięcia. Jogurt wymieszać z resztą skórki i koperku. Podawać do mięsa. Życzę smacznego i zapraszam również

Świat Smaku
Najlepszy sos pomidorowy - moja sekretna receptura :) 177

Wrzucić cebulkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać po midory z puszki i marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawić sosami sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania