wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem. Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję marchewkę i ziemniaki, posypuję solą, pieprzem i kurkumą, smażę 5 minut. Warzywa zalewam bulionem, wkładam podsmażone mięso, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek. Do zupy dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie
JejKuchniabyć obiad na dwa dni....był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia
Pobite gary BarbarySkładniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować w osolonej wodzie. • Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić na paseczki. • Ziemniaki obrać(...)pokroić w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i posiekać. • Na maśle podsmażyć pietruszkę, seler i marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać bulionem, dodać podgotowane ziemniaki i gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. • Do gotowej zupy wlać śmietanę i wsypać natkę pietruszki
To co kochammniejsze kawałki. Do garnka z dużym dnem wlewamy dwie łyżki oleju i przesmażamy kapustę wraz ze startymi na drobnych oczkach marchewkami. Zalewamy litrem wody i dusimy kapustę do miękkości dodając liście laurowe, ziele i pieprz. W osobny garnku gotujemy groch, gotujemy do momentu aż się zacznie rozpadać. Groch jest łuskany więc nie wymaga moczenia i szybko się gotuje. Na patelni
ladykitchensmaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy chwilę, wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię-(nie obieramy ze skórki), zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy
Wanilia i Kardamonmasła, włóż cebulę i pora, lekko posól i smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min. Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę
karmelowystracili weny twórczej :) Ryż z warzywami (4 osoby) Składniki : 2 woreczki ryżu parboiled 1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka) 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 1 papryczka chili pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż będzie sypki. Wyciągamy jedną torebkę ryżu i do wody dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy, trzymamy ryż w modzie jeszcze
vegetanieZupę z soczewicy robi się we Włoszech przynajmniej raz w tygodniu. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników i ...mało czasu. Gotuje się zaledwie pół godziny. Składniki -soczewica zielona u mnie ze sklepu Owocowy Raj -2 ząbki czosnku -1 marchewka -pietruszka natka -bazylia listki -sól i pieprz -oliwa z oliwek Opcjonalnie ser typu ricotta lub jak u mnie ser koryciński
Z Kuchni Do Kuchniłyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na łyżce masła lekko zeszklić marchewkę, dodać soczewicę wymieszać i zalać bulionem. Jak się zagotuje włożyć do środka pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować 30 min. Na końcu zabielić śmietaną, posypać szczypiorkiem i ..................... Smacznego
Gaździnka warzydobrze gotują. Mam nadzieję, że będzie takich wpisów więcej, gdzie oni od początki do końca będą autorami jak w przypadku tego wpisu :-) Składniki - Opakowanie ryżu do sushi - Opakowanie alg nori - ocet winny (w oryginale powinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól(...)naczyniu. W garnku podgrzać szklankę octu z 4 łyżkami cukru i szczyptą soli. Gorącym octem zalać marchewki. Jak ostygną wstawić do lodówki. Sushi zaczynamy od przygotowania ryżu, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż trzeba kilkakrotnie opłukać zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. Do gotowania ryżu odmierzamy 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy na niewielkim ogniu
Na słodko lub wytrawnieprowansalskie- Kamiskilka gałazek natki pietruszkiWykonanie:Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie.Cukinie kroimy na mniejsze kawałki,wydrązamy srodki zostawiając dno,gotujemy w bulionie warzywnym ok.5 minut.Na patelni podsmazamy posiekana cebulkę,gdy sie zrumieni dodajemy startą na większych oczkach marchewkę,doprawiamy solą,pieprzem ziolami,dodajemy ugotowana kaszę,podsmażamy ok 3 minut.Gotowym farszem napełniamy ugotowane cukinie,przykrywamy połówkami plasterków pomidora i obsypujemy
Z Majeczką w kuchniJest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany. Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty. W ten sam sposób można zrobić makaron z innych warzyw. Smacznego
chwile dla mniezakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka
Kulinarne przygody Gatitypokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, a na koniec dodać posiekany czosnek. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, i chwilę smażyć, po czym wszystko zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy ok. 5 minut. Całość miksujmy, dodajemy roztartą kolendrę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy z pestkami dyni i świeżą pietruszką
Delicious Titbitsskórka ładnie się oderwała. Cebulę szatkujemy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy do niej pokrojoną cukinię, papryki, marchewki i kalarepę. Mieszamy całość i dolewamy wody do połowy objętości warzyw. Przykrywamy garnek i pozwalamy warzywom się gotować, od czasu do czasu je mieszając. Po ok. 15 minutach dodajemy do warzyw pokrojonego pomidora wraz z wodą, która wydzieliła się
Weganizm infantylnycebulę posiekać. Cytrynę i koperek umyć i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć. Koperek posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, marchewkę oraz ¾ skórki z cytryny i koperku. Wymieszać na jednolitą masę. Formować pulpety. Wywar zagotować. Włożyć pulpety i gotować 5 minut do wypłynięcia. Jogurt wymieszać z resztą skórki i koperku. Podawać do mięsa. Życzę smacznego i zapraszam również
Świat SmakuWrzucić cebulkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać po midory z puszki i marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawić sosami sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem
Mania Gotowaniakupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka w wersji wigilijnej wybieramy sam bulion warzywny * cebula * kawałek selera plus natka * 2 marchewki * por * pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz ziarnisty * 2 ugotowane buraki pokrojone w plasterki plus woda z gotowania * sól i cukier do smaku Przygotowanie : Zagotować mięso wraz z przyprawami. Dodać całą włoszczyzną wraz z przypaloną
Magiczne Życie Martysoczewicę wraz z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soli. Po 20-25 minutach wrzucam obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz pietruszki, a także podzielony na mniejsze części brokuł. Dolewam tyle wody, aby warzywa były przykryte. Całość gotuję do chwili, aż soczewica będzie miękka i warzywa będą się rozpadać. Pod koniec gotowania wrzucam na około 2-3 minuty 200g
W kuchni Karmel-itkilitra wody, 300 g boczku wędzonego lub 500 g wędzonych kości wieprzowych lub żeberek, włoszczyzna: 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 gałązki natki, przyprawy: 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku, 500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej), 300 g kiełbasy wiejskiej, 3 ząbki czosnku(...)zagotowanego wywaru, posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodać kiełbasę wiejską i gotować przez 10 minut. Dodać rozgniecione obrane ząbki czosnku oraz chrzan. Gotować przez minutę, odstawić z ognia i doprawić w razie potrzeby solą
Świat Domowej Kuchnismażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną marchewkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego lub wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy dynię - obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Wszystko zalewamy resztą
Korniszonki