majeranku;1/2 łyżeczki kminku;Łyżka mąki pszennej;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler obrać. Jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście
Gospodyni Miejskagarnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy całą wodę, płuczemy garnek i ponownie umieszczamy w nim kurczaka. Dodajemy marchewkę, czosnek, cebulę, imbir, liść laurowy i łupinki. Zalewamy wodą lekko ponad poziom składników. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym lub średnim ogniu (zupa powinna lekko bulgotać) przez 2 - 2,5 godziny. 3. Zupę przecedzamy, doprawiamy solą
Tajskie smakiczasie podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia) kroimy w kostkę, groszek, kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i gotujemy do momentu dokładnego odparowania wody
Walijskie Pichceniesmaku uniwersalnych WINIARY szczypta pieprzu 4 plasterki suszonych pomidorów z oleju z ziołami tarty ser pecorino romano jogurt naturalny Marchewkę i pietruszkę ścieramy. Dymkę ze szczypiorkiem siekamy. Podsmażamy je około 5 minut na maśle po czym zalewamy litrem wody. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy a następnie miksujemy na gładko, dodajemy puree z dyni i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z plasterkami
Mienta blogjabłka, • 2 marchewki, • 500 g dyni • 100 g cukru • 800 ml wody • szczypta cynamonu Do garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię.Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i zalej wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę temperaturę i gotuj do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Blenderem zmiksuj całość przez kilka minut.Sok przelej do butelek
Anioły w kuchniugotowane na twardo, jogurt grecki i świeży koperek do podania Przygotowanie: W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej wody, dorzuciłam ziemniaki i gotowałam tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękły (ok. 25 minut). Do wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam solą
Kulinarny Pamiętnikbulionu sól pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili w płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy gaz i dodajemy posiekany drobno koperek. Odstawiamy
Mango Papajapodudzi ( lub w zależności od potrzeby, może być mniej ) 1 przecier ogórkowy- lub ogórki kiszone-słoik 3 marchewki 1 pietruszka 7 ziemniaków 1 cebula 50 gr masła 500 ml śmietany 1 łyżka mąki- opcjonalnie sól , pieprz koperek Gotujemy rosół z podudzi- doprawiając solą I pieprzem do smaku. Gdy rosół jest gotowy, na rozpuszczonym maśle szklimy poszatkowaną cebulę
Smaki Edytyfooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 1 duża pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 duże marchewki 2 szklanki bulionu z kurczaka 1-2 łyżki mąki (do obtoczenia) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich mały pęczek natki pietruszki sól morska oliwa z oliwek lub olej(...)kawałki się obtoczą. Pęczak płuczemy na sitku. Wsypujemy go do garnka, solimy i zalewamy wrzątkiem z czajnika. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut. W tym samym czasie w głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Wsypujemy na patelnię pokrojone marchewki, pietruszkę, pora, seler i cebulę. Solimy i podsmażamy, co jakiś czas mieszając przez ok. 5-10 minut
Poezja smakudrugiej części np. wymoczone i posiekane suszone grzyby, mięso lub kiełbasę oraz suszone śliwki. Powstaną dwie potrawy polecam! SKŁADNIKI: 1300 g kapusty kiszonej, odciśniętej (u mnie kiszona z marchewką) 400 g łuskanego, suchego grochu, u mnie połówki 3 większe cebule, obrane, drobno posiekane 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, 2 lekko czubate łyżeczki cukru pudru opcja(...)cały, pamiętajcie jednak że dłużej się będzie gotował. Kapustę z grochem można podać z zasmażką z masła i mąki. Rozpuścić ok. 100 g masła i wsypać 1 łyżkę mąki, szybko wymieszać rózgą kuchenną, dodać do kapusty z grochem. Aby mi wyszło 1300 g kiszonej kapusty odciśniętej kupiłam dwa pojemniki kapusty z marchewką o pojemności 1 kg, po dokładnym odciśnięciu wyszło
Zasmakuj Kuchniskładniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być jędrne i sprężyste
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo 4 liście sałaty rzymskiej 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki pędów bambusa
W SMAKwersję klasyczną. Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu, by ugotowane warzywa nie zmieniły się w warzywną papkę :) Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy w dużym garnku bez dodatku
Gotowanie i blogowanieGulasz z drobiu jest świetną alternatywą na szybki obiad. Dziś proponuję gulasz z fileta z kurczaka z dodatkiem tartej marchewki oraz sosu sojowego ciemnego. Przepis
Gotowanie Patki1 kurczak ok 1,7 - 2 kg pół kaczki ok 1,5 kg 3 marchewki 1 cebula ziele angielskie listek laurowy pół gałki muszkatołowej sól pieprz
Gotowanie jest łatwe