gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:110/261)

Zupa warzywna 237

oddając zupie wszystko co najlesze. Prosta w wykonaniu I przepyszna. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: 3-4 ziemniaki 3-4 marchewki 1 pietruszka seler korzeń mały kalafior mała główka brokuł podudzia kurczaka sól, pieprz, pieprz ziarnka, 2 kostki rosołowe natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy rosół na udkach- doprawiamy solą I pieprzem, dodajemy ziarnka pieprzu. Kroimy marchew, pietruszkę I seler w kostkę. Czyścimy kalafior

Smaki Edyty
Ryba w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami 179

wakacyjnej dwutygodniowej przerwie czas wrocic do gotowania :) Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior. Starlam na tarce 4 marchewki Na marchwce wylozylam dorsza- doprawilam Zrobilam sos- smietana ok 300-400 ml, koper, pieprz, starty ser- wymieszalam I zalalam nim rybe Wlozylam do nagrzanego piekarnika do 180C na 35 min. Podalam

Smaki Edyty
Kurczak pieczony z warzywami I-chicken with veg 195

ładowania baterii w pięknej Norwegii- nastała "proza" :) I powrót do tego co lubie najbardziej , oczywiście prócz podróżowania- czyli gotowania dla mojej rodzinki I dla Was :) Zapraszam na kurczaka z warzywami . Zaczynamy:  Składniki: Podudzia kurczaka- ja dałam dwie porcje :) 4-5 marchwi 1-2 pietruszki 2 cukinie sól, pieprz, paprika, chilli oliwa  Wykonanie: Kurczaka myjemy , układamy na blaszce

Smaki Edyty
Pasztet wieprzowy 343

drobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól. Mięso myjemy i zalewamy wodą, dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wątróbkę dokładnie czyścimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym

Delicious Titbits
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 212

woda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek marchewki do dekoracji! Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa z jabłkiem i dusić aż zmiękną. Przełożyć mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki wody, sól, cukier, majeranek(...)kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszając gotować około 2 minuty aby sos zgęstniał. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt gniazdka. Polać sosem.  Udekorować ptaszkami z kulek mozarelli:  - dzioby wycinamy z plasterka marchewki:  - oczka możemy zrobić z ziaren czarnego sezamu lub ewentualnie kawałka czarnej oliwki. Można

głodny alergik
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem 198

rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ nastaw duży gar z osoloną woda z odrobiną oleju rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nałóż na kółko farsz ok łyżeczki i zlep brzegi pieroga wrzucaj na gotującą się wodę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 139

Ugotować żołądki : Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki

Codzienne Gotowanie
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 159

się wręcz ekspresowo. W czasie gdy makaron gotował się, zaczęłam podsmażać warzywa, by następnie wyszystko razem wymieszać na patelni. Oczywiście wszystkie składniki wcześniej przygotowałam i pokroiłam. Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką Składniki na 2 osoby( duże porcje): 180 gr makaronu ( u mnie linguine) 150-200 g świeżego miecznika 1 marchewka 1 łodyga selera 1 ząbek czosnku ½ małej(...)miecznika kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy. Warzywa myjemy i kroimy w małą kostkę. Mandarynki obieramy i filetujemy; ostrym nożem odcinamy białą zewnetrzną skórkę. Z madnarynek wycinamy same cząstki, bez białych błon. Odkładamy na talerzyk. Ścieramy skórkę z jednej mandarynki. Do gotujacej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy makaron się gotuje ( ok 8/9 minut) przygotowujemy warzywne ragu. Na patelni rozgrzewamy

Mia Cucina Sofieta
Kurczak pieczony wg Jamiego 211

nami gotowały wczoraj: Pyza , Ola , Asia , Magda no i ja! ;) Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić(...)pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie.  2. Zagotować garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki, włożyć do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku, gotować przez 10 minut. 3. Odcedzić i odparować, wyjąć cytrynę i czosnek.  4. Gorącą cytrynę nakłuć delikatnie ok. 10 razy. Kurczaka nafaszerować ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieścić

Kuchnia Prezydentowej
Pomysł na lekki obiad, czyli zupa z kaszy jaglanej 289

sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały seler 50g kaszy jaglanej natka pietruszki świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Wsypać do garnka kaszę, zalać dużą ilością wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa- i gotować przez około 15 minut Do gotującej się kaszy wrzucić obrane i pokrojone warzywa(wystarczy przekroić

peanutbuttermonster
Wiosenna zupa ogórkowa 207

można jeść to samo (i ile można nie gotować obiadu)? Myślę, że proporcje możecie spokojnie zmniejszyć o połowę (chyba, że gotujecie dla co najmniej 6-7 osób). Gotowanie dla dwóch tylko osób wcale nie jest takie łatwe. Nie wszystkiego da się zrobić mało, ale teraz mam już nauczkę i następnym razem nie będziemy jeść zupy przez prawie tydzień. Na szczęście(...)tygodnia. Sprawdzać jednak nie zamierzam, ale zupkę jak najbardziej polecam. Tradycyjna zupa ogórkowa przepis na duży, rodzinny garnek (lub dla wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę

Ratunku obiad
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 155

cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski, a śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka(...)minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zmniejszyć nieco objętość oraz zgęstnieć. W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy marchewkę, cebulę i seler i podsmażamy intensywnie przez 2-3 minuty mieszając. Dodajemy sól, pieprz kolorowy

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak 128

kości od schabu, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 30 dag kapusty kiszonej, 3 -4 duże ziemniaki, 15 dag boczku, 1 cebula, płaska łyżeczka kminku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania kapuśniaku: Obieram włoszczyznę, płuczę kostki wędzone wkładam to wszystko do garnka, zalewam wodą i solę (około 1/2 płaskiej łyżki) i gotuję na małym ogniu przez

Gotuj Się Kto Może
Wyśmienite spaghetti bolognese. 220

Warzyw 2 marchewki, pokrojone w mniejsze części z Paczki Warzyw 1 korzeń selera (200 g), pokrojony w mniejsze części z Paczki Warzyw 80-90 ml oliwy z oliwek 8 g suszonego oregano 100 g grana padano 10 g świeżej bazylii  100 ml czerwonego, wytrawnego wina  sól biały pieprz niewielka ilość gałki muszkatołowej Makaron spaghetti gotujemy al dente(...)drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso nie może być pozbijane w duże kawałki. Doprawiamy mięso suszonym oregano (8 g). Nadal smażymy. Pokrojony seler i marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). Zmiksowane warzywa dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-6 minut. 2-3 ząbki czosnku siekamy. Mięso przekładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Krem z pomidorów 122

marchewka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - przyprawy (bazylia, majeranek, kminek, pieprz) - 1 łyżka oleju - 0,5 l bulionu warzywnego - śmietanka do zup Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy pomidory, rozdrobniony czosnek i zalewamy bulionem. Całość przyprawiamy bazylią, majerankiem, kminkiem i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż wszystkie składniki

Związek na patelni