gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:110/261)

Smażony ryż z warzywami 251

znaczy, że możemy wsypać pozostałą część. Smażymy, często mieszając. Kiedy całość ryżu jest podsmażona dodajemy w kolejności - starte marchewki, pokrojony por oraz paprykę. Mieszamy, dodajemy sól, jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę na kuchence. Gotujemy do chwili, aż ryż prawie wchłonie wodę. Wyłączamy kuchenkę i zostawiamy przykryty garnek na 20 minut. Po 20 minutach

mojewypiekiinietylko
Rurki z mięsem 126

Składniki na farsz:-2 ćwiartki z kurczaka-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej-2-3 marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz   Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół.   Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek

Maminek kulinarny
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 160

Podsmażyć na bardzo silnym ogniu razem z oliwą z oliwek, cebulą , marchewką i selerem. Gdy żeberka się  zarumienią dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej aby nie przerwać gotowania ) sól,  pieprz do smaku, listek laurowy i dusić pod przykryciem na malym ogniu przez około 30 minut. Zdjąć przykrycie

zielonacukinka
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 397

obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.I wersja

Walijskie Pichcenie
Pasztet z soczewicy 157

oliwy do smażenia Wykonanie; Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy marchewkę oraz przyprawy. Przez chwilę podsmażamy i dodajemy soczewicę.Dodajemy starty imbir, wyciśnięty czosnek i  zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Słodko-kwaśne kotlety drobiowe. 183

wielkości   1 marchew  mały przecier pomidorowy "Pudliszki" Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli, przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować. Naczynie z kotlecikami w zalewie pozostawić w lodówce do następnego dnia. Podawać na zimno

Praktyczna pl
Ryba po grecku 210

czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy

Kulinarny Pamiętnik
Zupa warzywna 229

oddając zupie wszystko co najlesze. Prosta w wykonaniu I przepyszna. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: 3-4 ziemniaki 3-4 marchewki 1 pietruszka seler korzeń mały kalafior mała główka brokuł podudzia kurczaka sól, pieprz, pieprz ziarnka, 2 kostki rosołowe natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy rosół na udkach- doprawiamy solą I pieprzem, dodajemy ziarnka pieprzu. Kroimy marchew, pietruszkę I seler w kostkę. Czyścimy kalafior

Smaki Edyty
Ryba w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami 174

wakacyjnej dwutygodniowej przerwie czas wrocic do gotowania :) Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior. Starlam na tarce 4 marchewki Na marchwce wylozylam dorsza- doprawilam Zrobilam sos- smietana ok 300-400 ml, koper, pieprz, starty ser- wymieszalam I zalalam nim rybe Wlozylam do nagrzanego piekarnika do 180C na 35 min. Podalam

Smaki Edyty
Kurczak pieczony z warzywami I-chicken with veg 187

ładowania baterii w pięknej Norwegii- nastała "proza" :) I powrót do tego co lubie najbardziej , oczywiście prócz podróżowania- czyli gotowania dla mojej rodzinki I dla Was :) Zapraszam na kurczaka z warzywami . Zaczynamy:  Składniki: Podudzia kurczaka- ja dałam dwie porcje :) 4-5 marchwi 1-2 pietruszki 2 cukinie sól, pieprz, paprika, chilli oliwa  Wykonanie: Kurczaka myjemy , układamy na blaszce

Smaki Edyty
Pasztet wieprzowy 338

drobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól. Mięso myjemy i zalewamy wodą, dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wątróbkę dokładnie czyścimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym

Delicious Titbits
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 205

woda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek marchewki do dekoracji! Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa z jabłkiem i dusić aż zmiękną. Przełożyć mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki wody, sól, cukier, majeranek(...)kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszając gotować około 2 minuty aby sos zgęstniał. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt gniazdka. Polać sosem.  Udekorować ptaszkami z kulek mozarelli:  - dzioby wycinamy z plasterka marchewki:  - oczka możemy zrobić z ziaren czarnego sezamu lub ewentualnie kawałka czarnej oliwki. Można

głodny alergik
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem 181

rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ nastaw duży gar z osoloną woda z odrobiną oleju rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nałóż na kółko farsz ok łyżeczki i zlep brzegi pieroga wrzucaj na gotującą się wodę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 133

Ugotować żołądki : Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki

Codzienne Gotowanie
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 146

się wręcz ekspresowo. W czasie gdy makaron gotował się, zaczęłam podsmażać warzywa, by następnie wyszystko razem wymieszać na patelni. Oczywiście wszystkie składniki wcześniej przygotowałam i pokroiłam. Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką Składniki na 2 osoby( duże porcje): 180 gr makaronu ( u mnie linguine) 150-200 g świeżego miecznika 1 marchewka 1 łodyga selera 1 ząbek czosnku ½ małej(...)miecznika kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy. Warzywa myjemy i kroimy w małą kostkę. Mandarynki obieramy i filetujemy; ostrym nożem odcinamy białą zewnetrzną skórkę. Z madnarynek wycinamy same cząstki, bez białych błon. Odkładamy na talerzyk. Ścieramy skórkę z jednej mandarynki. Do gotujacej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy makaron się gotuje ( ok 8/9 minut) przygotowujemy warzywne ragu. Na patelni rozgrzewamy

Mia Cucina Sofieta