gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:115/261)

Surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem 250

Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pyszną surówkę obiadową z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem. Prostota i smak. Idealnie nadaje się do obiadu

Słodkie okruszki
Babka jabłkowo - marchewkowa 206

Pyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ŻUREK KUJAWSKI 193

Uwielbiam gęsty żurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :) 

Walijskie Pichcenie
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 90

chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze smak, który już był po 10 minutach gotowania upieczonych buraczków w wywarze (a przed jakimkolwiek doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam(...)końcem pieczenia buraków . W czasie pieczenia buraków nastawić wywar. Marchewki, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka

Moja Delicja
STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM 151

STIR-FRY czyli mieszaj i smaż to technika gotowania w której produkty są krótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy(...)łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WARZYWA * 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki 1/2 małego pora pokrojonego w krążki 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki 1/2 szklanki kiełków fasoli mung 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych

cool and minty
Mikołajki z podrobami :) 159

marchewek  łyżka masła sok z połowy cytryny czarnuszka świeżo mielony pieprz Dodatkowo:  fileciki z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru sok z pomarańczy Świeże żołądki dostałam dziś w osiedlowym sklepie mięsnym (chyba najlepszym, jaki znam). Dorodne sztuki!  Oczyszczone i umyte włożyłam do wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po czym gotowałam przez pół godziny(...)kawałkiem pieczywa.   Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości, po czym blendujemy. Dokładamy łyżkę masła, sok z połowy cytryny, przyprawiamy pieprzem.  Karmelizowane pomarańcze: Na patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz z sokiem z pomarańczy. Chwilę podsmażamy i gotowe. Gotowe i na talerzu mamy: żołądki, puree z marchewki oprószone czarnuszką oraz sałatkę z karmelizowanej pomarańczy

Sajkofanka smaku
Śledzie po grecku 142

gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie  2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły.Marchew gotujemy nie obierając jej,powinna być lekko twarda.Ostudzon

Bajeczna Kuchnia
Pogodowa Sprawiedliwość czyli rosół i potrawka na talerzu 135

zostały warzywa... Składniki: ugotowane ziemniaki ugotowana marchewka ugotowana pietruszka upietruszka w proszku mięso z rosołu opcjonalnie: cebula Zioła: sproszkowana lub żywa pietruszka sól pieprz słodka papryka czosnek żywy lub sproszkowany Dodatkowo : olej rzepakowy/oliwa/masło patelnia Wykonanie: 1.Obrać(lub nie) ziemniaki. Wrzucić do zimnej osolonej wody. Zagotować.Potem przykryć pokrywką i  gotować do miękkości. 2. Czosnek i cebulke wrzucić

Fiolka w kuchni
Niecodzienny krem pieczarkowy z dodatkiem 118

Witajcie,  Obecny czas zmusił mnie do codziennego gotowania. Wcześniej nie gotowałam codziennie, lubiłam czasem odwiedzić jakiś fast food, ulubioną restaurację. Teraz  się  boję ! Ufam tylko temu co sama sobie przygotuję. Unikam kontaktów z innymi ludźmi.  Staram się urozmaicać obiady. Dzisiaj mam dla Was przepyszny krem pieczarkowy z grzankami, które nie do końca są takie oczywiste(...)dusić się z cebulą oraz porem, możemy przygotować sobie marchewkę i pietruszkę: obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Im drobnej pokroimy tym szybciej będą gotowe.  Dodajemy do pieczarek. Tak dusimy ok. 10 min a następnie podlewamy gorącym bulionem.  Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jeżeli widzimy, że są miękkie

Kuchnia moimi oczami
Najlepszy “oszukany” paprykarz 139

“Oszukany” paprykarz to nic innego jak wersja bezrybna klasycznego paprykarza szczecińskiego. I jestem pewna, że to o wiele zdrowsza wersja. Na pierwszy rzut oka brzmi groźnie

wiecejwarzyw.pl
Marchewkowe 94

dostałam od bratowej zastąpiłam polewę kakaową roztopioną mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:) Składniki : Ciasto : 2 szklanki drobno startej marchewki 5 jajek 300 g mąki pszennej 330 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Masa : 500 ml mleka(...)się mleka wlewamy rozrobione mąki i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kolejno olej i cynamon. Na końcu dodajemy marchewkę dokładnie łącząc wszystkie składniki ze sobą. Przelewamy do blachy o wymiarach około 25x35

cucinare
Jak przyrządzić karkówkę na obiad? 153

smak sosowi. Trafiłam na chudą karkówkę, bo nie lubię kiedy jest mocno przerośnięta. Lekko przerośniętą wolę na grilla . Sos z karkówki jest pyszny i świetnie pasuje do ziemniaków, karmelizowanej marchewki i groszku. Właściwie tak przyrządzoną karkówkę możecie jeść nawet z kaszą lub ryżem. Karkówka w pomidorach na 4- 6 porcji Składniki: 1,2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula(...)czym dodaj do mięsa wraz z suszonymi pomidorami, przyprawami, liściem laurowym i wrzątkiem. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Mięso powinno być bardzo miękkie. Dodaj śmietanę i zagotuj sos. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podaj karkówkę z ziemniaczanym puree, groszkiem i karmelizowaną marchewką. Smacznego! The post Jak przyrządzić karkówkę na obiad? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
wątróbka drobiowa w selerowym musie 192

łyżki śmietany kremówki 3 sztuki  mini kukurydze 2 mini marchewki kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki garść kiełek sałaty pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku oliwa do smażenia chipsy z wiśni por MUS Z SELERA Seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy dodając śmietanę kremówkę i tutaj ilość(...)rozgrzanej oliwie 7-10 minut w zależności od wielkości powinna zostać soczysta w środku  następnie posypujemy ją solą i pieprzem gruboziarnistym. Podawać na ciepło z innymi składnikami. DODATKOWO Marchewkę i kukurydzę kroimy wzdłuż na pół , smażymy na oliwie około 1-2 minut , podajemy razem z wątróbką i musem z selera. Talerz dekorujemy wiśniami , chipsami z wiśni , kiełkami oraz porem

na gazie
Domowa Kostka Rosołowa 59

soli 2 łyżki oleju Wykonanie Surowe mięso zmielić, najlepiej dwukrotnie. Cebulę pokroić w kosteczkę, pora w krążki. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce. Seler naciowy oraz zioła drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po upływie 40- 50 minut, całość zmiksować na papkę. Tak przygotowaną gorącą

Przepiski.pl
Spaghetti a’la bolognese (bezmięsne) 81

family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Cebulę, czosnek i grzyby mielimy na dużych oczkach. Smażymy na rozgrzanym maśle, razem ze startą na dużych oczkach, marchewką. Dodajemy białe wino, odparowujemy. Następnie wlewamy passatę, wsypujemy lubczyk. Dusimy przez kwadrans. Do sosu dodajemy makaron, doprawiamy solą

R'n'G Kitchen