gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:108/261)

Indyk w delikatnym sosie 89

córce. A jaki jest Twój ulubiony przepis na rodzinny obiad? Inne przepisy na dania obiadowe znajdziecie TU . Składniki: 6 plastrów z fileta indyka 600 ml bulionu 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 125 ml śmietanki 30% sól, pieprz zioła prowansalskie 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Wykonanie: Filet pokroić na plastry lub gotowe już plastry delikatnie rozbić tłuczkiem(...)następnie obsmażone plastry przekładać do gorącego bulionu. Następnie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę. Po 2-3 minutach smażenia przełożyć warzywa do garnka z mięsem. Doprawić do smaku solą i pierzem oraz ziołami prowansalskimi. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut. W międzyczasie można mięso w bulionie przekręcać. Następnie zmniejszyć ogień, wlać śmietankę 30%, mąkę

Pasja Smaku
Gulasz cury z kaniami i karkówką 73

pełen pysznych smaków i aromatu. Grzybki sama nazbierałam. Mięsożercy w gulaszu też znajdą coś dla siebie. 30 dkg karkówki 1 cebula 1 kawałek pora biała 1 papryka czerwona 2 marchewki 7 grzybów kani 1 łyżeczka curry 200 ml pasaty pomidorowej olej rzepakowy natka pietruszki tymianek, oregano świeże sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki majeranku Karkówkę kroję w małą(...)minut. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i por. Dodaję pokrojoną paprykę w paski, a marchewkę w kostkę. Wlewam pasatę pomidorową, dodaję curry, mięso,wlewam 500 ml wody, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, tymianek, oregano i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 30 minut. Na końcu dodaję majeranek. Grzyby kanie delikatnie myję kroję w paski. Ogonki wyrzucam

wesoła kuchnia
Mini omlety z szynką i warzywami / Mini omelettes with ham and vegetables 185

Składniki / Ingredients:   10 jajek / 10 eggs Hortex marchewka i groszek / Hortex carrot and peas szynka / ham szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu i

Projekty ze smakiem
Parzybroda - zupa ze słodkiej kapusty z ziemniakami 147

tego listki laurowe i ziele angielskie. Po około 15 minutach kapusta powinna lekko zmiękną. Następnie dodać do niej marchewkę, połowę przesmażonego boczku wraz z cebulką i ziemniaki oraz wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem, aż do miękkości ziemniaków. Zupę co jakiś czas można przemieszać. W międzyczasie przygotować zasmażkę: do pozostawionego przesmażonego boczku

Ugotować
Młoda kapusta z koperkiem 179

koperku Składniki: ze strony Filozofia Smaku 1 mała młoda kapusta 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki (użyłam ryżowej) sól, pieprz do smaku olej Marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę posiekać. Przełożyć do garnka. Dodać łyżeczkę soli i całość zalać około 1-1,5 szklani wody. Gotować około 10-15 minut. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną

Moja Galeria Smaku
Pieczone marchewki podkręcone pieczoną papryką 127

SKŁADNIKI: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki wędzonejmielonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki kolendry w proszku 1 pęczek młodych marchewek sól i pieprz do

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rozgrzewające zupy na jesień 200

Ponieważ nadeszła jesień, którą swoją drogą bardzo lubię, postanowiłam przygotować zestawienie najlepszych, rozgrzewających zup na jesień . Ta pora roku obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa (marchewka

Codzienne Gotowanie
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 127

odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić za pomocą pędzelka. Następnie wrzucić grzyby do blendera i zmiksować na papkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Kurki i warzywa przełożyć do garnka, wsypać sól, dodać wodę i gotować na małym ogniu 10 - 13 minut. Wystudzić. W tym czasie, gdy masa się studzi przygotować tacę wyłożoną folią spożywczą

Posadzone i zjedzone
Pasztet z kurczaka 178

przepis na pasztet z kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele angielski, liść laurowy Sól, pieprz Przyprawa do rosołu Ostra suszona papryka Gałka muszkatołowa Wykonanie: Pokrojone, umyte kurczaki, gotujemy w osolonej wodzie. Po zszumowaniu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję

Smaki Ewy
Miso ramen - królowa zup 178

mały kurczak,  1 marchewka,  1 pietruszka,  1 cebula,  1 szalotka,  kawałek selera,  1/4 główki kapusty pekińskiej,  1 łyżka ziaren pieprzu,  2 łyżki soli Kurczaka pokroić na małe kawałki, warzywa obrać, w całości włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać ziarenka pieprzu i kapustę pekińską, gotować 2h na wolnym ogniu, zbierając(...)sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania),  tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona w 05-centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta pak choi, świeża ciemna pieczarka, blanszowane słupki marchewki i selera, obsmażany filet z kurczaka, marynowany bambus

Kuchnia Prezydentowej
Tortilla z warzywami i sosem pomidorowym / Tortilla with vegetables and tomato sauce 139

Składniki / Ingredients: 1 ogórek / 1 cucumber 1 marchewka / 1 carrot 1 rzodkiewka  / 1 radish mix sałat / mix lettuces 1 pomidor / 1 tomato 4 tortille / 4

Projekty ze smakiem
Zupa gulaszowa 169

kroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka minut. 4. Do garnka wlewamy 1,75 litra wody. Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy około 1h, na wolnym ogniu.  5. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem

Szefowa kuchni
Zupa z dyni, batatów i marchewki z dodatkiem tahiny i chilli (bez glutenu, bez laktozy) 123

tahiny - sól, pieprz - odrobina chilli - jogurt roslinny Dynię obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z batatem i marchewkami (ja miałam już obrane w lodówce, więc poszło ekspresem). Warzywa wrzucić do garnka i zalć wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 20 minut. Zmiksować, doprawić do smaku - dodać tahinę, sól, pieprz i posiekane chilli. (Można razjeszcze wszystko

Szybko Tanio Smacznie
STROGANOW Z KURCZAKA I PORA WG JAMIEGO OLIVERA 1425

potrawy są proste i niewyszukane.  Taką kuchnię właśnie lubię :))  Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 2 małe pory 100 g  pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 1 marchewka 100 ml śmietany 18% natka pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie:  Pora pokroić

Walijskie Pichcenie
Krajaczki do krojenia gotowanych warzyw. 135

Krajaczki do krojenia gotowanych warzyw. Warto je mieć w swojej kuchni. Gdy robisz sałatkę warzywną są po prostu niezastąpione. Ugotowane i obrane warzywa np. marchewka,pietruszka,seler itp bardzo szybko pokroimy drobniutko na małą kostkę bez wysiłku. Wystarczy nabić ugotowane warzywo na kratkę i przekręcić nim wokół własnej osi.  Nie kosztują wiele a bardzo pomagają w kuchni

Przepisy i porady kulinarne
Pulpeciki z rybki z papryką i marchewką :) 116

każdy lubi ;) Przygotowanie: Jeżeli posiadamy całe rybki, to niestety musimy je wyfiletować, a następnie zmielić, razem z marchewką i papryką. Do naszej masy dodajemy pozostałe składniki i porządnie wyrabiamy, aż składniki się połączą i będzie możliwość uformowania kuleczek :) Gotujemy je na wrzącej wodzie (z dodatkiem warzywka, ostatecznie kostki rosołowej), do której po zagotowaniu dodajemy 150g koncentratu. Czas gotowania to około

Zdrowie na języku :P
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 394

Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia.Zdejmujemy z patelni.   Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smakusolą i pieprzem i gotujemy ok. 5 minut.   Blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.   Do naczynia żaroodpornego przekładamy porcję sosu

Maminek kulinarny
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 349

wlać 200 ml zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle

Gospodyni Miejska
A'la chińszczyzna z ryżem SyS 351

paski. Przyprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw z : kurkumy, kolendry, cynamonu, imbiru, pieprzu i curry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do kurczaka i dusimy, podlewając 1/4 szklanki bulionu. Ryż z  pomidorami  gotujemy. Ugotowany ryż dodajemy do chińszczyzny, mieszamy i dusimy jeszcze ok 10 minut

Aga w kuchni
Zupa - krem z dyni 159

piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę - podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości.  Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować

kolorowotorcikowo
Sałatka z farfalle i warzywami (light) 364

majonezowym (light) Składniki na 1 porcję: garść makaronu farfalle/ kokardki 3 łyżki mieszanki meksykańskiej (czerwona fasola, kukurydza, groszek, papryka, marchewka) 1/2 łyżeczki majonezu Winiary 1/2 łyżeczki jogurtu greckiego chili w młynku Kotanyi 1 jajko ugotowane na twardo świeży koperek Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz. Ugotowane na twardo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz z letnich buraków 152

cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie: Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać

Gorący kąsek
Zupa koperkowo- warzywna 124

liście laurowe dwa ziarenka ziela angielskiego sól pieprz szczypta vegety litr wody Myjemy i suszymy warzywa. Kroimy w talarki marchewkę, pietruszkę i pora. Selera i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki i szczypior, dodajemy do gotującej

Mango Papaja
Rozgrzewająca zupa-krem 159

cebula - kawałek imbiru - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, lubczyk - świeża nać pietruszki Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę i selera kroimy w większą kostkę, cebulę zaś na pół. Zalewamy 1,5l wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź

Sajkofanka smaku
Pasztet drobiowy 138

pyszne. Podałam takie ilości warzyw jakie wykorzystujemy do pasztetu, ale polecam dorzucić jeszcze marchewki, jeśli potem chcemy zjeść rosół z marchewką. Pasztet nie tylko na Wielkanoc, tak Wam posmakuje, że będziecie go na pewno piec częściej. Składniki (na średniej wielkości keksówkę): średniej wielkości kurczak 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 cała i połowa cebuli nieobrana 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego(...)odszumowujemy. W międzyczasie przygotowujemy warzywa – marchewki, pietruszkę obieramy, kroimy na większe kawałki. Połowę nieobranej cebuli opalamy nad ogniem. Kawałki pora i pietruszkę dokładnie myjemy.   Do odszumowanego kurczaka, dodajemy warzywa – marchew, pietruszkę, cebulę, pora oraz pietruszkę. Wsypujemy jarzynkę, lubczyk, ziele angielskie, pieprz i sól, dorzucamy liście laurowe. Zmniejszamy ogień na mały, gotujemy kurczaka pod przykryciem około

Smaczna Strona
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 172

sami. Można pokusić się o własne wersje lub skorzystać z kilku tradycyjnych przepisów. Do klasycznej czołówki należy gotowane z szafranem risotto alla milanese oraz risotto al nero di seppie , którego składnikiem są malutkie kałamarnice,  a także risotto al barolo z rozdrobnioną marchewką, selerem i pancettą. Ja zapraszam dziś na moją wersję - risotto dyniowe. Kremowy i rozgrzewający finał wiosennych porządków(...)kostki!) i nadal mieszać. W momencie kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu. Powtarzać tą czynność do momentu aż ryż ugotuje się al dente. Pod koniec gotowania dodać pure z dyni, wlać wino i lekko odparować, a następnie na sam koniec wrzucić masło i parmezan. Garnek zdjąć z ognia i delikatnie zamieszać risotto, aby wszystkie składniki równo się rozeszły

KUCHARNIA
Pasztet mięsny 262

pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny.  Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym koncentratem do przygotowania zupy. Wywar dziele na mniejsze porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały(...)podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela, listów i pieprzu z ziarnkach, aż będzie miękkie

Kulinarne przygody Gatity
KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 159

Już niedługo pomału będziemy się żegnać z treściwymi, rozgrzewającymi zupkami typu: krupnik, grochowa, gulaszowa ...  Gotuje je z reguły od jesieni do wiosny a potem szlaban - wraz z nowalijkami wkraczają na salony zupki z młodej fasolki, botwinki i inne pyszne zwiastujące nadejście lata zupy.  Póki co jest połowa marca, pogoda jeszcze bez rewelacji, spokojnie można więc zaserwować na obiad(...)300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera  1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz

Walijskie Pichcenie
Grochówka 78

cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu jaś 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku majeranek olej wędzony boczek Groch opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pasztet jaglany z pieczarkami i suszonymi grzybami 161

wody ziele angielskie liść laurowy 15g suszonych grzybów 400g pieczarek 1,5 cebuli 2 marchewki jajko sól, pieprz Grzyby suszone namaczamy wcześniej przez 4-6 godzin w zimnej wodzie. Kaszę jaglaną płuczemy. Zalewamy 1 i 3/4 szklanki wody, dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości, stosując się do czasu podanego na opakowaniu, często mieszając- kasza lubi przywierać(...)się moczyły. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Kaszę mieszamy z grzybami i blendujemy na gładką masę- tutaj uwaga, jest ona dosyć klejąca. Dodajemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy (najlepiej ręką), aż składniki się połączą. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut.  Studzimy

Czerwona Porzeczka
Babeczki z jajkiem w galarecie 125

składni ków zależy od ilości zużytych jajek oraz pojemności naczyń, w których robimy galaretkę. Ja użyłam foremek na babeczki o pojemności 250 ml. rosół – najlepiej domowy z kurczaka jajka marchewka z rosołu koperek natka pietruszki żelatyna - stosuję proporcję 4-5 łyżeczek na 1/2 litra płynu sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody. Rosół bardzo(...)żelatynę rozpuściłam w gorącym rosole. Jajka ugotowałam na twardo (od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlałam, wystudziłam w zimnej wodzie. Po całkowitym wystudzeniu obrałam ze skorupki, ścięłam troszeczkę wierzchołka, tak aby jajko można było postawić w foremce. Z marchewki powycinałam ozdobne kwiatuszki. Koperek i natkę opłukałam, osuszyłam. Jajko postawiłam na środku foremki, dookoła

Kuchenne zapiski Edyty
Makaron ryżowy z warzywami 90

Makaron ryżowy z warzywami to pomysł na bezglutenowy obiad w tajskim stylu. Bardzo szybki do przygotowania. Tajski makaron z ryżu białego terrasana, które go użyłam gotujemy zaledwie 3 minuty. W tym czasie możemy przygotować warzywa pod warunkiem, że już wcześniej je sobie pokroimy i posiekamy. Do przygotowania tego dania możecie użyć mięsa kurczaka lub tofu w wersji wegetariańskiej, możecie całkowicie(...)zrobić makaron ryżowy z warzywami: Zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw cebulę kroimy drobna kosteczkę, marchewkę i paprykę w zapałkę. Jarmuż siekamy niezbyt drobno. Teraz czas na przygotowanie mięsa. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Następnie w garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Potem odcedzamy na sicie. Zaraz potem na patelni rozgrzewamy olej

Dorota Smakuje
Świąteczny pasztet 177

gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy!   Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę(...)słoniny) podzielić na mniejsze kawałki, oczyścić z kości (jeśli trzeba) i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą – jak na rosół – i dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa. Wywar przecedzić. Powstały bogaty w smaki rosół wykorzystać do zupy. W czasie jak mięso się gotuje, wątróbkę oczyścić z błon i usmażyć na oleju z dodatkiem cebuli

Posadzone i zjedzone
Curry wieprzowe na ostro 152

składniki * 1 kg łopatki wieprzowej * 2 papryki czerwone * 2 młode cukinie * 5 marchewek * szczypior z 1-2 cebulek * 1/2 puszki kukurydzy * 1 ostra papryczka * 1 dojrzały pomidor * 4 łyżeczki czerwonej pasty curry * 2 łyżeczki przyprawy curry * kilka gałązek tymianku * 1/2 kminku mielonego * 1/4 imbiru mielonego * 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków * 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri * sól * 2 woreczki białego(...)grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać pastę curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe. W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić na plasterki, jedną paprykę na większe paski, ostrą papryczkę

Mix smaku
Bigosik z młodej kapusty 156

Uwielbiam młodą kapustkę. Jest delikatna, szybko się gotuje i  z niecierpliwością czekam na rozpoczęcie sezonu ;) Bigosik to pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Można go podać z młodymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 2 małe główki młodej kapusty 1 cebula 2 małe marchewki pętko kiełbasy np. toruńskiej łyżka suszonej włoszczyzny sól świeżo zmielony pieprz 1 l rosołu łyżka oleju

Smakołyki Asi
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi 205

Ostatnio bardzo lubię ciastka z dodatkiem płatków owsianych lub otrębów.   Są pyszne, no i oczywiście zdrowsze niż np.   ciastka kruche. Ponieważ miałam akurat zapas

Mania Gotowania
Zupa porowa z ziemniakami. 68

pocieszającego niż ciepła miseczka zupy krem . Zupa porowa z ziemniakami to klasyk, a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia! Jest to gęsta kremowa zupa , która wypełniona jest czosnkiem , marchewką , cebulą , pietruszką , ziemniakami i porem a całość delikatnie dopełniają przyprawy i serek mascarpone . Kilka dobrze dobranych składników, a efekt fantastyczny! Pyszna zupa na obiad! Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw(...)cebula – 5 ząbków czosnku Pory myjemy i dokładnie oczyszczamy, białą część kroimy w plasterki. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kostkę. Do garnka nalewamy bulion lub wody i wsypujemy pokrojone warzywa. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy do momentu aż będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyciągamy listki laurowe i ziele angielskie. Dodajemy serek monokarpiczne. Ugotowaną

Zdrowy Styl Joanny
Potrawka z ryżu, łososia i warzyw 86

większa marchewka olej do smażenia 20 dag ryżu białego 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki łososia w pomidorach ( każda do 15 dag )  sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku słodka papryka mielona według uznania bazylia suszona według uznania oregano suszone według uznania Wykonanie pysznej potrawki: 1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy(...)cebulę z czosnkiem i chwilę przesmażamy, uważamy żeby za bardzo nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy marchewkę, pomidory z puszki i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody. 2. W między czasie ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany dodajemy do warzyw, dodajemy również łososia wraz z sosem pomidorowym i całość dokładnie mieszamy

Izabelawkuchni
Turecka zupa z soczewicy i warzyw... 94

marchewkę. Pokrój warzywa i paprykę na niewielkie kawałki. Papryczkę chilli posiekaj drobniutko, przepołów pomidorki, a czosnek przepuść przez praskę. Oliwę rozgrzej w sporym garnku. Podsmaż cebulę, aż zacznie być przejrzysta. Dorzuć chilli, pomidorki, czosnek, paprykę, ziemniaka, marchewkę, odrobinę wędzonej papryki i soczewicę. Wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Dolej wywar, zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj

Lejdi of the house
Zimowy obiad wegetariański II, Rani 138

jadłam u teściów, od razu robię hurtowe ilości i zamrażam nadmiar, przydają się, gdy bardzo mało czasu na gotowanie; zrobiłam z 200 g kaszy, zamiast bułki tartej używam mąki kukurydzianej i oczywiście jaj z wolnego wybiegu) - fasolka na parze (odmrażana)  - marchewka z patelni (odmrażana) z curry i oliwą - sos do kotletów (opcjonalnie): ketchup + majonez.  W Rani ul. Plac

Qlinarnie i Qlinarnie
Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki 147

sosem pomieszać zaraz przed podaniem, ponieważ, jak zrobimy to wcześniej, sałata straci jędrność. Zobacz też: Surówka z marchewką i jabłkiem Buraczki z octem balsamicznym i miodem Przepis na surówkę z sałaty rzymskiej i rzodkiewki Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 5 minut Składniki 2 główki sałaty rzymskiej 4 rzodkiewki sos: 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek

Kuchnia Bazylii
Zupa ogórkowa z chipsami serrano 97

Wieprzowinę z kością przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - zagotowujemy - ściągamy szumowinę. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy z łupin. Warzywa przekładamy do wywaru wraz z natka pietruszki, solimy i gotujemy wywar.  Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do wywaru gotujemy 10 minut po czym wsypujemy ryż

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Penne z sosem cukiniowym 143

Makaron penne wyłożyć na talerz, polać sosem cukiniowym, obsypać pokrojonym w kostkę pomidorem. Na wierzch można ułożyć kawałki gotowanego kurczaka. Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Karoliny - Ciasto z cukinii i Lazania z cukinii Alicji - Kasza jaglana z cukinią, marchewką i brokułem Ani - Cukinia a la ananas na zimę i Ciasto cukiniowe z malinami i kremem cytrynowym Jeśli chcesz

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa z brązowych pieczarek z kurczakiem i makaronem muszelki Incola. 194

pokroić w kostkę. Mięso umyć i również pokroić w grubą kostkę.W garnku rozpuścić masło, dodać mięso, marchewkę, seler,por, pieczarki pokrojone w pół plasterki i chwilę podsmażyć. Następnie dodać ziele angielskie, pieprz, gałązkę lubczyku i zalać połową wody, gotować  około 15 minut, następnie dodać vegetę, ziemniaki, dolać resztę wody i nadal gotować. Gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Garnek warzyw z pulpetami 162

pietruszki sól pieprz Cebulę pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na maśle w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , por i chwilę smażyć stale mieszając. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek , lubczyk , doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać pulpety i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. 1 cebula

O kuchni z uczuciem
Zupa pomidorowa z duszonych warzyw 165

warzywnego sól i pieprz do smaku makaron do podania  PRZYGOTOWANIE : Pomidory z puszki podduszamy wraz z pokrojoną marchewką na maśle przez około 5-7 minut dodając płatki pomidorów ze szczypiorkiem i solą morską.  Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy kwadrans - doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.  Gorącą zupę podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z kurczakiem i bobem 173

Bogucice-Julia Gold   Składniki: 100 g ryżu 40 dag fileta z kurczaka 40 dag bobu 1 duża marchewka 1 duża cebula jarzynka lub sól do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony 5 łyżek oliwy 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, odcedzamy, trzymamy w cieple. Bób również gotujemy około 5 minut po czym odcedzamy, przelewamy

Wanilia i Kardamon
Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie 358

minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy wodą, wkładamy bulionetkę i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną marchewką, solą, pieprzem i przyprawą warzywną uniwersalną. Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości. Kluski śląskie: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło

VioletoweKucharzenie
Kurczak z ryżem i warzywami 316

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę,  marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem

VioletoweKucharzenie
Zupa krem z soczewicy przepis 113

gałązka tymianku, małe opakowanie śmietany. Przepis: Drobno pokroić marchewkę i cebulkę. W garnku podgrzać 20 g masła, dorzucić marchewkę i cebulkę. Lekko podsmażyć. Doprawić do smaku. Dodać zioła, czyli liść laurowy i gałązkę tymianku (te 2 ostatnie wyjmiemy pod koniec gotowania, przed zmiksowaniem całości). Przepłukujemy soczewicę. Najlepiej moczyć ją przynajmniej przez godzinę przed gotowaniem. Dodać soczewicę do garnka. Zalać

MODA NA BIO
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 137

parboiled 1 puszka soczewicy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta lub pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę jednak nie zbyt drobno, chodzi oto, aby były wyczuwalne

vegetanie
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 115

odłożonym tłuszczem z polędwicy. Ja na dno ułożyłam kawałki tłuszczu, nie wyrzucałam ich Wykładamy warstwami najpierw seler, potem marchewkę... ... następnie pokrojone w połówki suszone śliwki... ... a na wierzch polędwicę Jeśli chcemy zjeść tajine z brązowym ryżem, to musimy go zacząć gotować na 30 minut przed zrobieniem polędwicy, ponieważ brązowy ryż gotuje się 35 minut Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smażony ryż z warzywami 251

znaczy, że możemy wsypać pozostałą część. Smażymy, często mieszając. Kiedy całość ryżu jest podsmażona dodajemy w kolejności - starte marchewki, pokrojony por oraz paprykę. Mieszamy, dodajemy sól, jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę na kuchence. Gotujemy do chwili, aż ryż prawie wchłonie wodę. Wyłączamy kuchenkę i zostawiamy przykryty garnek na 20 minut. Po 20 minutach

mojewypiekiinietylko
Rurki z mięsem 126

Składniki na farsz:-2 ćwiartki z kurczaka-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej-2-3 marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz   Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół.   Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek

Maminek kulinarny
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 160

Podsmażyć na bardzo silnym ogniu razem z oliwą z oliwek, cebulą , marchewką i selerem. Gdy żeberka się  zarumienią dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej aby nie przerwać gotowania ) sól,  pieprz do smaku, listek laurowy i dusić pod przykryciem na malym ogniu przez około 30 minut. Zdjąć przykrycie

zielonacukinka
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 397

obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.I wersja

Walijskie Pichcenie
Pasztet z soczewicy 157

oliwy do smażenia Wykonanie; Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy marchewkę oraz przyprawy. Przez chwilę podsmażamy i dodajemy soczewicę.Dodajemy starty imbir, wyciśnięty czosnek i  zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Słodko-kwaśne kotlety drobiowe. 183

wielkości   1 marchew  mały przecier pomidorowy "Pudliszki" Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli, przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować. Naczynie z kotlecikami w zalewie pozostawić w lodówce do następnego dnia. Podawać na zimno

Praktyczna pl
Ryba po grecku 210

czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy

Kulinarny Pamiętnik
Zupa warzywna 229

oddając zupie wszystko co najlesze. Prosta w wykonaniu I przepyszna. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: 3-4 ziemniaki 3-4 marchewki 1 pietruszka seler korzeń mały kalafior mała główka brokuł podudzia kurczaka sól, pieprz, pieprz ziarnka, 2 kostki rosołowe natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy rosół na udkach- doprawiamy solą I pieprzem, dodajemy ziarnka pieprzu. Kroimy marchew, pietruszkę I seler w kostkę. Czyścimy kalafior

Smaki Edyty