gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:112/261)

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym 196

dynia. Był makaron, teraz czas na zupę. Delikatny, łagodny i bardzo syty krem z dyni. Polecam wszystkim :) KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM  Składniki: - 1 mała dynia - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (korzeń) - 1 cebula - puszka mleka kokosowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - sól - gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek Dynię obrać(...)angielskie oraz pieprz. Dusić przez około pół godziny - aż warzywa będą miękkie, po czym zdjąć zupę z ognia i zmiksować blenderem. Pod koniec dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową. Gotować jeszcze kilka minut do uzyskania gęstej zupy. Doprawić solą do smaku. Podawać z prażonymi pestkami dyni. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH 193

Uwielbiam drobiowe żołądki!Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach

Walijskie Pichcenie
KURKOWA. TYM RAZEM Z ZIEMNIAKAMI 154

krótko, nigdy chyba mi sie nie znudzą.  Składniki: 4 skrzydełka   0,4 kg kurek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki  ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól 3 łyżki masła śmietana koperek świeży Wykonanie: Gotujemy wywar drobiowy z włoszczyzną, aż do miękkości składników wraz z  zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
Zupa pieczarkowa z klopsikami – pomysł na jednogarnkowy obiad 141

następnie czosnek. Dodaj posiekany rozmaryn oraz pieczarki i podsmażaj aż się zarumienią. W tym czasie obierz ziemniaki i marchewkę i pokrój je w kostkę. Kiedy pieczarki nabiorą koloru dodaj warzywa i zalej wrzątkiem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj około 15 minut. Bułkę namocz w mleku, zmiksuj i wymieszaj z wołowym mięsem mielonym. Dopraw do smaku. Uformuj

wysmienity
Wegański jednogar z ryżu i warzyw... 138

Przepis, lekko zmieniony, z bloga A Virtual Vegan . Składniki: (spokojnie na 4 spore porcje) 2 łyżki oleju lub oliwy 1 średnia cebula, posiekana drobno 1 duża marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 4 zabki czosnku, drobniutko posiekane, lub starte na tarce o małych oczkach 2 duże papryki, pokrojone na spore kawałki (najlepiej czerwone, żółte, lub pomarańczowe) 1 czerwona papryczka(...)olej.  Smaż cebulę, aż będzie przeźroczysta. Jeśli nie chcesz używać tłuszczu zamień go na wodę. Dodaj marchewkę, czosnek, chilli i paprykę i smaż kilka minut. Wsyp ryż, przyprawy, fasolkę i cukinię.  Zagotuj, dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywka. Gotuj do czasu, aż ryż będzie miękki, a cała woda wchłonięta. Jeśli wydaje ci się, że jest już

Lejdi of the house
Najtańsza wigilia 134

całości. Jak ktoś tego nie zrobił, to mogą być pieczarki. Składniki: - marchewka - pietruszka - cebula - seler - kapelusze grzybów (patrz wyżej) - ziemniaki (opcjonalnie) - olej Składniki: Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Seler obieramy i kroimy w grube plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Wszystko gotujemy w wodzie z małą ilością oleju, a następnie rozdzielamy bulion od warzyw

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa krem z kurek 354

cebula będzie szklista dorzucamy kurki. Podsmażamy razem przez ok. 2 minuty i dodajemy pozostałe warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Mieszamy. Wlewamy ok. 4,5 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy sporą szczyptę soli i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wyławiamy ziele oraz liście laurowe i blendujemy ręcznym blenderem. Dolewamy śmietankę i blendujemy ponownie

Poezja smaku
Lekka zupa cebulowa 111

łyżki masła • szczypiorek do posypania Wykonanie : • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą

To co kocham
Zupa grzybowa z łazankami 141

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie płuczemy. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy

R'n'G Kitchen
Penne z sosem włoskim 176

jednak najbardziej smakuje penne. Składniki 300 g makaronu penne (lub innego) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1/2 pora (biała część) cebula pietruszka 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól ,pieprz chilli w płatkach (może być w proszku) Przygotowanie   Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al dente). Marchew ,cebulę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę ,por w piórka. Warzywa

R'n'G Kitchen
Staroczeska kartoflanka z kurkami 136

szczypiorek Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła z olejem kukurydzianym, wrzuciłam ziemniaki, pokrojone w sporą kostkę i marchewkę, pokrojoną w plasterki. Podsmażałam kilka minut, następnie dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa razem z gałązkami tymianku wrzuciłam do gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni na 1 łyżce masła, oprószyłam solą

Kuchnia Prezydentowej
Zupa kukurydziana na mleku z zielonym groszkiem 92

Pyszna, ekspresowa zupa kukurydziana. Składniki: 5 dag kaszki kukurydzianej 1,5 szklanki wody 4 szklanki mleka 2 marchewki 1 puszka zielonego groszku Sól, cukier Natka pietruszki Sposób przygotowania: Kaszę rozmieszać z letnią wodą, pozostawić na pół godziny, następnie wlać na gotujące się mleko. Dodać startą marchew posolić, gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Wsypać odsączony groszek, doprawić i posypać

Tradycyjna Kuchnia
Botwinka 115

umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa

Kuchenne Wariacje
Zupa grzybowa na gęsinie 117

pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy

królestwo garów
Spaghetti z marchewką i groszkiem 127

przygotowania. Najważniejsze jest to, że szybko i tanio. Składniki : 1 opakowanie spaghetti razowe lub normalne. 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (Lidl) 1 duża cebula 1 słodka śmietanka 12%, 500 ml bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka, oliwki, Zaczynamy od makaronu, który gotujemy al dente. Następnie kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Chwilę przesmażamy

vegetanie
Krem cebulowo-czosnkowy 112

Całość dodać do gotującego się wywaru z warzyw razem z gałką muszkatołową, imbirem i pastą curry. Przykryć i gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem

W SMAK
Kapusta pekińska z kminkiem 114

drobno, przepłukujemy wodą Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości 1 cm ponad kapustę Posypujemy kminkiem i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem ok. 10-15 minut Podajemy z pyzami drożdżowymi i gulaszem z polędwicy wieprzowej duszonym z cebulką i marchewką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kapusta z grzybami i pieczarkami 139

maja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy do kapusty. Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna

W kuchennym oknie Ewy
Zupa pieczarkowa 165

ziołowego, - olej, - makaron do zupy. Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy. Pieczarki kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, marchewkę, pietruszkę i selera cieniej, por w plastry ok 5 mm. Sekretem który odkryłam, dzięki któremu zupa jest pyszna, jest podsmażenie pieczarek przed gotowaniem. Ja na dno garnka wlałam trochę oleju i na nim przesmażyłam pieczarki aż zmiękły i puściły sok (delikatnie

Co na wege obiad?
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 158

Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Jak przygotować ciasto na pierogi? 271

Lepienie pierogów to dla mnie relaks, mogę siedzieć w kuchni i lepić, aż skończy się farsz lub ciasto. Przyjemne zajęcie, zwłaszcza, że do ciasta używam oliwę

Moja smaczna kuchnia
KURKOWA 208

się za dość - jak to mówią! :-)Składniki:- porcja rosołowa lub 4 skrzydełka - 0,4 kg kurek- 2 marchewki- 1 pietruszka- kawałek selera- 2 cebule średnie- ziele angielskie- liść laurowy- pieprz, sól- 3 łyżki masła- śmietana- natka pietruszki- koperek świeżyWykonanie:Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny, aż do miękkości składników wraz z  zielem angielskim  i liśćmi

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 167

bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy  umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe kuleczki -  klopsiki. Gotujemy kolejne 20 minut. Doprawiamy

Walijskie Pichcenie
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 220

dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec. Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach. W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność.Składniki:400g ryżu Arborio 1 duża cebula2 marchewki1 pietruszka2 łodygi selera naciowego200g pieczarekpuszka tuńczyka(...)oliwekok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego)Wykonanie:Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę i pokrojony w kostkę seler naciowy. Podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż.Mieszamy całość i podsmażamy do momentu aż ryż zacznie robić się szklisty

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 195

bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii).  Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy  go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki

Walijskie Pichcenie