gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:118/261)

zupa ogórkowa z ryżem 157

doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny.  Teraz do drugiego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną dymkę, następnie wsypujemy ryż i smażymy całość prze minutę ( cały czas mieszając), tak jak to się robi przy risotto. Następnie do garnka dodajemy bulion ( odcedzony przez durszlak) obrane i pokrojone marchewki, oraz posiekany seler, gotując przez

Miód i pieprz
Zupa Ziemniaczana Poezja 66

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z pewnością każdy z Was zna smak domowej zupy ziemniaczanej z dodatkiem marchewki i kiełbasy. To jedno z tradycyjnych dań naszej polskiej kuchni. Danie to przygotowywane jest bardzo często w polskich domach, ponieważ jest bardzo smaczne a dodatkowo szybkie w przygotowaniu. Sekretem aromatu i smaku zupy ziemniaczanej jest nie tylko świeża kiełbasa, ale także zioła – tymianek(...)majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Do przygotowania pysznej i domowej zupy ziemniaczanej wystarczy zaledwie godzina. Podczas gotowania zupy, możemy także wykonywać inne czynności, co jest dużym plusem. Zupa ziemniaczana to bardzo łatwy, smaczny i przede wszystkim sycący obiad. Dzięki dodatkowi w postaci kiełbasy na pewno po takim daniu nikt nie będzie głodny. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale także

Przepiski.pl
Zupa pieczarkowa 204

przepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe , albo taka czyli zupa pieczarkowa z koperkiem, czy też ze śmietaną jest rewelacyjna. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą(...)masło, rozpuszczamy i dodajemy umyte, osuszone plastry pieczarek, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę warzyw i dusimy 5 minut, wlewamy 500 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 5 minut. Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, wymieszanej z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, ewentualnie doprawiamy solą i wsypujemy posiekaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenna galaretka z kurczakiem 241

odchudzania naszych dań ! Tym razem lekka i posiadająca małą ilość kalorii pierś z kurczaka w galaretce. Wiosenna galaretka z kurczakiem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 1 cebula 3 listki laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 litry wody żelatyna w proszku (ilość jest uzależniona od ilości wywaru(...)razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile  go mamy (u mnie zostajwe około 1.5 litra). Dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie mieszamy. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Jajka możemy pokroić w plastry

Kulinarne przygody Gatity
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 148

obiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza myśl? Chcemy od razu wypróbować i zjeść(...)książki gotować! Tak teraz, natychmiast! Są i syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim

Plate of Joy
Przepis na dobry krupnik 81

praktycznie bardziej danie jednogarnkowe, a to dzięki mięsnym gałkom które dodaję do zupy w trakcie gotowania. Dzięki nim danie jest naprawdę sycące i nie muszę już wówczas podawać drugiego dania. Z racji, że mięso w tej zupie występuje w postaci mięsnych kuleczek, nie gotują wywaru na kościach, a jedynie na warzywach. Tak przyrządzona zupa jest naprawdę pyszna i przede wszystkim(...)marchewki, kawałek selera i pietruszkę (może być również kawałek pora) około 4 spore ziemniaki kasza jęczmienna 100g jajko 2 łyżki bułki tartej suszone liście selera ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku sól, pieprz do przyprawienia mięsnych gałek Zobacz jak krok po kroku zrobić pyszny krupnik z mięsnymi gałkami Do garnka wlewam około 2 litry wody i gotuję. Warzywa

Ania gotuje
Góralska kwaśnica na żeberkach 56

kapustą kiszoną i karmelizowanym boczkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 1 godz.  Kalorie 110 kcal Prawdziwa góralska kwaśnica gotowana na wywarze z żeberek. Zupa z kiszoną kapustą z beczki i karmelizowanymi skwarkami z boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g surowych żeberek wieprzowych(...)gotowania bulionu oczyszczaj zupę z szumowin gromadzących się na powierzchni. KWAŚNICA Do wywaru dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiszonej kapusty nie wyciskaj z soku, jeśli takowy się wydzieli, koniecznie wlej go do wywaru. Kiszoną kapustę posiekaj nożem skracając jej nitki. Wrzuć ją do zupy i gotuj przez 30 minut, aż kapusta zmięknie i nabierze kruchości. Jeśli podczas gotowania zupy

ProstePesto.pl
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 220

zwykłym garnku, wówczas gotujemy do miękkości fasoli. Pamiętajmy by fasolę namoczyć minimum 12h przed gotowaniem. Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-) Składniki: - 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek(...)pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania , na małym palniku (u mnie na "4"). Odstawiamy na ok.15 minut, potem odpowietrzamy i otwieramy garnek. Po otwarciu całość mieszamy Dolewamy wody do pożądanej konsystencji

Smaczne Zdrowe
Żurek wielkanocny 142

Żurek może się różnić sposobem przygotowania w zależności od regionu, mimo to w większości domów jest to danie serwowane właśnie we Wielkanoc. Ja sama lubię eksperymentować z żurkiem i gotuje nieidentyczną wersję za każdym razem Zachęcam do przygotowania własnego domowego zakwasu do tej zupy, wówczas zyskuje jeszcze większy wymiar smaku i niepowtarzalność. Taki aromatyczny, kwaśny z wędzoną nutą żurek można(...)wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 3 litry wody pieprz sól śmietanka 30% łyżka masła jajka gotowane Przygotowanie: Białą kiełbasę zalewamy wodą, dokładamy liście laurowe i gotujemy na wolnym

Kierunekuchnia
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 172

wielkie nasiona ma fasola użyta do przygotowania Gigandes plaki. Przy niej moje fasolki wyglądają jak mikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania -  plaki   odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki.  Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są  pilaki . Choć na przygotowanie(...)zbierając pojawiającą się pianę, po czym zmniejsz go do małego i gotuj jeszcze przez 50 minut (lub aż będzie miękka). Odcedź fasolę na durszlaku. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Barszcz ukraiński z fasolą 138

rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 2 szklanki fasoli typu jaś kilka szklanek rosołu mąka i olej do zasmażki sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka(...)marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa  będą miękkie. Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, gałką. Z mąki i oleju zrobić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 187

Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę bo za mało używam piekarnika ( takie porcje jakie ja gotuję to było by zbrodnią go uruchamiać ), to sprawdzam

Buniabaje w kuchni
Gulasz wołowy na piwie 185

świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Danie gotujemy dzień przed podaniem – gulasz musi koniecznie postać przez noc, aby nabrać smaku i zgęstnieć. Wołowinę kroimy w kostkę ok. 1,5×1,5 cm, a następnie oprószamy mąką (1-2 łyżki). Warzywa obieramy. Ziemniaki, selera i kalarepę kroimy w dużą kostkę ok. 2 x 2cm. Marchewkę kroimy w grube

Poezja smaku
Szybki barszcz ukraiński 88

Dzień dobry Mało zup znajdziecie na tym blogu. A bez zupy nie wyobrażam sobie obiadu. Wymyśliłam sobie barszcz ukraiński bez uciążliwego moczenia i gotowania fasoli. Po prostu kupiłam Jaśka w puszce. Trudno go kupić, ale bywa czasem średni Jasiek w sklepie. Od dawna więc robię barszcz w ten sposób. Więcej, tak się rozbestwiłam, że i fasolową czasem tak robię. Polecam(...)Skrzydełka i żeberko włożyłam do wody i zagotowałam. Odszumowałam i dodałam przyprawy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler starłam na jarzynowej tarce. Kapustę i pora pokroiłam w paseczki. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Fasolę odsączyłam z zalewy i dobrze opłukałam.Wszystko oprócz ziemniaków i fasoli włożyłam dowywarui gotowałam do miękkości. Dodałam ziemniaki i przeciśnięty czosnek, a kiedy były miękkie wsypałam wiśnie

Co w garnkach piszczy
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 90

łyżeczki pieprzu sol do smaku Wykonanie Bluszczyk kurdybanek Wlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy

mojej kuchni