gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:118/261)

Góralska kwaśnica na żeberkach 67

kapustą kiszoną i karmelizowanym boczkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 1 godz.  Kalorie 110 kcal Prawdziwa góralska kwaśnica gotowana na wywarze z żeberek. Zupa z kiszoną kapustą z beczki i karmelizowanymi skwarkami z boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g surowych żeberek wieprzowych(...)gotowania bulionu oczyszczaj zupę z szumowin gromadzących się na powierzchni. KWAŚNICA Do wywaru dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiszonej kapusty nie wyciskaj z soku, jeśli takowy się wydzieli, koniecznie wlej go do wywaru. Kiszoną kapustę posiekaj nożem skracając jej nitki. Wrzuć ją do zupy i gotuj przez 30 minut, aż kapusta zmięknie i nabierze kruchości. Jeśli podczas gotowania zupy

ProstePesto.pl
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 226

zwykłym garnku, wówczas gotujemy do miękkości fasoli. Pamiętajmy by fasolę namoczyć minimum 12h przed gotowaniem. Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-) Składniki: - 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek(...)pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania , na małym palniku (u mnie na "4"). Odstawiamy na ok.15 minut, potem odpowietrzamy i otwieramy garnek. Po otwarciu całość mieszamy Dolewamy wody do pożądanej konsystencji

Smaczne Zdrowe
Żurek wielkanocny 153

Żurek może się różnić sposobem przygotowania w zależności od regionu, mimo to w większości domów jest to danie serwowane właśnie we Wielkanoc. Ja sama lubię eksperymentować z żurkiem i gotuje nieidentyczną wersję za każdym razem Zachęcam do przygotowania własnego domowego zakwasu do tej zupy, wówczas zyskuje jeszcze większy wymiar smaku i niepowtarzalność. Taki aromatyczny, kwaśny z wędzoną nutą żurek można(...)wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 3 litry wody pieprz sól śmietanka 30% łyżka masła jajka gotowane Przygotowanie: Białą kiełbasę zalewamy wodą, dokładamy liście laurowe i gotujemy na wolnym

Kierunekuchnia
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 182

wielkie nasiona ma fasola użyta do przygotowania Gigandes plaki. Przy niej moje fasolki wyglądają jak mikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania -  plaki   odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki.  Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są  pilaki . Choć na przygotowanie(...)zbierając pojawiającą się pianę, po czym zmniejsz go do małego i gotuj jeszcze przez 50 minut (lub aż będzie miękka). Odcedź fasolę na durszlaku. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Barszcz ukraiński z fasolą 143

rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 2 szklanki fasoli typu jaś kilka szklanek rosołu mąka i olej do zasmażki sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka(...)marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa  będą miękkie. Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, gałką. Z mąki i oleju zrobić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 189

Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę bo za mało używam piekarnika ( takie porcje jakie ja gotuję to było by zbrodnią go uruchamiać ), to sprawdzam

Buniabaje w kuchni
Gulasz wołowy na piwie 195

świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Danie gotujemy dzień przed podaniem – gulasz musi koniecznie postać przez noc, aby nabrać smaku i zgęstnieć. Wołowinę kroimy w kostkę ok. 1,5×1,5 cm, a następnie oprószamy mąką (1-2 łyżki). Warzywa obieramy. Ziemniaki, selera i kalarepę kroimy w dużą kostkę ok. 2 x 2cm. Marchewkę kroimy w grube

Poezja smaku
Szybki barszcz ukraiński 92

Dzień dobry Mało zup znajdziecie na tym blogu. A bez zupy nie wyobrażam sobie obiadu. Wymyśliłam sobie barszcz ukraiński bez uciążliwego moczenia i gotowania fasoli. Po prostu kupiłam Jaśka w puszce. Trudno go kupić, ale bywa czasem średni Jasiek w sklepie. Od dawna więc robię barszcz w ten sposób. Więcej, tak się rozbestwiłam, że i fasolową czasem tak robię. Polecam(...)Skrzydełka i żeberko włożyłam do wody i zagotowałam. Odszumowałam i dodałam przyprawy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler starłam na jarzynowej tarce. Kapustę i pora pokroiłam w paseczki. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Fasolę odsączyłam z zalewy i dobrze opłukałam.Wszystko oprócz ziemniaków i fasoli włożyłam dowywarui gotowałam do miękkości. Dodałam ziemniaki i przeciśnięty czosnek, a kiedy były miękkie wsypałam wiśnie

Co w garnkach piszczy
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 93

łyżeczki pieprzu sol do smaku Wykonanie Bluszczyk kurdybanek Wlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy

mojej kuchni
Wieprzowina po chińsku z ryżem 262

Jeżeli zdecydujecie się go przygotować, zostawcie komentarz, napiszcie jak smakowało Zobacz też: Szybki ryż z brokułami i marchewką Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Przepis na wieprzowinę po chińsku Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g łopatki wieprzowej średnia biała cebula 3 ząbki czosnku 400 g mieszanki warzyw

Kuchnia Bazylii
Zupa dyniowa wg Aleex 161

skóry • włoszczyzna: 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek pora, cebula • kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm, • sól, pieprz, curry, ostra paprika, • kwaśna śmietana 18% • prażone pestki z dyni • 1 duży ząbek czosnku • 1 duża szalotka • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Z włoszczyzny ugotować bulion. Doprawić go solą i pieprzem. Z ugotowanych warzyw zostawić marchewkę, inne możemy wykorzystać inaczej. Teraz(...)Podsmażyć aż zmięknie. 6. Imbir obrać i pokroić w kosteczkę. 7. Dynię przełożyć do garnka. Dodać ugotowane marchewki. 8. Doprawić imbirem, solą, pieprzem, ostrą papryką i curry. 9. Dolać część bulionu warzywnego. Powinno go być tyle, by sięgał do poziomu dyni. 10. Gotować zupę do miękkości dyni. 11. Odlać część wywaru z ugotowanej zupy do kubka. 12. Zupę zmiksować

W mojej kuchni
najlepsza zupa z leśnych grzybów 119

sól, pieprz sposób przygotowania Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do garnka razem z selerem naciowym, cebulą, oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 50-60 minut. W tym czasie czyścimy grzyby i myjemy je ( jeżeli jest taka potrzeba

Miód i pieprz
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 152

aluminiowe Potrzebujemy: 1 udko z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka ok.20dag wątróbki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru S&P Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Gulasz z dzika 250

liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek.  Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem, dodajemy przecier i miód z musztardą. Doprawiamy  niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem ok 2 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jak mięso będzie

Niezły Młynek
Ciasto marchewkowe 647

składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 4 sztuki sporych marchewek 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do

Luźna Kuchnia
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 140

baby potatoes) albo młode - kawałek ugotowanego kalafiora - 3 papryki ramiro - 2 ząbki czosnku - kawałek pora - 2 marchewki (u mnie z rosołu) - gałązki świeżej melisy cytrynowej   Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności

mojewypiekiinietylko
Barszcz na zakwasie 198

zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)sok z cytryny (do smaku

Poezja smaku
Makaron ryżowy z warzywami. 212

bazylią.  Ale czasami lubię iść sobie na skróty ;) Składniki: opakowanie makaronu ryżowego  2-3 marchewki 2 nieduże pietruszki 1 mały seler 1 mały por 1/2 cebuli czerwonej 2-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, selera strugamy obieraczką

Malinowe Pocałunki
Ogórki konserwowe łagodne 178

słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. 2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków. Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych słoików

Apetyczna babeczka
Zupa z botwinki z jajkiem 172

sztmarchewka - 1 sztbulion - 2 litrykoperek  pokrojony   -2 łyżkiśmietana - 1,5 łyżkimąka - 1 łyżeczkaziemniaki -3 sztPRZYGOTOWANIEZiemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.Botwinkę opłukać, liście i łodyżki pokroić w słupki, buraczki w kosteczkę.Buraczki zalać w misce 1 szkl gotowaną wodą, odstawić na 5 minut.Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować

Kuchnia Danusi
Sajgonki z kurczakiem 359

mieć córki ! Czasami to one szkolą mnie kulinarnie. Tym razem ja robiłam za pomoc kuchenną :-), a gotowała Starsza. Sajgonki smażyłyśmy na patelni, jednak następnym razem w ruch pójdzie frytownica. Sajgonki z kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 spora cebula 1 marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego

Kulinarne przygody Gatity
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 163

całości, gotujemy Ostatecznie doprawiamy zupę majerankiem, papryką, pieprzem mielonym, kostką mięsną i dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy jeszcze do połączenia smaków, około 10 min. Zupa ma w składzie wiele warzyw przez to jest aromatyczna, a dzięki buraczkowi i przesmażanej na tłuszczu marchewce - ( do smażenia najsmaczniejsze będzie tu masło klarowane   ) zyskuje piękny, złocisty kolor :) Warto pamiętać, że zupa

Proste Potrawy
Sałatka z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA" 48794

octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w "piórka".  Do garnka wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier i sól. Zalewę gotujemy. Gdy zalewa wystygnie należy zalać nią wszystkie pokrojone składniki i wymieszać. Smacznego

Salonik smaków
BARSZCZ WIGILIJNY 481

podany z   uszkami . Składniki 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki mały kawałek selera 1 por 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie  1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przelewam przez sitko, wywar doprawiam do smaku

RAROSSA
1496. Rosół z "naleśnikowym makaronem" 174

Wszystko składniki na naleśniki razem wymieszać .Odstawić na chwilę, a następnie smażyć naleśniki.Pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. Pocięte paseczki przełożyć do miseczek i zalać rosołkiem

Moje domowe kucharzenie
Rosół z kluskami lanymi 336

całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk Jajka wbić

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniaczek z kuskusem 139

Pyszna zupka.. porcja rosołowa  kasza kuskus  Kupiec kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości, pod koniec dodać kaszkę kuskus.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Prosty pomysł na obiad 330

kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso mielone do momentu aż się zarumieni. Fasolkę oraz marchewkę (startą na grubych oczkach) należy wcześniej ugotować i następnie dodać do mięsa. Na patelnię dodajemy pomidory, kukurydzę

Emcia Pichci
Zielona soczewica w pomidorach pelati 174

kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Zupa kurkowa. 172

gęsty jogurt, niestety serce łasucha u mnie wygrało nad silną wolą i wybrałam serek topiony) 2 małe marchewki mała pietruszka mały por malutki seler 5 ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe gałka muszkatołowa sól, pieprz pieczywo pełnoziarniste natka pietruszki Gotujemy wywar warzywny. Na zimną wodę wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą 89

rozgrzać w garnku. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić w kostkę - wrzucić do warzyw. Smażyć aż się rozpadną. Wlać wodę - zagotować i gotować 10 minut. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i ser - gotować chwilę. Podawać z makaronem, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi

kolorowotorcikowo
Spaghetti bolognese 148

historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy

Smaki Edyty
Żeberka II 162

kaszą lub duszonymi ziemniakami, aż ślinka leci ...:) Jak mawiała moja babcia, jak dasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz  Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość

Smaki Edyty
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami serowymi 154

zupami na wieprzowinie usiłuję więc nadać im nutkę aromatu, która przebije smak wywaru wieprzowego. Tu po gotowaniu małej golonki wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały mi się do tej zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania