gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:127/261)

Kurczak w potrawce. 413

kurczaka 2 marchewki 1 kostka bulionowa 2 liść laurowy 3 ziele angielskie Sos. 1 łyżka masła 1 łyżka mąka 100 ml. bulion 100 ml. śmietana 36 % 10 dag świeży agrest 5 dag rodzynki 1 łyżeczka cukier sól pieprz sok z cytryny  Wykonanie. Kurczaka ugotować w  bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie gotowania dołożyć marchew(...)przelać przez sito, owoce osączyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny. Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Świateczny pasztet zapiekany. 216

rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu sól, pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa  majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso  pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować  razem z warzywami

Kuchnia Beaty
Młoda kapusta na gęsto. Tak zrobiona jest po prostu najpyszniejsza. PRZEPIS 1146

marchewkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj ćwierć szklanki wody, wymieszaj, przykryj i duś około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W ćwierć szklanki ciepłej wody dokładnie rozrób łyżeczkę mąki. Na koniec wlej do kapusty, jednocześnie cały czas mieszając, dorzuć też posiekany koperek. Gotowe! Rada: według tego przepisu możesz też przygotować zwykłą białą kapustę. Należy wówczas jednak wydłużyć czas gotowania. Artykuł

Kulinarna Polska
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 324

kulinaria to dwie potężne sztuki, które pięknie mogą się ze sobą przeplatać. Nie ma nic wspanialszego (przynajmniej dla mnie) niż możność delektowania się kulinarnymi dziełami, w otoczeniu muzycznych arcydzieł. Gotowanie jest muzyką, chociaż brzmi to nieprawdopodobnie. Łączenie ubitych białek z pozostałymi składnikami ciasta to jak muskanie smyczkiem o struny, siekanie cebuli przypomina mi szaleńcze, podwójne staccato na flecie poprzecznym(...)średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo

W kuchni Karmel-itki
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 183

tabliczki gorzkiej czekolady 200 g masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 1 duża garść pokrojonych orzechów włoskich W małym garnku umieść masło i drobno pokrojoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, często mieszaj, zestaw z ognia. Ubij białka na sztywno. Następnie dodaj żółtka, ubij krótko. Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik(...)wydaje mi się, że był to krupnik z drobną kaszą jęczmienną, dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji).  Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią

Qlinarnie i Qlinarnie
"Włoska" grochówka z ciecierzycy 246

kiełbaski śląskie - opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki 2 - 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 l wody 2 listki laurowe 4 -5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek zielenina - opcjonalnie Wykonanie : wieczorem namoczyć ziarna cicierzycy wypłukaną ciecierzycę, w czystej wodzie ugotować do miękkości razem z kawałkiem boczku. Gotowałam około 1 godziny, aż ziarenka ciecierzycy częściowo się rozpadły w międzyczasie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWE PALUCHY RYBNE 195

rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy

Walijskie Pichcenie
Pikantna zupa z płotek 233

Często gotujemy zupy rybne, gdyż je bardzo lubimy. Z upa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Na blogu jest już przepis na zupę rybną z płotek ale ten przepis jest trochę inny. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam płotki złapane latem przez Piotra (leżały sobie w zamrażarce i czekały na swoją kolej. Wykorzystałam również marchewkę pokrojoną w plasterki(...)marchewki 1/3 selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionu drobiowo-warzywna Winiary 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki cukru 1 mała papryczka chili chili w młynku sól do smaku Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy pokrojone warzywa, które szybko dusimy, wlewamy 600 ml wrzącej wody, kostkę bulionową, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Danie idealne - proste, pyszne, zdrowe i lekkie:) 218

warzywa - kompozycja idealna:) Tutaj wersja bez ziemniaków, ale robiłam też z ich niewielkim dodatkiem, jak również z kaszą gryczaną zamiast pęczaku. Składniki: kasza jęczmienna (pęczak) soczewica brązowa/zielona pietruszka marchewka seler - najwięcej por kiełki lucerny albo inne cebulka zielona duży ząbek czosnku oliwa lub masło przyprawy: sól morska, majeranek, kminek, bazylia, lubczyk, sok z cytryny, oregano, tymianek Soczewicę ugotowałam(...)kilka kropli cytryny. Gotowałam ok. 15 min., po czym garnek zapakowałam w koc i trzymałam tak do czasu przygotowania reszty dania. Kasza całkowicie wchłonęła wodę i była cały czas ciepła. Pozostało mi teraz przygotować warzywa do tego zestawu. Rozgrzałam łyżkę oliwy w rondelku i wrzuciłam pokrojoną w półsłupki pietruszkę i niewielki kawałek marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam seler (jego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa orientalna z warzywami 265

dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupy rybne często gotujemy, np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie(...)warzywa, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody z rozpuszczonym Consommé, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut. Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, ewentualnie doprawiamy solą i wsypujemy koperek. Rozlewamy zupę z kawałkami gotowanych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na kapuśniak Christophera. 161

gotowanych zimą,  jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i  posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka(...)skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i  gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy  i gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić mięso

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak i warzywa w bulionie 212

osobno chrzan i musztardę. Podjadamy kawałki gotowanego mięsa smarując je musztardą lub chrzanem , kawałki warzyw , a wszystko to popijamy wybierając łyżką bulion. Nie wszyscy lubią świeże listki zieleniny - ja tak . Posypuję więc danie drobnymi listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości(...)szklanki wody świeży lubczyk Umyć i rozdzielić na 2 kawałki udko ( udka). Ma być pałeczka i górne udko. Nie odcinam tłuszczyków ( tylko kuperek jeśli jest) bo rosół jest gotowany tylko na kurczaku i był by za chudy gdybym go odtłuściła na wstępie .Zdejmę skórki i tłuszcze już po ugotowaniu. Warzywa umyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie

Buniabaje w kuchni
Bigosik słodko kwasny 227

bigosik , długo nie myśląc po zakupach zabrałam się za gotowanie , smak wyszedł super , połączenie słodkiej kapusty i kiszonej smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej , do tego kiełbaska cebulka , mniam , zapraszam może i tobie zasmakuje . Składniki  1 mała główka kapusty  słodkiej  200 dag kapusty kiszonej  1 marchewka  2 średnie cebulki  2 laki kiełbasy zwyczajnej(...)kiełbasą nam się przesmażą , przekładam wszystko  z patelni do naszej kapusty i zalewam wodą do momentu aż zakryję nam kapustę , dokładam wszystkie nasze przyprawy , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusty będą miękkie . Jak nasz bigos jest już ugotowany , na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy , doprawiam do smaku solą lub pieprzem i gotowe do podania

Mój Smak
Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka 216

szczypta, pieprz szczypta  opakowanie marchewki z groszkiem ( u mnie mrożone )  2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru  1/2 łyżeczki soli  1 szklanka ugotowanego ryżu do podania  ew. listki zielonej pietruszki do dekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół(...)garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając, po chwili dodajemy nasz rosół powoli, chochelką a drugą ręką mieszamy za pomocą widelca / trzepaczki, dodajemy marchewkę z rosołu w małych kawałeczkach ( możemy też dodać pietruszkę i selera – ale nie każdy je lubi ) sok z cytryny, sól, pieprz – po prostu doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy naszego

Kuchnia na wzgórzu
Chilli ze słodkimi ziemniakami, fasolką 'czarne oczko' i 'kidney'... 136

kostka rosołowa, albo bulionetka 1 duży słodki ziemniak, oczyszczony i pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa 1 cebula, drobno posiekana 2 gałązki selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 niewielka marchewka, pokrojona na kawałki 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany 1 puszka siekanych pomidorów 1 puszka fasolki czarne oczko 1 puszka fasolki kidney 1 łyżka oliwy, lub oleju 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)ryż, limonka, kwaśna śmietana, posiekana świeża kolendra W sporym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, marchewkę, selera i czosnek i smaż 5 minut. Wsyp przyprawy, dobrze wymieszaj i smaż przez 1 minutę.  Dodaj słodkiego ziemniaka, pomidory, wodę i kostkę. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.  Wsyp odcedzone fasolki i gotuj kolejnych 10 minut, lub do czasu

Lejdi of the house
Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad 144

kajzerka jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz   Puree: 800 g ziemniaków 200 g marchewki 100 g groszku (mrożony lub z puszki) 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła sól   Beszamel: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka sól, pieprz   Przygotowanie Ziemniaki i marchew gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy

e-PrzepisyKulinarne
ZUPA Z CUKINIĄ I SOCZEWICĄ 99

PRZYGOTOWANIE: W garnku o pojemności 2,5 – 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Selera, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Smażę warzywa 2 minuty, wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik i gotuję do miękkości warzyw. Gdy będą prawie miękkie dodaję do zupy posiekaną w kostkę lub półksiężyce

Zasmakuj Kuchni
Pyzy białe z mięsem 171

odłożyłam do ostudzenia. Jak ostygło przemieliłam w maszynce o średnich oczkach razem z marchewką. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem.  Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko  * mąka ziemniaczana

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym 157

łyżka oleju sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki cayenne (można więcej:)) julienki z marchewki i paseczki szczypiorku Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, oregano. jak czosnek wypuści aromat, wlać pomidory z puszki i wywar, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, cayenne, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Całość zblendować. Do kremu włożyć pulpeciki, lekko podgrzać. Podawać

Mój pomysł na
Zupa z boćwiny 117

pożywnie. Więc dzielimy się z Wami przepisem. Składniki: 2 główki boćwiny 4 ziemniaki 2 marchewki 200 g białej fasoli 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu z kaczki ksylitol sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew w słupki

R'n'G Kitchen
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 231

pomocą palnika kuchennego 2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, papryki układamy w żaroodpornym

Słodki Kompromis
Zupa jarzynowa z buraczkami 183

cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy

Czary - gary w kuchni
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 359

także wyjmij z patelni. Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion

karmelowy
Perliczka w winie z wolnowaru 242

grzyby i smażyć  aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i sól i chwilę przesmażać mieszając. Do misy wolnowaru włożyć warzywa z grzybami, na nich ułożyć perliczkę. Posypać boczkiem, dodać wino, bulion  i tymianek.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Doprawić solą i pieprzem, a następnie

Stare Gary
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 208

Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go) Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną Gdy zupa się gotuje... ... obieramy ziemniaki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostki rosołowe 211

kroimy na pół Pietruszki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości lub kroimy wzdłuż na pół Marchewki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Jeśli są większe to możemy przekroić wzdłuż na cztery części Cebulę obieramy i nic więcej z nią nie robimy - będzie sie gotowała w całości Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki warzywno-jaglane 231

Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z cukini na zimę. 262

ziele angielskie 250 ml octu  ( 10 % ) sól 3 szklanki wody Sposób wykonania : Marchewkę obrać pokroić w cienkie plasterki i podgotować w osolonej wodzie aż  zmięknie. Cebulę i cukinię  pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie,gdy cukinia zmięknie odcedzić  ( nie gotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody

Przepisy i porady kulinarne
Brazylijska zupa dla teściowej 173

buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię.  Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić. Łączny czas gotowania: 1 -1,5 godziny

Smaki Brazylii
Zupa orkiszowa 192

Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś

prawdziwe jedzenie
Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami 230

muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony

Ala piecze i gotuje