gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:129/261)

ZUPA Z CUKINIĄ I SOCZEWICĄ 99

PRZYGOTOWANIE: W garnku o pojemności 2,5 – 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Selera, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Smażę warzywa 2 minuty, wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik i gotuję do miękkości warzyw. Gdy będą prawie miękkie dodaję do zupy posiekaną w kostkę lub półksiężyce

Zasmakuj Kuchni
Pyzy białe z mięsem 171

odłożyłam do ostudzenia. Jak ostygło przemieliłam w maszynce o średnich oczkach razem z marchewką. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem.  Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko  * mąka ziemniaczana

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym 157

łyżka oleju sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki cayenne (można więcej:)) julienki z marchewki i paseczki szczypiorku Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, oregano. jak czosnek wypuści aromat, wlać pomidory z puszki i wywar, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, cayenne, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Całość zblendować. Do kremu włożyć pulpeciki, lekko podgrzać. Podawać

Mój pomysł na
Zupa z boćwiny 117

pożywnie. Więc dzielimy się z Wami przepisem. Składniki: 2 główki boćwiny 4 ziemniaki 2 marchewki 200 g białej fasoli 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu z kaczki ksylitol sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew w słupki

R'n'G Kitchen
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 231

pomocą palnika kuchennego 2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, papryki układamy w żaroodpornym

Słodki Kompromis
Zupa jarzynowa z buraczkami 183

cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy

Czary - gary w kuchni
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 359

także wyjmij z patelni. Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion

karmelowy
Perliczka w winie z wolnowaru 242

grzyby i smażyć  aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i sól i chwilę przesmażać mieszając. Do misy wolnowaru włożyć warzywa z grzybami, na nich ułożyć perliczkę. Posypać boczkiem, dodać wino, bulion  i tymianek.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Doprawić solą i pieprzem, a następnie

Stare Gary
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 208

Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go) Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną Gdy zupa się gotuje... ... obieramy ziemniaki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostki rosołowe 211

kroimy na pół Pietruszki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości lub kroimy wzdłuż na pół Marchewki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Jeśli są większe to możemy przekroić wzdłuż na cztery części Cebulę obieramy i nic więcej z nią nie robimy - będzie sie gotowała w całości Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki warzywno-jaglane 231

Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z cukini na zimę. 262

ziele angielskie 250 ml octu  ( 10 % ) sól 3 szklanki wody Sposób wykonania : Marchewkę obrać pokroić w cienkie plasterki i podgotować w osolonej wodzie aż  zmięknie. Cebulę i cukinię  pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie,gdy cukinia zmięknie odcedzić  ( nie gotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody

Przepisy i porady kulinarne
Brazylijska zupa dla teściowej 173

buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię.  Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić. Łączny czas gotowania: 1 -1,5 godziny

Smaki Brazylii
Zupa orkiszowa 192

Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś

prawdziwe jedzenie
Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami 230

muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony

Ala piecze i gotuje
Fasolówka na kurczaku 183

wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce. 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy) 200 g drobnej fasoli 2 średnie marchewki 3 średnie(...)ziarenek ziela angielskiego sól garnek 3 litrowy Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Po wyjęciu mięsa dodać obrane

Kuchcik gotuje
Gulasz na ostro w winie 135

Coś w sam raz na Dzień Taty. Mięso, wino, ostre... Mmmm. Składniki na gulasz na ostro w winie (4 porcje): mięso z łopatki wieprzowej około 500

Karola gotuje
Deser bananowo-marchewkowy 252

  Deser bananowo-marchewkowy  Wiosna zbliża się już wielkimi krokami, więc zaproponuje dziś delikatny i orzeźwiający deser. Z początku może się wydawać że

Gotuj Z Muzyką
Sztuka mięsa 180

mięsnych dań. Spory kawał wołowiny z tłuszczykiem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny w jarzynach. Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny sos lub podajmy takie czyste, podgrzane w odrobinie wywaru, z ulubionymi warzywami(...)Składniki: -1 kg wołowiny ( mostka, krzyżowej, szpondra, pręgi ) -jedna marchewka -jedna pietruszka -1/3 bulwy selera -zielona część pora -duża cebula -kilka ziaren ziela angielskiego -kilka liści laurowych Cały kawałek mięsa zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia, dodajemy oczyszczone jarzyny i przyprawy. Na bardzo wolnym ogniu (wywar ma tylko "pyrkać") gotujemy 3-4 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po czym

Kulinarne przemyslenia
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 235

Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z piekarnika autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! 467. Nocna, kokosowa owsianka autorka: Patryszja | blog: Jagodziana Coffee 546. Dyniowa owsianka z kaki, granatem, pestkami dyni, tahini autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 551. Jabłkowa owsianka ze smażoną marchewką, wiórkami, czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 555. Owsianka ze smażoną cytrynową dynią(...)owsianki zimową porą i nie tylko autorka: justyna_mojemenu | blog: Moje Menu Kremowa owsianka cynamonowa autorka: Gavrilla | blog: peanutbuttermonster Bo ciepłe śniadanie to podstawa. autorka: mojamamagotuje | blog: Moa Mama Gotuje Płatki owsiane, figi i banany z patelni autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Owsianka kakaowa autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Pieczone płatki owsiane z jabłkiem autorka: wypiekanki

Chocolate Stop Tempting
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 199

miałam czasu na długie gotowanie. Poszłam na łatwiznę, do czego przyznaję bez bicia. Skorzystałam z notatek Babci, przerabiając je na wersję dla zabieganych i baardzo zapracowanych miłośników pysznego, domowego kapuśniaku.   DOMOWY KAPUŚNIAK Z KMINKIEM I KABANOSKAMI. (przepis Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka (korzeń) 4 duże(...)pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty.  Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną, nie szkodzi - zupa stanie się gęstsza

W kuchni Karmel-itki
Owoce morza z czarnym makaronem 228

papryczką chilli i ząbkiem czosnku (drugi ząbek wyciskamy praską). Składniki dodajemy do marchewki. Przesmażamy dalej na małym ogniu pod przykryciem. Oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce

Taste Of My Day
Brak tytułu 193

Szybki obiad - zupa z soczewicy Gdy nie ma czasu na gotowanie, a mi się to nadzwyczaj często zdarza - najlepszym i najszybszym wyjściem jest zupa. Tym razem ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy - przyznam - pierwszy raz. Mi posmakowała, dzieciaki i mąż - stękały przy jedzeniu... Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa(...)dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku Wykonanie: Wodę zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pogotować 20-30 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Wsypać soczewicę - gotować 15-20 minut

kolorowotorcikowo
Paella z dorszem i krewetkami 168

około 2 l)  2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy 2 ziarenka kardamonu sól, pieprz Bulion to nic skomplikowanego, wstawiamy wodę, wrzucamy wszystkie składniki pocięte na kawałki do środka, delikatnie solimy, przykrywamy i gotujemy co najmniej 40min. Przed przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu

Kuba Gotuje
GĘSTA POMIDOROWA Z PRZETARTYMI WARZYWAMI 193

pomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki  i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy zjadam, ale z pozostałymi warzywami ... różnie bywa(...)pieprz szczypta cukru słodka papryka dodatkowo: u mnie 100g ryżu łyżka kwaśnej śmietany 12% Wykonanie: W garnku ( mój 3l) zagotowujemy wodę z obranymi warzywami. W czasie kiedy warzywa się gotują do wysokiego pojemnika wlewamy pomidory w sosie własnym i blendujemy je na gładką pulpę. Zmiksowane pomidory wlewamy do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa są już bardzo miękkie wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA ŚLEDZIOWO - BURACZKOWA + FILMIK 277

SKŁADNIKI :  4-5  ziemniaków ugotowanych w mundurku i ostudzonych 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 2 buraczki ugotowane 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik śledzi w zalewie olejowej 800 g  2 ogórki konserwowe ( dodatkowo )  sól, pieprz do smaku odrobina chrzanu 1 łyżka oleju 3 łyżki majonezu  dodatkowo  natka pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE :  Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy studzimy i wszystko kroimy w małą kostkę (zostawiamy kawałek buraczka do ozdoby). Śledzie wyjmujemy z zalewy, cebulę wyciskamy, która tam się znajduje, śledzie kroimy w paski. Groszek odcedzamy, cebulę obieramy i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Do miski przekładamy pokrojone warzywa, groszek. przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.  Buraczki

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka z marchewki i jabłka 110

Ta surówka chyba wszystkim jest znana.Pamiętam jak robiliśmy ją w szkole  na lekcji. Pózniej często robiłam ją w domu z mamą.Ale została zapomniana

Przepisy mojej mamy
Zupa szczawiowa z gnocchi 87

gnocchi          Przygotowanie:       Warzywa umyłem, obrałem. Marchewki pokroiłem w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa podgotowałem do miękkości. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki, dodałem 4 łyżki

R'n'G Kitchen
Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem 176

lubczyk, natka i koperek Warzywa obieramy, kapustę szatkujemy, buraki i seler tniemy w paseczki, marchewkę w pół talarki a ziemniaki i cebulę w kostkę. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka gałązek lubczyku - zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy ziemniaki, sól. Gotujemy. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy

AZgotuj!
Wieprzowina po Grecku 145

17.01.2019 Świetne danie obiadowe rodem z Grecji. Bardzo aromatyczne o ciekawym smaku. Doskonale smakuje z ziemniakami puree. Chociaż można popróbować innych przystawek również. Składniki 1 kg

gotuj ze mną
Potrawka warzywna z pieczarkami i soczewicą puy... 130

Rozgrzej olej w sporym garnku. Dorzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, dodaj marchewkę i czosnek, dobrze wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Wlej passatę i odrobinę wody - tyle, by wypłukać opakowanie po pomidorach. Wsyp cukinię i pieczarki, dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut. Wsyp soczewice, dopraw do smaku (sól, pieprz i ewentualnie odrobina cukru, jeśli pomidory

Lejdi of the house
BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM 158

buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokrój na cienkie plasterki, odstaw. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso jeśli używasz i wrzuć wszystkie warzywa oprócz buraczków. Jak mięso zacznie się gotować, dopraw bulion solą. Po ok. 20 minut dodaj buraczki wraz z liśćmi i gałązkami. Gotuj

Calzonella.com
Pstrąg z wody - idealna prostota 174

postaci jest przepyszny. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Pstrągi ( dowolna ilość, jeden na „głowę” ) 2 spore marchewki Kawałek korzenia selera 1 pietruszka 1 cebula Pieprz ziarnisty Sól woda cytryna Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i umyte warzywa. Całość solimy i wrzucamy kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy około 30 minut. W miedzy czasie z ryb usuwamy łuski i oczyszczamy ( usuwamy skrzela

Smaki Ewy
Zupa jarzynowa 140

kurczaka 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 garście fasoli szparagowej mały bukiet kalafiora 3 marchewki pół selera garść brukselek kalarepa Przyprawy do smaku: sól pieprz vegeta liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy 2,5 litra wody, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka i gotujemy. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki pokroić w kostkę wrzucić i gotować 10-15 minut, dodać

Smaczne Potrawy
Sałatka ziemniaczana z szynką konserwową 180

wcześniej - zwłaszcza te "w mundurkach". Gotując takie ziemniaki dorzucamy kilka dodatkowych. I za jednym gotowaniem mamy je również  do sałatki. Składniki: Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 gram szynki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duża cebula 3-4 ogórki kiszone 1 słoik marchewki z groszkiem Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, jajka, cebulę kroimy w kostkę. Natomiast szynkę

Smaki Ewy
Kurczak słodko-kwaśny 259

sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli gotujesz na woku przesuń kurczaka na boki, natomiast jeśli na patelni wyjmij kurczaka i wrzuć na chwilę

Corner With Recipes
Karkówka duszona z młodą kapustą 199

stron. Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso.  Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry   dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem. Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa

W kuchennym oknie Ewy
Zupa cebulowa z grzankami z pampuchów 151

dwie części i część zieloną zostawiamy w całości, a białą kroimy w kostkę. Marchewkę, czosnek i selera również drobno kroimy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę i sos sojowy do smaku. Gotujemy warzywa, aż zmiękną i wtedy lekko blendujemy zupę, aby rozdrobnić warzywa. Wyciągamy z zupy jedynie zieloną

vegetanie
Zupa samo zdrowie, z jarmużu i kaszy jaglanej 172

Oliwę rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę,następnie pokrojony czosnek czosnek, marchewkę w kostkę i seler naciowy.w plasterki Wszystko razem podsmażyć około 4-5 min. Następnie dodać szklankę soku pomidorowego, kasze jaglaną i jarmuż. Zalać zagotowaną wodą do wysokości warzyw i gotować około 20 minut, aby wszystkie składniki się połączyły, a sok z pomidorów lekko odparował. Dodać białą fasolę

w mojej kuchni
Spaghetti z kurkami 154

koktajlowe bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dorzucamy startą marchewkę i posiekanego pora. Dodajemy świeże i dobrze umyte kurki. Wszystko dusimy pod przykryciem. Dodajemy jogurt lub śmietanę. Doprawiamy przyprawami : bazylią, solą i pieprzem. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania (aldente do 8 min.) Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy usmażone kurki. Posypujemy świeżo posiekana

kulinarnyJa
Zupa z czerwoną soczewicą 168

sól i pieprz do smaku oliwa do podsmażenia warzyw pietruszka do posypania Sposób przygotowania: Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pora siekamy w plasterki. Pokrojone warzywa podsmażamy w garnku przez 5 minut. Dolewamy bulion, pomidory z puszki, soczewicę, zmiażdżony praską czosnek, liść laurowy i gotujemy 20-30 minut na małym ogniu, pod przykryciem.  Czerwona soczewica gotuje się szybko. Kwaśne

W kuchni wieczorem
Kasza gryczana z sosem drobiowym 377

pozostały żadne grudki.Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler i podsmażać, aż staną się miękkie.Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać 1 łyżkę vegety i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie ugotowane. Gdy ćwiartki będą ugotowane, wyjąć je z rosołu, obrać

Gospodyni Miejska
Krem pieczarkowy z grzankami 253

grzanki Przygotowanie : W garnku zagotować 2,5 litra wody z obranym selerem, pietruszką i marchewkami. Na patelni z masłem usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa z pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną i chochelką bulionu, zagęścić zupę

Niezły Młynek
Gęsta jarzynowa zupa z brukselką na wrześniowe obiady 242

ziemniaków, obranych  sól i pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki razem z ziemniakami kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi

Moja smaczna kuchnia
Galaretka z mięsa drobiowego 221

Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy, wywar cedzimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem Mięso układamy w pojemniczkach lub w małych miseczkach, rozkładamy warzywa ( u mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu

Proste Potrawy
Warzywa z makaronem 255

Składniki : mieszanka groszku z marchewką - mrożonka mięso - ewentualnie  z rosołu 1 duża cebula około 300-400 ml gęstego soku pomidorowego zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej Przygotowanie; Mieszankę wsypać na rozgrzany olej, przykryć pokrywką i gotować wg. przepisu na opakowaniu (ja gotowałam około 10 min.) Cebulę po obraniu pokroić w pół krążki, obsmażyć na oleju ( na drugeiej patelni

Proste Potrawy
Zupa-krem z zielonych szparagów 199

ksylitolu, ponieważ jak dla mnie krem był za mało słodki) i wrzucamy główki szparagów. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając. 6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy również dodać "makaron" z marchewki (cienkie paseczki surowej marchewki, które otrzymujemy przy pomocy obieraczki). Smacznego

My Culinary Art
Zielono mi... 269

bułka tarta sól, pieprz W garnku zagotowałam różyczki brokuła z dodatkiem kostki rosołowej i marchewką (ok. 30 min.). W tym czasie przygotowałam kulki mięsne- mielone połączyłam z jajkiem, startą cebulą, bułką tartą, przyprawami, śmietaną. Uformowane kulki mięsne przełożyłam do wywaru brokułowego (brokuły na czas gotowania mięsa wyjęłam z wywaru) i podgotowałam ok. 10 min. Miękkie brokuły nieco rozdrobniłam i dodałam

bastalena