gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:134/261)

Poledwiczki w sosie kurkowym 146

solimy i pieprzymy z każdej strony. Kurki myjemy i czyścimy z ewentualnego piasku.  Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w pióra. Podsmażamy na 1 łyżce klarowanego masła. Dodajemy grzyby i doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem oraz jałowcem. Dusimy przez chwilę, aż kurki puszczą sok. Dolewamy bulion, gotujemy przez chwilę i dodajemy śmietankę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Kaszę płuczemy

Kuchnia od dwojga
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 202

rozdrabniacza i solidnie zmieliłam. Na patelni dusimy do miękkości cebulę i czosnek - dodajemy marchewkę i seler - chwilę razem dusimy i zalewamy sosem pomidorowym. Przyprawiamy sporą ilością mielonych ziaren kolendry - ja dałam ok 1 łyżeczki, garam masalą, słodką papryką i pieprzem. Dodajemy ziele angielskie. Do gotującej masy pomidorowej wrzucamy nasze mini pulpeciki - przykrywamy i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą 158

łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy                              - ½ łyżeczki mięty - 1 marchewka                                        - ¼ łyżeczki mielonego kuminu - 5 rzodkiewek(...)cytryny - 1 łyżka kukurydzy z puszki - natka pietruszki - łyżka rodzynek Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na bok - Warzywa posiekać w plasterki - Kaszę przełożyć do miseczki i ostudzić, np. na parapecie za oknem;) - Dodać warzywa, odsączone rodzynki, sok z cytryny i przyprawy - Całość wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem 225

trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pół łyżeczki cukru sól  pieprz 2 łyżki śmietany lub jogurtu natka pietruszki 2 woreczki ryżu (np. basmati) PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Włoszczyznę zalewamy 5-6 szklankami wody

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupka jarzynowa z ryżem dla niemowlaka 237

ryżowy to nic innego jak mąka ryżowa, czyli zmielony na gładko ryż. Składniki: 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 ziemniak 1 łyżka prawdziwego masła / oleju / oliwy 1-2 łyżki ryżu woda Sposób wykonania: 1. Umyte warzywa obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą 2 cm powyżej warzyw. Gotować. 2. Kiedy będą miękkawe, dodać przepłukany ryż i masło/olej/oliwę. W razie potrzeby

Kuchnia domowa Ani
Udka w sosie marchewkowo-porowym 156

stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec

Kuchnia domowa Ani
CHŁODNIK Z BOTWINKI 157

angielskieliść laurowymaślanka lub kefirłyżka śmietany 12%sól,pieprz,cukier do smakujajka ugotowane na twardoWykonanie:Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki również. Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami. Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu

Walijskie Pichcenie
Kurczak w sosie pomarańczowym- Orange chicken 332

ziemniaczanej) zagotowujemy w garnku. Rozrabiamy mąkę z wodą i dodajemy do soku z przyprawami . Gotujemy do zgęstnienia- jak za gęste dodajemy soku pomarańczowego. Na koniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie. Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami. Smacznego

Smaki Edyty
rosołek z makaronem "zacierki"... 217

zagotować, gotować na mniejszym ogniu bez przykrycia dodać warzywa, ziele i liście - pod koniec gotowania wsypać vegetą do smaku przyprawić pieprzem i maggi szponder mielę do farszu na pierogi a z kurczaka robię potrawkę do ryżu makaron "zacierki" ugotowany odlać na sito rosołek podać z marchewką, makaronem i natka pietruszki........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sos do spaghetti 179

łyżeczka soli bazylia świeża Wykonanie: Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy

Anioły w kuchni
Grochówka z Jaśka karłowego 192

grochówka :) Składniki: 50 dag fasoli karłowej Jasia 2 ząbki czosnku 1-2 marchewki  kawałek selera mała pietruszka sól pieprz majeranek tymianek  2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki  W zależności od upodobań wywar mięsny na kościach, lub warzywny.  Fasolę namoczyć na noc. Groch gotować z warzywami i przyprawami, w wersji mięsnej oczywiście na kościach i boczku

Apetyczna babeczka
Sos pomidorowy do makaronu 209

oliwek 1 łyżeczka soli Wykonanie: Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne flaczki wołowe 158

wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. Flaczki zalewamy wodą po  zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso. Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy

W kuchennym oknie Ewy
Pieczarkowa z makaronem i majerankiem 167

ugotowanego w osolonym wrzątku makaronu nitki  4 średnie marchewki  1 duży korzeń pietruszki  350 g pieczarek  5 łyżeczek suszonego majeranku  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę razem z oczyszczonymi pieczarkami, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie, dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku, podajemy z makaronem

Moja smaczna kuchnia
Taki myk, że będzie gryk 150

gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i moczyłam przez całą noc. Przygotowałam wywar warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min

bastalena
Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą 106

Możecie zabielić ją śmietaną, ale ja czasami wolę treściwe jedzenie w odrobinę lżejszej wersji. Polecam!  mięso na wywar 1 puszka ciecierzycy 3-4 ziemniaki 2 pomidory 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (może być świeża) 1 łyżeczka papryki ostrej (*) 1/2 łyżeczki(...)dodać pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać, pomidory bez skórki (**) pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem przesmażyć na łyżce oleju. Całość przełożyć do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania na reszcie oleju podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, którą następnie należy przełożyć do garnka - razem z cieciorką uprzednio odcedzoną z zalewy. Gotową zupę doprawić

Di gotuje
Makaron z tuńczykiem i warzywami 306

Brak pomysłu na obiad? Brak chęci na gotowanie? Życie na speed’zie? To proponuję obiad w 20 minut, który idealnie się sprawdzi w powyższych sytuacjach. Dodatkowo, zawiera w sobie rybkę, którą ostatnio staram się wpleść do mojego menu coraz częściej. Wstyd się przyznać, ale jak zrobiłam rachunek sumienia, to wyszło, że jadam ją od święta. Przyczyną tego jest fakt(...)oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, czosnek i warzywa. Podlać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, chili i oregano.  Wsypać makaron – gotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu, od czasu

Fabryka pomysłów
Bulion rybny 273

mieć wpływ również na jego kolor – nie trudno zgadnąć, że wrzucenie ryby z bardzo ciemną skórą może skutkować ciemniejszą barwą wywaru. Taki sam efekt będzie miało ewentualne zwiększenie proporcji marchewki czy dodanie cebuli z łupinką (ostrożnie, musimy się wtedy upewnić, że cebula jest zdrowa w środku). Dobrze jeśli wśród kawałków ryby będą także głowy, ale w tym wypadku koniecznie pamiętajmy(...)ryby byśmy nie użyli, należy ją dokładnie wypłukać i odmoczyć – kilkukrotnie, zwykle łączny czas nie krótszy niż godzinę, aż stwierdzimy, że woda jest względnie czysta. Bulion w tej wersji gotujemy długo (ok. 3 godziny) i bardzo powoli. Na początku odszumowujemy go analogicznie jak np. rosół , a na koniec pozostawiamy do odstania przez co najmniej kilka godzin. Dopiero potem odcedzamy. Wszystko

Kulinarna Pokusa
Śledzie z kapustą Joli 130

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1

kgwjanczewo
Moja rybka nie tylko świąteczna 459

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i

NA MOIM TALERZU
Surówka marchewkowo-jabłkowa z morelami 178

Prosta słodka surówka do obiadku, pasuje do słodkich dań np. roladek z żurawiną czy zwykłego kotleta drobiowego w panierce z kokosa czy orzechów. Idealna do zjedzenia

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 86

spora marchewka 3 duże pieczarki 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka mąki 200 ml buliony drobiowego lub wołowego sól pieprz 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1 żółtko około ½ szklanki mleka lub śmietanki Instrukcje Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy mięso, startą marchewkę, pieczarki pokrojone na dowolne(...)cukierniczego wtedy wyjdą ładne rozetki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 30-35 minut, aż ziemniaki się zrumienią. Smacznego. zapiekanka mięsno ziemniaczana to co lubie gotuje i polecam Artykuł Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z mięsem --- Gnocchi con carne 188

gorącej wody     szczypta soli Farsz:     porcja kaczki , z rosołu     2 skrzydla indycze     1 marchewka, z rosołu     1/2 średniej pietruszki, z rosołu     1 średnia cebula     2 łyżki masła     sól, pieprz,    garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie(...)zalepić dokładnie brzegi pieroga .Gotować  partiami w dużej ilości osolonego wrzątku – ok. 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać gorące z ulubioną okrasą.:).... Czy chodziło Ci o: Skladniki Ciasto: 600 g mąki pszennej 60g masła 400 ml gorącej wody szczypta soli Farsz: porcja kaczki , z rosołu 2 skrzydla indycze 1 marchewka, z rosołu 1/2 średniej pietruszki

w mojej kuchni
Wigilijna zupa grzybowa 167

gotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest lekka, dosyć delikatna, ale ma wyrazisty smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami - domowym makaronem, łazankami, albo jak u mnie z ręcznie robionymi włoskimi świderkami. Składniki: 1 garść suszonych podgrzybków 1 garść suszonych borowików 3 marchewki(...)litrze chodnej wody i zostawić najlepiej na całą noc. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze części, zalać wodą 2 litrami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym samym czasie ugotować grzyby w tej samej wodzie w której się moczyły. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z grzybowym. Doprawić solą, pieprzem i gotować

Kulinarne Inspiracje
Zupa szczawiowa z jajkiem. 152

Zupę szczawiową gotuje zawsze wtedy kiedy nie mam czasu  na gotowanie a coś ciepłego przydałoby się zjeść. Wystarczy chwila i zupa gotowa. Bardzo często mroże już uduszony szczaw na maśle a potem tylko wyjmuje z zamrażarki i jest jak znalazł(...)teraz zamiast korzystać z mrożonego wystarczy udać się na spacer i szczaw przynieść ze sobą, przyjemne z pożytecznym. A pyszna zupa zadowoli każdego. Składniki; 20 dag szczawiu (same liście) 1 marchewka mały kawałek selera 1 laska kiełbasy (może być parówka, zwyczajna - co tam macie) 2 łyzki masła sól, pieprz, przyprawa uniwersalna jajka 1 łyżka oleju śmietana 18% koperek Szczaw płukamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup 99

ugotowanego ryżu, kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub koperku, sól, pieprz do smaku Marchewkę, pietruszkę, ogórki i seler zetrzeć na tarce (lub pokroić w kostkę), ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę, drobno posiekać pora. Włoszczyznę i ziemniaki przesmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, zalać bulionem, gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać posiekane mięso, koncentrat, fasolę

Lekcje w kuchni
Zupa koperkowa. 161

garnka, zalewam zimną wodą, dodaje ok. pół łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, kroje w słupki, cebulę obieram, koperek obieram z gałązek i drobniutko kroję. Gałązek nie wyrzucam. Warzywa dodaję do wywaru wraz z obranymi gałązkami z koperku i lubczykiem. Całość gotuję na wolnym ogniu ok. godzinę / półtorej, do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie

Kuchnia z widokiem na ogród
Risotto grzybowe 202

patelnię bulion i dodaj ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli cały bulion wsiąknie dolej jedną lub dwie warząchwie. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj. Spróbuj także: Risotto z groszkiem cukrowym i marchewką ryż groszek cukrowy marchewka Pierś z kurczaka w sosie porowo - musztardowym podana z ryżem ryż

Fit&Fast Kitchen
Zupa jarzynowa z kapustą pekińską 169

Następnie dodać pokrojony w krążki por i umytą, pokrojoną kapustę, zioła, wymieszać i gotować krótko by kapusta się nie rozleciała. Jeśli dysponujemy warzywami suszonymi ( marchew, pietruszka, por, seler, cebula) to taka zupa też może się udać, choć nie będzie miała pięknego koloru od przesmażonej, świeżej marchewki. Z tej ilości składników otrzymamy spory garnek zupy dla co najmniej 4-5 osób

Proste Potrawy
Chleb fasolowy z rozmarynem 201

nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak i specyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami

Grahamka, weka i kajzerka
Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem 212

kostkę i podsmażyć przez chwilkę na patelni. Ważne, aby nie był zbyt tłusty. Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić i smażyć na patelni, na której był boczek. Wszystko przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Równie dobrze może to być zwykła woda, bo boczek nada aromatu i tłustości zupie. Gotować ok 15 min. Umytą botwinkę posiekać razem z buraczkami i chwilę podsmażyć

https:KKuchniaMniam
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 235

Słynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego

wyzwania kuchenne
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki 234

roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki – mięsiste 5 szklanek wody 3 kostki rosołowe jarzynowe 1 duża marchewka lub dwie mniejsze 1 średnia cebula 1 ziemniak 1 łyżka klarowanego masła 1 – 2 łyżeczki przyprawy garam masala ( w zależności jak intensywny smak lubicie , najlepiej dodać jedną , spróbować(...)ostrych przypraw ewentualnie sól do doprawienia – czasem wystarczają kostki Cebulę drobno siekamy , marchewkę, paprykę , ziemniaka , kroimy , oba warzywa podsmażamy na klarowanym maśle z dodatkiem garam masali i curry , aż delikatnie się zrumienią . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , chilli oraz soczewicę . Można dosolić do smaku . Gotujemy do momentu , aż soczewica zacznie się rozpadać . Na koniec, całość blendujemy na gładki krem

Ogrodnik w podróży
Kura duszona w śmietance 196

krucha, soczysta i pełna smaku. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury

kawawszklance
Sos warzywny na bazie pomidorów 188

wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek.  Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć.  Łączymy wszystkie składniki. Kiedy nasz sos będzie

Kuchnia moimi oczami
Zupa kalafiorowa i kawałek mojej wiosny :) 177

smakuje wszystkim domownikom. Wiosenna a jednak pożywna. Składniki - skrzydło z indyka - kalafior - marchewka 2 szt. - pietruszka korzeń - kawałek selera - kawałek pora - koperek - sól, domowa wegeta - śmietana 12%    Wykonanie Skrzydło z indyka dziele na połowę, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą,dodaję trochę soli i gotuję do miękkości.Kiedy jest już miękkie,dodaję rozdrobiony na różyczki kalafior, pokrojonego

Kuchnia z widokiem na ogród
Warzywna dietetyczna zupa krem 330

podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję

Kulinarna rozmowa
Zupa krem z selera naciowego 222

wina1,5 l bulionułyżka masła1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%sólbiały pieprzPrzygotowanie:Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy

Oryginalny smak
Suhi. Maki z sekiem kremowym i uramaki z łososiem 224

pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski.   Ryż należy dokładnie wypłukać, następnie ostawiamy na sitku.   Czekamy aby odciekł, następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu wlewamy szklankę (250 ml) wody.   Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień

Malinowe Pocałunki
Zupki dla 6 miesięcznego dziecka 154

czyszczone sodą. Najlepiej kupować włoszczyznę tak, by miała ślady ziemi :) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 ziemniak, 100 g piersi z indyka, wody tyle, by przykryła nam warzywka i mięsko. Warzywka obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Mięsko myjemy i kroimy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę, ale nie wylewamy jej. Miksujemy warzywa z mięsem, dolewamy

Aga w kuchni
Szczawiowa zupa krem 190

skrzydełka kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana 4 jaja na twardo Wykonanie: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą, dorzucamy marchew, ziemniaki  i seler  pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie szczaw moczymy w zimnej wodzie i bardzo dobrze

Kulinarne przygody Gatity
Krupnik 196

wędzona kość  1 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej mazurskiej 2 marchewki  1 korzeń pietruszki  5 ziemniaków średniej wielkości  1 liść laurowy  sól, pieprz do smaku  1/2 pęczka natki z pietruszki do posypania  Przygotowanie:  Wędzoną kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Wsypujemy kaszę oraz dodajemy liść laurowy, obrane warzywa

Moja smaczna kuchnia
Koktajl marchwiowo - buraczano - ogórkowy 148

ciągu 24 godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając po jednej marchewce na czczo i wieczorem niszczy owsiki " - tyle o marchwi z "Apteki natury " - Jadwigi Górnickiej . A teraz o buraku z tej samej książki : " BURAK pobudza apetyt , jest odświeżający i łatwostrawny .Utarty burak gotowany , zmieszany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ćwikła , poprawia pracę wątroby , odkwasza , ułatwia trawienie

Proste Potrawy
Kurczak w przyprawach i warzywach 237

pieprz prawdziwy i ziołowy, lubczyk, oregano, tymianek, szałwia olej, sól warzywa: u mnie marchew, pietruszka, kapusta, czosnek, a może być jeszcze cebula, brukselki, brokuły - to co lubimy, ale dobieramy warzywa tak by podczas pieczenia z mięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta, to dołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy

Proste Potrawy
Sałatka jarzynowa 171

udziwnień - wersja najsmaczniejsza :) SKŁADNIKI  1 kg marchewki           1/2 kg pietruszki 2 duże ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 2-3 ogórki kiszone 3 jabłka 1 puszka groszku konserwowego majonez -300 ml sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Marchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania