gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:134/261)

Zupka jarzynowa z ryżem dla niemowlaka 230

ryżowy to nic innego jak mąka ryżowa, czyli zmielony na gładko ryż. Składniki: 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 ziemniak 1 łyżka prawdziwego masła / oleju / oliwy 1-2 łyżki ryżu woda Sposób wykonania: 1. Umyte warzywa obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą 2 cm powyżej warzyw. Gotować. 2. Kiedy będą miękkawe, dodać przepłukany ryż i masło/olej/oliwę. W razie potrzeby

Kuchnia domowa Ani
Udka w sosie marchewkowo-porowym 150

stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec

Kuchnia domowa Ani
CHŁODNIK Z BOTWINKI 151

angielskieliść laurowymaślanka lub kefirłyżka śmietany 12%sól,pieprz,cukier do smakujajka ugotowane na twardoWykonanie:Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki również. Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami. Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu

Walijskie Pichcenie
Kurczak w sosie pomarańczowym- Orange chicken 325

ziemniaczanej) zagotowujemy w garnku. Rozrabiamy mąkę z wodą i dodajemy do soku z przyprawami . Gotujemy do zgęstnienia- jak za gęste dodajemy soku pomarańczowego. Na koniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie. Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami. Smacznego

Smaki Edyty
rosołek z makaronem "zacierki"... 214

zagotować, gotować na mniejszym ogniu bez przykrycia dodać warzywa, ziele i liście - pod koniec gotowania wsypać vegetą do smaku przyprawić pieprzem i maggi szponder mielę do farszu na pierogi a z kurczaka robię potrawkę do ryżu makaron "zacierki" ugotowany odlać na sito rosołek podać z marchewką, makaronem i natka pietruszki........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sos do spaghetti 171

łyżeczka soli bazylia świeża Wykonanie: Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy

Anioły w kuchni
Grochówka z Jaśka karłowego 186

grochówka :) Składniki: 50 dag fasoli karłowej Jasia 2 ząbki czosnku 1-2 marchewki  kawałek selera mała pietruszka sól pieprz majeranek tymianek  2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki  W zależności od upodobań wywar mięsny na kościach, lub warzywny.  Fasolę namoczyć na noc. Groch gotować z warzywami i przyprawami, w wersji mięsnej oczywiście na kościach i boczku

Apetyczna babeczka
Sos pomidorowy do makaronu 205

oliwek 1 łyżeczka soli Wykonanie: Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne flaczki wołowe 154

wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. Flaczki zalewamy wodą po  zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso. Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy

W kuchennym oknie Ewy
Pieczarkowa z makaronem i majerankiem 161

ugotowanego w osolonym wrzątku makaronu nitki  4 średnie marchewki  1 duży korzeń pietruszki  350 g pieczarek  5 łyżeczek suszonego majeranku  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę razem z oczyszczonymi pieczarkami, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie, dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku, podajemy z makaronem

Moja smaczna kuchnia
Taki myk, że będzie gryk 145

gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i moczyłam przez całą noc. Przygotowałam wywar warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min

bastalena
Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą 102

Możecie zabielić ją śmietaną, ale ja czasami wolę treściwe jedzenie w odrobinę lżejszej wersji. Polecam!  mięso na wywar 1 puszka ciecierzycy 3-4 ziemniaki 2 pomidory 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (może być świeża) 1 łyżeczka papryki ostrej (*) 1/2 łyżeczki(...)dodać pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać, pomidory bez skórki (**) pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem przesmażyć na łyżce oleju. Całość przełożyć do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania na reszcie oleju podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, którą następnie należy przełożyć do garnka - razem z cieciorką uprzednio odcedzoną z zalewy. Gotową zupę doprawić

Di gotuje
Makaron z tuńczykiem i warzywami 301

Brak pomysłu na obiad? Brak chęci na gotowanie? Życie na speed’zie? To proponuję obiad w 20 minut, który idealnie się sprawdzi w powyższych sytuacjach. Dodatkowo, zawiera w sobie rybkę, którą ostatnio staram się wpleść do mojego menu coraz częściej. Wstyd się przyznać, ale jak zrobiłam rachunek sumienia, to wyszło, że jadam ją od święta. Przyczyną tego jest fakt(...)oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, czosnek i warzywa. Podlać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, chili i oregano.  Wsypać makaron – gotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu, od czasu

Fabryka pomysłów
Bulion rybny 265

mieć wpływ również na jego kolor – nie trudno zgadnąć, że wrzucenie ryby z bardzo ciemną skórą może skutkować ciemniejszą barwą wywaru. Taki sam efekt będzie miało ewentualne zwiększenie proporcji marchewki czy dodanie cebuli z łupinką (ostrożnie, musimy się wtedy upewnić, że cebula jest zdrowa w środku). Dobrze jeśli wśród kawałków ryby będą także głowy, ale w tym wypadku koniecznie pamiętajmy(...)ryby byśmy nie użyli, należy ją dokładnie wypłukać i odmoczyć – kilkukrotnie, zwykle łączny czas nie krótszy niż godzinę, aż stwierdzimy, że woda jest względnie czysta. Bulion w tej wersji gotujemy długo (ok. 3 godziny) i bardzo powoli. Na początku odszumowujemy go analogicznie jak np. rosół , a na koniec pozostawiamy do odstania przez co najmniej kilka godzin. Dopiero potem odcedzamy. Wszystko

Kulinarna Pokusa
Śledzie z kapustą Joli 124

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1

kgwjanczewo