gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:130/261)

Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 191

pomocą palnika kuchennego 2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, papryki układamy w żaroodpornym

Słodki Kompromis
Zupa jarzynowa z buraczkami 157

cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy

Czary - gary w kuchni
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 325

także wyjmij z patelni. Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion

karmelowy
Perliczka w winie z wolnowaru 211

grzyby i smażyć  aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i sól i chwilę przesmażać mieszając. Do misy wolnowaru włożyć warzywa z grzybami, na nich ułożyć perliczkę. Posypać boczkiem, dodać wino, bulion  i tymianek.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Doprawić solą i pieprzem, a następnie

Stare Gary
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 167

Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go) Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną Gdy zupa się gotuje... ... obieramy ziemniaki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostki rosołowe 188

kroimy na pół Pietruszki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości lub kroimy wzdłuż na pół Marchewki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Jeśli są większe to możemy przekroić wzdłuż na cztery części Cebulę obieramy i nic więcej z nią nie robimy - będzie sie gotowała w całości Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki warzywno-jaglane 193

Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z cukini na zimę. 235

ziele angielskie 250 ml octu  ( 10 % ) sól 3 szklanki wody Sposób wykonania : Marchewkę obrać pokroić w cienkie plasterki i podgotować w osolonej wodzie aż  zmięknie. Cebulę i cukinię  pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie,gdy cukinia zmięknie odcedzić  ( nie gotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody

Przepisy i porady kulinarne
Brazylijska zupa dla teściowej 144

buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię.  Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić. Łączny czas gotowania: 1 -1,5 godziny

Smaki Brazylii
Zupa orkiszowa 158

Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś

prawdziwe jedzenie
Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami 203

muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony

Ala piecze i gotuje
Fasolówka na kurczaku 157

wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce. 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy) 200 g drobnej fasoli 2 średnie marchewki 3 średnie(...)ziarenek ziela angielskiego sól garnek 3 litrowy Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Po wyjęciu mięsa dodać obrane

Kuchcik gotuje
Gulasz na ostro w winie 110

Coś w sam raz na Dzień Taty. Mięso, wino, ostre... Mmmm. Składniki na gulasz na ostro w winie (4 porcje): mięso z łopatki wieprzowej około 500

Karola gotuje
Deser bananowo-marchewkowy 220

  Deser bananowo-marchewkowy  Wiosna zbliża się już wielkimi krokami, więc zaproponuje dziś delikatny i orzeźwiający deser. Z początku może się wydawać że

Gotuj Z Muzyką
Sztuka mięsa 152

mięsnych dań. Spory kawał wołowiny z tłuszczykiem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny w jarzynach. Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny sos lub podajmy takie czyste, podgrzane w odrobinie wywaru, z ulubionymi warzywami(...)Składniki: -1 kg wołowiny ( mostka, krzyżowej, szpondra, pręgi ) -jedna marchewka -jedna pietruszka -1/3 bulwy selera -zielona część pora -duża cebula -kilka ziaren ziela angielskiego -kilka liści laurowych Cały kawałek mięsa zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia, dodajemy oczyszczone jarzyny i przyprawy. Na bardzo wolnym ogniu (wywar ma tylko "pyrkać") gotujemy 3-4 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po czym

Kulinarne przemyslenia
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 206

Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z piekarnika autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! 467. Nocna, kokosowa owsianka autorka: Patryszja | blog: Jagodziana Coffee 546. Dyniowa owsianka z kaki, granatem, pestkami dyni, tahini autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 551. Jabłkowa owsianka ze smażoną marchewką, wiórkami, czekoladą i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 555. Owsianka ze smażoną cytrynową dynią(...)owsianki zimową porą i nie tylko autorka: justyna_mojemenu | blog: Moje Menu Kremowa owsianka cynamonowa autorka: Gavrilla | blog: peanutbuttermonster Bo ciepłe śniadanie to podstawa. autorka: mojamamagotuje | blog: Moa Mama Gotuje Płatki owsiane, figi i banany z patelni autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Owsianka kakaowa autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Pieczone płatki owsiane z jabłkiem autorka: wypiekanki

Chocolate Stop Tempting
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 163

miałam czasu na długie gotowanie. Poszłam na łatwiznę, do czego przyznaję bez bicia. Skorzystałam z notatek Babci, przerabiając je na wersję dla zabieganych i baardzo zapracowanych miłośników pysznego, domowego kapuśniaku.   DOMOWY KAPUŚNIAK Z KMINKIEM I KABANOSKAMI. (przepis Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka (korzeń) 4 duże(...)pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty.  Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną, nie szkodzi - zupa stanie się gęstsza

W kuchni Karmel-itki
Owoce morza z czarnym makaronem 200

papryczką chilli i ząbkiem czosnku (drugi ząbek wyciskamy praską). Składniki dodajemy do marchewki. Przesmażamy dalej na małym ogniu pod przykryciem. Oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce

Taste Of My Day
Brak tytułu 160

Szybki obiad - zupa z soczewicy Gdy nie ma czasu na gotowanie, a mi się to nadzwyczaj często zdarza - najlepszym i najszybszym wyjściem jest zupa. Tym razem ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy - przyznam - pierwszy raz. Mi posmakowała, dzieciaki i mąż - stękały przy jedzeniu... Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa(...)dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku Wykonanie: Wodę zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pogotować 20-30 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Wsypać soczewicę - gotować 15-20 minut

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania