Gotuję dużo zup [ już nie raz o tym pisałam] i poszukuję nowych pomysłów na zupki..no i znalazłam..w sumie nie pamiętam jaka to była zupka,ale w oko wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego makaron spaghetti [ kilka nitek(...)warzywa. Mięso wymieszać z jajkiem , doprawić.Makaron spaghetti połamać na 3 części.Z mięsa formować małe kulki , do mięsa wkładać pocięty makaron.Ilość makaronu czyli "nóg ośmiornicy "dowolna.Do gotującej się zupy wrzucić kulki mięsa z makaronem i gotować razem jeszcze kilka minut.Dodać koperek , doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniesuper! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów 1 bakłażan 3 ząbki czosnku bazylia zioła prowansalskie 10 dag sera żółtego 1 kulka mozzarelli sól pieprz 2 łyżki oleju(...)oleju, by makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych
zabawa smakiemżółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami) oliwa z oliwek, pieprz, sól Przygotowanie krok po kroku: 1. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu (można wlać(...)dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. 6. Sałatka: a) sałaty płuczemy i odkładamy na papierowy ręcznik lub sitko, aby kropelki wody mogły z niej spokojnie spłynąć, b) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, c) tuńczyka kruszymy na drobne kawałeczki, d) powyższe składniki mieszamy. Posypujemy grzankami. e) Mieszamy. Doprawiamy wg uznania. Buon appetito! fot. Aga Prus
Kuchnia smakówcheddar) sól i pieprz natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki i marchewki pokroić w grubą kostkę, a pora w plasterki. Podsmażyć w dużym rondlu na łyżce oliwy około 5 minut z dodatkiem szczypty soli i pieprzu oraz chili i kurkumy . Dodać piwo, bulion oraz pastę paprykową i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną - około 15 minut. W garnku rozpuścić masło
zadanie-gotowaniemarchewka i pietruszka wystarczą, aby przygotować doskonałą zupę z kalafiora bez wywaru mięsnego. U nas znajdziesz łatwy i sprawdzony przepis, który polecamy nie tylko osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Mamy nadzieję, że nasza propozycja posmakuje również fanom zup z wkładką. Zupa kalafiorowa na maśle, to nasza ulubiona wersja tej pysznej zupy. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wymaga długiego gotowania(...)przyprawy? Czym zagęścić? Przepis Kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki. Jeśli niektóre różyczki są duże, rozdziel je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w niewielką kostkę. Podobnie obraną pietruszkę. Marchewkę natomiast w cienkie plasterki. Obrane ziemniaki w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę. Podsmaż, cały czas mieszając na średniej mocy palnika przez ok 2 – 3 minuty
Kuchnia Na WypasieGotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto. Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior(...)łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka, posypujemy warzywami, doprawiamy solą i polewamy równomiernie olejem sezamowym. Pieczemy 40 minut w 230 stopniach. 2. Kurczaka z warzywami przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez godzinę
Tajskie smakiO walorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę. Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na blogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do
Monia miesza i gotujeKolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy. Zupa jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która(...)czosnkiem będzie nabierać ciemniejszego koloru, zmniejszyć ogień. Następnie dodać chilli, ziemniaki, marchewkę i smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. W tym czasie zagotować 1.4 litra wody. Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę
Moja Delicjapęczki, cukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki(...)przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia zupa jest kremowa, smakuje ciepła i letnia, można podać z grzankami, kluskami i na talerzu
W Mojej Kuchni Lubięrazem. Rosół jest banalnie prostą zupą, ale niezwykle ważny jest tu czas gotowania, który musi być długi i mały ogień, który sprawia, że przesiąka on smakiem. Gdy mamy dostęp do mięsa prosto od gospodarza, to ten smak jest jeszcze bardziej wyjątkowy Składniki: - korpus, dwa skrzydełka; - 2 marchewki; - cebula; - 1/4 selera; - 2 małe lub jedna duża pietruszka; - świeży lubczyk(...)szumowiny i wrzucamy warzywa. Cebulę obieramy i nacinamy w krzyż, ale nie przekrawamy do końca. Opalamy na gazie, aż będzie spieczona z wierzchu. Dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około 2,5 godziny. Jeżeli dużo wody nam wyparuje można dolać PRZEGOTOWANEJ wody! (ważne, żeby woda była przegotowana, bo inaczej rosół zrobi się mętny!) Smacznego:) function
dom-agi.plprzygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną papryką. Przykładowy przepis na Flaki . Tym razem postanowiłam przygotować żołądki drobiowe (flaczki drobiowe) SKŁADNIKI na flaczki drobiowe 1/2 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 1/2 selera, 2 marchewki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej, 1/3 łyżeczki(...)PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone żołądki drobiowe zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę. Wkładamy żołądki ponownie do garnka, dodajemy żeberka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny do miękkości. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które ściągamy łyżką cedzakową. Gdy żołądki są miękkie wyciągamy je i kroimy w paseczki, ponownie wrzucamy je do garnka, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębretońsku, którą doskonale znamy, chociaż cassoulet w moim odczuciu jest bogatszy smakiem i bardziej treściwy. Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz wstępnego przygotowania nie musimy robić przy nim praktycznie nic. Cassoulet - francuski gulasz z fasolką Składniki: 400 g białej fasoli np. Jaś karłowy 500 g chudego boczku wędzonego(...)bułki tartej 2 szklanki bulionu 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach 1 duża cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 liście laurowe sól, pieprz ziołowy i ostra czerwona papryka jako przyprawy Wykonanie: Fasolę zalać wodą i zostawić na noc, by napęczniała. Następnego dnia przelać, odcedzić i zalać świeżą wodą. Następnie gotować 20 minut z dodatkiem soli. Mięso
Poezja Smaków - blog kulinarnydusimy kilka minut i dokładamy ziemniaki i marchewkę, doprawione vegetą. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 7 minut, uważając, by por nie zrobił się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki) i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałażeby potem cieszyć się tym boskim daniem. Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem Składniki: 3 bakłażany 3 łyżki oliwy 2 duże ziemniaki sos mięsny: 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ½ kg mięsa mielonego 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki(...)pokroić w kawałki, marchewkę pokroić w drobną kosteczkę, ząbek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć trochę cebulę, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut. Dodać mięso, przesmażyć z warzywami kolejne 10 minut, dodać passatę, oregano, sól i pieprz, smażyć 5 minut. Przygotować beszamel - w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i przesmażyć, wlać mleko i wywar, gotować aż sos zgęstnieje, dodać
Smaczny zeszyt