gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:121/261)

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy (Zuppa invernale con lenticchie e ceci) 116

minutach dodajemy  drobno pokrojone  ząbki czosnku, słodkie  ziemniaki, marchewki oraz seler. Warzywa doprawiamy sol ą , pieprzem oraz ostr ą  papryk ą . Na koniec dodajemy wywar warzywny, passate  pomidorow ą  oraz listki laurowe. Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. **** In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate

La grande e la piccola cuoca
Pasztet porosołowy z żurawiną 122

Idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku.  Z rosołu: Mięso z korpusu od kurczaka Mięso z 2 skrzydełek 4 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ¼ szklanki rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa

VioletoweKucharzenie
Leczo, czyli warzywne ragoût 140

proszku ostra papryka w proszku sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki. Kiełbasę podsmażyć na tłuszczu, jak już się zarumieni, dodać cebulę i smażyć, aż ta się zeszkli, dodać pozostałe warzywa, lekko podlać wodą i gotować na małym ogniu, często mieszając. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat i przyprawy do smaku

Malinowo w kuchni
Kapuśniak z młodej kapusty 146

wkładamy włoszczyznę (razem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru. Gotujemy całość do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie.  Następnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy

Qchnia po prostu
Zupa pokrzywowa 184

wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy.  Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych, paru ziaren ziela angielskiego. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy cebulki oraz natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy. Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy

Taste Therapy
Rosół z perliczki 121

perliczka lub elementy perliczki, 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, cebula, listek laurowy, mała gałązka rozmarynu, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 grzyby suszone, Mięso zalać wodą, dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę, przyprawy, grzyby. Gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Można dodać 2 jagody jałowca. Rosół przecedzić, można klarować ale nie trzeba. Podawać z kluskami lub pierogami z mięsa

królestwo garów
Zupa ziemniaczana z parówkami 565

listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli Przygotowanie: 1. Warzywa myjemy, marchewki, pietruszkę, selera, por , a następnie obieramy. 2. Do 2 litrów wody dodajemy wyżej wymienioną włoszczyznę . Dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angiel skiego. Gotujemy wywar. 3.  Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego wywaru. 4. Czosnek obieramy, rozgrzewamy

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa z Brukwi 193

ziemniaki    1 - skrzydło gęsie   -może byc kostka rosolowa     2-brukwie          2 - marchewki  1 - cebula(...)oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu.Następnie dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości .  Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i  gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso lub kości. Zupę zmiksować.Podawać z kulkami

w mojej kuchni
Ragu alla bolognese (sos boloński) 195

boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle.Składniki:500 g mielonej wołowiny100 g boczku2 łodygi selera naciowego1 duża marchewka1 cebula1 szklanka wytrawnego czerwonego wina1 puszka pomidorów pelati2(...)łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masłastarty parmezansól, pieprzPrzygotowanie:Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem

Oryginalny smak
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 248

masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw

karmelowy
Zimne nóżki (Galat) 175

gdyż lubimy pikantne galaretki, do tego po wystudzeniu, czasami wywar wydaje się delikatny i nie doprawiony. Gotujemy warzywa będą miękkie, oraz mięso da się łatwo oddzielić od kości. Odcedzamy przez durszlak, aby został sam wywar. Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a marchewkę kroimy w talarki. Do galatu z zimnych nóżek nie dodajemy żelatyny, gdyż zawierają dużo kolagenu i doskonale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem 140

Składniki:  1 jajko  4 duże marchewki  1/2 szklanki kaszy kuskus  1 łyżka mąki pszennej, pełnoziarnistej  1 łyżka masła  Przygotowanie:  Marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy 1/2 wody, dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej, mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Kuskus przygotowujemy

Moja smaczna kuchnia
DIETETYCZNE Roladki z miruny z pomarańczą i szynką parmeńską. DIETA NISKOKALORYCZNA 195

potrawkę z dynią: - 1/2 małej dyni - mała cukinia - garść zielonych oliwek - kilka ząbków czosnku polskiego - 3 marchewki - puszka pomidorów włoskich - 2 łyżki masła - papryka W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy masło, podsmażamy cukinię, dynię, dodajemy pokrojoną marchew i pozostałe składniki, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż wszystko się udusi, dodajemy pomidory. Doprawiamy chili i solą. Roladki z miruny: - 4 filety miruny

SMYKWKUCHNI
Ryżówka z pulpetami 240

Ryżówka z pulpetami z "Książki Kucharskiej Przyjaciółki". Składniki: marchewka; pietruszka; seler; por; koperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka; kajzerka; sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek. Przygotowanie pulpetów

Miksturownik
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok 228

oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła. Zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła soczewicę.  Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień  i gotujemy przez 20 minut. W połowie gotowania  dodajemy przecier pomidorowy.   W razie potrzeby uzupełniamy wyparowany

Mia Cucina Sofieta
Kremowa zupa z kurczaka 250

rewelacyjna w smaku I zachęcam do spróbowania :) Zaczynamy  Składniki: 6 udek kurczaka 1 cebula 3 marchewki 3 łodyżki selera 1 pietruszka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 250 ml bulionu kurczakowego 500 ml śmietany 50 gr masła 3 łyżki śmietany olej  Wykonanie: Gotujemy udka. Ugotowane odkładamy do ostudzenia . Rosół z udek odkładmy na bok. Póżniej obieramy mięso , kroimy

Smaki Edyty
Zupa ogórkowa 105

ogórków kiszonych lub 6 średnich 2 średnie marchewki 4-5 ziemniaków pokrojone w kostkę kawałek selera 1 mała pietruszka 1 łyżka masła 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 50 ml śmietanki 30 % lub 18 % 1 łyżka natki pietruszki lub koperku Instrukcje Mięso zalewamy wodą około 2 l., dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Warzywa ścieramy na tarce (duże oczka

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania