gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:128/261)

WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 318

kulinaria to dwie potężne sztuki, które pięknie mogą się ze sobą przeplatać. Nie ma nic wspanialszego (przynajmniej dla mnie) niż możność delektowania się kulinarnymi dziełami, w otoczeniu muzycznych arcydzieł. Gotowanie jest muzyką, chociaż brzmi to nieprawdopodobnie. Łączenie ubitych białek z pozostałymi składnikami ciasta to jak muskanie smyczkiem o struny, siekanie cebuli przypomina mi szaleńcze, podwójne staccato na flecie poprzecznym(...)średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo

W kuchni Karmel-itki
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 174

tabliczki gorzkiej czekolady 200 g masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 1 duża garść pokrojonych orzechów włoskich W małym garnku umieść masło i drobno pokrojoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, często mieszaj, zestaw z ognia. Ubij białka na sztywno. Następnie dodaj żółtka, ubij krótko. Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik(...)wydaje mi się, że był to krupnik z drobną kaszą jęczmienną, dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji).  Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią

Qlinarnie i Qlinarnie
"Włoska" grochówka z ciecierzycy 235

kiełbaski śląskie - opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki 2 - 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 l wody 2 listki laurowe 4 -5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek zielenina - opcjonalnie Wykonanie : wieczorem namoczyć ziarna cicierzycy wypłukaną ciecierzycę, w czystej wodzie ugotować do miękkości razem z kawałkiem boczku. Gotowałam około 1 godziny, aż ziarenka ciecierzycy częściowo się rozpadły w międzyczasie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWE PALUCHY RYBNE 183

rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy

Walijskie Pichcenie
Pikantna zupa z płotek 223

Często gotujemy zupy rybne, gdyż je bardzo lubimy. Z upa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Na blogu jest już przepis na zupę rybną z płotek ale ten przepis jest trochę inny. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam płotki złapane latem przez Piotra (leżały sobie w zamrażarce i czekały na swoją kolej. Wykorzystałam również marchewkę pokrojoną w plasterki(...)marchewki 1/3 selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionu drobiowo-warzywna Winiary 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki cukru 1 mała papryczka chili chili w młynku sól do smaku Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy pokrojone warzywa, które szybko dusimy, wlewamy 600 ml wrzącej wody, kostkę bulionową, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Danie idealne - proste, pyszne, zdrowe i lekkie:) 210

warzywa - kompozycja idealna:) Tutaj wersja bez ziemniaków, ale robiłam też z ich niewielkim dodatkiem, jak również z kaszą gryczaną zamiast pęczaku. Składniki: kasza jęczmienna (pęczak) soczewica brązowa/zielona pietruszka marchewka seler - najwięcej por kiełki lucerny albo inne cebulka zielona duży ząbek czosnku oliwa lub masło przyprawy: sól morska, majeranek, kminek, bazylia, lubczyk, sok z cytryny, oregano, tymianek Soczewicę ugotowałam(...)kilka kropli cytryny. Gotowałam ok. 15 min., po czym garnek zapakowałam w koc i trzymałam tak do czasu przygotowania reszty dania. Kasza całkowicie wchłonęła wodę i była cały czas ciepła. Pozostało mi teraz przygotować warzywa do tego zestawu. Rozgrzałam łyżkę oliwy w rondelku i wrzuciłam pokrojoną w półsłupki pietruszkę i niewielki kawałek marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam seler (jego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa orientalna z warzywami 250

dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupy rybne często gotujemy, np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie(...)warzywa, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody z rozpuszczonym Consommé, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut. Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, ewentualnie doprawiamy solą i wsypujemy koperek. Rozlewamy zupę z kawałkami gotowanych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na kapuśniak Christophera. 155

gotowanych zimą,  jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i  posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka(...)skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i  gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy  i gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić mięso

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak i warzywa w bulionie 199

osobno chrzan i musztardę. Podjadamy kawałki gotowanego mięsa smarując je musztardą lub chrzanem , kawałki warzyw , a wszystko to popijamy wybierając łyżką bulion. Nie wszyscy lubią świeże listki zieleniny - ja tak . Posypuję więc danie drobnymi listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości(...)szklanki wody świeży lubczyk Umyć i rozdzielić na 2 kawałki udko ( udka). Ma być pałeczka i górne udko. Nie odcinam tłuszczyków ( tylko kuperek jeśli jest) bo rosół jest gotowany tylko na kurczaku i był by za chudy gdybym go odtłuściła na wstępie .Zdejmę skórki i tłuszcze już po ugotowaniu. Warzywa umyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie

Buniabaje w kuchni
Bigosik słodko kwasny 217

bigosik , długo nie myśląc po zakupach zabrałam się za gotowanie , smak wyszedł super , połączenie słodkiej kapusty i kiszonej smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej , do tego kiełbaska cebulka , mniam , zapraszam może i tobie zasmakuje . Składniki  1 mała główka kapusty  słodkiej  200 dag kapusty kiszonej  1 marchewka  2 średnie cebulki  2 laki kiełbasy zwyczajnej(...)kiełbasą nam się przesmażą , przekładam wszystko  z patelni do naszej kapusty i zalewam wodą do momentu aż zakryję nam kapustę , dokładam wszystkie nasze przyprawy , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusty będą miękkie . Jak nasz bigos jest już ugotowany , na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy , doprawiam do smaku solą lub pieprzem i gotowe do podania

Mój Smak
Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka 208

szczypta, pieprz szczypta  opakowanie marchewki z groszkiem ( u mnie mrożone )  2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru  1/2 łyżeczki soli  1 szklanka ugotowanego ryżu do podania  ew. listki zielonej pietruszki do dekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół(...)garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając, po chwili dodajemy nasz rosół powoli, chochelką a drugą ręką mieszamy za pomocą widelca / trzepaczki, dodajemy marchewkę z rosołu w małych kawałeczkach ( możemy też dodać pietruszkę i selera – ale nie każdy je lubi ) sok z cytryny, sól, pieprz – po prostu doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy naszego

Kuchnia na wzgórzu
Chilli ze słodkimi ziemniakami, fasolką 'czarne oczko' i 'kidney'... 126

kostka rosołowa, albo bulionetka 1 duży słodki ziemniak, oczyszczony i pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa 1 cebula, drobno posiekana 2 gałązki selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 niewielka marchewka, pokrojona na kawałki 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany 1 puszka siekanych pomidorów 1 puszka fasolki czarne oczko 1 puszka fasolki kidney 1 łyżka oliwy, lub oleju 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)ryż, limonka, kwaśna śmietana, posiekana świeża kolendra W sporym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, marchewkę, selera i czosnek i smaż 5 minut. Wsyp przyprawy, dobrze wymieszaj i smaż przez 1 minutę.  Dodaj słodkiego ziemniaka, pomidory, wodę i kostkę. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.  Wsyp odcedzone fasolki i gotuj kolejnych 10 minut, lub do czasu

Lejdi of the house
Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad 130

kajzerka jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz   Puree: 800 g ziemniaków 200 g marchewki 100 g groszku (mrożony lub z puszki) 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła sól   Beszamel: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka sól, pieprz   Przygotowanie Ziemniaki i marchew gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy

e-PrzepisyKulinarne
ZUPA Z CUKINIĄ I SOCZEWICĄ 90

PRZYGOTOWANIE: W garnku o pojemności 2,5 – 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Selera, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Smażę warzywa 2 minuty, wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik i gotuję do miękkości warzyw. Gdy będą prawie miękkie dodaję do zupy posiekaną w kostkę lub półksiężyce

Zasmakuj Kuchni
Pyzy białe z mięsem 159

odłożyłam do ostudzenia. Jak ostygło przemieliłam w maszynce o średnich oczkach razem z marchewką. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem.  Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko  * mąka ziemniaczana

Pieprzyć z Fantazją