Robiłam już kotlety z kalafiora i bardzo nam smakowały więc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami
Monia miesza i gotujeprzyswajalne biało oraz dużo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal). Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki cebula soczewica, ok 8 łyżek bulion lub bulionetka papryka liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę(...)można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka. Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą ok 3 - 5 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu. Paprykę parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry kroimy w drobne paski i dodajemy do pozostałych składników. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź słodką. Opcjonalnie
Taste Of My DayCiasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe
KorniszonkiSkładniki: na 4 porcje 1 op rukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru
Luźna Kuchniatymczasem obiecana zupa. Uwielbiam jej smak i zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem i zupą jaką gotowali moi Rodzice. W moim domu zarówno Mama jak i Tata świetnie gotują i to po Nich chyba mam ten zapał do kuchni :-) Swoją zupę jednak nieco zmieniłam, dodałam do niej pęczek koperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również(...)ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki 6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą
Przysmaki Karolkiszklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną, oleju, dodać do mięsa. Marchewkę i ziemniaki obrać umyć i drobno pokroić, dodać do mięsa. Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do mięsa (kapusta gotując się zmniejsza objętość), wymieszać, dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy, oprócz(...)Sprawdzić, czy mięso i kapusta są już ugotowane, jeśli tak to dodać drobno pokrojoną paprykę, koncentrat oraz pieprz, sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła papryka. Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej. Danie
Kuchcik gotujeCóż można wyczarować pysznego z marchewki i pomarańczy ? Otóż przepyszną zupe - krem! Zachęcam do jej skosztowania. Składniki ( 6 porcji ): marchew - 1kg pomarańcza - 1 duża szt papryczka chili - 1/2szt bulion na włoszczyznie - 1,7l cebula - 1 duża szt olej imbir - 4cm limonka - 1/2szt sól , pieprz cytrynowy , kminek gęste mleczko kokosowe płatki migdałowe Sposób przygotowania : Marchew obieramy , myjemy i kroimy(...)gotujemy do miękkości . Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy z całej pomarańczy skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Papryczkę Chili myjemy , pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Z połowy limonki wyciskamy sok. Do ugotowanej marchewki dodajemy
Bazylia kontra Rozmarynząbki czosnku4 liście laurowe1 łyżka soli1 łyżka cukru1 łyżka majerankukilka ziarenek jałowcakilka ziarenek pieprzu2 litry przegotowanej letniej wodypiętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków)Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki(...)picia. Resztę należy przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce ok 2 tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować. Czyli gotujemy np. czysty barszczyk lub barszcz czerwony zabielany, zestawiamy z ognia nastęnie
Monia miesza i gotujeMoja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa
Smakowity Blog Kulinarnyszparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy olej sezamowy Biolevita sos sojowy sos rybny sos chili słodko-ostry sezam W pierwszej kolejności warto przygotować makaron. Gotujemy wodę(...)smażymy następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i jalapeno, posiekany w cienkie plastry czosnek, łyżeczkę startego imbiru i posiekaną białą część dymki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, fasolkę, pędy bambusa, pokrojone w paski grzyby i trochę sezamu. Całość smażymy. I teraz czas na sosy. Przyznam, że dodawałam na oko cały czas próbując. Postaram się odtworzyć ilości jednak
Brzuszki Łakomczuszkikuchni kaszubskiej Wiesławy Niemiec. Myślę, że taka kartoflanka jest popularna w całej Polsce, nie tylko na Kaszubach i gdy nie jest to wersja odchudzona czy wegetariańska, ta zupa jest gotowana w taki sam sposób w każdym zakątku naszego kraju. Dodam jeszcze, że u nas na Kaszubach kartoflankę je się zamiennie - albo z zacierkami, albo z zasmażką. Gotując tą zupę, dobrze(...)warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do wywaru. Zagotować. Teraz zacierki: odstane ciasto ścierać na tarce bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotować
Posadzone i zjedzonesię znaleźć zestaw warzyw: koniecznie marchewka, pietruszka i seler. Również najczęściej jest on duszony na czerwonym winie, aczkolwiek wedle uznania możecie pominąć wino tak jak ja, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by zwykłą wodę podmienić na wino (lub np. bulion mięsny bądź warzywny). Najważniejszym jednak sekretem udanego sosu jest jego długie gotowanie. Włosi czasami duszą sos nawet(...)właśnie sos boloński. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti Bolognese – Składniki Spaghetti Bolognese – Składniki na sos: 2 średnie cebule – ok. 240 g 3-4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki – ok. 180 g 1 średnia pietruszka – ok. 50 g 2 łodygi selera naciowego – ok. 80 g 500 ml passaty pomidorowej 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 czubate
Kulinarne Przebojejajka: 5 szt. cebula czerwona: 1 duża buraczki gotowane: 4 szt. marchew gotowana: 2 – 3 szt. Sos: śmietana gęsta: 3 – 4 łyżki majonez: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Sałatka śledziowa warstwowa Wykonanie: 1. Przygotowane filety kroimy na 2 – 3 cm kawałki. 2. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną, cztery z nich ścieramy na tarce(...)całości. Ostatnie dzielimy na białko i żółtko. Ścieramy oddzielnie. Żółtko dodajemy do pozostałych jajek, a białko zostawiamy do dekoracji. 3. Ugotowane marchewki kroimy w małą kostkę. Ugotowane buraczki ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka. 4. Ze śmietany i majonezu przygotowujemy sos. doprawiamy solą oraz pieprzem. 5. Łyżkę sosu dodajemy do buraczków i dokładnie mieszamy
Kuchnia Na Wypasietarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze w kawałkach, starty na tarce imbir i marchewkę oraz sok z pomarańczy miksujemy w blenderze na puree. Następnie gotowe puree przecieramy przez sito. * Przetarty przez sito gęsty sok razem z julienne z imbiru i ze skórek pomarańczy zagotowujemy w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około
Tajemnice Smaku