marchewki 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz 150 ml śmietanki świeże zioła do podania: koperek, pietruszka lub inne ulubione Jak zrobić zupę ogórkową: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (ok 1,5l), dodajemy przyprawy, gotujemy
Dorota SmakujeGotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym podgotowuję samo mięso na wysokim ciśnieniu następnie otwieram szybkowar i dodaję wszystkie warzywa i przyprawy, zmieniam ciśnienie na niskie i gotuję do końca Wywar wychodzi bardzo aromatyczny, a dzięki cebulce, którą opiekam i dodaję wraz z łupinką, nabiera pięknego, złocistego koloru. Jeśli zależy Ci na idealnej klarowności wywaru, wyklaruj rosół(...)wywar na żeberkach wieprzowych Wywar wołowy. Składniki (Porcji: ok. 1 l 500 ml wywaru) 700 g goleni wołowej z kością lub szponder / łopatka /mostek 2 spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1/2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula z łupinką - , obierz cebulę z wierzchniej warstwy łupinki, pod spodem jest druga - czysta, opiecz
Szybko Szybkowarmyślałam o tym, żeby zjeść coś gorącego i rozgrzewającego. Pomogła mi w tym smakowita zupka. Wczoraj zaplanowałam ugotować moją pierwszą w życiu grochówkę. W dzieciństwie nienawidziłam tej zupy. Mama gotowała ją na wędzonce, strasznie mi wtedy nie smakowała. Postanowiłam ugotować ją po mojemu i zrobić z niej zupę - krem. Powiem Wam szczerze, że to był dobry pomysł. Przekonałam się(...)klasyczne dania zrobić trochę inaczej, wprowadzić kilka zmian, a otrzymamy nową i wyśmienitą potrawę. Życzę miłego wieczoru i smacznego. KREMOWA GROCHÓWKA. Składniki na 4 porcje: 400 g grochu 1 marchewka 1/2 małego selera 1 cebula 1 liść laurowy 1 - 2 ząbki czosnku 220 g kiełbasy 2 łyżki suszonego majeranku 1,5 l bulionu sól pieprz czarny papryka ostra Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychsosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę kaloryczną, ale kto przy świątecznym stole przejmowałby się kaloriami :-). Świąteczna galantyna drobiowa Składniki: 1 duża podwójna pierś kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu(...)zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, czyli około 30 minut. Po tym czasie wywar odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu. Do gorącego wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy mieszając wywar. Wywar przyprawiamy sola i pieprzem. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, jajka i marchewkę kroimy
Kulinarne przygody Gatitymarynujemy w przyprawie gyros i papryce słodkiej przez 30 minut. Marchewkę ścieramy na tarce. Seler i cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę, kurczaka, pieczarki pokrojone w paski, przyprawy. Mieszamy i dusimy kilka minut. Podduszone składniki przekładamy do garnka, dodajemy wodę i lubczyk. Gotujemy 15-20 minut. Zupę przykryć pokrywką i odstawić
Przepiski.plSzpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy marchewkę Hortex oraz cebulę. Po ok 3-4 minutach przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok 1 minuty. Warzywa posypujemy mąką. Zalewamy wszystko bulionem mieszamy aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu dodajemy tortellini i gotujemy do momentu aż pierożki będą miękkie. Dolewamy mleko i zagotowujemy wszystko
Kuchnia w oparachmasę. Powoli dodawać suchą mieszankę na zmianę z olejem. Kolejno dodać marchewkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie posmarować czekoladą. Polewa. W rondelku rozpuszczamy mało dolewamy śmietanę, nie gotujemy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia
Kocham Czekoladęłyżeczka ziela angielskiego, 4 l wody, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy
Passion of Cookingkostkę i dodałam do cebuli i czosnku, delikatnie go podsmażając. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Por umyłam i pokroiłam w plasterki. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem dodałam ciecierzycę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Dolałam wody, dodałam przyprawy i zioła. Wszystko gotowałam ok 1 godziny. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy i por, zagotowałam
nietadietaSkładniki: ćwiartka kurczaka 2 pietruszki 2 marchewki niewielki kawałek selera kawałek pora pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej listek laurowy ziarna ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól natka pietruszki około 3 litrów wody Sposób przygotowania: Umyte mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy z powierzchni szarą pianę i doprawiamy wywar przyprawami. Włoszczyznę obieramy
Qchnia po prostukolor. Składniki: kość od schabu 2 puszki czerwonej fasoli 2 młode marchewki kilka małych młodych ziemniaczków kawałek selera korzeń i natka pietruszki 1/2 cebuli 2 kiełbaski ziele angielskie, liść laurowy łyżeczka majeranku sól, pieprz śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu) łyżka oleju Kość zalać wodą i gotować do momentu wrzenia a następnie odlać wodę i zalać świeżą zimną wodą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia1 szkl kaszy kukurydzianej 1 łyżka masła szczypta suszonej papryki 2 łyżki sera żółtego wędzonego (rolada Ustrzycka) 3 szkl wody sól 1 pierś z kurczaka 200
Gotowanie jest łatweczasie ugotować ryż, u mnie była to torebka ryżu parboiled- (gotowany przez 15 min) Rozgrzać tłuszcz na patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę
Proste Potrawybrukselki 1 l rosołu drobiowego 250 g boczku wędzonego 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) cebula 3 średnie ziemniaki 50 g wędzonej słoniny łyżka mąki szczypiorek sól ,pieprz Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 30 min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenkaczki - 1 ćwiartka kurczaka - 2,5 l wody - 1 por - 3 marchewki - 2 pietruszki - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza
Kuchenne Wariacje