małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. Czas gotowania buraków może się znacznie różnić. Ja staram
Ratunku obiadpora wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy soczewicę i przyprawy (bez soli i pieprzu - te dodajemy na końcu - do smaku). I znów chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 3 szkl. bulionu (reszta w razie potrzeby), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Dolewamy mleko kokosowe
Miksturownikdodające energii zawsze na resztę dnia. Zaczynamy :) Składniki: 3-4 marchewki 1 pietruszki 1 seler 3-4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 mała główka kapusty 100 gr pieczarek sól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe Wykonanie: Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler
Smaki Edytyzdziwieniem, że wśród moich propozycji kulinarnych nie znalazła się ani jedna zupa... Jest to dziwne szczególnie dlatego, że jadamy sporo zup, przynajmniej raz w tygodniu zdarza mi się gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę(...)cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne pesto: pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, garść świeżych liści bazylii, starty żółty ser (parmezan lub edam) Warzywa (bez ziemniaków i pomidorów) kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z solą, pieprzem i liściem
Przepysznik - BLW i nie tylkoZapraszam na pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że
Monia miesza i gotujewspominałam we wcześniejszych wpisach, z dzieciństwem kojarzy mi się stołówka, moja Mama bardzo niechętna do gotowania korzystała z tego dobrodziejstwa i jedliśmy obiad przynoszony w trojaku ze stołówki. Od tego czasu mam też uraz do wielu dań, m.in. do zupy ogórkowej. Nie jadłam jej z 20 lat, więc nawet nie wiem jak powinna smakować, pamiętam tylko że była szaro-bura(...)koszone (pół kilograma) duża marchewka kawałek selera cebula kilka ziemniaków śmietana ze słonecznika (około 150 ml) przyprawy: lubczyk, liście laurowe, pieprz, sok z 1/4 limetki makaron ryżowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą oliwę do dużego garnka. Marchew, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy i przyprawiamy. W między czasie gotujemy w czajniki około
greenscarfuwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny rosół bazowy – niezbędny przy planowaniu Esencjonalny, długo gotowany rosół bazowy robimy raz na miesiąc. Nastawiamy gigantyczny garnek, wrzucamy składniki i gotujemy, tzn. bulion gotuje się sam, bo nie wymaga doglądania. Nie zbieramy nawet piany jaka formuje się na wierzchu, bo na koniec przecedzamy rosół przez gęstą gazę i wychodzi nam klarowny, czysty bulion(...)nasz poradnik jak mrozić jedzenie oraz poradnik jak przechowywać mięso . Składniki: Mięso : 1 kg antrykotu 0,5 kg szpondra 40 dag żeberek cielęcych 2 udka z kurczaka Warzywa : 5 marchewek 3 pietruszki Mały seler lub pół większego 2 ząbki czosnku Cebula Sól 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Krok 1 Obierz warzywa i ułóż na dnie dużego garnka
Niedzielny kucharzwiele kultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą. Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych(...)mrożonych gotowanych krewetek, średnich 250g wieprzowej kiełbasy wędzonej, jak najlepszej (u mnie delikatnie jałowcowa wieprzowa) 2 średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka
Karo in the Kitchendodać więcej. Każdy powinien doprawiać produkty według własnych preferencji smakowych. Dodałam do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sporo ziaren kolorowego pieprzu, baldach kopru i zrobiłam gwiazdki z marchewek. Niskie stężenie octu w tym przepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone(...)gotujemy aż cukier się rozpuści. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy na godzinę do zimnej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy je i osuszamy. Do każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodajemy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy do słoików dosyć ciasno ogórki, dodajemy po 3 plasterki surowej marchewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubie takie dodatki do chlebka na kolacje, pyszne, domowe i ze znanych mi składników. Możemy taki pasztet przygotować również na święta :) Składniki na jedną foremkę: 400
Gotowanie...to proste !zimnej wodzie. Marchewkę, cebulę, seler i ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w niezbyt grube (ok. 5mm) talarki, cebulę wzdłużnie w „ósemki” lub „szesnastki” tak, aby rozdzieliły się poszczególne piórka, seler w średnią (ok. 1cm) kostkę, zaś ziemniaki w nieco grubszą (ok. 2cm)**. W garnku do zupy na średnim ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy cebulę, marchewkę i seler. Smażymy średnio intensywnie(...)mieszając – cebula powinna się zeszklić, ale nie zarumienić. Dodajemy opłukane grzyby i nadal mieszając podsmażamy kolejnych kilka minut. Zawartość garnka zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziemniaki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy niezbyt gwałtownie przez ok. 15 minut – w praktyce do miękkości ziemniaków, co należy sprawdzić. Pod koniec dodajemy estragon, szczyptę białego pieprzu, a jeśli trzeba – również nieco soli. Z już niegotującej
Kulinarna PokusaSkładniki: - 3 średnie ziemniaki - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy - 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 jajka - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Do gorących dodajemy masło, pastę z kurkumy, czosnek i opcjonalnie doprawiamy
Szkrab Je Samhansi-theme-font:minor-latin;} Tradycyjna sałatka jarzynowa Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 3 jajka ugotowane na twardo 2 duże ogórki kiszone 1 jabłko 1 mała cebula 1 puszka groszku konserwowego Majonez Musztarda Sól,pieprz Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i seler obrać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Ugotowane i zimne warzywa pokroić w kostkę
Smaki Nataliioctu 10% 1/5 szkl oleju 1/5 szkl cukru Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka, dosypujemy sól i pieprz, mieszamy. Zalewę zagotowujemy i gorąca wlewamy do przygotowanych warzyw, mieszamy porządnie łyżką. Możemy przygotować surówkę dzień wcześniej. Wtedy zalewy nie musimy gotować tylko porządnie ugnieść ze składnikami
Pelusiowa KuchniaSkładniki piersi z kurczaka ziemniaki marchewka fasolka szparagowa brokuły oliwa ocet jabłkowy oregano bazylia sól pieprz Piersi z kurczaka umyłam i pokroiłam na połówki. Warzywa obrałam, umyłam, pokroiłam i razem z kurczakiem przełożyłam do parowaru. Fasolkę warto położyć na samym dole w parowarze, ponieważ gotuje się najdłużej. Warzywa podałam z sosem. Sos: Oliwa+ocet jabłkowy+zioła+przyprawy
nietadieta