gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:156/261)

Wegański kapuśniak z młodej kapusty 77

kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva  wędzona papryka!), także całość ma wyrazisty, głęboki i pełen charakteru smak. Składniki na 4 – 6 porcji: 1/2 główki niedużej młodej kapusty (około 450 g) 3 nieduże, najlepiej młode marchewki 6 – 10 niedużych młodych ziemniaków (lub 2 średnie zwykłe(...)mieszając okazjonalnie przez około 5 minut. Dodać czosnek, marchewkę i seler wraz z około półtorej łyżeczki soli – kontynuować duszenie przez dalsze 3 minuty. Dodać przyprawy – przesmażyć przez minutę. Następnie dodać ziemniaki i lubczyk, wlać wodę i zagotować pod przykryciem, na maksymalnym ogniu. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać kapustę, gotować dalsze 6 minut. Po tym czasie dodać por, passatę

Even Better Food
Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną 51

lubię, żeby nie było). Składniki: 2 l wody 1/3 małej kapusty włoskiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/3 małego selera 1 łyżka czubrycy zielonej sól pieprz olej rzepakowy 100 g makaronu (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, kapustę (wcześniej obraną z zewnętrznych brzydkich liści) szatkujemy. Cebulę(...)czosnek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa smażymy na średnim ogniu, około 5 minut. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy 10 minut – do miękkości warzyw. Makaron gotujemy osobno, al dente. Nie dodawajcie go do garnka z zupą, chyba że zjecie całą zupę za jednym zamachem. Dodawajcie makaron dopiero do zupy na talerzu. Jeżeli macie ochotę, możecie

Kardamonovy
Karkówka z warzywami (po flisacku) wg Ewy Wachowicz 535

kruche. Ten przepis zobaczyłam w programie „Ewa gotuje” wiedziałam, że muszę go koniecznie zrobić. Jest pyszna i na pewno zagości u mnie jeszcze nie raz, gwarantuję że wam też zasmakuje! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg karkówki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki musztardy miodowej 5 ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki

Danka Pichci
Zimowa zupa z jarmużem i fasolą 157

proszku słodkiej i ostrej pół łyżeczki kminku marchewka 3 ziemniaki plaster selera puszka białej fasoli lub wcześniej ugotowanej łyżka koncentratu pomidorowego jarmuż 2- 3 gałązki natka pietruszki Rozgrzej olej dodaj pociętą w kosteczkę cebulę i zeszklij. Dodaj wszystkie przyprawy chwilę podsmaż. Dodaj warzywa pocięte w kostkę, wlej wodę i gotuj do miękkości ok 15 minut. Pod koniec dodaj koncentrat

AZgotuj!
Filety z kurczaka w kapuście 164

sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do jarzyn (kto woli może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę

kuchnia doski
Ryba po grecku 100

ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w kostkę, por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyłam cebulkę i por. Starte warzywa przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam sól, pieprz i pod przykryciem gotowałam ok. 20 min. Następnie dodałam ziele angielskie, rozmaryn i liście

nietadieta
ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I MARCHEWKI 130

obrać ze skóry i pokroić ma mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na talarki. Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, dodać czosnek i szalotkę pokrojoną na ćwiartki. Wszystko skropić oliwą i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki i gotować 10 minut. Całość zblendować na gładki krem i gotować

Kuchnia w opałach
Zupa z nowalijek 124

Buraczki po odcięciu obrałem i pokroiłem w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroiłem. Dodałem najpierw buraczki, potem pozostałe warzywa do wywaru razem z pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową

R'n'G Kitchen
Żeberka z warzywami i pęczakiem 231

angielskie (muszą być zanurzone) oraz dokładamy kawałki warzyw (marchewkę i seler na dole, cebulę u góry). Możemy dodatkowo posypać warzywa pieprzem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości żeberek – przez ok. 90 minut. Kontrolujemy ilość sosu i w miarę potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia mięsa i warzyw gotujemy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle odbywa się

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z pasternaku 100

skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki,  pietruszka,  kawałek selera,  cebula,  pieprz,  ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z bulionem i zagotować. Aby osiągnąć odpowiednią gęstość dolać wodę lub odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem Słonecznik uprażyć

królestwo garów
Zupa gulaszowa 135

następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę,pietruszkę,seler,paprykę pokrojone w kostkę. Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.  Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Zupa gulaszowa z wolnowaru 236

kostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli

Stare Gary
Korniszonki z pepperoni 153

ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru.   2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy.      Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki.    Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut.Ogóreczki gotowe

Maminek kulinarny
Zupa słoneczna 240

wielu lat. Składniki: 4 łyżki kaszy kukurydzianej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera cebula łyżka oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany majeranek wegeta lub jarzynka pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać kaszę i mieszając chwilę smażyć. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać 5 szklankami wody i gotować 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczone

Anioły w kuchni
Łososiowa piramida 159

czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente. Łososia kroimy

Moniki Smakołyki
Zupa krem z kukurydzy 182

warzywa będą szkliste, dodajemy pokrojone warzywa: ziemniak, marchewki i korzeń pietruszki, doprawiamy solą i podsmażamy je ok. 5 minut. Następnie dodajemy wyłuskane ziarna kukurydzy, lubczyk, natkę pietruszki, rozgnieciony w moździerzu liść laurowy z zielem angielskim. Przesmażamy razem jeszcze chwilę. Zalewamy całość wrzącą wodą. Doprawiamy imbirem, kurkumą, pieprzem cayenne i gotujemy na niewielkim ogniu ok 10 minut. Miksujemy zupę blenderem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dwukolorowa zupa krem z papryki 138

czerwone papryki 1 czerwona cebula 2 pomidory 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu 2 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra ZUPA ŻÓŁTA 2 żółte papryki 1 cebula 1 mała cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 l bulionu sól, pieprz, kurkuma  PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy  w dwóch garnkach. Zupa czerwona - rozgrzewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem ze szparagów według Juli Child 157

powstanie krem. Utworzoną masę łączymy z bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy

Kolizje Smaków
Zupa brokułowa 137

kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą

SMYKWKUCHNI
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 260

dyniowy nastrój, znalazłam bowiem czas, by zając się gotowaniem. Tego roku dyni mam pod dostatek, natura obdarzyła mnie trzema wielkimi, ogromnymi wręcz okazami. Właśnie dynia kojarzy mi się z jesienią. Jej piękny kolor, słodkawy smak i charakterystyczny aromat. Jest niebywale uniwersalna, pasuje na wytrawnie, jak i na słodko. Zupełnie jak marchew, która także na myśl przywodzi mi piękne jesienne spacery

W kuchni Karmel-itki
Co na Wigilię dla wegetarian? Przepis na boczniaki po grecku 102

zapowiedzieli się wegetarianie. Przepis na boczniaki po grecku Składniki: 250 gramów świeżych boczniaków, 1 jajko, pół szklanki mleka, 3-4 łyżki mąki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, pół selera, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki w proszku (najlepiej wędzonej), pęczek natki pietruszki, ziele angielskie, sól, pieprz, olej. Jak zrobić boczniaki po grecku? Do miski(...)przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, a gdy się lekko zrumieni, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Marchewkę i seler obierz, zetrzyj na grubych oczkach, paprykę pokrój w paski, wszystko także wrzuć na patelnię, smaż kilka minut często mieszając. Wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, dodaj pomidory, dopraw zielem

Kulinarna Polska
Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym 86

indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - składniki: około 500g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe; może być dowolne) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania olej Dodatkowo: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1 ząbek czosnku   3 listki laurowe   3 ziarna ziela angielskiego 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)  Ponadto:   500g(...)dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)   Po tym czasie wodę odrobinę odparować, dodać przecier pomidorowy z odsączoną z zalewy kukurydzą i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu.   Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku. W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Chińska sałatka 77

zapraszam już w przyszłym tygodniu na nowy projekt. 😉 Suchy chleb dla… Rafalcook 😉 👥 – 2-3-4 ⏰ – 50-60 minut 🇺🇸 – USA 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🥗 – Sałatki Świata Oczywiście potrzebujemy kilku składników Pierś z kurczaka – chodzącego niezmiernie wolno, że aż dał się złapać Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego(...)łyżki Sos sojowy – 2 łyżki Olej sezamowy – 1 łyżka Biały pieprz – 1/4 łyżeczki Warzywa Sałata rzymska – posiekana Czerwona kapusta – starta na grubych oczkach Marchewka – starta na grubych oczkach Zielone ziarna soi – duża garść Szczypiorek – posiekany Makaron Noodle jajeczne – ugotowane według instrukcji na opakowaniu Dodatki Prażone płatki migdałowe Dresing Ocet ryżowy

RafalCook
Pasztet z cukinii 115

 Pasztet smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Poniżej podałam przepis bazowy, który możecie samodzielnie zmodyfikować dodając do niego inne ulubione składniki, np.: pieczarki

Di gotuje
Marchewkowe kocie oczka 152

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Moją modyfikacją była zmiana nadzienia. Ania użyła konfitury malinowej

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania