gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:156/261)

Wegański kapuśniak z młodej kapusty 66

kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva  wędzona papryka!), także całość ma wyrazisty, głęboki i pełen charakteru smak. Składniki na 4 – 6 porcji: 1/2 główki niedużej młodej kapusty (około 450 g) 3 nieduże, najlepiej młode marchewki 6 – 10 niedużych młodych ziemniaków (lub 2 średnie zwykłe(...)mieszając okazjonalnie przez około 5 minut. Dodać czosnek, marchewkę i seler wraz z około półtorej łyżeczki soli – kontynuować duszenie przez dalsze 3 minuty. Dodać przyprawy – przesmażyć przez minutę. Następnie dodać ziemniaki i lubczyk, wlać wodę i zagotować pod przykryciem, na maksymalnym ogniu. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać kapustę, gotować dalsze 6 minut. Po tym czasie dodać por, passatę

Even Better Food
Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną 43

lubię, żeby nie było). Składniki: 2 l wody 1/3 małej kapusty włoskiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/3 małego selera 1 łyżka czubrycy zielonej sól pieprz olej rzepakowy 100 g makaronu (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, kapustę (wcześniej obraną z zewnętrznych brzydkich liści) szatkujemy. Cebulę(...)czosnek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa smażymy na średnim ogniu, około 5 minut. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy 10 minut – do miękkości warzyw. Makaron gotujemy osobno, al dente. Nie dodawajcie go do garnka z zupą, chyba że zjecie całą zupę za jednym zamachem. Dodawajcie makaron dopiero do zupy na talerzu. Jeżeli macie ochotę, możecie

Kardamonovy
Karkówka z warzywami (po flisacku) wg Ewy Wachowicz 520

kruche. Ten przepis zobaczyłam w programie „Ewa gotuje” wiedziałam, że muszę go koniecznie zrobić. Jest pyszna i na pewno zagości u mnie jeszcze nie raz, gwarantuję że wam też zasmakuje! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg karkówki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki musztardy miodowej 5 ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki

Danka Pichci
Zimowa zupa z jarmużem i fasolą 151

proszku słodkiej i ostrej pół łyżeczki kminku marchewka 3 ziemniaki plaster selera puszka białej fasoli lub wcześniej ugotowanej łyżka koncentratu pomidorowego jarmuż 2- 3 gałązki natka pietruszki Rozgrzej olej dodaj pociętą w kosteczkę cebulę i zeszklij. Dodaj wszystkie przyprawy chwilę podsmaż. Dodaj warzywa pocięte w kostkę, wlej wodę i gotuj do miękkości ok 15 minut. Pod koniec dodaj koncentrat

AZgotuj!
Filety z kurczaka w kapuście 157

sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do jarzyn (kto woli może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę

kuchnia doski
Ryba po grecku 89

ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w kostkę, por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyłam cebulkę i por. Starte warzywa przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam sól, pieprz i pod przykryciem gotowałam ok. 20 min. Następnie dodałam ziele angielskie, rozmaryn i liście

nietadieta
ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I MARCHEWKI 123

obrać ze skóry i pokroić ma mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na talarki. Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, dodać czosnek i szalotkę pokrojoną na ćwiartki. Wszystko skropić oliwą i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki i gotować 10 minut. Całość zblendować na gładki krem i gotować

Kuchnia w opałach
Zupa z nowalijek 114

Buraczki po odcięciu obrałem i pokroiłem w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroiłem. Dodałem najpierw buraczki, potem pozostałe warzywa do wywaru razem z pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową

R'n'G Kitchen
Żeberka z warzywami i pęczakiem 217

angielskie (muszą być zanurzone) oraz dokładamy kawałki warzyw (marchewkę i seler na dole, cebulę u góry). Możemy dodatkowo posypać warzywa pieprzem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości żeberek – przez ok. 90 minut. Kontrolujemy ilość sosu i w miarę potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia mięsa i warzyw gotujemy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle odbywa się

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z pasternaku 91

skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki,  pietruszka,  kawałek selera,  cebula,  pieprz,  ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z bulionem i zagotować. Aby osiągnąć odpowiednią gęstość dolać wodę lub odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem Słonecznik uprażyć

królestwo garów
Zupa gulaszowa 124

następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę,pietruszkę,seler,paprykę pokrojone w kostkę. Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.  Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Zupa gulaszowa z wolnowaru 229

kostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli

Stare Gary
Korniszonki z pepperoni 150

ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru.   2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy.      Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki.    Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut.Ogóreczki gotowe

Maminek kulinarny
Zupa słoneczna 227

wielu lat. Składniki: 4 łyżki kaszy kukurydzianej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera cebula łyżka oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany majeranek wegeta lub jarzynka pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać kaszę i mieszając chwilę smażyć. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać 5 szklankami wody i gotować 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczone

Anioły w kuchni
Łososiowa piramida 145

czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente. Łososia kroimy

Moniki Smakołyki