angielskie (muszą być zanurzone) oraz dokładamy kawałki warzyw (marchewkę i seler na dole, cebulę u góry). Możemy dodatkowo posypać warzywa pieprzem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości żeberek – przez ok. 90 minut. Kontrolujemy ilość sosu i w miarę potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia mięsa i warzyw gotujemy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle odbywa się
Kulinarna Pokusaskrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, pieprz, ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z bulionem i zagotować. Aby osiągnąć odpowiednią gęstość dolać wodę lub odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem Słonecznik uprażyć
królestwo garównastępnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę,pietruszkę,seler,paprykę pokrojone w kostkę. Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego
O kuchni z uczuciemkostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli
Stare Garyząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru. 2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy. Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki. Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut.Ogóreczki gotowe
Maminek kulinarnywielu lat. Składniki: 4 łyżki kaszy kukurydzianej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera cebula łyżka oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany majeranek wegeta lub jarzynka pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać kaszę i mieszając chwilę smażyć. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać 5 szklankami wody i gotować 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczone
Anioły w kuchniczerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente. Łososia kroimy
Moniki Smakołykiwarzywa będą szkliste, dodajemy pokrojone warzywa: ziemniak, marchewki i korzeń pietruszki, doprawiamy solą i podsmażamy je ok. 5 minut. Następnie dodajemy wyłuskane ziarna kukurydzy, lubczyk, natkę pietruszki, rozgnieciony w moździerzu liść laurowy z zielem angielskim. Przesmażamy razem jeszcze chwilę. Zalewamy całość wrzącą wodą. Doprawiamy imbirem, kurkumą, pieprzem cayenne i gotujemy na niewielkim ogniu ok 10 minut. Miksujemy zupę blenderem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwone papryki 1 czerwona cebula 2 pomidory 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu 2 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra ZUPA ŻÓŁTA 2 żółte papryki 1 cebula 1 mała cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 l bulionu sól, pieprz, kurkuma PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy w dwóch garnkach. Zupa czerwona - rozgrzewamy
Moje Kuchenne Rewelacjepowstanie krem. Utworzoną masę łączymy z bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy
Kolizje Smakówkruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą
SMYKWKUCHNIdyniowy nastrój, znalazłam bowiem czas, by zając się gotowaniem. Tego roku dyni mam pod dostatek, natura obdarzyła mnie trzema wielkimi, ogromnymi wręcz okazami. Właśnie dynia kojarzy mi się z jesienią. Jej piękny kolor, słodkawy smak i charakterystyczny aromat. Jest niebywale uniwersalna, pasuje na wytrawnie, jak i na słodko. Zupełnie jak marchew, która także na myśl przywodzi mi piękne jesienne spacery
W kuchni Karmel-itkizapowiedzieli się wegetarianie. Przepis na boczniaki po grecku Składniki: 250 gramów świeżych boczniaków, 1 jajko, pół szklanki mleka, 3-4 łyżki mąki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, pół selera, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki w proszku (najlepiej wędzonej), pęczek natki pietruszki, ziele angielskie, sól, pieprz, olej. Jak zrobić boczniaki po grecku? Do miski(...)przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, a gdy się lekko zrumieni, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Marchewkę i seler obierz, zetrzyj na grubych oczkach, paprykę pokrój w paski, wszystko także wrzuć na patelnię, smaż kilka minut często mieszając. Wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, dodaj pomidory, dopraw zielem
Kulinarna Polskaindyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - składniki: około 500g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe; może być dowolne) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania olej Dodatkowo: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1 ząbek czosnku 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) Ponadto: 500g(...)dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Po tym czasie wodę odrobinę odparować, dodać przecier pomidorowy z odsączoną z zalewy kukurydzą i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku. W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób
Di gotujezapraszam już w przyszłym tygodniu na nowy projekt. 😉 Suchy chleb dla… Rafalcook 😉 👥 – 2-3-4 ⏰ – 50-60 minut 🇺🇸 – USA 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🥗 – Sałatki Świata Oczywiście potrzebujemy kilku składników Pierś z kurczaka – chodzącego niezmiernie wolno, że aż dał się złapać Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego(...)łyżki Sos sojowy – 2 łyżki Olej sezamowy – 1 łyżka Biały pieprz – 1/4 łyżeczki Warzywa Sałata rzymska – posiekana Czerwona kapusta – starta na grubych oczkach Marchewka – starta na grubych oczkach Zielone ziarna soi – duża garść Szczypiorek – posiekany Makaron Noodle jajeczne – ugotowane według instrukcji na opakowaniu Dodatki Prażone płatki migdałowe Dresing Ocet ryżowy
RafalCook