umyć i pokroić w kostkę .Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.Cebulkę pokroić w kosteczkęPor pokroić w cieniutkie pół talarki Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut.Następnie wsypać ryż i podlać 2 szklankami bulionu warzywnego.Dodać przyprawy według smaku.Risotto podlać bulionem gdy za szybko odparuje .Gotować aż zmięknie ryżRada : Ilość produktów możecie
Sama słodycz i szczypta chiliczosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz, cukier do smaku. Masło i olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną
Kulinarny karnet Christopheraniż ta, którą wy gotujecie. Ale właśnie, dlatego dzielimy się tymi przepisami, by odkrywać inne nowe smaki. Dla mnie zupa ogórkowa powinna być winno -kwaśna, a taki efekt uzyskamy dodając do wywaru wodę z kiszonych ogórków. Zresztą zobaczcie sami jak wygląda przepis. Potrzebujemy wywaru mięsno-warzywnego, ok. 3 litry, na pewno marchewka, którą po ugotowaniu ścieramy
W kuchennym oknie Ewysosu sojowego chili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażam na odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz koncentratem, a gdy cebula się zeszkli, a marchew zmięknie, zdjąć z palnika i wyjąć z mieszanki ziele oraz liść laurowy. Kaszę jaglaną zalewam wodą w stosunku 1:2 i gotuję w lekko osolonej wodzie, około
W kuchni Karmel-itkioknem. skladniki: 400g ziemniakow 200g marchewki 100g pora 1 cebula 1 lyzeczka curry 800ml bulionu spl, pieprz maslo i oliwa do smazenia pszenne piecztywo na grzanki Wykonanie: Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w duza kostke. Na lyzce oliwy i lyzce masla podsmazamy cebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry. W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke
Przysmaki KarolkiZdecydowanie moja ulubiona surówka, pasuje praktycznie do wszystkiego, przede wszystkim do dań z kurczaka. Prosta w przygotowaniu, lekka i smaczna. Idealna jako dodatek do dań
Zgrabne Gotowaniemarchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe jarzynka jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki ) Gotujemy jakies
Klaudynkowa kuchniacenionym gatunkiem ryby obok łososia." Składniki: 1 kg jesiotra 1 cebula 2 jajka 1 bułka kajzerka 1/2 szklanki mleka 2 łyżki bułki suchej 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 1/2 średniego selera kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka masła sól, świeżo zmielony pierz. Wykonanie: Moczymy bułkę w mleku następnie odciskamy. Rybę czyścimy i oddzielamy(...)pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy uformować roladę, gazę smarujemy masłem i zawijamy roladę. Do garnku w którym będziemy gotować nasz potrawę, dodajemy obrane warzywa oraz sól do smaku, następnie wkładamy owiniętą w gazę roladę. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 40 minut. Roladę podajemy pokrojoną w plastry. Smacznego
kgwjanczewoOstatnio pisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego(...)wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę! BULION WARZYWNY Składniki: 1 duża cebula pokrojona w talarki 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 seler naciowy pokrojony w talarki 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 liść laurowy natka pietruszki pęczek, posiekana pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Gotowanie to kochanieZrób zakupy, zgromadź rzeczy i gotuj. Gwarantuje Ci, że wyjdzie. A jeśli nie, Twoje starania i tak zostaną docenione. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby kobieta zagryzła mężczyznę sprzątającego lub gotującego. Odwagi! Nie po to Twój pradziad chędożył dziewoje i polował na mamuty, albo na odwrót, żebyś ty teraz bał się patelni! Lista zakupów Wbrew pozorom lista jest bardzo ważna. Skraca(...)zdechłym lisem, albo szatnią męską po meczu. 2. Jarzynkę na rosół – sprzedają to na tackach. Masz tam zestaw jarzyn ci potrzebnych. Więc unikniesz biegania w obłędzie za marchewką, porem i selerem. 3. Makaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty
ladykitchenPyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Jadłam takie tylko, że kupne więc postanowiłam zrobić własną wersję bo domowe jednak najlepsze. Sos zrobiłam z dodatkiem
Monia miesza i gotujeNie macie czasu i pomysłu na obiad? Zachęcam do skorzystanie z mojego przepisu. Szybki, nieskomplikowany i pyszny obiadek. Ja podałam danie z sałatką cezar, tylko wersją
Mania Gotowaniabiałe surowe kiełbaski * 2 marchewki * 1 pietruszka * zakwas do żurku 0,8 l * śmietana 18% bądź maślanka * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * chrzan (korzeń lub ze słoiczka) * majeranek * sól, pieprz czarny * ugotowane na twardo jajka jako wkładka Wędzone żeberka i kości opłukałam i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie. Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść
Pieprzyć z Fantazjąkuchnię indyjską bez ryb. Gotowanie ryb z warzywami to tradycyjny sposób ich przyrządzania we wschodnich regionach Indii. Aromatyczne przyprawy,warzywa i ryba. Ja trochę zmodyfikowałam to indyjskie danie, wy również możecie użyć innych warzyw... bo przecież w kuchni można wszystko prawda? ;-) Składniki: płaty filetów rybnych np.dorsz,sola paluszki krabowe kawałek białej części pora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula
potrawyregionalnepodsmażamy do zeszklenia ,dodajemy marchewkę i podsmażamy , aż będzie rumiana., dodajemy czosnek posiekany i cukinie. Krótko smażymy, mieszając. Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu. Następnie, wlewamy do ryżu bulion.Mieszamy całość i zakrywamy garnek ,aby wszystko ładnie się samo gotowało. Ryż powinien gotować się około
w mojej kuchni