gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:168/261)

Ogórkowa 159

rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej  tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry  Dodać warzywa do rosołu Gotować wszystko razem  do miękkości

W królestwie smaków Beaty
Krem z kurek z grzankami 125

przygotowania: 1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. 2. Kurki obieramy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, wrzucamy kurki. Smażymy je ciągle mieszając wraz z posiekanymi cebulkami i octem balsamicznym. Kiedy kurki zmiękną przelewamy całość do gotującego się wywaru z jarzynami. Wybieramy

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti bolognese 111

tarce o grubych oczkach marchewkę, ciągle mieszając całość podsmażać jeszcze przez moment. Dodać mięso. Smażymy całość, rozdzielając mięso łyżką. Musimy uważać by wołowina nie przypiekla się zbyt intensywnie. Może to trwać kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso nabierze koloru i nie będzie już różowe dodajemy mleko, szczyptę gałki i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu

cucinare
rosół z gęsi 142

średnie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają

Kuchenne Wariacje
Zupa pieczarkowa. 135

pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18%  sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety  opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE: Żeberka umyć, zalać wodą zagotować, Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować, Do gotującego wywaru dodać vegetę, gotować

Kuchnia Beaty
Zupa krem pomidorowo-dyniowa 151

ziemniaki 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 2 skrzydełka z kurczaka  pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra,  3-4 ziela angielskie  2 liście laurowe 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  woda  Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełka myjemy i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości

Truskawkowa Fiesta
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 144

Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.  Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki.  Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki z kalafiora 187

   Propozycja na smaczny obiad bez mięsa.   Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki

Maminek kulinarny
Grochowa zupa - krem 201

bulionowej ) 1 marchewka 1 mała pietruszka sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula ok. 200 g cienkiej kiełbasy  olej do smażenia Wykonanie: Groch płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Moczymy około 60 - 90 minut, po czym wodę odlewamy. Groch zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania, łyżką cedzakową ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy około

Kulinarne przygody Gatity
Mięso rosołowe do chleba 152

Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna żelatyna, rosół lub woda Przygotowanie: Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:( Jeśli lubimy możemy dodać również pokrojoną na drobno marchew z rosołu W garnuszku

Proste Potrawy
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 189

jarzynką z marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek. dla 3-4 osób Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju jadalnego  pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków  świeżo zmielony pieprz  gałka muszkatołowa 50g masła 200 ml mleka 150 g drobno startego sera gouda  Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości

Gorący kąsek
Ryż z sosem orientalnym 393

półplasterki pieczarki.  Marchew ścieramy na tarce, pora kroimy w krążki, paprykę w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 50ml mleczka kokosowego i 4 łyżki sosu sojowego. Przyprawiamy do smaku. Sos można zagęścić dodając 2 łyżeczki mąki krupczatki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i podajemy

Ze smakiem i z pasją
Pyszne placki ziemniaczane z marchewką 385

dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej do smażenia Ziemniaki i marchew myjemy , obieramy i trzemy na dużych oczkach. Mleko potrzebne nam będzie po to , aby przelac starte ziemniaki i marchew , dzięki czemu nie ściemnieją .W tym celu , gotujemy mleko wcześniej a nastepnie przelewamy

Słodkości i nie tylko
Kuchnia indyjska nie jest trudna 134

Tikka Masala Patak’s i smaż przez 1 minutę 6. Dodaj pokrojone pomidory i smaż 2 minuty. 7. Dodaj mleko kokosowe i gotuj minutę, po czym dodaj łososia i gotuj na niewielkim ogniu przez 4-5 minut. 8. Podawaj z ryżem lub plackami papadams, z dodatkiem świeżej kolendry. PLACUSZKI Z CUKINII Z MILD CURRY Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI(...)pomidorowy z 3 steps Tikka Masala Patak’s. Duś na mniejszym ogniu około 15 minut. Podawaj z ryżem, kolendrą i w razie potrzeby z dodatkiem jogurtu greckiego. ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW Ilość porcji: 6 SKŁADNIKI: – 1 kg marchewek – 1 batat ok. 400 – 500g – Słoik 350g Patak’s Korma Sos – ew 1 mała papryczka chilli

nietylkopasta.pl
Pierogi z mięsem z rosołu 154

Nigdy nie mam problemu z wykorzystaniem składników po ugotowaniu rosołu. Gotowane mięso i warzywa zawsze znajdują w domu swoich zwolenników. Czasami jednak warto je wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu.       Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra(...)gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

mojewypiekiinietylko