straganach pełno pięknych, kolorowych i zdrowych warzyw. Zobaczcie także 40 pomysłów na letnie obiady Jarzynowa zupa z kalafiorem, brokułami i młodą kapustą posypana rzodkiewką i dymką Składniki: 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 2 udka z kurczaka 1/3 brokuła 1 mały kalafior 1/4 dużej, młodej kapusty białej 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte udka(...)wrzucamy do 2 litrowego garnka z wrzącą wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Gdy powstanie wywar, dodajemy poszatkowaną kapustę, różyczki kalafiora oraz brokuły. Gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z kawałkami rzodkiewki i posiekaną dymką
Moja smaczna kuchniamarchewka 1 pietruszka kawałek ok. 6 cm selera 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam 2- 2,5 szklankami wrzątku i gotuję
W kuchni Karmel-itkipasowały bowiem dużo bardziej od ziemniaków. Potrzebne nam: - 400g mieszanki ryb morskich (u mnie z Biedronki, ale lepiej kupcie sami kawałek rekina i łososia) - kilka krewetek koktajlowych - cebula - pół marchewki - puszka pomidorów krojonych - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżeczka harissy - przyprawa do ryb - sól - pieprz czarny mielony - cząber - 1 łyżka oliwy Kluseczki kładzione: - spore jajko - 125 ml wody(...)czubatych łyżek mąki pszennej - sól Przygotowanie: Do garnka z gorącym bulionem wrzucić mieszankę ryb i krewetki, dodać pokrojone w kostkę cebulę i marchew oraz pomidory z puszki. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać oliwę, harissę i doprawić do smaku. Składniki na kluseczki wymieszać w miseczce. Ciasto na kluski ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdy zupa zacznie
W poszukiwaniu inspiracjimarchewka mały kawałek pietruszki i selera szczypta gałki muszkatołowa 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, vegeta trochę szczypiorku lub pietruszki-do posypania plaster 100gr. łososia wędzonego WYKONANIE: Por kroimy na półkrążki, smażymy na klarowanym maśle , aż się zeszkli, dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa w garnku zagotować bulion, dodać zeszklony por i warzywa, gotować
Kuchnia Beatymarchewki - 2-3 pietruszki - 1 seler - ogórki kiszone - litrowy słoik - puszka groszku - puszka kukurydzy - 3-4 szare renety - 8-10 jajek - 4-5 czerwonych cebul - majonez wedle uznania (Najlepiej domowy. My dajemy sporo - około 3/4 litrowego słoika), - pierz ziołowy (u nas bardzo dużo!!! Minimum 1 opakowanie) - pieprz czarny, do smaku - przyprawa warzywna (najlepiej domowa, do smaku) WYKONANIE: Warzywa gotujemy
Wypisz Wymalujgotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka + 1 białko1 młoda cukiniasłoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka
Bon Appetit Małgorzatymarchewka 0,5 pietruszki 1 duża cebula 0,5 małego selera 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki cukru trzcinowego 0,5 łyżki soli 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu 15 ml. octu jabłkowego 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki płatków chilli Pomidory, czosnek i cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować
chwile dla mniemarchewki 2 pietruszki kilka-kilkanaście ząbków czosnku (nieobranych) sól morska świeżo mielony pieprz duża stołowa łyżka miodu 12 małych młodych ziemniaków WYKONANIE Mięso z każdej strony posypujemy solą morską, pieprzem i kuminem. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym cząbrem i dokładnie rozprowadzamy oliwę po mięsie. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową. Gotujemy młode ziemniaki
OstryKęsgotuje dobrze nam znane i szybkie potrawy. Nuda! Postanowilam cos temu zaradzic, co nagle okazalo sie byc dla mnie dosc trudne. Mam wrazenie, ze dopadlo mnie wiosenne przesilenie i na nic nie mam sily ani ochoty. Zniknelam jednak w kuchni w celu przygotowania szybkiej przekaski. Niedlugo w miejsce tych mniej zdrowych i bardziej kalorycznych pojawia sie chrupiace mlode marchewki, ogorek
Przysmaki Karolkiniesamowicie niebiański..no I przede wszystkim mamy wiecej czasu dla siebie :) Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego 1 cebula 4 piersi z kurczaka 1-2 marchewki 1-2 papryki 100 gr bambusa 55 gr nerkowca- cashew nuts Składniki na sos: 200 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu ryżowego 4 łyżki brązowego(...)łyżki sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki imbiru sól Wykonanie sosu: Odlewamy 100 ml wody I dodajemy mąki ziemniaczanej, reszta składników gotujemy w rondelku, po zagotowaniu dodajemy rozrobioną mąke ziemniaczaną, zagotowujemy I odstawiamy. Na woku na olej wrzucamy posztkowaną cebulę- smażymy na dużym oleju ok 1-2 min. Dodajemy pokrojoną w pół
Smaki Edytytego kapusta kiszona i przyprawy. I farsz do drożdżowych pieczonych pierożków gotowy Polecam Wam spróbować. Pamiętajcie, że mój blog kulinarny jest pełen świątecznych przepisów . Zachęcam do pieczenia i gotowania. Mam nadzieję, że tu każdy znajdzie coś dla siebie. Miłego dnia moi drodzy i… nie zapomnijcie dać znać jak Wam smakowały drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami z mojego przepisu(...)szklanki mleka (dwie niepełne szklanki) 2 jajka klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków czarnuszka lub sezam do posypania pierożków Na farsz: 250 g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką) 3-4 kulki ziela angielskiego pół puszki farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto. Rada: ja je robię w dwóch turach
Słodkie okruszkiżelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 700 g batatów – 1 por – 2 marchewki – 1 pietruszka – 2 cebule – 5 ząbków czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 2 łyżeczki curry – sól – 500 ml mleczka kokosowego z puszki(...)umieszczamy w lodówce na 24 godziny przed wykonaniem zupy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion. Stawiamy garnek na ogniu i wrzucamy bataty, marchew i pietruszkę. Gotujemy przez około 20 minut. Następni dodajemy pokrojoną cebulę, pora i ząbki czosnku. Gotujemy kolejne 10 minut. Przyprawiamy solą, kurkumą, curry i wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy zawartość garnka. Gotujemy kolejne
Zdrowy Styl JoannyMarchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do kapusty. 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu), jak się nam ładnie wytopi tłuszcz, to dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojoną (obraną ze skóry) kiełbasę. Podsmażamy. 3. Wszystko dodajemy do kapusty, mieszamy. Dodajemy listki laurowe, wiele angielskie, odrobinę solimy i wlewamy bulion. Całość gotujemy
kruche babeczkigotuję zupę alternatywną dla flaków. Ugotowana jest z udek kurczaka, z dodatkiem majeranku i przyprawy do flaków smakuje prawie jak tradycyjne flaki :) Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą chleba lub świeżą bułką. Kto jeszcze nie robił, albo nie lubi flaków wołowych to polecam spróbować tej wersji ;) Składniki: * 3 udka drobiowe * 2,5 litry wody * 1 marchewka
Zrób to smaczniePyszne połączenie pomidorów z delikatnym smakiem mleka kokosowego. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego por biała część 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów krojonych 1,2 l rosołu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 100 g ryżu jaśminowego cynamon mielony sól, pieprz Przygotowanie Warzywa kroimy tak, jak lubimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pomidory wraz z zalewą(...)dusimy kilka minut i zalewamy gorącym rosołem, wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Zupę doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem
R'n'G Kitchen