proporcje można dobrać dowolnie.Skład naszej sałatki jest taki:-1 kg brukselki-1/2 kg fasolki szparagowej-czerwona i żółta papryka-30 dkg pieczarek-5-6 ogórków-3-4 marchewki-3 cebule Zalewa:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-3 łyżki soli-15 łyżek cukru-kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików po:-ząbku czosnku-szczypcie(...)Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki. Marchew w słupki. Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki. W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie:-w jednym wodę do gotowania warzyw-w drugim zalewę Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i fasolkę. Gotujemy 5 minut.Do garnka z wrzącą zalewą wrzucamy cebulę
Maminek kulinarnySajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i
Monia miesza i gotujeWariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo
Mania GotowaniaWakacje, ach wakacje. Człowiek niby odpoczywa od gotowania, a cały czas trzeba coś przygotowywać do jedzenia, obowiązkowo z grilla :P. Zawsze na takie wypady zabieram ze sobą musztardę i przyprawy. Tym razem wzięłam z domu musztardę starofrancuską Dijon firmy Maille, oraz ostatnio upodobałam sobie przyprawę w młynku od Kotanyi- do steków i potraw z grilla. Jest to mieszanka naturalnych przypraw(...)pieprz, sól, czosnek, cebula, papryka, gorczyca, pietruszka, marchew, pasternak .Te dwa składniki plus oliwa stały się super marynatą do mięsa wieprzowego, w tym wypadku do schabu i żeberek. Mięso zamarynowane najpierw stało sobie jakąś godzinę w lodówce, a potem zostało grillowane, mięso było aromatyczne, bardzo kruche, pyszne. Generalnie nie używam gotowych przypraw do mięsa grillowanego, ale to jest w warunkach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępojedyncze) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru olej do smażenia (używam arachidowy) ½ papryczki chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1/2 bakłażana (opcjonalnie) cebulka dymka do posypania Sos: ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukry trzcinowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka(...)ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i czosnkiem. Marynujemy przez 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Imbir oraz papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir i papryczkę
Mania GotowaniaSkładniki: 500 ml bulionu drobiowego 3/4 szkl napoju migdałowego Alpro 350 g marchewki 1 mała pietruszka 200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej 1/2 cebuli oliwa z oliwek szczypta białego pieprzu 2 łyżeczki octu winnego białego Jamar sól migdały do posypania zupy Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć(...)Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć 2 minuty. Warzywa zalać bulionem - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę. Do gotującej się zupy wlać napój migdałowy Alpro. Zagotować. Doprawić do smaku octem winnym i ewentualnie solą. Porcje zupy posypać posiekanymi migdałami. Smacznego
kolorowotorcikowopieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie: 1. Dorsza ugotować na parze. 2. Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. 3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej(...)wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem
Pasja Smakuinnych sosów pomidorowych, sosu słodko-ostrego czy Sriracha. Jeżeli chodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę. Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor(...)Pieczone placki ziemniaczane z kiełkami i sałatką Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli. Ziemniaki gotowane z warzywami i słodkim sosem chilli Jeżeli jesteś osobą, która lubi jeść śniadanie na słodko to spokojnie, też znajdziesz coś dla siebie:) Świetnie na śniadanie sprawdzą się upieczone bataty polane syropem
wegujemysłowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny(...)łyżka octu 1 szklanka śmietanki 12% 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku 100 g masła sól * - na wywar warzywny składać się będzie: 2 marchewki 1 natka pietruszki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula **- zakwas na żurek 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000, często oznaczana jako żurkowa 1/2 szklanki otrębów owsianych
ClauditteMissCookingwarzywna z kiełbasą 6 porcji Składniki: 800 g ziemniaków 1 mały batat 30 g parmezanu + 1 łyżka do posypania 200 g zielonej fasolki, mrożonej 1 mały brokuł 1 duża marchewka 100 g selera 1 pasternak 800 g kiełbasy Winny sos z szałwią 2 łyżki pszennej mąki 30 g masła 200 ml wytrawnego białego wina 250 ml mleka 5 liści świeżej(...)niego. Fasolkę i brokuły podzielone na różyczki obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj zimną wodą aby zachowały ładny kolor. Kiełbasę pokrój na plasterki i zrumień na patelni. Marchewkę, seler i pasternak obierz i pokrój w małą kostkę. Rozgrzej łyżkę masła i smaż warzywa do miękkości. Kiedy składniki na zapiekankę są już przygotowane przyrządź sos. Na suchej patelni zrumień
codojedzeniabulionu drobiowego, 500 g piersi z kurczaka, 80 -100 g makaronu z fasoli mung, szklanka ugotowanej fasoli adzuki, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 małej cukinii, mała czerwona papryka mała marchewka, kilka łyżek sosu sojowego, kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku), przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany imbir, słodka papryka, chili Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej(...)tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa; cukinię, marchew, paprykę i cebulę. Po paru minutach dodać czosnek. Wrzucić z powrotem kurczaka. Zalać całość płynem i gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dorzucić fasolę adzuki, doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić (zupa powinna być ostra i delikatnie kwaśna
Lekcje w kuchnipokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać, przekroić na pół i rozgnieść. Seler obrać. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką oraz pietruszką. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie zalać 4 szklankami wody. Dodać seler, rozgnieciony ząbek czosnku, listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw(...)boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia doprawić je solą oraz pieprzem. Boczniaki powinny być dosyć mocno przesmażone. Do gotujących się warzyw przełożyć boczniaki. Gotować około 15-20 minut na mniejszym ogniu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i zupę posmakować oraz doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Zupę przed
UgotowaćWiadomo, że w upalne dni nasze kubki smakowe "domagają" się lekkich i zwiewnych potraw. Smakuje na gorąco, jak i na zimno. Składniki 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 szalotki 100 g ryżu 1/2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek koperku 50 ml mleka 1,5% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zabielamy mlekiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenSkładniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, sól do smaku opcjonalnie odrobina cukru śmietana 18% Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z powierzchni wywaru szarą pianę, doprawiamy przyprawami(...)wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy do jej miękkości. Z wywaru odławiamy mięso i warzywa, wsypujemy ryż. Gotujemy około 10 minut a następnie wlewamy przecier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie gotowy. Śmietanę dodajemy już na talerzu
Qchnia po prostuużyć po prostu dużego talerza. Ułożyłam go na blacie kuchennym. Nakładałam kolejno: liść sałaty ( ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki),kurczaka, Marchewkę, cukinię, dymkę, paprykę, pomidory, Awokado i liście mięty. Całość przyprawiłam solą i pieprzem. Zawijałam sajgonki jak krokiety. Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam(...)imbir i dodałam chili. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Miód. Ocet ryżowy. Sos rybny. Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut. Do sosu można dodać świeże listki mięty. Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim. Smacznego! Polecam również SAJGONKI Z MIELONYM MIĘSEM,WARZYWAMI I MAKARONEM
potrawyregionalne