gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:182/261)

BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 155

białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową  I tym oto miłym akcentem, zakończył się(...)Zmagania blogerów zaczęły się tuż po śniadaniu, od oficjalnego powitania i wylosowania członków swoich drużyn. Zasady nie zmieniły się od ostatniego półfinału - każdy jest raz szefem kuchni, gdzie gotowane są jego dania oraz trzykrotnie podlega innemu kierującemu i gotuje jego potrawy. Oczywiście, również wymiar czasowy jest ten sam - mamy zaledwie godzinę, aby pokazać się z jak najlepszej strony jako szef

W kuchni Karmel-itki
Kurczak curry z kaszą jęczmienną 244

Dzisiejszy przepis jest autorstwa mojej siostry. Jak mi powiedziała, że przygotowuje kurczaka curry z kaszą jęczmienną na obiad to zupełnie nie byłam przekonana do tego dania

Zgrabne Gotowanie
Udka pieczone w rękawie z warzywami 201

Jak Wasze postanowienia noworoczne? U mnie póki co wszystko idzie zgodnie z planem, staram się zdrowo odżywiać a do tego regularnie ćwiczę. Mam nadzieję, że nie

Zgrabne Gotowanie
Soja z Warzywami 171

suchą patelnię grillową i gotowe. Ta wersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje wybredne kulinarnie dziecko zajada taką oszukaną "tortillę". Składniki: 400 g soja, suszone nasiona 5 marchewek 3 pietruszki 3 cebule 1 seler 2 gałązki świeżego rozmarynu 150-200 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 łyżeczka ostrej papryki(...)cebuli, posypałam cukrem i przesmażyłam, na końcu na kilka chwil przykryłam patelnię pokrywką i parowałam chwilkę. Tak podsmażone warzywa wrzuciłam do ugotowanej soi i wody, w której się gotowała. Dodałam przyprawo.y oprócz koncentratu pomidorowego i gotowałam około 30 minut. Na końcu dodałam koncentrat, wymieszałam, pogotowałam chwilkę, spróbowałam i doprawiłam jeszcze. Jedliśmy to danie z pieczywem, a następnego dnia zawinęłam danie

Blondynka Gotuje
Zero waste stock, czyli bulion z badziewia... 106

czyli wszelakie odpady może nawet zredukować do tytułowego 'zera'. Na spory garnek (około 2,5 litra końcowego produktu) potrzeba około 1kg resztek warzyw - obierek z ziemniaków, końcówek i skórek marchewek i pietruszek, zielonych części pora, gałazek natek, brokuła i kalafiora, głabów kapusty i fenikuła, i czego tam jeszcze. To możesz spokojnie dorzucać stopniowo do przygotowanej w zamrażarce torby. Przed użyciem(...)Resztki przesyp do dużego garnka i zalej około 3 litrami zimnej wody. Dorzuć 2-3 listki laurowe i 2-3 kuleczki ziela angielskiego. Lub do smaku. Zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Ostudź, przecedź i przelej do zamrażalnikowych pojemników. Albo zużyj od razu. Plusy: mamy satysfakcję, że w świecie produkujacym coraz więcej i wiecej

Lejdi of the house
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY 145

kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir.  Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki ananasa oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Mieszamy i smażymy około 5 min. W wysokim naczyniu mieszamy(...)octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. Podajemy z ugotowanym ryżem

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z batata i marchewki na mleku kokosowym z chili 92

baaardzo pikantny dzięki czemu perfekcyjnie podkreśla smak delikatnej zupy. Idealna propozycja na chłodne, już zimowe niemalże wieczory.  Składniki (na 2 - 3 porcje): 400 gram batata  200 gram marchewki  1 szklanka gęstego mleka kokosowego 2 szklanki bulionu  szczypta szafranu  2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili  szczypta soli i pieprzu  1 cebula  1 ząbek czosnku(...)rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa z poprzednimi. Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło

Mango Papaja
Kakaowe ciasto marchewkowe – oszukany piernik 148

Marchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje

Gotowanie i blogowanie
Ogórki konserwowe z czarną gorczycą 161

Co roku muszą się znaleźć ogórki konserwowe w mojej spiżarni. W tym sezonie zrobiłam eksperyment i zrobiłam w innej niż zwykle zalewie i z czarną gorczycą

Ala piecze i gotuje
Zupa ryżowa 365

smaczniejsza) 1/2 filiżanki ryżu, najlepiej typu parboiled 3 ziarna  czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera (daję taki wielkości pietruszki) 1 kawałek pora (biało zielonej części) lub 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 filiżanki surowej dyni pokrojonej w drobną(...)mrożonego groszku po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Bulion zagotować, wrzucić ryż, gotować 10 minut na małym ogniu. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę lub pora pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i dusić na średnim ogniu, często mieszając

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz z łopatki w sosie pomidorowym (danie z szybkowaru) 332

przesmażyć cebulę. Gdy cebula będzie lekko szklista to dodać pokrojone mięso. Przesmażyć je z każdej strony. Na sam koniec wlać 1 szklankę przecieru pomidorowego, 1 szklankę wody i wsypać marchewki. Wszystko ze sobą wymieszać (tj. mięso i warzywa muszą być przykryte sosem). Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu(...)ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 25-30* minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowany gulasz można lekko zagęścić

Ugotować
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 170

SKŁADNIKI300 g mielonego mięsa700 ml przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliwekpół cebuli1 marchewseler naciowypapryczka chilipół szklanki bialego wytrawnego winasól do smakuświeży liść bazyli500 g makaronu

zielonacukinka
zupa z klopsikami ryżowo-pieczarkowo-marchewkowymi z ziemniakami... 198

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 szuka, ryż ugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze(...)masę przełożyć do miski dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko, kucharek, pieprz mielony i wszystko ręką dobrze wyrobić do gotującej się wody wkładać nieduże klopsiki otoczone w mące pszennej gotować po wypłynięciu z 10 minut na srednim ogniu, potem je cedzakiem wyjąć - do wywaru dać ziemniaki, ziele i liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków zupę zabielić śmietaną słodką

W Mojej Kuchni Lubię
Botwinka, czyli zupa lata ! 95

lata z dzieciństwa, robię ją tak jak uczyła mnie Mama, ale i tak...tamta była lepsza :) Składniki: 5-6  buraków z liśćmi  5 ziemniaków 2-3 małe marchewki 1 pietruszka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki octu sól pieprz liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego  duża kość drobiowa lub wieprzowa  Po przyprawy wybierzcie się do sprawdzonego(...)kości, liścia laurowego, ziela angielskiego i soli.  Gdy kość będzie już trochę wygotowana wsypujemy pokrojone jarzyny, zostawiamy tylko liście braków, które dodamy na końcu. 2. Dodajemy ocet i gotujemy ok 20-30 minut do miękkości warzyw, na końcu dokładamy liście z buraków i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Śmietanę dodajemy na samym końcu, dobrze przyprawiamy solą i pieprzem

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania