sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki prażonej cebulki - 3 łyżki(...)cynamonu - tymianek - sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć na noc w dużej ilości wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem do czasu, aż nasiona staną się miękkie. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, osuszyć. Przełożyć do woreczka, dodać olej arachidowy, sól, paprykę słodką, wędzoną i chili. Woreczek zamknąć (gumką recepturką
mojewypiekiinietylkowydmuszek z jajek 30 dkg piersi z kurczaka włoszczyzna 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu) Do dekoracji: kukurydza konserwowa groszek konserwowy ugotowana marchewka natka pietruszki Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny. UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór(...)szerszej stronie jajka! Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia. Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia. Wywar przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie
Świat Domowej Kuchniskrapla i powoduje, że potrawy są soczyste. Trzeba tez pamiętać, że tagine jest bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, więc gotowanie trzeba zaczynać od postawienia naczynia na zimnej kuchence. Ja gotuje na płycie ceramicznej i powoli rozgrzewam tagine na najniższej mocy. Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-). Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być(...)wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni. Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia
Kulinarne przygody Gatityznalazł :) Z mamusinych ogórków wychodzi najlepsza! Dziś dodałam kawałki kurczaka. U mnie w domu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 20 g masła 100 g śmietany 18% 1 l. wody pieprz Ogórki ścieramy(...)kroimy w drobna kostkę. Cebulę siekamy drobno, warzywa ścieramy na tarce warzywnej. Podsmażamy na maśle. Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, ziemniaki, przyprawy i kostkę bulionową. Gotujemy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. *Zamiast ziemniaków możemy dodać białego ryżu. *Osobiście dodaję jeszcze czasami odrobinę cukru
Olikowa kuchniabotwinki. I tak naprawdę nie wiem jak powinna smakować, ale gwarantuję że moja wyszła znakomicie :) BOTWINKA (składniki na 3 porcje) Składniki: - pęczek botwinki (buraki i liście) - 1 duża marchewka - 1 mała pietruszka - 2 duże ziemniaki (najlepiej młode) - 2 kostki bulionowe - 3 listki laurowe - ziele angielskie (4 ziarna) - łyżka cukru - łyżka octu - sól, pieprz - łyżka mąki - 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)podania Warzywa pokroić w kostkę, liście botwinki posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, zalać 1,5 litra wody i zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz kostki bulionowe. Gotować aż warzywa zmiękną. Następnie doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Zdjąć zupę z gazu, mąkę wymieszać z jogurtem i odrobiną gorącej zupy, dodać do garnka, wymieszać wszystko dokładnie. Podawać
Zgrabne Gotowaniekawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła sól z pieprzem Kamis 100 ml słodkiej śmietanki natka pietruszki do posypania Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety z cytryny (ja dałam(...)zupy można dodać również skórkę z cytryny wcześniej zblanszowaną, trzeba ja wyłowić przed dodaniem makaronu jednak skórka nadaje zupie gorzkiego posmaku i według mnie lepiej jej nie dodawać. Wszytko gotować ok 30 minut aż warzywa będa miękkie. Doprawić solą i pieprzem, dodać makaron i gotować jeszczę chwilkę aż makron będzie ugotowany. Zestawić z ognia i dolać śmietankę. Wymieszać
Monia miesza i gotujeLubicie gołąbki? My z mężem uwielbiamy, a nasze dzieciaki wprost za nimi przepadają. Ale wiadomo jak to jest z tymi gołąbkami - trzeba poświęcić sporo czasu na zawijanie, gotowanie i całą resztę. Ale kiedy najdzie nas ochota na coś podobnego, to możemy najzwyczajniej w świecie wrzucić składniki do jednego garnka i ugotować pyszny gęsty pożywny ragout (czy jak ktoś woli może(...)mięsa mielonego wieprzowego z łopatki pół główki włoskiej kapusty (można dać białą, będzie bardziej wyczuwalna) pół korzenia świeżego selera korzeń pietruszki (1 większy lub dwa mniejsze) 3 świeże marchewki (około 25 dag) puszka pomidorów w zalewie 400 g koncentrat pomidorowy 200 ml 2 cebule białe 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody (jeżeli masz rosół to jak najbardziej możesz
Poezja Smaków - blog kulinarnyKlasyczne chińskie danie, można je również zrobić używając kurczaka lub wołowiny. Ja osobiście polecam wieprzowinę ponieważ nie jest mdła, jak to bywa w przypadku drobiu. Sos
Mania Gotowaniaregionalne odmiany, np. beurre de Charentes-Poitou z regionu o tej samej nazwie to pełnotłuste masło o bogatym aromacie, służące do wypieków i gotowania, czy beurre d'Isigny o bogatej złotej barwie, przygotowywane w Veys Bay i będące delikatnym masłem stołowym do smarowania pieczywa. Chyba nie ma innego tłuszczu, który(...)warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki z izraelskim akcentem w postaci aromatycznego za'ataru . To jak? Gotowi na prawdziwą ucztę? Będzie pysznie i bardzo francusko! /4-6 porcji jako danie główne/ Domowe ciasto francuskie
Food Squarejest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 1/2 papryczki chili 2 kiełbasy śląskie 30 dkg wołowiny sól, pieprz czarny i czerwony koper świeży(...)łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Wołowinę kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele i liść laurowy. Gotuję na wolnym ogniu godzinę. W tym czasie kapustę szatkuję. Cebule i czosnek drobno kroję. Marchew obieram i kroję w talarki. Seler obieram i ścieram na tarce. Por kroję w krążki
wesoła kuchniaKremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły(...)miąższu z dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 1 kawałek chili 1 / 4 łyżeczki kolendry 1 / 4 łyżeczki kminku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić
niecodziennikparyfarsz: 2 udka z kurczaka 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka sól. pieprz, majeranek Sposób wykonania: Ciasto: Składniki dokładnie połączyć i zagnieść ciasto. Farsz: Mięso ugotować z oczyszczoną marchewką, pietruszką i cebulą. Gdy będzie miękkie wyjąć z wywaru, zemleć. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkowujemy(...)pomocy noża kroimy na kwadraty o boku ok. 3-4 cm. Na środku nakładamy porcję farszu, sklejamy po skosie, tworząc pierożek w kształcie trójkąta. Następnie sklejamy dwa końce trójkąta. Gotować w osolonej wodzie. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąprędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko Skala smaku: 10/10 Flaczki z kurczaka Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki przyprawy do flaczków 3 łyżki majeranku(...)ostrej sól, pieprz natka pietruszki do posypania W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół umyc mieso i garnek zalać zimną wodą i gotować 30 min, obrane warzywa i starte na tarce o grubych oczkach (por pokroić w krążki), liscie laurowe, ziele ang. Wrzucić do garnka. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.. Mięso
Kubki smakuLatem, gdy jesteśmy zasypani świeżymi warzywami nie zwracamy na nie specjalnej uwagi, może nawet odczuwamy przesyt z powodu ich mnogości. Ale już za kilka miesięcy pozostanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marchew na parze, warzywa oddzielnie podsmażyć i gotowe danie polać oliwą. Jest wtedy o wiele smaczniejsze, choć bardziej kaloryczne. Składniki: 1 czerwona lub biała cebula kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 2-3 pomidory lub 1 puszka pokrojonych pomidorów zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła) sól, pieprz 1 opakowanie fety Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze(...)marchew, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj cukinię i bakłażana i znów duś kilkanaście minut (do miękkości i gdy woda wyparuje). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, przyprawy i pokrojoną fetę. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Qlinarnie i Qlinarnie