lubią ale tą nigdy nie gardzą. Polecam to słoneczko na talerzu w zimny pochmurny dzień składniki: 1 mała dynia Hokkaido lub inna o pomarańczowym, kasztanowatym miąższu 2 duże marchewki 1 duża cebula 1 średni ziemniak 2 ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 2 l bulionu cielęcego ( można użyć z kostki jeśli nie ma innego wyjścia(...)pestki z dyni prażona cebulka Dynię pokrój w małe kawałki, cebulę poszatkuj, ziemniaka i marchew tradycyjnie obierz i pokrój jakkolwiek i tak będą blendowane. W garnku w którym będziesz gotować zupę roztop masło, zeszklij na nim cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem i gałką muszkatołową. Jak już zmiękną dodaj pozostałe warzywa i dalej duś pod przykryciem na małym ogniu co jakiś
Ogrodnik w podróżyprzyprawami do mięs i ryb Sól, pieprz 4 ząbki czosnku Przygotowanie galarety: Kurczaka zalewamy wodą i zagotowujemy Zbieramy szumowinę z garnka Dodajemy włoszczyznę i wszystkie przyprawy (niewiele soli) Gotujemy aż kurczak bardzo zmięknie Wyciągamy kurczaka i studzimy go Zdejmujemy mięso z kości i rozdrabniamy je Wywar przecedzamy przez sitko Przyrządzamy dwie żelatyny wg. przepisu podanego na opakowaniu i dodajemy(...)wolnym ogniu (Uwaga! Uważamy, aby nie zagotować wywaru) Przecedzamy przez sitko Do naczyń dodajemy kurczaka i zalewamy wywarem (można dodać wg. upodobań także inne warzywa np. groszek czy marchewkę) Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym fanpage’u: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
CityTaste - Przepisyjest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku 4 ząbki czosnku vegeta, pieprz 1. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, obieramy je zaczynając(...)koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy. 2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi i koperek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, gotujemy jeszcze 15 minut
Szefowa kuchniKlasyczny gulasz wieprzowy podawany najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla 2 osób: 500 g mięsa wieprzowego z szynki duża cebula słodka papryka 3 ziela angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki oleju łyżki mąki Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Obsmażyć(...)zagotować 2,5 szklanki wody z liściem laurowym i zielem. Dodać do niej obsmażone mięso. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tej samej patelni. Wrzucić do gotującego się gulaszu. Całość doprawić słodką papryką, solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody
wyzwania kuchennestudenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup. Składniki: 200 g mielonej wołowiny 2 niewielkie marchewki 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża czerwona papryka 1 mała papryczka chili 3 ziemniaki 1 średnia cebula (biała lub czerwona) 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki(...)pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi 2-3 łyżki sosu worcestershire (niekoniecznie) Wołowinę zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 8 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę
Czerwień i błękitmięs jakie nam zostały z poprzedniego dnia . Ja użyłam pysznych Paluszków piastowskich z Tradycyjnego Jadła dostępnych w sklepie internetowym http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Składniki : Około 6 dużych ziemniaków 3 marchewki 6 pieczarek 2 pałki upieczone z kurczaka 1 upieczona pierś z kaczki 1 opakowanie Paluszków piastowskich z Tradycyjnego Jadła 1 duża cebula 1 łyżka płaska ziół prowansalskich(...)łyżka płaska słodkiej papryki Wykonanie : Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak na 2 cm nad ziemniakami. Lekko solimy , Gotujemy około 18 minut . Pieczarki , paprykę , cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy 3, 4 łyżki oliwy i lekko podsmażamy warzywa z pokrojonym mięsem i kiełbaskami Ziemniaki
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI 1/2 kalafiora 3 marchewki 1 pietruszka 1/6 selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dyni garść liści lubczyku garść natki pietruszki pieprz i sól szczypta chilli 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE Warzywa dokładnie umyć i obrać. Pokroić w kostkę. Włożyć do garnka wraz z przyprawami i zalać 1,5 litra wody. Lubczyk, liścia laurowego, ziele(...)angielskie i natkę wsadzić do woreczka z gazy jałowej :) wtedy nie będzie nam sprawiało problemu wyłowienie przed zmiksowaniem. Gotujemy na małym ogniu. Prawie jak na rosół. Mamy wydobyć z warzyw pełnie smaku. Na koniec pozostaje nam zmiksować zupę blenderem. Dobrze jest też przecedzić ją przez np. w moim przypadku sitko
ClauditteMissCookinglanguage:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupa idealna dla wielbicieli krewetek. Delikatna w smaku <3 Składniki 200 g krewetek tygrysich mała kapusta pekińska 2 marchewki por (biała część) szalotka łyżeczka masła 1 l bulionu krewetkowego trawa cytrynowa (1 szt) 4 łyżki ryżu jaśminowego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)wcześniej na sitku zalewamy ciepłą wodą ,by rozmrozić) i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową i posiekaną kapustę. Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i wrzucamy ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu (ok. 20 min) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenŻurek to tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta. SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 marchewki 1/2 selera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe 4 jajka(...)równej grubości. Seler kroimy na 4 części KROK 2 Pokrojoną marchew, seler oraz białą kiełbasę w całości wrzucamy do garnka z wodą (ok 3 l.), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. KROK 3 W między czasie kroimy w plastry wędzona kiełbasę, a w kostkę wędzony boczek usuwając nadmiar tłuszczu. KROK 4 Myjemy por po czym kroimy
smacznieinatematWarzywa i ryba to połączenie zdrowe i lekkie. Dlatego kolejne dietetyczne propozycje zawitały na blogu. Smacznego! Składniki : * porcja ulubionych warzyw - u mnie cukinia, marchewka, mix z fasolką i czerwoną papryką * łyżka oleju sezamowego * około 150g ulubionej ryby * sok z połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie : Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła, łyżkę oleju(...)aluminiową. Można przygotować całe danie na parze. Dokładnie tak samo przygotować rybę. Dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Całość piec 20 minut w naczyniu żaroodpornym bądź gotować ma parze
Magiczne Życie Martyudziwnień, bez skomplikowanej receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej 1 łyżka natki pietruszki sol do smaku 1 łyżka oleju wykonanie: Boczek kroimy w kostkę(...)skwarek. Dodajemy do boczku posiekana w kostkę cebule, a po następnych 5 minutach resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podsmażamy przez kolejne 5 minut, a następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy żupę majerankiem i gałką. Jeśli to jest konieczne doprawiamy sola do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Smacznego
Przysmaki KarolkiTrochę mnie irytuje gotowanie polędwicy na parze . To nie jest sposób na nią jaki mi najbardziej odpowiada - zdecydowanie wolę doprawioną na ostro z patelni. Ale czasem przychodzi ,, mus,, i trzeba kombinować jak by tu zjeść coś , żeby dało się zjeść. A , że lubię stosować zioła zamiast przypraw - to nawtykałam obok polędwicy wszystkiego zielonego co mam, lekko posoliłam, dołożyłam łyżeczkę masła(...)gara. A , że lenistwo ma u mnie potencjał - w drugim woreczku ułożyłam obok ziemniak z marchewkami i porem ( odrobinę posolone) z płatkiem masła. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimożna robić z różnych składników. Pieczone warzywa, fasola, twaróg i jeszcze kilka innych to dobre bazy do takich specjałów. Jednak dziś będzie coś z odzysku, a mianowicie mięso gotowane. W tym przypadku z rosołu, u mnie często zalega gotowizna i nie ma chętnego aby ją zjeść. A więc trzeba sobie jakoś radzić, nic nie ma prawa się zmarnować. 😋 mięso(...)kości, warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o przypalaną cebulę, należy zdjąć te ciemna części. Smaku wiele nie doda, a zepsuje nam widok. Ja np nie dodaję marchewki, zwyczajnie nie lubię. Czosnku dajemy tyle ile lubimy, jeśli chcemy bardziej wyraźną pastę, należy dać więcej. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i w zależności jaką chcemy mieć konsystencję, tyle
Dieta moja pasjasłoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów 800 g papryki czerwonej 2-3 papryczki chili (w zależności od upodobań, możecie dać więcej) 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie) odrobina pieprzu do smaku Pomidory(...)koimy na mniejsze kawałki (pomidory ze skórą i gniazdami nasiennymi, paprykę z pestkami) i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do dużego grnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy olej, ocet, cukier, przyprawy (podane proporcje przypraw są orientacyjne, ponieważ zawsze dodaję "na oko". Przyprawcie wg własnych
Zawsze głodna!cienkim, jak np. spaghetti. Składniki: 300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego lub ciekiego 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + do skropienia makaronu 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 czerwona cebula 1/2 małej cukinii 1 papryka dowolnego koloru 1/2 małego bakłażana pokrojonego na plastry o grubości 1cm 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól(...)pomidorowego lub 400 g pomidorów (pokrojonych) z puszki wraz sokiem 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki siekanej natki pietruszki 150 g sera mozzarella starty parmezan (do posypania) 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy
Kuchnia Prezydentowej