przyswajalne białko i witaminy z grupy B. Burgery z kaszy jaglanej [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 140 g kaszy jaglanej suchej 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki starte na tarce o średnich oczkach 2 łyżki pora posiekanego w piórka 50 g orzechów laskowych posiekanych 1 ząbek czosnku rozdrobniony 150 g ciecierzycy ugotowanej 50 g płatków jaglanych(...)zapach i zacznie zmieniać kolor na ciemny żółty i delikatnie karmelowy. Gorącą kaszę przesypuję do garnka z odmierzoną gotującą się wodą, przykrywam pokrywką i gotuję przez 15 minut. Podczas gotowania nie mieszam kaszy i nie zdejmuję pokrywki. Po 15 minutach gotowania pozostawiam kaszę w garnku przez około 10-20 minut, kasza w tym czasie dojdzie i będzie nadawała się
SprawdzonaKuchnia.plsposób na obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z ulubionym makaronem, ryżem, kaszą lub po prostu solo- wtedy smakuje równie dobrze. Składniki: 600g filetów z indyka 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 8 połówek suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki 500ml bulionu warzywnego łyżka jogurtu do zabielenia 2 łyżki mąki do zagęszczenia sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia(...)mieszamy aby przyprawy pokryły mięso. Odstawiamy na 15 minut. Do garnka wrzucamy zamarynowanego kurczaka i smażymy tak aby zrobiła się na nim ładna skórka. Dolewamy bulion, wrzucamy marchew i gotujemy aż będzie w pół miękka. Następnie dorzucamy suszone pomidory, przyprawy oraz koperek i gotujemy jeszcze około 10 minut. W mniejszym naczyniu mieszamy dokładnie mąkę z odrobiną wody tak by się
Życie ze smakiemMoże odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style
R'n'G KitchenKopytka na trzy sposoby…. Kopytka to szybkie i super smaczne danie!. Moje trzy sposoby: na słodko z białym serem i cukrem, podsmażane, oraz z masłem i pyszną marchewką. To tylko trzy sposoby, bo jest ich jeszcze wiele, ale to innym razem. Składniki; 1 kg ziemniaków 2 szk mąki pszennej 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej jajko 2-3 łyżki(...)urywamy po kawałku masy ziemniaczanej i toczymy z niej podłużne wężyki. Spłaszczamy nożem każdy kawałek i w poprzek tniemy małe zgrabne kopytka. Odkładamy na posypaną stolnicę. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie), czekamy aż wypłyną i łyżką cedzakową wyjmujemy na durszlak. W osobnym rondlu
Apetyczna babeczkaMuszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia. Wykonanie- Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke(...)bylo za bardzo wodniste. Glownym skladnikiem jest duzo na prawde duzo mieska...i dokladamy bazylie... Dusimy pod przykryciem, nastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar wody wyparuje Miedzyczasie gotujemy wode na Conchiglie Rigate MALMA i gotujemy je 8 minut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-) Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek
Z Kuchni Do Kuchniopakowania różnią się składem, osobiście jestem wierna jednej firmie, w której składzie jest nie tylko marchew (jak w większości) i minimalny dodatek innych warzyw, ale jest w niej zarówno marchew, jak i pietruszka, seler oraz por. ;-) Składniki: - mrożona włoszczyzna słupki (u mnie opakowanie 750g) - łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek (do polania(...)suchą patelnię). Dolać trochę wody (lub bulionu) i co jakiś czas mieszając poddusić je na średnim ogniu. Od zagotowania dusimy nasze warzywa ok.10 minut. Cały czas muszą się gotować. W miarę potrzeby dolewamy trochę wody, tak by się nie przypaliły. Cała ciecz musi odparować. Przed podaniem polać warzywka oliwą z oliwek, nada im super maślany smak i troszkę posolić. Smacznego
Smaczne ZdroweKrem zupa, marchewkowa z żurawiną to kolejna zupa z pomysłem a jednocześnie niebywale zdrowa. Polecam ją wszystkim już od najmłodszych lat. Składniki : 7 dag suszonej żurawiny 40 dag marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 15 dag ziemniaków (3 nieduże) ok 3 łyżek masła 1 łyżeczka curry 0.5 łyżeczki kurkumy 3/4 litra bulionu warzywnego 10 dag śmietany - kwaśnej sól, pieprz(...)zeszklić na 3 łyżkach masła po czym dodać curry i kurkumę, wymieszać i dodać skrojone warzywa i żurawinę, całość wymieszać i chwilkę podusić po czym całość zalać bulionem. Całość gotuję aż warzywa zmiękną. Blenderem miksuję aż do jednolitej konsystencji. Śmietanę hartuję i dodaję do wywaru ciągle mieszając, aż do ponownego zagotowania. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Żurawinę która
Mechanik w kuchnijako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)cebulki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki i ziaren kminku, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta ostrej papryki. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do miski wraz z niepełną łyżeczką soli i płynnym olejem kokosowym – starannie wymieszać, po czym równomiernie rozłożyć na blasze
Even Better Foodznam lepszego kremu z marchewki. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru. Słodycz marchwi podkreśla odrobina soku z pomarańczy. Gęsty, kremowy....mój ulubiony!!! POTRZEBUJEMY: 80 dag marchwi 1 litr bulionu drobiowego 1/2 posiekanej drobno cebuli 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka startego imbiru 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku Marchew obie(...)rowe plastry. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy ce bulę oraz imbir.Podsmażamy kilka minut, aż cebulka będzie szklista i miękka. Dolewamy bulion i wrzucamy ma rchew . Cało ść gotujemy aż marchew będzie miękka. Studzimy i miksujemy blenderem. Dolewamy sok z pomarańczy i śmietankę , uważając aby krem nie wyszedł za rzadki . Dopr awiamy cynamonem , solą i pieprzem. SMACZNEGO . Przepis po zmianach
WYSPA SZCZĘSLIWAśrednim ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, układamy z boku. 3. Na patelni ze smażenia cebulki(...)łupinkach, które też przekładamy do garnka. 4. Do garnka z pulpecikami wkładamy suszone grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, żeby przykryła wszystko, stawiamy na ogniu i gotujemy bez przykrycia 40 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyławiamy wszystkie pulpeciki, listki, grzybki i ziarenka ziela. Do sosu dodajemy musztardę, mąkę i bardzo dokładnie
My Culinary Arttłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi. Składniki: 2 piersi z gęsi ze skórą 2 nogi z kaczki 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora kawałek włoskiej kapusty 3 ziemniaki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek(...)zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wszystkie warzywa i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar ostudzić. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc i kiedy pojawi
Czerwień i błękitkostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników) 1-2 łyżki mąki 1-2 ząbki czosnku Wykonanie(...)zębach. Płucząc małże przebrać je – odrzucić te otwarte (uwaga, to ważne, bo nieświeżymi małżami można się naprawdę porządnie zatruć!). Wrzucić małże do garnka i zalać 2 litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki
Pociąg Do Kuchnibardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli) 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 2 czubate łyżki gęstej części mleka kokosowego sól i pieprz do smaku(...)przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut, sprawdzając, czy warzywa są miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną świeżym koperkiem. 6 porcji
Roślinna - blog wegańskiTak jak obiecywałam kontynuuje cykl przepisów z książki „Chińska Kuchnia według Goga”. Znalazłam w niej wiele niesamowitych inspiracji. Oto drugi z kolei przepis zainspirowany książką. Farsz
Mania Gotowaniapolecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI : 500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny bez kości 500 g łopatki wieprzowej lub szynki 1 duże udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka - imbiru, gałki(...)Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę. Do dużego garnka przekładamy mięso, udko, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele i kulki pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz
Kulinarne Fantazje MarioliWyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki Rozmaryn i kolendrę rozcieracie w moździerzu. Kurczaka kroicie na kawałki, solicie(...)jednej strony, dopiero przewracacie na drugą. Po usmażeniu, podlewacie odrobiną wody, przykrywacie i zostawiacie tak na chwilę. Pęczak płuczecie dwukrotnie, wsypujecie do garnka, zalewacie 2 szklankami wody, solicie i gotujecie, aż będzie miękki i wchłonie wodę. Gdyby jej zabrakło, a był jeszcze twardy, możecie jej trochę dolać. Jeśli byłby już miękki, a woda by została – odlejcie ją. Ugotowany pęczak
GRUBY WAŁEKlitry wody ---1 płaska łyżeczka soli ---2 płaskie łyżeczki cukru ---2 marchewki ---pęczek mały natki pietruszki ---koperek mały pęczek związany( potem wyjmujemy go i wyrzucamy) ---4 ząbki(...)wkładamy do garnka. Krok 2 Pietruszkę i koperek związujemy nićmi i wkładamy do garnka.Czosnek ścieramy na tarce i wkładamy do reszty warzyw.Doprawiamy sola,pieprzem i cukrem. Krok 3 Gotujemy na małym ogniu do miękkości( wyjmujemy koperek i pietruszkę). Na końcu dodajemy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe. Krok 4 Gotujemy ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, ubijamy je i łyżką do lodów nakładamy
Różowa kuchniaczosnku, a że teraz sezon komarowy w pełni to dziś powstał mój chłodnik czosnkowy (bez obaw- nie zabija aromatem i nie rozgrzewa) a do tego upiekłam bułeczki z cukinii, marchewki i dodatkiem pestek dyni. Składniki na zupę (wyłączając kota, akurat przechodziła): 1- 1,5 główki czosnku 6 średnich ziemniaków 250 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki oliwy(...)oliwę, mieszając podsmażyć 3 minut po czym dodać obrany i posiekany czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, wrzucić listki laurowe, doprawić i zalać 1 l wody. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu 30 minut (aż wszystko zmięknie). Ugotowaną zblendować z dodatkiem mleka (ja przelałam do belndera kielichowego) Można jeść na ciepło albo wystudzić i jeść zimną, podawać posypaną pestkami
greenscarfoleju kokosowego 1 filiżanka (175 ml) czerwonej soczewicy 2 pomidory (lub połowa krojonych z puszki, wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej w kostkę 0,5 l bulionu warzywnego 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki) 1 cebula posiekana(...)łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku świeża kolendra i jogurt do dekoracji 1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia. 2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać wyraźny aromat
Kuchnia PrezydentowejKrajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas(...)ogrodu. Nie jest ona zbyt pracochłonna, a smakuje wyśmienicie i co najważniejsze dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych witamin. Warzywa dokładnie myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Za pomocą cienkiego patyczka lub wykałaczki sprawdzamy czy są już miękkie. Gdy są już ugotowane odcedzamy je i odstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy ze skórki, płuczemy pod bieżącą
Przepisy i porady kulinarnedaniem zachwyceni :) Aniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz. Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej(...)też pokroiłam i przesmażyłam na oliwie Mięso pokroiłam w kostkę i usmażyłam je na smalcu w garnku o grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler
Proste PotrawyZupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota! Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki seler por szklanka ryżu Przyprawy: sól, pieprz, maggi Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy(...)porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem w ziarenkach i solą. Zmniejszamy ogień, gotujemy około 20 minut i dorzucamy obrane warzywa. W tym samym czasie ryż umieszczamy w szklance i zalewamy wodą. Po około 10 minutach ryż wraz z zalewą dolewamy do garnka. Dokładamy
Kolizje Smaków