sposób na obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z ulubionym makaronem, ryżem, kaszą lub po prostu solo- wtedy smakuje równie dobrze. Składniki: 600g filetów z indyka 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 8 połówek suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki 500ml bulionu warzywnego łyżka jogurtu do zabielenia 2 łyżki mąki do zagęszczenia sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia(...)mieszamy aby przyprawy pokryły mięso. Odstawiamy na 15 minut. Do garnka wrzucamy zamarynowanego kurczaka i smażymy tak aby zrobiła się na nim ładna skórka. Dolewamy bulion, wrzucamy marchew i gotujemy aż będzie w pół miękka. Następnie dorzucamy suszone pomidory, przyprawy oraz koperek i gotujemy jeszcze około 10 minut. W mniejszym naczyniu mieszamy dokładnie mąkę z odrobiną wody tak by się
Życie ze smakiemMoże odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style
R'n'G KitchenKopytka na trzy sposoby…. Kopytka to szybkie i super smaczne danie!. Moje trzy sposoby: na słodko z białym serem i cukrem, podsmażane, oraz z masłem i pyszną marchewką. To tylko trzy sposoby, bo jest ich jeszcze wiele, ale to innym razem. Składniki; 1 kg ziemniaków 2 szk mąki pszennej 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej jajko 2-3 łyżki(...)urywamy po kawałku masy ziemniaczanej i toczymy z niej podłużne wężyki. Spłaszczamy nożem każdy kawałek i w poprzek tniemy małe zgrabne kopytka. Odkładamy na posypaną stolnicę. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie), czekamy aż wypłyną i łyżką cedzakową wyjmujemy na durszlak. W osobnym rondlu
Apetyczna babeczkaMuszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia. Wykonanie- Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke(...)bylo za bardzo wodniste. Glownym skladnikiem jest duzo na prawde duzo mieska...i dokladamy bazylie... Dusimy pod przykryciem, nastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar wody wyparuje Miedzyczasie gotujemy wode na Conchiglie Rigate MALMA i gotujemy je 8 minut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-) Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek
Z Kuchni Do Kuchniopakowania różnią się składem, osobiście jestem wierna jednej firmie, w której składzie jest nie tylko marchew (jak w większości) i minimalny dodatek innych warzyw, ale jest w niej zarówno marchew, jak i pietruszka, seler oraz por. ;-) Składniki: - mrożona włoszczyzna słupki (u mnie opakowanie 750g) - łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek (do polania(...)suchą patelnię). Dolać trochę wody (lub bulionu) i co jakiś czas mieszając poddusić je na średnim ogniu. Od zagotowania dusimy nasze warzywa ok.10 minut. Cały czas muszą się gotować. W miarę potrzeby dolewamy trochę wody, tak by się nie przypaliły. Cała ciecz musi odparować. Przed podaniem polać warzywka oliwą z oliwek, nada im super maślany smak i troszkę posolić. Smacznego
Smaczne ZdroweKrem zupa, marchewkowa z żurawiną to kolejna zupa z pomysłem a jednocześnie niebywale zdrowa. Polecam ją wszystkim już od najmłodszych lat. Składniki : 7 dag suszonej żurawiny 40 dag marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 15 dag ziemniaków (3 nieduże) ok 3 łyżek masła 1 łyżeczka curry 0.5 łyżeczki kurkumy 3/4 litra bulionu warzywnego 10 dag śmietany - kwaśnej sól, pieprz(...)zeszklić na 3 łyżkach masła po czym dodać curry i kurkumę, wymieszać i dodać skrojone warzywa i żurawinę, całość wymieszać i chwilkę podusić po czym całość zalać bulionem. Całość gotuję aż warzywa zmiękną. Blenderem miksuję aż do jednolitej konsystencji. Śmietanę hartuję i dodaję do wywaru ciągle mieszając, aż do ponownego zagotowania. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Żurawinę która
Mechanik w kuchnijako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)cebulki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki i ziaren kminku, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta ostrej papryki. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do miski wraz z niepełną łyżeczką soli i płynnym olejem kokosowym – starannie wymieszać, po czym równomiernie rozłożyć na blasze
Even Better Foodznam lepszego kremu z marchewki. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru. Słodycz marchwi podkreśla odrobina soku z pomarańczy. Gęsty, kremowy....mój ulubiony!!! POTRZEBUJEMY: 80 dag marchwi 1 litr bulionu drobiowego 1/2 posiekanej drobno cebuli 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka startego imbiru 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku Marchew obie(...)rowe plastry. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy ce bulę oraz imbir.Podsmażamy kilka minut, aż cebulka będzie szklista i miękka. Dolewamy bulion i wrzucamy ma rchew . Cało ść gotujemy aż marchew będzie miękka. Studzimy i miksujemy blenderem. Dolewamy sok z pomarańczy i śmietankę , uważając aby krem nie wyszedł za rzadki . Dopr awiamy cynamonem , solą i pieprzem. SMACZNEGO . Przepis po zmianach
WYSPA SZCZĘSLIWAśrednim ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, układamy z boku. 3. Na patelni ze smażenia cebulki(...)łupinkach, które też przekładamy do garnka. 4. Do garnka z pulpecikami wkładamy suszone grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, żeby przykryła wszystko, stawiamy na ogniu i gotujemy bez przykrycia 40 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyławiamy wszystkie pulpeciki, listki, grzybki i ziarenka ziela. Do sosu dodajemy musztardę, mąkę i bardzo dokładnie
My Culinary Arttłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi. Składniki: 2 piersi z gęsi ze skórą 2 nogi z kaczki 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora kawałek włoskiej kapusty 3 ziemniaki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek(...)zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wszystkie warzywa i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar ostudzić. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc i kiedy pojawi
Czerwień i błękitkostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników) 1-2 łyżki mąki 1-2 ząbki czosnku Wykonanie(...)zębach. Płucząc małże przebrać je – odrzucić te otwarte (uwaga, to ważne, bo nieświeżymi małżami można się naprawdę porządnie zatruć!). Wrzucić małże do garnka i zalać 2 litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki
Pociąg Do Kuchnibardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli) 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 2 czubate łyżki gęstej części mleka kokosowego sól i pieprz do smaku(...)przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut, sprawdzając, czy warzywa są miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną świeżym koperkiem. 6 porcji
Roślinna - blog wegańskiTak jak obiecywałam kontynuuje cykl przepisów z książki „Chińska Kuchnia według Goga”. Znalazłam w niej wiele niesamowitych inspiracji. Oto drugi z kolei przepis zainspirowany książką. Farsz
Mania Gotowaniapolecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI : 500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny bez kości 500 g łopatki wieprzowej lub szynki 1 duże udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka - imbiru, gałki(...)Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę. Do dużego garnka przekładamy mięso, udko, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele i kulki pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz
Kulinarne Fantazje MarioliWyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki Rozmaryn i kolendrę rozcieracie w moździerzu. Kurczaka kroicie na kawałki, solicie(...)jednej strony, dopiero przewracacie na drugą. Po usmażeniu, podlewacie odrobiną wody, przykrywacie i zostawiacie tak na chwilę. Pęczak płuczecie dwukrotnie, wsypujecie do garnka, zalewacie 2 szklankami wody, solicie i gotujecie, aż będzie miękki i wchłonie wodę. Gdyby jej zabrakło, a był jeszcze twardy, możecie jej trochę dolać. Jeśli byłby już miękki, a woda by została – odlejcie ją. Ugotowany pęczak
GRUBY WAŁEK