Koktajl z imbirem – dieta dr Dąbrowskiej Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Koktajl ze szpinakiem
Dorota Smakujeparmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka płatków chili sól pieprz(...)oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając
Kulinarne Inspiracjewarzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc go na plastry. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, a kiedy(...)plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym koperkiem
Miód i pieprzNazbierałam borowików i musiałam zrobić tą pyszną zupkę kremową. Zupę podałam na przepięknym zestawie Miranda od Porcelana Bogucice Zupa krem borowikowa Składniki: marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt śmietana - 100 ml sól i pieprz borowiki świeże - 500 g 1 l bulionu drobiowego cebula - 1 szt masło - 2 łyżki liść laurowy - 2 szt dodatkowo grzanki natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej(...)podsmażonej cebulki, razem poddusić kilka minut, do odparowania wody. Następnie do grzybów dodać bulion, sól i pieprz, oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa i listki laurowe, gotować kilka minut. Zestawić garnek z ognia, wyjąć listki laurowe zmiksować, blenderem. Zabielić zupę śmietaną, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusirozgrzewające zupy i potrawki. To już ten moment, kiedy tak bardzo odczuwam brak czyjegoś ciepła. ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ. /własny;/ na 2 porcje 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka 1 bardzo duży ziemniak (lub 2 mniejsze) 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki niecały 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu 2 łyżki(...)wrzucam do garnka z cebulą. Wsypuję także przepłukaną zimną wodą zieloną soczewicę. Dodaję liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, zalewam bulionem, zagotowuję, a w międzyczasie dodaję posiekaną natkę pietruszki. Gotuję do miękkości warzyw i soczewicy, około 20 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSkładniki : połowa małej główki kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę(...)wlać około 1 l. wody i wrzucić pieprz ziarnisty , szczyptę cząbru , liścia laurowego potem marchew , chwilę pogotować W dalszej kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę - posolić i zamieszać - gotować chwilę Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko
Proste Potrawyporcja rosołowa · dwie marchewki · dwie pietruszki(...)Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy dwie szklanki zimnej wody. Doprawiamy ją solą i ziarenkami pieprzu (około 8). Gotujemy 20 minut. W tym czasie obieramy warzywa, kroimy i myjemy pod bieżącą wodą
Kolizje SmakówZapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od
Mania GotowaniaRobot kuchenny zaskoczył mnie swoją funkcjonalnością. Myślałam, że będę rzadko z niego korzystać, a tu proszę – ciągle stoi na blacie kuchenny. I codziennie mi służy. Robot
Gotowanie i blogowaniedostęp, polecam. PRZEPIS NOODLE Z KREWETKAMI W SOSIE TERIYAKI Składniki na 2 porcje: 300g makaronu azjatyckiego typu noodle 300g (lub więcej) krewetek mrożonych lub świezych 0,5 papryki 1 marchewka olej szczypiorek kiełki lucerny sos teriyaki: 80ml sosu sojowego 4 łyżki miodu 2 łyżki sake 2 łyżki mirin 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki chili sproszkowanego(...)sojowy z mirin, sake i miodem, podgrzewamy minutę, studzimy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sok z cytryny i chili, mieszamy. Potem dos odstawiamy na bok. Potem gotujemy noodle zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaraz potem marchew i paprykę kroimy w cienkie słupki w tzw zapałkę. Następnie do woka lub dużej patelni wlewamy kilka łyżek oleju, dodajemy warzywa
Dorota Smakujesól Dodatkowo: – około 16 płatów lasagne – 100g parmezanu SOS BOLOGNESE: Seler naciowy i marchewkę drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku lub patelni (ewentualnie na dwóch patelniach) na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy seler naciowy i marchewkę. Obsmażamy, przesuwamy na bok i dokładamy pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy i mieszamy z warzywami. Całość(...)podsmażonego mięsa wlewamy wino i zagotowujemy. Gorący bulion mieszamy z koncentratem i dolewamy do mięsa, zagotowujemy. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem oraz paprykami. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. SOS BESZAMELOWY: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Mleko wlewamy partiami, cały czas
Be Fit Be Strongskórę. Proponuję gładzicę przygotowaną tak, jak „ flondry po kaszubsku ” z „ przepisy przyrządzania potraw z ryb morskich ” wydanej nakładem Polskiego Zjednoczenia Rybaków Morskich w Gdyni.” 3 gładzice lub flądry, 2 marchewki, kawałek selera, por, 3 -4 cebule, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 – 3 listki laurowe, sól, „ Ugotować w dużej ilości wody smak z włoszczyzny i korzeni, kładąc marchew, kawałek selera, pora(...)przybiera kolor rosołu włożyć w rondel ryby, a dla osolenia dodać trochę sosu, który się pod rybą z soli uformował. Po ugotowaniu wyjąć ostrożnie na półmisek i podawać z gotowanymi kartoflami, smak zaś użyć na czystą lub zabielaną zupę. Flondry w ten sposób przyrządzone są wyborne i nadzwyczaj delikatne w smaku, niczem pstrągi ”. Gładzica jest jeszcze delikatniejsza
królestwo garówsposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową(...)wędzonego łososia Marchew, pietruszkę, seler, seler naciowy, kalarepę, ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostkę i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz oraz opaloną cebulę. Gotowanie od zimnej wody wydobywa cały smak i aromat z warzyw. W miarę gotowania dodajemy cukinię, brokuły i kalafior. Jak wszystko zmięknie, dorzucamy pokrojone w kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez
ladykitchenżeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy (150 - 200 g) 1 papryczka chili 2 gałązki świeżej kolendry 1 avocado 1 łyżeczka trzcinowego cukru (ewentualnie) sól, świeżo mielony pieprz(...)Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić do bulionu, gotować na niewielkim ogniu 20 minut. 2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, dorzucić do bulionu. Avocado pokroić w cienkie półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Odstawić. Mięso wyciągnąć z zupy, lekko przestudzić
Kuchnia Prezydentowejintensywnym zapachu i pięknie zabarwionej skórce (także wokół szypułki). Tym z hipermarketu niestety daleko do ideału, dlatego lepiej kupować w warzywniakach lub na lokalnych bazarkach. W formie gotowanej lub przetworzonej zawierają mnóstwo likopenu - substancji, która jest odpowiedzialna za ich czerwony kolor. Likopen ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Dla pożądanego efektu zdrowotnego zaleca się spożywanie jednego pomidora, szklanki soku(...)sprzyja wydalaniu z organizmu produktów przemiany materii. Zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zapobiega nowotworom, przeciwdziała zaparciom. Dzięki beta-karotenowi wzmacnia nasz wzrok i przeciwdziała starzeniu się. Zaleca się spożywanie 2 marchewek dziennie, przy czym należy uważać, żeby nie przesadzić z dobową dawką witaminy A. 9. Czarna porzeczka Ma nieprzyzwoitą ilość antyoksydantów oraz kilkukrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Działa
Powiedz dietom nieNajlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek ale można ją również podać z ziemniakami będzie wtedy bardziej treściwa i sycąca. składniki na ok. 2 litra zupy włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora i kapusty włoskiej ) cebula ząbek czosnku 2 pęczki botwinki z buraczkami sok z 1 cytryny 2 gałązki natki pietruszki lub koperku mały pęczek szczypiorku(...)pora, selera i kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, wszystko doprawiamy solą oraz cukrem i gotujemy do miękkości buraczków. Szczypiorek i natkę pietruszki lub koperku drobno siekamy
Smakowite Daniamożecie jeść w każdych ilościach :) Dzisiaj z brokułami I z porem. Polecam. Zaczynamy: Składniki: 1 brokuł mała kapusta 1 papryka - zielona 5-6 łodyg selera 4 marchewki 1 puszka pomidorów sok z połówki cytryny 1 por natka pietruszki, kolendra 1-2 łyżeczek kminku, tymianku, rozmarynu 2 ząbki czosnku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi(...)dodałam do rosołu. Doprawiłam sokiem z cytryny I przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykryciem na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec dodać cayenne. Zupa gotowa :) Smacznego
Smaki Edyty