jako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)cebulki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki i ziaren kminku, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta ostrej papryki. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do miski wraz z niepełną łyżeczką soli i płynnym olejem kokosowym – starannie wymieszać, po czym równomiernie rozłożyć na blasze
Even Better Foodznam lepszego kremu z marchewki. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru. Słodycz marchwi podkreśla odrobina soku z pomarańczy. Gęsty, kremowy....mój ulubiony!!! POTRZEBUJEMY: 80 dag marchwi 1 litr bulionu drobiowego 1/2 posiekanej drobno cebuli 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka startego imbiru 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku Marchew obie(...)rowe plastry. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy ce bulę oraz imbir.Podsmażamy kilka minut, aż cebulka będzie szklista i miękka. Dolewamy bulion i wrzucamy ma rchew . Cało ść gotujemy aż marchew będzie miękka. Studzimy i miksujemy blenderem. Dolewamy sok z pomarańczy i śmietankę , uważając aby krem nie wyszedł za rzadki . Dopr awiamy cynamonem , solą i pieprzem. SMACZNEGO . Przepis po zmianach
WYSPA SZCZĘSLIWAśrednim ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, układamy z boku. 3. Na patelni ze smażenia cebulki(...)łupinkach, które też przekładamy do garnka. 4. Do garnka z pulpecikami wkładamy suszone grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, żeby przykryła wszystko, stawiamy na ogniu i gotujemy bez przykrycia 40 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyławiamy wszystkie pulpeciki, listki, grzybki i ziarenka ziela. Do sosu dodajemy musztardę, mąkę i bardzo dokładnie
My Culinary Artkostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników) 1-2 łyżki mąki 1-2 ząbki czosnku Wykonanie(...)zębach. Płucząc małże przebrać je – odrzucić te otwarte (uwaga, to ważne, bo nieświeżymi małżami można się naprawdę porządnie zatruć!). Wrzucić małże do garnka i zalać 2 litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki
Pociąg Do Kuchnibardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli) 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 2 czubate łyżki gęstej części mleka kokosowego sól i pieprz do smaku(...)przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut, sprawdzając, czy warzywa są miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną świeżym koperkiem. 6 porcji
Roślinna - blog wegańskiTak jak obiecywałam kontynuuje cykl przepisów z książki „Chińska Kuchnia według Goga”. Znalazłam w niej wiele niesamowitych inspiracji. Oto drugi z kolei przepis zainspirowany książką. Farsz
Mania Gotowaniapolecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI : 500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny bez kości 500 g łopatki wieprzowej lub szynki 1 duże udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka - imbiru, gałki(...)Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę. Do dużego garnka przekładamy mięso, udko, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele i kulki pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz
Kulinarne Fantazje MarioliWyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki Rozmaryn i kolendrę rozcieracie w moździerzu. Kurczaka kroicie na kawałki, solicie(...)jednej strony, dopiero przewracacie na drugą. Po usmażeniu, podlewacie odrobiną wody, przykrywacie i zostawiacie tak na chwilę. Pęczak płuczecie dwukrotnie, wsypujecie do garnka, zalewacie 2 szklankami wody, solicie i gotujecie, aż będzie miękki i wchłonie wodę. Gdyby jej zabrakło, a był jeszcze twardy, możecie jej trochę dolać. Jeśli byłby już miękki, a woda by została – odlejcie ją. Ugotowany pęczak
GRUBY WAŁEKczosnku, a że teraz sezon komarowy w pełni to dziś powstał mój chłodnik czosnkowy (bez obaw- nie zabija aromatem i nie rozgrzewa) a do tego upiekłam bułeczki z cukinii, marchewki i dodatkiem pestek dyni. Składniki na zupę (wyłączając kota, akurat przechodziła): 1- 1,5 główki czosnku 6 średnich ziemniaków 250 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki oliwy(...)oliwę, mieszając podsmażyć 3 minut po czym dodać obrany i posiekany czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, wrzucić listki laurowe, doprawić i zalać 1 l wody. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu 30 minut (aż wszystko zmięknie). Ugotowaną zblendować z dodatkiem mleka (ja przelałam do belndera kielichowego) Można jeść na ciepło albo wystudzić i jeść zimną, podawać posypaną pestkami
greenscarfoleju kokosowego 1 filiżanka (175 ml) czerwonej soczewicy 2 pomidory (lub połowa krojonych z puszki, wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej w kostkę 0,5 l bulionu warzywnego 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki) 1 cebula posiekana(...)łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku świeża kolendra i jogurt do dekoracji 1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia. 2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać wyraźny aromat
Kuchnia PrezydentowejKrajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas(...)ogrodu. Nie jest ona zbyt pracochłonna, a smakuje wyśmienicie i co najważniejsze dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych witamin. Warzywa dokładnie myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Za pomocą cienkiego patyczka lub wykałaczki sprawdzamy czy są już miękkie. Gdy są już ugotowane odcedzamy je i odstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy ze skórki, płuczemy pod bieżącą
Przepisy i porady kulinarnedaniem zachwyceni :) Aniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz. Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej(...)też pokroiłam i przesmażyłam na oliwie Mięso pokroiłam w kostkę i usmażyłam je na smalcu w garnku o grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler
Proste PotrawyZupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota! Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki seler por szklanka ryżu Przyprawy: sól, pieprz, maggi Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy(...)porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem w ziarenkach i solą. Zmniejszamy ogień, gotujemy około 20 minut i dorzucamy obrane warzywa. W tym samym czasie ryż umieszczamy w szklance i zalewamy wodą. Po około 10 minutach ryż wraz z zalewą dolewamy do garnka. Dokładamy
Kolizje SmakówZdrowy koktajl ze szpinaku to propozycja na drugie śniadanie. Szpinak ma w sobie wiele składników odżywczych więc warto go jeść. Taki koktajl możecie wypić zaraz po
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!średnia cebula 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%) 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra 1 mały ząbek czosnku Wywar na zupę: 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 5 kule ziela angielskiego, sól, sos sojowy, pieprz ziołowy w ilości do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tak aby zakrywała grzyby(...)maśle, dodać grzyby pokrojone w paseczki - dusić 10 minut. Ugotować wywar na zupę, odcedzić warzywa i przyprawy. Do wywaru dodać grzybki z cebulą, wodę z moczenia grzybków i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodać do zupy śmietankę, przekrojony na pół ząbek czosnku, doprawić solą, sosem sojowym (jeśli lubicie) i pieprzem, pozostawić jeszcze kilka minut przed podaniem
Codziennik Kuchennykiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem(...)papryki sól himalajska czarny pieprz świeża natka pietruszki Wykonanie: Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą, tak, aby warzywa były przykryte. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Mniej więcej po 10 minutach do warzyw dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Ewentualnie dolewamy trochę wody,ale nie powinno jej być zbyt dużo, żeby potem zupa
Kulinarne przygody Gatityrybą zawsze miałam problem. Co zrobić, by była smaczna - smażyć, piec, gotować... Skoro mam już parowar (przypadkiem czy nie), to uznałam, że należy sprawdzić, czy faktycznie ryba gotowana na parze jest smaczna. I jest. Przepyszna wręcz! A do tego przygotowuje się ją niemal błyskawicznie! W pół godziny od wyjęcia ryby z lodówki cały obiad już jest na stole! Przygotowanie(...)już rybie, bo masło roztopiło się i spłynęło... (Na dno parowaru włożyłam pietruszkę i koperek) 2. Na dnie parowaru jest ryba, w drugim pojemniku są warzywa - dziś akurat marchewka, brokuł i kalafior. Zamrożone. Również je oprószyłam lekko przyprawami. Wstawiamy na 25 minut. Po 10 minutach na górny poziom wstawiamy kuskus. 3. A tak wygląda gotowe danie! I smakuje
dobra gospodyni dom wesołym czynijest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego 100 g cebuli 75 g marchewki 500 g pomidorów 2 łyżki sosu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz Beszamel: 100 g masła 2-3 łyżki mąki pszennej 1 l mleka sól, pieprz Przygotowanie(...)przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min. Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy . Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego
Kuchnia Łukasza