gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:206/261)

Zupa z brokułów z serem cheddar 100

ziemniaków  z ciemnym piwem –  krem z kalafiora  z posypką z bułki tartej –  zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  krem z pora z boczkiem –  zupa taco ZUPA Z BROKUŁÓW Z SEREM CHEDDAR PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – 1 łyżka oliwy(...)drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Do cebuli dodaj drobno pokrojonego batata i wędzoną paprykę, smaż 1-2 minuty mieszając. Dodaj brokuła pokrojonego w niewielkie różyczki i wlej gorący bulion. Gotuj przez 15-20 minut aż warzywa zmiękną. Ser cheddar drobno pokrój. Zupę zdejmij z kuchenki, dodaj ser i zblenduj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę przybraną dodatkowym serem

nietylkopasta.pl
Zupa ogórkowa z ziemniakami 106

dodatek z ziemniakami, a nie z ryżem. Zupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: • 4 małe marchewki • 2 małe pietruszki • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 6 ogórków kiszonych • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku(...)paski. • Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć z cebulą. • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 10 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować 10 minut. • Do garnka wrzucić ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 minut

To co kocham
Botwinka 139

SKŁADNIKI: 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi) 1 młoda pietruszka 2 młode marchewki 1 młody por 1/2 młodego selera 3 młode ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% lub jogurt 1 kostka rosołowa sól i pieprz do smaku 1 łyżka cukru 1 szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki mąki 3 jajka na twardo 1 łyżka świeżego koperku PRZYGOTOWANIE: Marchew, seler i pietruszkę umyć(...)zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z mąką (może być bez mąk

kulinarnyJa
4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem. 116

dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki:     Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek  Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól(...)Warzywa kroimy w dość drobną kostkę.   Do pierwszej porcji wywaru dodajemy kostki dyni, do drugiej pokrojoną marchew, do trzeciej wsypujemy ziarna kukurydzy, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek – wszystko gotujemy na średnim ogniu aż do miękkości warzyw. Krem z dyni doprawiamy curry i cynamonem – dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny. Do kremu z marchwi dodajemy gałkę muszkatołową

Symfonia Smaków
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 178

kawałków, małej ilości, aby nasze mięso się usmażyło a nie ugotowało ;)) Zarumienione kostki przekładamy do garnka z grubym dnem i dopiero teraz je solimy. Na pozostałym oleju podsmażamy chwilę marchewkę z selerem i cebulą oraz czosnkiem - przekładamy je do mięsa.  Całość zalewamy bulionem warzywnym(bulionu może być potrzebne więcej niż 1 szklanka, chodzi o to aby całe mięso było(...)koperek energicznie mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.  (Przed wlaniem śmietany można przecedzić sos przez sito - jeśli chcemy uzyskać bardziej klarowny sos, ale nie jest to konieczne) Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodajemy płatki chilli i ocet balsamiczny. Podajemy razem z gulaszem. Smacznego! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Symfonia Smaków
Warzywna potrawka z kurczaka 211

kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli(...)Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Podlać bulionem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Danie można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać mięso, śmietanę. Mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do sosu w celu zagęszczenia. Smacznego

Fabryka pomysłów
Dynia w piwie - zupa krem 125

zdjęcie na dole)  -ser cheddar w plasterkach, które kruszymy - mój kupiony w lidlu (zdjęcie na dole) -sól, pieprz  -bulion ( ok. 2 garści mrożonej włoszczyny z dużą ilością marchewki;) + opiekana na palniku cebula) -jogurt grecki -gałązka rozmarynu - sok z  jednej cytryny  Jak przygotować ? Dynię obieramy z skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do brytfanki/ formy(...)folię - dodajemy soli i pieprzu, odkrywamy i przez następne 15 minut pieczemy bez przykrycia - do lekkiego zarumienienia. Lekko mieszamy i zostawiamy na ok 5-10 minut.  W międzyczasie gotujemy nasz bulion - ok. 1,5 litra wody i dwie garści włoszczyzny + opalona cebula. Gotujemy ok. 30 minut - następnie blendujemy nasz bulion - bez cebuli, zamiast tego dodajemy 3 ząbki czosnku

dlaSmaQ
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 116

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1  czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania :   Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej(...)przykryciem kilka minut, tak aby warzywa zmiękły. Do 1/2 szklanki wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem

Przepisy i porady kulinarne
Zupa krem z dyni 171

dodałam przyprawy, o których autorka wydała się całkowicie zapomnieć. Użyłam miąższu dyni, który pozostał mi z tej zabawy . Ta propozycja moim zdaniem jest dużo lepsza od kremu np. z marchewką, bo nie wychodzi na słodko, jest za to wspaniale kremowa i wyrazista w smaku. Składniki: - ok. 400 g dyni - 1 litr bulionu warzywnego - 200 g pomidorów - 1 łyżka margaryny(...)sama ;) Najpierw miąższ dyni kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, stawiamy na gazie i dajemy temu spokój. Musimy poczekać, aż dynia zmięknie, to ok. 20 minut gotowania. Gdy dynia będzie już miękka, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz i szczyptę gałki, a następnie dajemy temu spokój na kolejne pół godziny. Teraz czas odstawić naszą zupę

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa jarzynowa z soczewicą 152

Jest to jakby popularna zupa z jarzynowa, ale poprzez dodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :) Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka , cebulka 1/3 szklanki zielonej soczewicy kawałek selera i pora, 2 ziemniaki olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu Przygotowanie(...)pietruszkę- wrzucić do ziemniaków, dodać przemytą soczewicę, posolić       4. Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników       5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym i chwilę pogotować      6. Już na talerzu posypać koperkiem i świeżym majerankiem. Na opakowaniu

Proste Potrawy
karp z szarej galarecie 178

sklepów tę pyszną rybę i potrawę przedstawiam  dziś. składniki  karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób(...)seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie, d o wywaru dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość  gotujemy   na  małym   ogniu  przez trzydzieści minut (tak  aby płyn tylko „mrugał”).  Odcedzamy wywar ( najlepiej na durszlaku), ponownie zagotowujemy i wkładamy

Miód i pieprz
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 125

krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam do niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą(...)będą same główki - odcinamy. Druga część to będzie środek szparagów. Odcinamy i kropimy w grube plastry Trzecia część to są zdrewniałe końcówki, które być może zostały Wam z gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy na bok Dlaczego podzieliłam szparagi na trzy grupki? Ponieważ główkami ozdabiamy gotową już zupę-krem. Z kolei

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rozgrzewająca kokosowa zupa z soczewicy 153

która nie tylko ociepli deszczowy nastrój ale dostarczy wielu odżywczych składników zziębniętemu organizmowi. Składniki: 1 szkl soczewicy brązowej 1 szkl mleka kokosowego domowego 3 łyżki przecieru pomidorowego duża cebula marchewka pietruszka  kawałek selera papryka czerwona po łyżeczce - słodkiej papryki,  ostrej papryki curry i kolendry sok z limonki łyżeczka startego świeżego imbiru 3 żąbki czosnku szczypta cynamonu 3 łyżki(...)jeszcze około 3 minut, na końcu dodając posiekany czosnek. Następnie zalewam podsmażone warzywa 1 litrem wody i dodaję połowę mleka kokosowego. Odlewam soczewicę dodaje do wody z warzywami i gotuję około 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję resztę mleka kokosowego, sok z limonki, szczyptę cynamonu i przecier pomidorowy - mieszam. Gotuję jeszcze 10 minut na małym

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto marchewkowe light 225

Moje ulubione ciasto korzenne, naprawdę nie ma sobie równych. Wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne, zdrowe, a przy tym banalne w wykonaniu. Idealne ciasto na Dzień Dziecka J

Mania Gotowania
RYBA PO GRECKU 786

Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania